Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și mister elucidat. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

social

/VIDEO/ Feștelița, sat energetic, dar fără stație de epurare. Ce soluție de milioane a găsit primăria din localitate

30 aprilie 2023, ora 10:10

Feștelița, de altfel primul sat inteligent energetic din țară, încearcă de mai mulți ani să aibă o stație de epurare. Pentru aceasta, instalația a fost inclusă într-un proiect pornit încă acum 10 ani. Însă, s-a reușit doar instalarea unei carcase din beton. 

Dar, pentru că speranța moare ultima, primarul din localitate a căutat alte fonduri pentru a reînvia proiectul. Vara trecută, a depus dosarul la programul național Satul European și... a primit finanțarea. Circa 5 milioane de lei pentru finalizarea stației și pentru circa un kilometru de canalizare.

„S-a reușit carcasa aceasta să fie turnată, de doi ani. Avem construiți și 3,7 kilometri de rețea de canalizare, în zona centrală a satului, unde sunt toate instituțiile publice. Sunt conectate, de fapt, pentru că acest proiect durează de 10 ani deja. În 2013 am lansat proiectul de reabilitare a unei fântâni arteziene și asigurarea cu apă potabilă a unui sector din sat. 

Lucrările au fost duse la bun sfârșit, dar, din nefericire, am avut contractul de finanțare cu Fondul Ecologic de Stat care a finanțat cu țârâta aceste lucrări. Am avut și ghinionul să avem un agent economic de rea credință, care nu și-a onorat termenii contractuali”, ne-a spus Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feștelița din Ștefan Vodă.

Stația de epurare din satul Feștelița urma să fie amenajată în cadrul proiectului vechi, început încă acum 10 ani, dar nefinalizat în totalitate. A fost montată doar carcasa stației și... cam atât. 

„- Carcasa asta vă amintiți cât a costat? - Separat nu pot să vă zic. - E umplută cu apă... De doi ani nu a mai trecut nimeni pe lângă ea... - Nu a mai trecut nimeni. Apele vor fi pompate în râu. - Aveți și broaște pe aici. - Da. - Mai credeți că este acum în stare funcțională? - Desigur. Ea tot cu apă va lucra, doar că uzată”.

Un loc bun pentru broaște acum, construcția are toate șansele să devină acea stație de epurare pe care primarul încearcă, de mai multă vreme, să o vadă gata. Pentru aceasta, a inclus proiectul de finalizare a lucrărilor la apeduct și stația de epurare în programul național „Satul European”, reușind să obțină finanțarea. 

„Acuma, anul trecut, când a fost anunțat Satul European, am reactualizat devizele, am inventariat volumele rămase, acum suntem în proces de contract semnat la Trezorărie. Nu s-au prea înghesuit agenții economici să participe la această licitație, nu știu care este cauza. Tot ce este legat de școală, centrul de sănătate, primărie, sectorul comercial va veni aici, la epurare. - Epurarea, stația de epurare, proiectul, nu ați scos-o aparte? - Nu, este inclusă în rămășițele de volume neterminate. Nici măcar carcasa asta nu am scos-o la licitație”.

În condițiile în care instituțiile publice sunt conectate la rețeaua de apeduct și canalizare, toată apa murdară, inclusiv din WC-uri, se depozitează, la momentul de față, în haznale. Grădinița, de pildă, are haznaua la un colț de stradă. Puțul subteran este evacuat o dată la trei săptămâni, iar pentru o singură evacuare, primăria achită circa o mie de lei. Apa uzată este dusă la stația de epurare din orașul Ștefan Vodă.

„Foarte des curățăm haznalele, evităm acumularea apelor uzate. Școala are probleme și ea. Apele freatice sunt la suprafață și din cauza lor se acumulează, se umple repede”.

Dacă ar activa stația de epurare, primăria va scăpa de procesul anevoios de curățare a haznalelor și de cheltuielile suplimentare pentru evacuare. 

„În trei luni de zile, lucrările acestea s-ar face dacă agentul va fi de bună credință. Din trei bucăți o să vină apele uzate. Noi am mai avut aici alături o stație, dar a fost devastată de oameni. În primul rând, o să punem stația de epurare, după ce punem stația de epurare, lucrăm cu ce va mai trebui. Atâta timp cât ea va fi testată, ei, muncitorii, să fie cu canalizarea. 1,5 km de rețea de canalizare pentru două străzi și toate să ajungă uite aici”.

Finalizarea proiectului are un buget de circa 5 milioane de lei. Agentul economic care a câștigat licitația susține că în curând va începe montarea stației de epurare care deja a fost adusă în țară.

Apa epurată, ce va ieși din stație, ar urma să ajungă în râul Babei ce trece nu departe de acest loc. Pentru asta, albia râului a fost curățată și adâncită. În lipsa unei stații de epurare, în apele lui se varsă o mulțime de impurități ce provin de la săteni. 

„E o mică Albișoara. Mulți își conectează haznalele proprii prin grădini, care se scurg în râu. Sunt solidari, nu se spun la primărie”.

Am luat la pas gospodăriile care se află chiar pe malul opus al râului. În mare parte, oamenii pe care i-am întâlnit pe afară văd cu ochi buni apariția stației de epurare, dar nu sunt siguri că și ei vor beneficia de aceste servicii. Până una alta, continuă să-și satisfacă nevoile fiziologie în latrine, așa cum se întâmplă practic în toate satele din țară, iar apa menajeră, în cele mai bune cazuri, o colectează în haznale. 

„- Aveți o groapă. - Deasupra este construit WC-ul. - Din groapa aceea, unde se duce toată mizeria? - Nu se duce nicăieri. Îl astupăm. - Păi, ea se mai scurge în pământ, că doar nu-i betonat fundul... - Eu sunt una, cât pot eu să grămădesc? Unde-s mulți”.

„- Fiecare om, iată la fiecare om du-te și unde te-ai duce, fiecare are groapă are în grădină undeva. Cum să ieși din încurcătură? Altfel nu-i. Poate or hotărî întrebarea cumva și ne-om uni și noi. - Ați vrea să scăpați de latrinele de lângă casă? - Eu am ieșit din încurcătură. Am făcut aici o groapă și am pus trei inele de un metru și jumătate și aici curge. - E departe de casă, nu ajunge la fântână, la ape... - Deamu unde ajunge, ce ajunge...”.

„- Cu WC-ul cum faceți? - Eu nu am WC în casă. E afară. Se scurge în harman și gata. - Dar din harman unde se duce? - Din harman se duce pe râpă. - Iar din râpă se duce în apă și... - Nu, doar pe harman, canalizație. Nu canalizație, dar așa... - Dar se murdărește pământul, știți, înțelegeți asta. - Se duce, toate zoile nu le arunc în râpă. Le aruncăm la noi în harman. Umezeala se duce, oleacă putrezește, în altă parte unde să se ducă? - Miroase vara, cred că... - Așa, mă rog”.

Potrivit experților de mediu, latrinele reprezintă cea mai insalubră, incomodă și învechită metodă de a stoca fecalele și urina. Poluează solul, apele subterane, apele din fântâni, mai ales dacă fântâna este la mai puțin de 50 de metri de WC. Construcția latrinei însă este cea mai ieftină și accesibilă soluție. Pe platforma media Ecopresa este disponibil un joc interactiv despre sistemul de canalizare și despre cât de periculoase sunt WC-urile din grădini. 

Și fosele septice ori haznalele poluează mediul înconjurător. Soluția propusă de jurnaliști este o stație de epurare individuală sau comună, pentru o mahala, de pildă, acolo unde nu există sistem de canalizare. Și toaletele de tip eco-sun, cunoscute și ca toalete uscate, sunt recomandate.  

Pentru a proteja solul, apele de suprafață şi subterane, cea mai bună soluție pentru localități întregi este sistemul centralizat de canalizare, neapărat cu stație de epurare. În lipsa stației, toată apa uzată, colectată de la gospodării, ajunge, prin conducte, în râuri sau lacuri, poluând în acest fel mediul ce ne înconjoară. 

Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în anul 2021, în țară erau 101 stații de epurare, pe când localități sunt circa 1.680. În ciuda numeroaselor proiecte dedicate sectorului alimentării cu apă și canalizare din 2014 și până în anul 2021, numărul de stații a crescut doar cu 14 unități noi. De altfel, o mare parte a stațiilor de epurare a apelor uzate nu asigură epurarea la nivel normativ. La sfârșitul anului 2021, doar 13,9% de stații de epurare a apelor uzate funcționează corespunzător, relevă un raport de audit prezentat recent de Curtea de Conturi. 

Alte 15 stații de epurare ar urma să fie construite, în acest an, prin intermediul programului național „Satul European”. În medie, valoarea unui proiect de acest gen este de circa 5 milioane de lei. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Șansa sorocenilor de a avea o stație de epurare: Cu 11 milioane de euro, bomba ecologică poate fi stopată
/VIDEO/ Satul Gotești ascunde o comoară naturală: Apa dintr-un izvor poate arde și are puteri tămăduitoare
/VIDEO/ Autoritățile reacționează după un reportaj TV8, despre râul Bîc! Au făcut un control în teren
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
/VIDEO/ De ce ar fi fugit Ilan Șor în Rusia? Ministru de la Tel Aviv: „Probabil nu e coincidență că nu mai vine în Israel”
/VIDEO/ De ce ar fi fugit Ilan Șor în Rusia? Ministru de la Tel Aviv: „Probabil nu e coincidență că nu mai vine în Israel”

/VIDEO/ Sentință în cazul accidentului groaznic de la Codreanca! Cu ce pedeapsă s-a ales șoferul judecat

missing
05 februarie 2025, ora 15:09

Șoferul care s-ar face vinovat de accidentul de la Codreanca, în urma căruia 5 oameni au ars de vii, a fost condamnat la 7 ani și o lună de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, asta deși risca până la 13 ani de pușcărie. Decizia a fost pronunțată astăzi, de Judecătoria Strășeni.

Totodată, individul trebuie să achite prejudicii morale, materiale, cheltuieli funerare și de asistență juridică și va fi privat de dreptul de a șofa. 

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Centru.

TV8.md amintește că dimineața zilei de 10 august 2024, tânărul conducea o mașină de marca Mitsubishi, având cinci pasageri la bord. În timpul unei depășiri neregulamentare, autoturismul său s-a intersectat cu un Opel Astra care venea din sens opus. Pentru a evita impactul, ambii șoferi au virat, dar din cauza manevrei simultane, mașinile s-au ciocnit frontal.

Automobilele au luat foc, iar cinci persoane și-au pierdut viața: doi pasageri din Mitsubishi – o tânără de 17 ani și o femeie de 56 de ani și trei persoane din Opel Astra – o femeie de 32 de ani, o femeie de 54 de ani și șoferul în vârstă de 37 de ani.

Totodată, în urma accidentului, trei copii de 7, 9 și 11 ani au suferit răni grave, un copil de 6 ani s-a ales cu leziuni medii, iar un copil de 1 an a scăpat cu răni ușoare. Șoferul găsit vinovat a suferit și el vătămări medii.

Tânărul de la volanul Mitsubishi nu este la prima abatere. În iunie 2024, el a fost prins conducând în stare de ebrietate avansată în sectorul Botanica al Capitalei.

/VIDEO/ Mărturii dramatice despre accidentul de lângă Codreanca: „M-au sunat și mi-au spus că au murit toți”. Șoferul pledează vinovat

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.