/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință

/ULTIMA ORĂ/ Rezultate preliminare CEC: Ion Ceban câștigă un nou mandat la Chișinău, iar la Bălți va fi turul II. Rezultatele din raioane

missing
05 noiembrie 2023, ora 23:26

Zi cu ediție specială la TV8! Alegeri locale generale au avut loc, pe 5 noiembrie 2023, în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe (municipii), sate (comune), și de nivelul II – raioane, municipiile Chișinău și Bălți, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Tighina. 

În cadrul acestui scrutin urmau a fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11.058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești). 

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție.

Ion Ceban câștigă al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău din primul tur. După numărarea tuturor proceselor verbale, candidatul MAN a obținut 50,52 la sută din voturile chișinăuienilor, devansând-ul cu peste 20 de procente pe candidatul PAS, Lilian Carp. Acesta a obținut 28,23 la sută din voturi. Rezultatele sunt deocamdată preliminare și urmează să fie validate de Comisia Electorală Centrală. Ceilalți 25 de candidați înscriși în cursa pentru Chișinău au acumulat mai puțin de 5 procente din sufragii.

În schimb, pentru Consiliul Municipal Chișinău, rezultatele sunt mult mai strânse. Datele arată că și aici cel mai bun scor a fost obținut de Mișcarea Alternativa Națională, cu 33, 1 la sută din voturi. Doar că aici PAS-ul este la o distanță mult mai mică, obținând 32,8 de procente din voturi. Astfel, diferența între cele două formațiuni este de numai 548 de voturi. Asta înseamnă că atât MAN, cât și PAS vor avea câte 20 de consilieri municipali. Alte șase mandate în CMC îi revin Partidului Socialiștilor, două merg la Partidul Comuniștilor și câte unul la Partidul Renaștere, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Nostru.

UPDATE Prezența la secțiile de votare în municipiul Chișinău a fost de peste 41 de procente, la urne prezentându-se, în total, 323 de mii 215 alegători. Cifra este mai mare față de primul tur al scrutinului local din 2019, când la urne s-au prezentat în jur de 36% din alegători. 

UPDATE „Kremlinul nu o să se resemneze ușor, continuă să influențeze procesele politice din Moldova”. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, liderul PAS, Igor Grosu, după anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor din 5 noiembrie.

UPDATE Conform prevederilor Codului electoral, alegerile pot fi considerate valabile dacă la ele au participat mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Iar în cazul în care în anumite circumscripții sau secții de votare alegerile sunt declarate nevalabile, Comisia Electorală Centrală dispune organizarea, în termen de 2 săptămâni, a votării repetate în baza acelorași date din listele electorale, cu aceleași candidaturi și aceleași consilii și birouri electorale. Legislația electorală stipulează că, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.În cazul în care niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Acești doi candidați se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Dacă mai mulți candidați au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripție efectuează tragerea la sorți, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal. Data celui de-al doilea tur de scrutin se stabilește prin hotărâre a Comisiei Electorale Centrale, imediat după procesarea rezultatelor votării din primul tur de scrutin, însă nu mai târziu de 10 zile până la data scrutinului respectiv.

UPDATE În municipiul Bălți, considerat capitala Nordului, va fi organizat turul doi al alegerilor general locale. După prelucrarea tuturor proceselor verbale, se atestă o luptă strânsă între candidatul partidului „Renato Usatîi”, Alexandr Petkov și candidatul de rezervă al partidului „Șansă”, Arina Corșicova. Astfel, raportul de voturi este de 22,64% în favoarea lui Petkov și 22,30% pentru candidatul lui Șor. 

La Briceni candidatul socialiștilor a acumulat din prima 83 la sută din sufragii. Astfel Vitalii Gorodinschii rămâne pentru al treilea mandat. Scorul a fost strâns la Ocnița. Acolo exponentul PSRM a obținut puțin peste 50 la sută.  

O situație similară este și la Glodeni, acolo unde reprezentanta formațiunii Partidul Nostru a acumulat aproape 55 de procente din voturi. La Dondușeni, cel mai mare scor l-a acumulat un reprezentant al socialiștilor, câștigând lupta cu aproape 60 la sută din sufragii. 

Dacă ne deplasăm către Drochia, observăm că Nina Cereteu rămâne primar pentru al treilea mandat. Candidatul formațiunii Partidul Nostru a acumulat pes 73% dintre voturi. 

Din acest partid face parte și Alexandr Severin, care a învins la Fălești, cu o majoritate de 72 la sută (intra carton 7) Iar în Soroca, candidata din partea socialiștilor a acumulat 71 la sută. 

În orașul Rezina, Simion Tatarov, reprezentant al partidului Schimbării a fost ales din prima cu mai mult de 63%. Ceva mai spre centru, la Sângerei, fotoliul de primar va fi ocupat de PAS, Arcadie Covaliov. 

La Orhei, unul din cele importante municipii din țară, detașat a câștigat Cociu Tatiana, cea pentru care în ultimile zile au făcut agitație electorală, cei de la partitul „Șansă”, eliminat din cursa alegerilor. Aceasta a acumulat 58 de procente, urmărorul pe listă fiind contracandidatul de la PAS, cu doar 17 la sută. 

Primarul ales de Criuleni este Mihail Sclifos, reprezentat PSRM, cu un scor de peste 71%. 

De remarcat sunt primarii aleși de pe lista independenților, pentru că în 3 cazuri aceștia au învins detașat față de concurenții lor. De exemplu, în orașul Strășeni, Valentina Casian a acumulat aproape 8%, iar în Taraclia, candidatul independent Lupov Veaceslav a ajuns la aproape 90%. 

Aceeași situație e și la Cahul, unde Nicolae Dandiș a obținut voturile a 73 la sută din cetățeni. La Hîncești, a câștigat candidatul Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei, cu aproape 52 la sută, iar la Telenești, învingător este Vadim Lelic, de la PLDM.

Reprezentanți ai PAS au câștigat primăriile de la Ialoveni, cu 73% și Cimișlia, cu 57 la sută. La Anenii Noi, candidatul PSRM a acumulat peste 78%, iar la Căușeni, Anatolie Donțu, de la Platforma DA, a obținut fotoliul de primar cu mai mult de 76 la sută. (intra carton 21,22) 

Cu doi primari din primul tur s-a ales și Liga Orașelor și Comunelor, care au câștigat la Leova, cu 73% și la Ștefan Vodă, cu 70 de procente.

UPDATE Stop vot! Alegerile locale generale pot fi declarate valabile în majoritatea localităților din Republica moldova. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC),  1.147.610 de alegători (adică 41,41%) au votat până la ora 21:00. Datele preliminare arată că rata generală a participării la vot la vot este mai slabă, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, 2015 și 2011. Cei mai activi votanți au fost cetățenii cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile au fost mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot (peste 50%).

UPDATE Promo-LEX constată că din totalul de 994 de semnalări raportate de către observatorii săi până la ora 19:00. Misiunea a prelucrat în calitate de incident 527, dintre care în prezentul comunicat sunt incluse 213 de incidente.

„Vom număra minuțios totul și vom verifica fiecare proces verbal”. Declarația a fost făcută de candidatul Partidului Politic MAN la fotoliul de primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, în timpul unei conferințe de presă susținute după închiderea secțiilor de votare din țară, la 21:00. 

UPDATE Partidul Politic „ȘANSĂ” anunță că a contestat rezultatele alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

UPDATE Aproape 700 de cazuri de abateri în procesul electoral au fost raportate de Asociația Promo-LEX până la prânz. Cele mai multe se referă la votarea nejustificată în grup, dar și la încălcarea secretului votului. Potrivit directorului Promo-LEX, în acest an numărul incidentelor este mai mare decât cel înregistrat în scrutinele anterioare, cel puțin pentru intervalul respectiv de timp. 

UPDATE La 12 ore de la deschiderea secțiilor de vot Promo-LEX a recepționat 994 de semnalări de incidente. Potrivit directorului de Program Promo-LEX, avem o creștere mult mai mare a incidentelor raportate, comparativ cu scrutinele precedente.

UPDATE Până la ora 20:00, și-au exercitat dreptul la vot 1.136.343 de alegători sau 41% din numărul celor incluși în listele electorale. 

UPDATE Până la ora 19.00, și-au exercitat dreptul la vot 1 112242 de alegători sau peste 40 % din numărul celor incluși în listele electorale. Cea mai mare prezență la urne s-a înregistrat la Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, se atestă o rată de 77 la sută. 

UPDATE Din 247 de alegători înscriși pe listele electorale din satul Salcia, taraclia, doar 17 oameni au votat până la această oră. Și-au exprimat votul 7 femei și 10 bărbați. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), doar 6,85 % din numărul total de alegători înscriși în liste s-au prezentat la vot.

UPDATE Gheorghe Urschi și-a exercitat dreptul la vot. Regele umorului a introdus buletinele de vot în urna mobilă. Despre asta a relatat fiica sa, Laura Urschi, pe rețelele sociale.

UPDATE Circa 1 milion de alegători (peste 36%) din toată țara au votat până la ora 17:10. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, dar situația e mai proastă față de scrutinele din 2015 și 2011. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (peste 45%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

Sursa: alegeri.md

UPDATE Liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a fost huiduit astăzi în fața sediului Comisiei Electorale Centrale de câțiva oameni nemulțumiți, printre care și activista Maria Olaru, în timp ce acesta încerca să facă declarații. Discursul lui Lungu și a avocatului afiliat lui Ilan Șor, Vadim Banaru  a fost bruiat în numărate rânduri. Lungu a îndemnat poliția să intervină, dar protestatarii nu s-au lăsat duși. Mai mult, Lungu a fost luat la rost de către aceștia.

UPDATE Peste 900.000 de alegători (peste 32%) din toată țara au votat până la ora 16:00. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, dar situația e mai proastă față de scrutinele din 2015 și 2011. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (peste 41%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

Sursa: alegeri.md

UPDATE S-a pornit la vot, dar a ajuns la spital. O femeie din localitatea Doroțkaia, raionul Dubăsari, a fost lovită de o mașină chiar în fața secției de votare, în timp ce se îndrepta să își depună votul.

UPDATE Misiunea Promo-LEX a Alegerilor Locale Generale din 5 noiembrie 2023 anunță că a constatat un total de 659 de semnalări raportate de către observatori, până la 14:00. Promo-LEX a prelucrat cu statut de incident 314 de cazuri, dintre care în prezentul comunicat sunt incluse 260 de incidente. Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 37 cazuri. Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 11 cazuri. Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 22 cazuri. Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 21 cazuri. Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 15 cazuri. Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 9 cazuri. Încălcarea secretului votului (fotografierea buletinelor, prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 45 cazuri. Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 4 cazuri. Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 6 cazuri. Votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – 60 cazuri. Situații problematice privind utilizarea buletinelor de vot contrar procedurilor de vot – 19 cazuri. Acte de violență sau intimidări a alegătorilor, sau altor persoane – 3 cazuri. Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 2 cazuri. Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în loc sigur – 1 caz. Altele – 5 cazuri.

UPDATE Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Acesta și-a făcut apariția la secția de votare însoțit de soție și a zis că și-a exercitat dreptul la vot pentru un viitor european și a încurajat tineretul să voteze. 

UPDATE Prezența la vot a depășit rata de 25% la Chișinău și Bălți și pot fi declarate valabile. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 15:00 au votat peste 170.000 de locuitori ai municipiului (26.27%). O situație similară a fost înregistrată și la Bălți, unde au votat peste 25.500 de alegători (25,41%). Asta deși ambele municipii sunt codașe la rata de participare. Totodată, peste 820.000 de alegători din toată țara au votat până la această oră (circa30%).

Sursa: alegeri.md

UPDATE Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că, până la ora 15:00, și-au exercitat dreptul la vot peste 820.000 de alegători sau peste 30 %  din numărul celor incluși în listele electorale. Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot rămâne a fi Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, se atestă o rată de 67%. În municipiul Chișinău au votat, până la ora 15:00, peste 26% dintre persoanele cu drept de vot. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Rîșcani al capitalei, unde au votat 26% dintre alegători. În suburbii avem înregistrată o prezență de 28%. Cei mai activi sunt votanții din orașul Vadul lui Vodă, peste 36%, cea mai pasivă suburbie e orașul Durlești – 24%. În municipiul Bălți, din totalul de 100.000 de alegători, la secțiile de votare au venit 25% dintre alegători. În municipiul Comrat avem înregistrată o participare de peste 31% dintre cetățenii cu drept de vot incluși în listele electorale de bază. Astfel, din numărul total de 898 de localități, în 820 este înregistrată o participare mai mare de 25% din numărul alegătorilor așteptați la vot, ceea ce înseamnă că alegerile în aceste localități pot fi declarate valabile. Reieșind din informațiile care descriu profilul alegătorului la alegerile de astăzi, femeile sunt cele mai active, înregistrând o participare de peste 54% din numărul total de cetățeni cu drept de vot. Raportat la vârstă, cei mulți alegători prezenți la urnele de vot au între 56 și 75 de ani. Conform informațiilor operative prezentate de Inspectoratul General al Poliției, până la ora 15:00, CEC a fost informată despre 130 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea 42 cazuri țin de agitația electorală, 29 de cazuri referitoare la transportarea organizată a alegătorilor, 4 de afișarea afișajului electoral, 7 cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, 12 cazuri privind fotografierea buletinelor de vot. În localitatea Chirsovo, din UTA Găgăuzia, pentru împiedicarea exercitării dreptului la vot, a fost pornită urmărirea penală. Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliției.

UPDATE Peste 730.000 de alegători (peste 26%) din toată țara au votat până la ora 14:00. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, dar situația e mai proastă față de scrutinul din 2015. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (peste 34%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

UPDATE În doar șapte ore de la deschiderea secțiilor de vot Promo-LEX a recepționat peste 659 de semnalări de incidente. Potrivit directorului de Program Promo-LEX, avem o creștere mult mai mare a incidentelor raportate, comparativ cu scrutinele precedente.

UPDATE Aproximativ 700.000 de alegători (circa 25%) din toată țara au votat până la ora 13:30. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, dar situația e mai proastă față de scrutinul din 2015. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (circa 30%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

UPDATE Peste 600.000 de alegători (22,50%) din toată țara au votat până la ora 13:00. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019, dar situația e mai proastă față de scrutinul din 2015. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (circa 30%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

UPDATE Inspectoratul General de Poliție a înregistrat mai multe încălcări la secțiile de votare din țară. În unul dintre cazuri, o familie a fost observată cum a fotografiat  buletinele de vot. Cazul a fost înregistrat în satul Mihailovca, raionul Cimișlia.

UPDATE Premierul României Marcel Ciolacu a venit cu un mesaj în contextul alegerilor locale din Republica Moldova. Oficialul de la București le-a succes tuturor candidaților care reprezintă forțele democratice și proeuropene.

Sursa: alegeri.md

UPDATE Circa 600.000 de alegători (20.31%) din toată țara au votat până la ora 12:30. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019 (18,40%), dar situația e mai proastă față de scrutinul din 2015 (25,41%). În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (peste 27%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

UPDATE Inspectoratul General al Poliției a informat CEC că, prin intermediul subdiviziunilor din subordine, asigură măsurile de ordine şi securitate publică, de depistare şi documentare a încălcărilor electorale, în scopul asigurării desfășurării în bune condiții a scrutinului de astăzi.

UPDATE Premierul României Marcel Ciolacu a venit cu un mesaj în contextul alegerilor locale din Republica Moldova. Oficialul de la București le-a succes tuturor candidaților care reprezintă forțele democratice și proeuropene. „Le urez mult succes tuturor candidaților care reprezintă forțele democratice și proeuropene în alegerile locale de azi din Republica Moldova!

UPDATE Președinta Maia Sandu şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Șefa statului a declarat că a votat pentru „oameni care vor pune umărul ca să realizăm integrarea europeană” și a îndemnat cetățenii să iasă la vot.

UPDATE Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că până la ora 12:00 au votat peste 500.000 de alegători sau peste 18% din cei așteptați azi la urne. Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, se atestă o rată de circa 54 la sută. Localitatea cu cea mai slabă prezență la vot se dovedește a fi Salcia din raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne 0,18 % dintre alegători. În municipiul Chișinău au votat, până la ora 12:00, circa 14% dintre alegători. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Botanica al capitalei, unde au votat peste 18.000 de alegători (13,45%). La polul opus, se află sectorul Buiucani, unde au votat circa 12,63% dintre alegători. În mun. Bălți avem înregistrată o prezență de 14,15 % dintre cei incluși în listele electorale.

UPDATE Peste 502.000 de alegători din toată țara (18.00%) au votat până la ora 12:00. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019 și 2015. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (peste 25%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus. 

UPDATE Președinta unei secții de votare de la Cimișlia a murit în timpul procesului electoral. Femeia în vârstă de 39 de ani a acuzat dureri în piept și a decedat în secția reanimare. Informația a fost confirmată pentru TV8.md de către șefa Secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco.

UPDATE Până la ora 11:00, prezența la urne în municipiul Chișinău a constituit peste 9 la sută, ceea ce înseamnă că și-au exercitat dreptul la vot peste 70 de mii de cetățeni. Cei mai activi alegători sunt cei cu vârstele cuprinse între 55 și 75 de ani, iar la polul opus sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, arată datele Comisiei Electorale Centrale.

UPDATE Candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) la șefia Capitalei, Diana Caraman, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Deputata a îndemnat toți cetățenii să se prezinte la vot și să aleagă pe cel mai demn viitor primar.

UPDATE Peste 340.000 de alegători din toată țara (12.62%) au votat până la ora 11:00. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019 și 2015. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani, fiind aproape la egalitate cu compatrioții din categoria de vârstă 66-75 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (18%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău se află la polul opus (9.51%). 

UPDATE Vasile Costiuc, candidatul Partidului Politic „Democrația Acasă”, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. „Nu stați acasă, fiecare VOT contează!”, este mesajul publicat de Costiuc pe Facebook, care conține și fotografii de la secția de vot.

UPDATE Candidatul Partidului Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII” la șefia Capitalei, Ștefan Gligor, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Gligor a votat alături de soție și cei doi copii și a declarat că a votat pentru o Capitală în care să uităm de ambuteiaje și birocrație.

UPDATE Peste 278.000 de alegători din toată țara (10.08%) au votat până la ora 10:30. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile rămân mai active ca bărbații. Totodată, raionul Dondușeni are cea mai mare prezență la vot acum (17%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău se află la polul opus. Datele arată că rata generală a participării la vot la această oră este ușor mai bună, comparativ cu alegerile locale generale din 2019 și 2015.

UPDATE Candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), primarul suspendat Ion Ceban și-a exercitat dreptul la vot. Ceban a declarat că a votat pentru continuarea proiectelor în Capitală care să transforme orașul în unul  curat, modern și amenajat.  

UPDATE În două localități din UTA Găgăuzia, în satele Chioselia Rusă și Cotovscoe, alegătorii nu participă la alegerile pentru funcția de primar, dar își aleg consilierii în consiliile locale. Iar în satul Cealîc, raionul Taraclia, nu se votează doar pentru consilierii în consiliul local, dar cetățenii cu drept de vot își aleg aici primarul și mai votează pentru consiliul raional Taraclia. Precizările au fost făcute de Comisia Electorală Centrală (CEC), care a menționat că în aceste localități a fost înregistrat câte un sigur candidat la funcția de primar și, respectiv, un singur concurent electoral pentru consiliul local din partea unui partid politic, în cazul cărora a fost dispusă anularea înregistrării.

UPDATE Candidatul Partidului Acasă Construim Europa „PACE” la șefia capitalei, Constantin Butucel, nu a putut să-și exercite dreptul de vot în această dimineață. Acesta a mers la secția de votare Nr. 260 Botanica, dar nu i s-a permis să voteze. Interdicția i-a fost aplicată în conformitate cu legea, deoarece Butucel are mai puțin de trei luni de când și-a înregistrat reședința în municipiul Chișinău.

UPDATE Peste 200.000 de alegători din toată țara au votat până la ora 10:00. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani. Femeile sunt mai active ca bărbații.

UPDATE În dimineața de 5 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a avut loc suspendarea votării într-o secție de votare din Cantemir, în legătură cu necesitatea de a retipări buletinele de vot pentru această secție. TV8 a luat legătură cu secretarul general al CEC, Alexandr Berlinschii, care ne-a comunicat că în total, 1.867 de buletine de vot vor fi retipărite. Buletinele sunt retipărite pe motiv că s-au comis erori de tipar la numerotarea secțiilor de votare.

UPDATE Candidatul Partidului Politic Partidul Social Democrat European la șefia Capitalei, Vadim Brînzaniuc, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Brînzaniuc a votat alături de soția sa și a declarat că a votat pentru „un alt mod de a face administrație”.

UPDATE Curtea de Apel Chișinău (CA) se întrunește într-o nouă ședință pentru a examina contestarea depusă de partidul „Șansa”, care a fost exclus din cursa electorală. Ședința va începe la ora 11.00. Formațiunea a contestat decizia Comisiei Situații Excepționale în acest sens. 

UPDATE Peste 153.000 de alegători au votat până la ora 09:30. În continuare, cei mai activi votanți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 56-65 de ani. La polul opus se află cetățenii cu vârsta de 18-25 de ani.

UPDATE 141 de incidente au fost semnalate de observatorii  Promo-LEX în prima oră de la deschiderea secțiilor de votare. Neregulile au fost anunțate de Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX. În patru cazuri a fost restricționat accesul observatorilor în secțiile de votare. Este vorba despre secția Nr. 1 din orașul Cahul, o secție din sectorul Râșcani și două secții din sectorul Botanica ale municipiului Chișinău.

UPDATE Curtea de Apel Chișinău nu a luat sâmbătă o decizie cu privire la apelul partidului „ȘANSĂ”. Ședința a fost prelungită până noaptea târziu și, în cele din urmă, a fost amânată pentru astăzi, 5 noiembrie, la ora 11.00. Între timp, în buletinele de vot, în dreptul Partidului „ȘANSĂ” a fost aplicată ștampila „RETRAS”. În două sate din sudul Moldovei, unde candidații formațiunii politice au fost înregistrați, alegerile au fost anulate complet

UPDATE Candidatul Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” la șefia Capitalei, Lilian Carp, şi-a exercitat duminică, 5 noiembrie, dreptul de vot la alegerile locale generale. Carp a declarat că a votat pentru un oraș „mai confortabil” și pentru ca „normalitatea care trebuie să se întoarcă în Chișinău”.

UPDATE Ora 09:00 prezența urne: aproape 110.000 de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot. Mai active sunt femeile, care reprezintă 50,5% dintre alegători.

UPDATE CEC a mai anunțat că a avut loc suspendarea votării într-o secție de votare din Cantemir, în legătură cu necesitatea de a retipări buletinele de vot pentru această secție. Ulterior, CEC va anunța despre reluarea votării.

UPDATE Până la ora 08:30 la urnele de vot s-au prezentat 65.000 de alegători, ceea ce reprezintă peste 2,2 la sută din numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși pe listele electorale. 

UPDATE Potrivit CEC, în alte 45 de localități, alegătorii vor găsi în buletinele de vot câte un singur candidat la funcția de primar, iar în 21 de localități – câte un singur concurent electoral pentru funcția de consilier în consiliul local. Într-o secție de votare din or. Cantemir a fost suspendat procesul de votare, din necesitatea retipării buletinelor de vot. Procesul va fi reluat, după remedierea situației. 

UPDATE CEC anunță că în două localități Chioselia Rusă și Cotovscoe din Găgăuzia nu vor avea loc alegeri. Și asta pentru că în cele două localități singurii candidați înscriși în cursă erau cei de la partidul „Șansa”, care a fost exclus din cursă cu două zile înainte de scrutin. În același timp, în satul Cealîc din raionul Taraclia alegătorii nu vor participa la alegerile pentru consiliul local. 

UPDATE Secțiile de votare din toată țara se deschid la ora 07:00 și Sevor fi închise la ora 21:00. CEC anunță că la ora 07:00 au fost deschise toate cele 1.958 de  secții de votare, organizate pentru desfășurarea scrutinului.d

UPDATE În cadrul primului tur al alegerilor locale generale din 2023, nu vor fi organizate sondaje de tip exit-poll. Până la expirarea termenului de depunere a cererilor privind autorizarea exit-pollurilor, nu au fost depuse solicitări.

UPDATE La alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 au dreptul să voteze alegătorii care și-au stabilit până la data de 5 august 2023 domiciliul sau reședința temporară în circumscripția în care au loc alegerile. În aceste condiții, CEC a exceptat unele categorii de alegători, care vor vota cu respectarea unor condiții speciale. 

UPDATE Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat peste 1.500 de observatori naționali și internaționali pentru alegerile locale generale de astăzi. Observatorii acreditați vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secția de votare în ziua alegerilor. *Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că și în cadrul alegerilor locale generale de astăzi, 5 noiembrie 2023, în secțiile de votare va funcționa sistemul de înregistrare video. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte. Potrivit CEC, filmările vor putea fi utilizate exclusiv în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea eventualelor litigii electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă. 

UPDATE Alegătorul, care din motive de sănătate sau alte motive temeinice, nu se poate deplasa la secția de votare, trebuie să depună o cerere în scris pentru a solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Dacă, din cauza unei deficiențe fizice, boli sau din alte motive temeinice, alegătorul nu poate semna personal cererea privind votarea la locul aflării, el poate depune personal cererea în formă verbală la sediul secției de votare. În cazul în care cererea nu poate fi depusă personal în formă verbală la sediul secției de votarea, aceasta poate fi depusă telefonic. În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează, cel puțin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialele necesare votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze. 

UPDATE Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că în acest scrutin au fost înregistrați 57.396 de candidați la funcția de primar și de consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1.174 de candidați independenți. Din totalul de 3.952 de candidați la funcția de primar, 2.756 (69,7 %) sunt bărbați și 1.196 (30,3 %) sunt femei. Conform criteriului de vârstă, 14 candidați (0,4%) au 23 de ani, 682 de candidați (17,3%) au între 24 și 35 de ani, 1.464 de candidați (37 %) au între 36 și 50 de ani, 1.727 de candidați (43,7 %) au între 51 și 70 de ani și 65 de candidați (1,6 %) au peste 71 de ani. Pentru funcția de consilier în consiliile locale de nivelul doi (raionale și municipale) au fost înregistrate 9 496 de persoane, dintre care 5204 (54,8 %) sunt bărbați și 4292 (45,2 %) femei. Pentru funcția de consilier în circumscripțiile locale de nivelul întâi candidează 43 948 de persoane, dintre care 22 881 (52,1 %) sunt bărbați și 21 067 (47,9 %) sunt femei. Totodată, CEC amintește că, în buletinele de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali din partea Partidului Politic „ȘANSA”, va fi aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

UPDATE Oamenii legii anunță că vor fi la datorie pentru asigurarea securității în preajma secțiilor de votare, menținerii ordinii publice și aplicării cu fermitate, corectitudine și echidistant a prevederilor legale. Polițiștii din întreaga țară vor asigura paza secțiilor de vot, ordinea publică și anunță că vor reacționa prompt la sesizările cetățenilor.

Peste 1.900 de secții de votare vor fi deschise în toată țara, pentru alegerile locale. Cele mai multe sunt în Capitală
Competiție mare pentru fotoliile de primar al municipiilor Chișinău și Bălți: Lista celor care luptă pentru funcție
Alegeri locale în Moldova: Vor fi aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali. Câți cetățeni sunt așteptați la urne

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/VIDEO/ „Spart de drogat”? Imagini controversate cu Carla's Dreams la Craiova: Cum își explică artistul comportamentul
/VIDEO/ „Spart de drogat”? Imagini controversate cu Carla's Dreams la Craiova: Cum își explică artistul comportamentul
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
Cererea de revizuire înaintată de Filat la CSJ: A fost reluată examinarea. Detalii de la PA
Cererea de revizuire înaintată de Filat la CSJ: A fost reluată examinarea. Detalii de la PA
Horoscop de la ChatGPT pentru 20 mai 2024: Berbecii sunt plini de energie, iar Fecioarele au provocări la muncă
Horoscop de la ChatGPT pentru 20 mai 2024: Berbecii sunt plini de energie, iar Fecioarele au provocări la muncă
Atenție șoferi! Restricții de circulație pe 22 mai: Peste 40 de delegații străine sunt așteptate la Chișinău
Atenție șoferi! Restricții de circulație pe 22 mai: Peste 40 de delegații străine sunt așteptate la Chișinău

Deputat ucrainean: „Este o prostie să presupunem că în cazul în care Ucraina cade, Rusia se va opri”

missing
20 mai 2024, ora 23:36

„Este o prostie să presupunem că în cazul în care Ucraina cade, Rusia se va opri. După Ucraina, Rusia ar putea ținti către Republica Moldova, țările  baltice, Polonia sau România. 

Opinia a fost exprimată în cadrul ediției de luni, 20 mai, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8, de către deputatul ucrainean Mihail Raduțki, reprezentant al delegației Radei Supreme de la Kiev pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova.

„Înțelegem că inamicul, tiranul, teroristul nu se vor opri, iar dacă „trece peste” Ucraina, atunci nu se va opri. Vor urma fie țările baltice, Polonia, fie România, Doamne ferește. Un terorist, când simte mirosul de sânge, este imposibil să fie oprit. Este o boală și, de aceea, este foarte important să rezistăm, să ne păstrăm granițele, să le protejăm. În opinia mea, partenerii noștri înțeleg că, ajutând Ucraina, se ajută pe ei înșiși”, a declarat Mihail Raduțki.

Oficialul de la Kiev a mai subliniat că forțele militare și resursele financiare ale Ucrainei și cele ale Rusie nu se compară și că războiul este extrem de complicat, iar poporul ucrainean trebuie să depună eforturi foarte mari pentru a ține piept atacurilor. Raduțki spune că situația e totuși „sub control”. 

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram