UPDATE: Turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc pentru prima dată în Turcia. Preşedintele Consiliului Electoral Suprem (YSK) din țară, Ahmet Yener, a confirmat oficial că niciun candidat nu a obţinut o majoritate de peste 50 la sută din voturi la alegerile de duminică.
Astfel, al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 28 mai 2023. Lupta se va da între preşedintele în exerciţiu, Recep Tayyip Erdogan, şi liderul opoziţiei, Kemal Kılıçdaroğlu.
Conform rezultatelor provizorii, Erdogan a obţinut 49,51% din voturi, iar Kemal Kılıçdaroğlu - 44,88%, Sinan Oğan - 5,17% şi Muharrem İnce - 0,44%.
Ultimul candidat s-a retras din cursa prezidenţială cu trei zile înainte de alegeri, dar pentru că buletinele de vot fuseseră deja tipărite, el a figurat în continuare pe buletinul de vot.
Prezența la vot în Turcia a fost de 88,92%, iar peste hotare - 52,69%. Rezultatele din diaspora nu sunt complete. Mai urmează a fi introduse în baza de date a Consiliului Electoral 35.874 de voturi, însă acestea nu vor mai putea influenţa rezultatul final al alegerilor, scrie news.ro.
La mai bine de 15 ore de la închiderea urnelor în Turcia și cu aproape 99% din voturi numărate, rezultatul alegerilor prezidențiale este aproape clar. Va fi organizat turul doi al alegerilor pe 28 mai. Rezultatele preliminare arată că nici președintele Recep Tayyip Erdogan, nici principalul său rival, Kemal Kılıçdaroğlu, nu par să fi obținut majoritatea voturilor necesare pentru a câștiga.
Erdogan, care deține puterea din 2002, este în frunte cu 49,35% din voturi și le-a spus susținătorilor săi, Partidul AK, că ar putea câștiga în continuare.
Între timp, Kılıçdaroğlu, care a adunat până acum 45%,- a promis că va câștiga alegerile în al doilea tur. Totodată, acesta a acuzat partidul lui Erdogan că a intervenit în numărarea și raportarea rezultatelor.
Un al treilea candidat prezidențial, Sinan Ogan, s-a situat la 5,3% din voturi. El ar putea fi un jucător politic decisiv în perspectiva turului doi, în funcție de candidatul pe care îl va susține, spun analiștii.
Politicienii din opoziție au anunțat că membrii Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, au contestat rezultatele de la secțiile de votare în care Kılıçdaroğlu era în frunte, împiedicând convertirea rezultatelor în date.
Kılıçdaroğlu, într-o apariție anterioară, a declarat că partidul lui Erdogan „distruge voința Turciei” prin contestarea numărătorii a peste 1.000 de urne: „Nu poți împiedica ceea ce se va întâmpla cu contestații”.
Sunt cele mai strânse alegeri din Turcia din ultimii ani și au loc în timp ce țara se luptă cu o inflație ridicată și își revine după cutremurele devastatoare de la începutul acestui an.
Alegerile pentru funcția de președinte nu vor decide doar cine conduce Turcia, ci și dacă aceasta va reveni la o guvernare mai democratică, cum va gestiona criza severă a costului vieții și cum va aborda relațiile cheie cu Rusia, Orientul Mijlociu și Occidentul.