Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și rachete ATACMS! General: "Iarna nu va încetini ofensiva. Marea reușită urmează"

Interviu cu directoarea executivă Startup Moldova Natalia Bejan: „Avem talentul necesar pentru a dezvolta companii de top”

05 august 2023, ora 15:55

Unii ar putea susține că, pentru Republica Moldova, termenul 'startup tech' - referindu-se la un serviciu sau produs nou, inovator, tehnologic, cu potențial de a se extinde - pare a fi o noutate. Cu toate acestea, această perspectivă este departe de realitate. Școlile online de programare pentru copii din Europa care folosesc tehnologii VR, platformele de recrutare utilizate de mărci la nivel mondial, hărțile digitale globale spațiale - toate acestea reprezintă doar câteva din zecile de companii inovatoare din Moldova care cuceresc nu doar piața locală, ci și pe cea internațională.

În plus, proiectele autohtone beneficiază de încrederea comunității internaționale de startup-uri, atrăgând milioane de investiții. ‘Avem resursele de talent și creativitate necesare pentru a dezvolta companii de top', declară Natalia Bejan, Directoarea Executivă a Fundației Startup Moldova. De fapt, adaugă Natalia, specialiștii noștri nu sunt diferiți de alții - în cel mai bun sens, chiar și atunci când ne comparăm cu prestigiosul Silicon Valley din SUA. Cum se situează țara noastră în domeniul startup-urilor, cu ce companii putem fi mândri și dacă este posibil să creăm într-o zi un Facebook fondat în Republica Moldova - aflați din interviul cu Natalia Bejan.

 

"Natalia Bejan, Directoarea Executivă a Fundației Startup Moldova, a ocupat poziții de conducere în startup-uri din China și Cehia, are o experiență vastă în domeniul managementului și consultanței, cu proiecte realizate în 15 țări pentru instituții financiare din Europa și Asia. După o perioadă de peste 11 ani petrecuți în străinătate, se întoarce în țară pentru a implementa cele mai eficiente practici în dezvoltarea ecosistemului de startup-uri, la ea acasă.”

 

Ce reprezintă un Startup?

Un startup este un serviciu sau un produs tehnologic ce propune o abordare inovatoare și care are un potențial mare de extindere și scalare.

Startup-urile 'Fabricate în Moldova' câștigă teritoriu pe piața globală
 

- Atunci când menționăm termenul 'startup', ne vin instantaneu în minte imagini futuriste cu Google, Elon Musk sau companii IT multi-milionare din Silicon Valley. Cum stau lucrurile în cazul startup-urilor din Moldova?

- Consider că ecosistemul startup-urilor se află într-o fază ascendentă. Dacă acum câțiva ani, conceptul de 'startup' era mai degrabă necunoscut, acum tot mai mulți oameni devin interesați și se implică. Practic, în fiecare săptămână auzim despre un nou startup sau despre o nouă persoană care dorește să investească într-un startup - toți fiind din Republica Moldova. În plus, crește și interesul donatorilor de a oferi sprijin necesar. Acum putem vedea și roadele muncii programelor de accelerare și incubare din Moldova (Dreamups, Yep Moldova, XY Partners, programele create de Tekwill) care, la sigur, au impulsionat și ele acest trend. 

Ceea ce a realizat Moldova IT Park în ultimii ani a impulsionat la o creștere semnificativă a numărului de persoane cu abilități în domeniul IT, oameni care sunt acum programatori sau dezvoltatori de produse IT și lucrează în cele peste 1500 companii IT active în Republica Moldova. Printre aceste persoane, există mulți care doresc nu doar să ofere servicii și să creeze produse pentru alții, ci să-și dezvolte propriul produs. Ai competențele necesare, știi cum să o faci, poți să o faci, ai nevoie doar de ideea potrivită. Eu sper că ne vom îndrepta cu pași siguri de la a fi prestatori de servicii de outsourcing, la a fi proprietari de soluții și produse concrete.

„Trebuie să ne asigurăm că oferim toate condițiile necesare în Moldova pentru a da naștere unui Unicorn - o companie evaluată la peste 1 miliard de dolari”

Startup Moldova este o platformă care promovează dezvoltarea și expansiunea startup-urilor tehnologice din Republica Moldova. Inițiată în 2021 de Asociația Companiilor IT din Moldova, această platformă are ca scop accelerarea inovațiilor tehnologice în Moldova prin capacitare, încurajare și contribuția directă la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea startup-urilor și a inițiativelor de inovație tehnologică din țară.

- Pe pagina web a Startup Moldova sunt listate peste 60 de companii tehnologice din Moldova. Acestea constituie piața noastră de startup-uri?

- Cele peste 60 de start-up-uri sunt mai mature, mai bine conturate, cu un produs și o echipă deja stabilite și sunt, in mare parte, pregătite pentru investiții. În afara acestor 60, avem cel puțin alte 100 la nivel de idei și echipe, care poate că nu au un site web sau un produs testat, dar au o idee în care cred. Acestea parcurg programe de accelerare și testează diferite idei - se află într-o fază de dezvoltare.


"Ați știut că în anul 2022, 11 startup-uri din domeniul tehnologic din Republica Moldova au reușit să atragă 11 milioane de dolari, finalizând un total de 12 runde de investiții? 6 dintre aceste startup-uri au obținut investiții de peste jumătate de milion de dolari: XOR AI – 2,7 milioane USD, GreenO - 2 mil EUR, Brizy.io – 2,4 milioane USD, ENABLD – 1,4 milioane USD, Bloomcoding – 1 milion EUR, Fagura – 787 mii EUR."

- Ne puteți oferi câteva exemple de startup-uri din Moldova pe care ar trebui să le urmărim cu atenție?

- Emil Chichioi de la Bloomcoding este, cu siguranță, cineva pe care ar trebui să îl urmărim. Bloomcoding este o școală de programare online destinată copiilor cu vârste între 7 și 14 ani, care folosește instrumente AR și VR pentru a ajuta elevii să învețe programare. Ei activează pe piețele din România, Bulgaria și Polonia, iar datorită investițiilor mari, de peste 1 milion de euro, doresc să se extindă și pe alte piețe.

Puțini au curajul să creadă că startup-urile tech din Moldova atrag milioane de investiții. Mulți pe care îi întreb ce cred, sunt sceptici, crezând că în Moldova asta nu e posibil, avansând cifre precum 10 mii sau 20 de mii EUR maxim pentru o investiție. Dar adevărul este că startup-urile noastre deja atrag milioane" 

Renter reprezintă de asemenea un proiect interesant - este o platformă B2B care oferă o platformă, dar și serviciu de închiriere de biciclete electrice pentru curieri. Ei au dovedit că curierii, care lucrează, de exemplu, pentru Glovo, dacă folosesc o bicicletă electrică, obosesc mai puțin, iar productivitatea lor crește într-atât încât veniturile suplimentare acoperă cu lejeritate costurile bicicletei. Este îmbucurător și faptul că echipa Renter este formată din absolvenți ai programelor de la Yep Moldova și Dreamups, care au contribuit la dezvoltarea ideii.

Talentul nostru este la fel de creativ ca în oricare altă parte a lumii. Amintesc aici de Estonia, care este considerată cea mai digitalizată țară din lume, dar noi avem estonieni care au venit din Estonia în Moldova pentru a-și construi afacerea aici, pentru că Moldova oferă facilități fiscale mai bune decât Estonia, ceea ce reprezintă încă un avantaj pentru noi”


Echipa de la Self-Talk este de asemenea remarcabilă - au creat o platformă de meditații personalizate pentru a ajuta oamenii să reducă anxietatea. Produsul - este vorba despre un produs de meditație ajustat individual pentru fiecare client, în funcție de cum se simte și cum ar dori să se simtă. Dar ceea ce este cu adevărat impresionant este modul în care își poziționează ei produsul. Echipa Self-Talk argumentează că datorită stării precare a sănătății mintale a angajaților, companiile pierd un anumit procent din vânzări. Așadar, dacă angajatorii ar acorda mai multă atenție și investiție acestui subiect, ar beneficia de creșterea profitabilității companiilor. Prin urmare, produsul lor este unul B2B, adresat companiilor, decât B2C, adresat persoanelor individuale.

XOR este o companie tehnologică care dezvoltă soluții de chatbots, cu o echipă de programatori în Chișinău și cu sediul central în San Francisco. Ei asistă departamentele de resurse umane în automatizarea proceselor de recrutare, acolo unde este necesară angajarea pentru o poziție standard a zeci și sute de mii de oameni (de exemplu: casier sau șofer de tir). Este uimitor să te gândești că o companie din Republica Moldova lucrează cu unele dintre cele mai mari companii din Statele Unite și că produsul este realizat de conaționalii noștri. Compania a atras investiții de peste 13 milioane de dolari.

Planable este, de asemenea, un startup pe care ar trebui să-l urmărim cu siguranță. Este un produs software destinat echipelor de marketing, facilitând colaborarea în ceea ce privește campaniile de comunicare pe rețelele de social media. În prezent, platforma are peste cinci mii de clienți din întreaga lume, printre care ONU, Hyundai, Leroy Merlin, și își dublează veniturile în fiecare an. Toți cei trei fondatori au fost incluși în lista '30 Under 30 Europe', un clasament realizat de prestigioasa publicație Forbes, care selectează și nominalizează 30 de povești de succes ale tinerilor cu vârsta de până la 30 de ani.

Noi nu suntem diferiți de ceilalți"

- La noi în societate, probabil, încă mai rămâne percepția că companiile noastre nu pot concura pe piața globală? Eu personal sunt sigur că această părere este una greșită. Avem ambițiile de a cuceri lumea întreagă?

- Noi putem să discutăm la acest subiect, dar părerile vor rămâne păreri, pentru că companiile noastre pur și simplu deja concurează destoinic pe piața globală, fără a se limita la ideea că vin dintr-o anume țară sau îi limitează careva hotare.

Plus, misiunea Startup Moldova este de a încuraja și susține acest gen de aspirații. Este adevărat, unii oameni pot să se teamă de a visa la asemenea mărimi, dar inclusiv si noi suntem aici pentru a-i încuraja și pentru a le arăta că aceste vise pot deveni realitate.

Startup Moldova Summit 2023 s-a încheiat cu multă fanfară, reunind unele dintre cele mai inovatoare minți din lumea startup-urilor pentru a discuta cele mai recente tendințe și evoluții. Summit-ul a fost un amestec de idei și perspective, cu peste 320 de participanți offline, 6700 de streamuri online, peste 20 de VC și investitori și peste 200 de startup-uri și invitați s-au alăturat la Tekwill în Chișinău, Moldova. 

Summit-ul a oferit o oportunitate atât pentru startup-urile nou înființate, cât și pentru cele cu o anumită experiență în domeniu, să-și expună ideile și să primească informații prețioase de la experții din industrie. Zece dintre aceste startup-uri au avut șansa de a-și prezentă conceptele în fața unui panel de investitori, beneficiind de feedback valoros care să-i ajute să-și rafineze strategiile și să-și dezvolte afacerile.

- În ce domenii ar putea antreprenorii din Republica Moldova să creeze startup-uri tehnologice pentru a excela?

- Avem startup-uri active într-o varietate largă de domenii. Se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea sectorului creativ. Dispunem de infrastructură, cum ar fi centrele Artcor și Mediacor, unde există un potențial imens. Se estimează că până în 2025, industria digital media va atinge o valoare de peste 400 de miliarde de dolari. Noi avem toate posibilitățile de a concura pe această piață.

„Ne propunem să facem investiții în domeniul energiei, cu o concentrare specială pe segmentul greentech. În mod specific, ne interesează tehnologiile create cu scopul de a minimiza impactul negativ al activităților umane asupra mediului”

Pot confirma cu siguranță că statul are planuri de a investi în sectorul energiei, concentrându-se în principal pe domeniul greentech. Acesta include tehnologii dezvoltate cu scopul de a reduce impactul negativ al activităților umane asupra mediului.

Mai mult, se lucrează la crearea unui 'sandbox' - un mediu de testare izolat care permite experimentarea și monitorizarea software-urilor sau programelor. Acest proiect este în prezent în mâinile ministrului energiei. Scopul acestui laborator legal este de a permite testarea diverselor idei legate de energie.

Problema majoră cu care ne confruntăm în prezent în domeniul energetic este nu atât producția de energie, cât stocarea ei. Tehnologia necesară pentru stocarea energiei este dificil de testat și de implementat în practică, mai ales atunci când este vorba de stocare și distribuție de energie care este conectată la un gigant precum Premier Energy, de exemplu. O supratensiune ar putea întrerupe alimentarea cu energie electrică în toată țara. Din acest motiv, se creează astfel de laboratoare - pentru a testa inovațiile într-un regim de laborator, unde guvernul îți oferă permisiunea de a experimenta. 

Dar dincolo de oricare verticală, noi avem nevoie de echipe care au experți din domeniu în echipă. Startup-urile, cu o probabilitate mult mai mare, vor avea success dacă echipa are expertiză practică în domeniul abordat. Investitorii, dar si clientii au nevoie de solutii care răspund problemei lor. Iar pentru asta avem nevoie de oameni care vin din interior, din sistem, din companiile unde observă repetativ aceeasi problemă - la care dezvoltă si propun o solutie tehnologică. 

Avem avantajul că suntem o țară mică, ceea ce înseamnă că poți veni la noi sau la colegii noștri din alte centre de tehnologie, cum ar fi Dreamups, XY, Technovator și ei vor avea o rețea vastă de persoane cu care te pot pune în contact pentru a-ți facilita accesul la ceea ce ai nevoie”

- De ce Moldova ar putea și este o destinație foarte prietenoasă pentru a crea propriul produs și companie?
- Avem avantajul că suntem o țară mică, ceea ce înseamnă că poți veni la noi sau la colegii noștri din alte organizații, cum ar fi Dreamups, XY, Yep Moldova, și ei vor avea o rețea vastă de persoane cu care te pot pune în contact pentru a-ți facilita accesul la ceea ce ai nevoie.

Mulți dintre oamenii cu care discut nu sunt conștienți de faptul că avem start-up-uri care atrag milioane de dolari. Trebuie să informăm și să inspirăm oamenii noștri”

- Și în Moldova poate fi creat următorul Facebook? Aici suntem fără limite?

- Într-adevăr. Limitele se află doar în subconștientul nostru. Totul este posibil, atâta timp cât ne putem imagina asta. Multe dintre produsele internaționale nu sunt neapărat geniale în esență. Gândiți-vă la Bolt, compania estoniană de mobilitate, care este o copie binegândită a Uber-ului, dar care a reușit să se extindă în Africa, unde nimeni nu a mai fost. Acelasi serviciu, pe altă piată. Inovatia lor cea mare a fost selectarea corectă a pietei pe care să-si lanseze produsul.  

Recent am realizat un program educațional pentru elevii din diferite regiuni ale țării, unde vorbeam despre startup-urile noastre din Moldova. Am văzut o mulțime de elevi uimiți, întrebându-se: "Wow, așa ceva e posibil în Moldova?" Mi-a plăcut enorm reacțiile și răspunsurile copiilor la întrebarea: "Ghiciți ce volum de investiții au atras startup-urile din Moldova in 2022?" Am vorbit despre acele 11 milioane de USD. Nimeni nu a avut curajul să se apropie de ideea milioanelor. Toți erau sceptici, crezând că în Moldova asta nu e posibil, avansând cifre precum 10 mii sau 20 de mii. Dar adevărul este că startup-urile noastre deja atrag milioane. 

Pentru a crea o companie de milioane sau miliarde în Moldova - e super important că avem centrele inovatoare și infrastructură, asta și este ecosystem, și am dori ca ele să fie cât mai multe"


Startup Moldova a fost creat pentru a încuraja pe oricine dorește să vină cu idei, evenimente și programe. În plus, este esențial să vorbim despre business-urile și startup-urile din Moldova, astfel încât, cât mai mulți oameni să le cunoască. Aceasta este și mesajul pe care ni-l transmit investitorii străini - să ne promovăm, să ne scoatem în evidență și să povestim întregii lumi despre noi. Mulți dintre oamenii cu care discut nu sunt conștienți de faptul că avem startup-uri care atrag milioane de dolari. Trebuie să informăm și să inspirăm oamenii noștri.

Un moment care m-a surprins plăcut la Startup Moldova Summit 2023 a fost când, în timp ce vorbeau speakerii, am observat că jumătate de sală era goală. De ce? Pentru că toată lumea era în zona de networking. Tot ce se întâmpla pe scenă era înregistrat și putea fi vizionat mai târziu. Dar oamenii nu vin la astfel de evenimente pentru scenă, ei vin să cunoască alte persoane, să creeze relatii, parteneriate, care să-i aducă mai aproape de realizarea viselor lor.

Eu sper că noi, la Startup Moldova, contribuim anume la aceste lucruri: să creăm legături si relații care sa facă parcursul startup-urilor din Moldova către unicorni - mai ușor și rapid. Nu am nici un dubiu că vom ajunge acolo. Întrebarea e doar când, iar eu sper că asta ne așteaptă deja foarte curând!

/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
Doi șefi pe un singur scaun la INP: Unul e proaspăt-numit, altul a fost repus recent în funcție. Ce spune Ministerul Justiției
/VIDEO/ Doi șefi pe un singur scaun la INP: Unul e proaspăt-numit, altul a fost repus recent în funcție. Ce spune Ministerul Justiției

/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații

23 septembrie 2023, ora 13:04

Scandalul brățărilor electronice de monitorizare încă nu s-a stins. 

Andrei Iavorschi, cel care era directorul Inspectoratului Național de Probațiune în perioada în care au fost procurate echipamentele de supraveghere, ne-a explicat de ce a câștigat același agent economic la toate cele cinci licitații. 

Vedeți răspunsul acestuia sâmbătă, 23 septembrie, la „Moldova gândește”. De la 19:45, doar la TV8!

/VIDEO/ Scandalul brățărilor electronice: Licitațiile pentru achiziția acestora, câștigate de o singură companie
/VIDEO/ Cazul brățărilor purtate de politicieni: Marina Tauber se temea de o posibilă electrocutare
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”

/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram