Republica Moldova ar trebui să păstreze „relații umanitare” cu Federația Rusă de dragul cetățenilor care locuiesc acolo, dar și să aleagă clar de partea cui se poziționează. Cel puțin asta consideră fostul prim-ministru Ion Sturza, potrivit căruia țara noastră deja merge spre un parcurs european, dar nu poate „divorța” peste noapte de Federația Rusă.
Totodată, Sturza crede că Rusia nu s-ar concentra acum pe răsturnarea guvernării de la Chișinău și că acest mesaj a fost preluat și amplificat pentru a „pune la respect actori politici care și-au arătat adeziunea geopolitică față de Federația Rusă”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„În primul rând, trebuie să mergem în spatele politicii UE. Suntem țară candidată și suntem obligați. Da, sunt nuanțele relațiilor bilaterale istorice. Luând în considerare că o parte a cetățenilor noștri încă se află pe teritoriul Federației Ruse. Sunt aceste relații umanitare, care trebuiesc păstrate, dar noi suntem impuși să alegem de ce parte a binelui sau răului suntem.
Noi nu putem fi undeva între. Și atunci, fiind de partea binelui, nu putem să nu susținem toate demersurile de condamnare a agresiunii barbare în Ucraina și multe alte lucruri. Sunt foarte multe excepții, derogări, compromise care se fac, pentru că acest divorț nu poate fi făcut într-o noapte”, a spus Ion Sturza.
Acesta a remarcat importanța convingerii unor cetățeni că Federația Rusă nu trebuie să fie viitorul nostru.
„Capacitatea noastră de a ne opune este destul de limitată, pentru că vorbim nu despre agenți care au fost parașuta
ți în Republica Moldova, ci de cetățenii noștri, care au devenit Coloana a 5-a nu de ieri. Este o parte mare a electoratului care în continuare îl venerează pe Putin și nu au conștientizat ce barbarie este acest război în Ucraina. E un lucru de durată. Nu putem să scoatem din priză pe cineva cum am scos niște televiziuni, trebuie să-i convingem pe acești oameni că ceea ce se întâmplă în Ucraina, ce face Federația Rusă nu este viitorul acestei țări”, a menționat Ion Sturza.
Ex-premierul consideră că la moment, Rusia nu se concentrează pe problemele din țara noastră și că mesajul precum că s-ar dori schimbarea guvernării a fost preluat inclusiv de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care ar vrea „să cupleze Republica Moldova la problemele Ucrainei”.
„Cred că noi am mers prea departe cu acest pericol rusesc, justificând lipsa noastră de acțiuni pe plan intern. Eu nu cred că astăzi, Federația Rusă este concentrată pe problemele din Republica Moldova și dorința de a schimba regimul de la Chișinău, ea are atâtea probleme. La un moment dat, s-a utilizat această temă pentru a încerca de a pune la respect anumiți actori politici care și-au arătat adeziunea geopolitică față de Federația Rusă și această mișcare a lui Șor.
Partenerii noștri, inclusiv cei de peste Prut, au luat-o foarte în serios, au venit alte declarații și s-a escaladat un pic situația. Au fost verificate, dar întotdeauna, la politicieni este tentația de a găsi soluții imediate la probleme mult mai profunde. Acest mesaj a fost preluat și amplificat la nivel european, internațional și noi am revenit și a crescut.
Mult s-a escaladat după ce acest mesaj a fost preluat de președintele Ucrainei, Zelenski, care într-o formă sau alta, vrea să ne cupleze și pe noi la problemele Ucrainei, e și firesc, eu îl înțeleg, dar toate aceste mesaje au isterizat populația locală, pe unii în Federația Rusă”, a spus Sturza.