Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1058: Alertă pentru Moldova, triplă lovitură Rusiei și atac masiv! ONU: 4 pericole mari pentru omenire

Au plătit, dar sunt fără locuințe: 149 de familii nu pot obține certificatul de urbanism de la Primăria Chișinău

missing
17 mai 2023, ora 18:01

Scandal în jurul unor blocuri din Centrul Istoric al Capitalei. Oamenii nu-și pot obține apartamentele în care au investit mii de euro de aproape 10 ani. Pentru că firma care a început construcția a falimentat, cele 149 de familii s-au apucat să finalizeze de sine stătător lucrările, dar s-au blocat pentru că primăria nu vrea să le elibereze certificatul de urbanism. Motivul ar fi că blocurile au fost ridicate ilegal. Șefa direcției Arhitectură nu ne-a răspuns la apeluri pentru mai multe explicații. 

Blocurile cu pricina au fost ridicate în 2014, povestesc oamenii care au venit să protesteze pașnic la primăria Chișinău. Ulterior, compania care s-a ocupat de lucrări a falimentat, fără să le mai dea în exploatare. Chiar și așa, deoarece clădirile cu 12, și respectiv 13 etaje, sunt practic gata din banii proprietarilor. Pentru a intra mai repede în posesia locuințelor, cele 149 de familii au investit chiar și în lucrările adiționale.

„Din banii noștri am construit un gard. Este alături o grădiniță și pământul se surpa la vale. Am făcut un gard de 5 metri, 2 - adâncime și 3 în sus. Am făcut foișoare, am contribuit. Eu nu înțeleg de ce primăria nu ne merge în întâmpinare să ne dea un act permisiv”.

„Ni s-a cerut să întărim fundamentul, l-am făcut. Ni s-a cerut întărirea coloanelor am realizat. Avem toate documentele și expertizele făcute. Între timp, am reușit să ne conectăm la toate rețelele: apă, canalizare, lumină și gaze”.

Deși sunt siguri că toate actele sunt în regulă, de aproape cinci luni nu pot obține certificatul de urbanism de la Direcția Arhitectură. În blocurile cu pricina a cumpărat apartament și Violeta. Acolo urma să locuiască copiii ei, care acum achită lunar pentru gazdă. Femeia spune că a investit în locuință circa 70 de mii de euro. 

„Era pentru copii. Nu știu la ce să ne mai gândim, pentru că timpul trece și avem mare nevoie. Anii trec cu părere de rău și nu putem rezolva întrebarea. Facem drumuri în toată ziua”,

„Am lucrat 7 ani în Italia ca să vin să-mi iau un apartament aici. Să trăiesc și eu la bătrânețe bine. Iată umblăm pe drumuri patru luni de zile. În apartamentul meu, să zicem, este și lumină și tencuială și ferestre. Numai să pun o ușă la intrare și mă pot apuca de reparație”.

Pentru a se face auziți păgubașii au mers la ședința Consiliului Municipal. Administratoarea de insolvabilitate a ținut un discurs în fața consilierilor, însă aceștia nu păreau interesați de subiect, majoritatea se uitau în telefoane. Abia spre finalul discursului, un consilier de la platforma DA a redirecționat-o la autoritățile centrale deoarece construcțiile ar fi fost ridicate ilegal, sub egida echipei de la primărie de acum aproape 10 ani. 

„O construcție ilegală, de aceea noi nu o să putem elibera un act ilegal. După asta o să vină CNA-ul, o să ne pună cătușele și la revedere. MUSCĂ Locatarii și dvs. trebuia să fiți responsabili, să verificați dacă construcția merge legal sau ilegal”, a declarat consilier platforma DA, ion Macovei.

„Cetățeanul știe că există un organ de supraveghere a construcțiilor și în cazul în care va încălca regulamentul deci va fi penalizat, sancționat sau suspendate lucrările”, a menționat administratoarea de insolvabilitate a blocului, irina Silvestru.

Oamenii spun că s-au adresat Guvernului, dar li s-a răspuns că eliberarea certificatului de urbanism nu ține de competența Executivului. Am vrut să aflăm mai multe detalii, dar serviciul de presă de la ministerul Infrastructurii nu ne-a răspuns la telefon. 

Acum, blocurile aflate chiar în Centrul Istoric al Chișinăului, mai exact pe strada Alexandru cel Bun, stau în paragină. Vedem că, pe alocuri, tencuiala a început să cadă, iar unele geamuri lipsesc ori sunt sparte.

Astăzi, numărul Svetlanei Dogotaru, șefa de la Direcția Arhitectură era indisponibil, iar adjunctul ne-a spus că de curând a demisionat. 

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
/VIDEO/ Noi sperietori de la Moscova: Consilierul lui Putin amenință cu dispariția R. Moldova! MAE: „Ingerință în treburile interne”
/VIDEO/ Noi sperietori de la Moscova: Consilierul lui Putin amenință cu dispariția R. Moldova! MAE: „Ingerință în treburile interne”
/VIDEO/ Mai multe troleibuze, blocate pe o stradă din Capitală: Călătorii s-au pornit pe jos
/VIDEO/ Mai multe troleibuze, blocate pe o stradă din Capitală: Călătorii s-au pornit pe jos

Rusia va cumpăra gaz din Europa pentru Tiraspol? Cum ar putea ajunge în stânga Nistrului

missing
foto generată de AI
16 ianuarie 2025, ora 13:44

Rusia ar putea cumpăra gaz pentru regiunea transnistreană de pe piața europeană, cu ajutorul unei companii intermediare, scrie presa rusă, după ce pretinsul lider de la Tiraspol a anunțat că stânga Nistrului va avea în curând gaz rusesc. Cheltuielile ar urma să fie acoperite din bugetul Federației Ruse. 

Conform surselor Kommersant, se estimează că gazul va fi achiziționat din ianuarie până în aprilie în cantități de aproximativ 3 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce ar putea costa 164 milioane de dolari.

Această cantitate ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi consumul intern al malului stâng al Nistrului, nu și pentru a exporta energie electrică pe malul drept. 

„Livrările de gaz către Tiraspoltransgaz nu vor fi realizate de Moldovagaz, care are monopolul asupra furnizării în republică, ci de compania Natural Gaz D.C. Această informație a fost confirmată de către co-proprietarul Natural Gaz D.C., Arcadie Vicol”, scrie presa rusă.

Potrivit acesteia, pentru utilizarea gazoductului transbalcanic ar fi necesare negocieri cu Bulgaria, România și Ucraina: „Schema de achiziții pe piața spot din Europa este mai simplă și mai rapidă. Și, bineînțeles, Gazprom, nefiind participant în această schemă, nu va suporta costuri de subvenționare".

Katia Yafimava de la Institutul Oxford pentru Studii Energetice subliniază că livrările ocolind Ucraina prin „Turkish Stream” vor fi mai scumpe din cauza unui traseu mai lung:

„Aprobarea operatorului ucrainean va fi necesară, deoarece o parte scurtă din traseu trece prin teritoriul Ucrainei. Dar, având în vedere că atât Moldova, cât și Ucraina sunt părți ale Comunității Energetice Europene, operatorul ucrainean este obligat să pună la dispoziție aceste capacități de transport”.

TV8.md amintește că ieri, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Rusia va relua în curând livrările de gaze în regiunea transnistreană. Nu este clar însă cum se va întâmpla asta din punct de vedere tehnic. Șeful Moldovagaz, compania care intermediază transferul, afirmă că nu a primit nicio notificare de la Gazprom în acest sens.

„Noi discutăm permanent cu colegii noștri din Gazprom și nu avem informația că livrările de gaz vor fi reluate în scurt timp. Eu nu știu despre ce vorbește domnul Krasnoselski. Noi vom aștepta zilele următoare, până situația va deveni mai clară. Or Moldovagaz va fi notificat de Gazprom așa cum prevede contractul, dacă e vorba de reluarea livrărilor după contractul actual. Dacă e vorba de alte livrări, atunci Moldovagaz nu a participat la aceste negocieri”, a declarat șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, aseară la TV8.

Și Krasnoselski a declarat ieri că, deocamdată, multe detalii tehnice rămân necunoscute. Un lucru este cert - regiunea nu va avea gaze decât pentru a-și acoperi necesitățile proprii. Altfel spus, Centrala de la Cuciurgan nu va mai vinde curent și malului drept. 

„În viitorul apropiat, a rămas puțin să mai răbdăm și gazul va veni în regiunea transnistreană. Și pentru producerea de curent electric și pentru încălzirea locuințelor oamenilor. Detalii încă nu sunt, adică din ce dată, dar că livrările vor fi reluate asta e fapt. Mai departe vom vedea după situație. Acest gaz va fi ca unul umanitar, asta trebuie să înțelegem, cum a fost și anterior. Este gazul umanitar din partea Federației Ruse în volum necesar pentru locuitorii regiunii transnistrene. Adică necesar pentru căldură și întreprinderile industriale din regiune”, a explicat Vadim Ceban.

Întâmplător, sau nu, în ziua în care liderul separatist a revenit de la Moscova, furnizorul de gaze din regiunea transnistreană a semnat o înțelegere prealabilă cu o companie din dreapta Nistrului, care este gata să-i livreze gaze din Europa. Acest lucru, însă, a atras atenția Serviciului de Informații și Securitate care refuză, însă, să ofere vreun detaliu. Și premierul Dorin Recean a calificat această afacere drept element al războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova. 

/VIDEO/ Moldovagaz, în afara discuțiilor de la Moscova? Ceban nu știe nimic despre reluarea livrărilor de gaz rusesc pentru Tiraspol
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Noi sperietori de la Moscova: Consilierul lui Putin amenință cu dispariția R. Moldova! MAE: „Ingerință în treburile interne”
/VIDEO/ Noi sperietori de la Moscova: Consilierul lui Putin amenință cu dispariția R. Moldova! MAE: „Ingerință în treburile interne”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.