Scandal în jurul unor blocuri din Centrul Istoric al Capitalei. Oamenii nu-și pot obține apartamentele în care au investit mii de euro de aproape 10 ani. Pentru că firma care a început construcția a falimentat, cele 149 de familii s-au apucat să finalizeze de sine stătător lucrările, dar s-au blocat pentru că primăria nu vrea să le elibereze certificatul de urbanism. Motivul ar fi că blocurile au fost ridicate ilegal. Șefa direcției Arhitectură nu ne-a răspuns la apeluri pentru mai multe explicații.
Blocurile cu pricina au fost ridicate în 2014, povestesc oamenii care au venit să protesteze pașnic la primăria Chișinău. Ulterior, compania care s-a ocupat de lucrări a falimentat, fără să le mai dea în exploatare. Chiar și așa, deoarece clădirile cu 12, și respectiv 13 etaje, sunt practic gata din banii proprietarilor. Pentru a intra mai repede în posesia locuințelor, cele 149 de familii au investit chiar și în lucrările adiționale.
„Din banii noștri am construit un gard. Este alături o grădiniță și pământul se surpa la vale. Am făcut un gard de 5 metri, 2 - adâncime și 3 în sus. Am făcut foișoare, am contribuit. Eu nu înțeleg de ce primăria nu ne merge în întâmpinare să ne dea un act permisiv”.
„Ni s-a cerut să întărim fundamentul, l-am făcut. Ni s-a cerut întărirea coloanelor am realizat. Avem toate documentele și expertizele făcute. Între timp, am reușit să ne conectăm la toate rețelele: apă, canalizare, lumină și gaze”.
Deși sunt siguri că toate actele sunt în regulă, de aproape cinci luni nu pot obține certificatul de urbanism de la Direcția Arhitectură. În blocurile cu pricina a cumpărat apartament și Violeta. Acolo urma să locuiască copiii ei, care acum achită lunar pentru gazdă. Femeia spune că a investit în locuință circa 70 de mii de euro.
„Era pentru copii. Nu știu la ce să ne mai gândim, pentru că timpul trece și avem mare nevoie. Anii trec cu părere de rău și nu putem rezolva întrebarea. Facem drumuri în toată ziua”,
„Am lucrat 7 ani în Italia ca să vin să-mi iau un apartament aici. Să trăiesc și eu la bătrânețe bine. Iată umblăm pe drumuri patru luni de zile. În apartamentul meu, să zicem, este și lumină și tencuială și ferestre. Numai să pun o ușă la intrare și mă pot apuca de reparație”.
Pentru a se face auziți păgubașii au mers la ședința Consiliului Municipal. Administratoarea de insolvabilitate a ținut un discurs în fața consilierilor, însă aceștia nu păreau interesați de subiect, majoritatea se uitau în telefoane. Abia spre finalul discursului, un consilier de la platforma DA a redirecționat-o la autoritățile centrale deoarece construcțiile ar fi fost ridicate ilegal, sub egida echipei de la primărie de acum aproape 10 ani.
„O construcție ilegală, de aceea noi nu o să putem elibera un act ilegal. După asta o să vină CNA-ul, o să ne pună cătușele și la revedere. MUSCĂ Locatarii și dvs. trebuia să fiți responsabili, să verificați dacă construcția merge legal sau ilegal”, a declarat consilier platforma DA, ion Macovei.
„Cetățeanul știe că există un organ de supraveghere a construcțiilor și în cazul în care va încălca regulamentul deci va fi penalizat, sancționat sau suspendate lucrările”, a menționat administratoarea de insolvabilitate a blocului, irina Silvestru.
Oamenii spun că s-au adresat Guvernului, dar li s-a răspuns că eliberarea certificatului de urbanism nu ține de competența Executivului. Am vrut să aflăm mai multe detalii, dar serviciul de presă de la ministerul Infrastructurii nu ne-a răspuns la telefon.
Acum, blocurile aflate chiar în Centrul Istoric al Chișinăului, mai exact pe strada Alexandru cel Bun, stau în paragină. Vedem că, pe alocuri, tencuiala a început să cadă, iar unele geamuri lipsesc ori sunt sparte.
Astăzi, numărul Svetlanei Dogotaru, șefa de la Direcția Arhitectură era indisponibil, iar adjunctul ne-a spus că de curând a demisionat.