Profesorii vor salarii mai mari decât cele anunțate astăzi de Guvern. Aceștia amenință că vor ieși să protesteze dacă nu li se va oferi o majorare de 35%, și nu de 9%, așa cum este prevăzut in Bugetul pentru 2025. Deși le cunosc supărările, autoritățile susțin că nu au de unde oferi mai mult.
Majorarea salarială cu nouă la sută, anunțată astăzi de către autorități, a nemulțumit angajații din învățământ. Sindicaliștii cer o mărire de cel puțin 35%, în caz contrar amenință cu proteste.
„ Cerința noastră și înțelegerea noastră prealabilă să începem cu cel puțin 300 de lei, la valoare de 2600 și respectiv 2500, ceea ce ar permite majorări salariale cu 15 procente, adică diferența dintre salariul mediu pe economie și cel care este în învățământ s-ar diminua ar fi mai mic. Mai ales cu știrile din ultimele zile , scumpirile la gaze și energie, s-ar putea să avem dificultăți de achitare”, a spus președintele FSEȘ, Ghenadie Donos.
Salariul de profesor este mizer, se plâng pedagogii, comparativ cu munca pe care o depun. De la an la an, programul de învătământ devine tot mai complicat, iar pentru a face față acestor standarde trebuie să munceasca mai mult și respectiv vor să fie răsplătiți pe măsură.
„Pentru a menține educația la un nivel european, așa cum ne dorim noi, așa cum își doresc și elevii și studenții, îi cunosc în deaproape și știu care le sunt dorințele, e bine ca și profesorii să tindă spre salarii europene prin care am putea să ne apropiem de acele standarde.”, a subliniat doctorul conferențiar, Ion Guțu .
„Acestea sunt mimări de salarizare. Profesorul nu profesează doar când doarme, în rest este dedicat, de aceea salariul trebuie să fie decent pentru ai asigura pregătirea, studiul permanent.”,a zis profesorul universitar, Alexandru Arseni.
Înainte de ședința la care au fost anunțate majorărie, sindicaliștii au purtat discuții cu premierul Dorin Recean. Deși și-au exprimat nemulțumirea, premierul le-a dat de înțeles că deocamdată, Guvernul nu poate suporta o majorare mai mare.
„Nu ne oprim aici, vom avea în continuare o discuție cu cei din educație, dar și celelalte categorii bugetare, pentru ca gradual să creștem salariile, discuția de azi dimineață a fost una foarte bună, ne-am aliniat, ne-am auzit unii pe alții, am auzit care sunt argumentele reciproc și am convenit că împreună vom identifica aceste mijloace suplimentare și în sectorul educațional”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean
În 2024, salariile profesorilor au fost majorate cu 15%, deși sindicatele cereau 20%. Pentru anul 2025, pentru educație a fost planificat un buget de peste 19 miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decât anul trecut.