Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală

Război în Ucraina, ziua 450: Rusia anunță nor radioactiv, dar Chișinăul calmează. Furie în Georgia și semnul contraofensivei

missing
19 mai 2023, ora 22:41

Apărarea antiaeriană a avut din nou de lucru în zorii zilei de vineri la Kiev şi în alte orașe din Ucraina, ținte în ultimele zile ale unor bombardamente intense din partea forțelor ruse, informează AFP, citat de Agerpres. Deși capitala ucraineană a fost din nou vizată, nicio rachetă sau dronă nu și-a atins ținta, toate fiind interceptate. În schimb, rușii au atacat mai multe orașe din centrul, vestul și sudul Ucrainei, iar la Krivoi Rog o uzină a fost lovită.

Un Vladimir Putin furios ar putea să îndrepte arme nucleare împotriva Ucrainei după ce Kievul l-a umilit pe despot doborându-i rachetele hipersonice presupuse „de neoprit”, a declarat generalul în rezervă Kevin Ryan fost șef de major al SUA. Totodată, presa americană anunță că Volodimir Zelenski se va deplasa în Japonia, în acest weekend, la summitul liderilor celor mai industrializate națiuni (G7). Liniile frontului sunt în mare măsură statice și toată lumea întreabă când începe contraofensiva Kievului. Experții militari anunță că acest lucru se va întâmpla, când în primele rânduri ale câmpului de luptă se vor regăsi blindatele occidentale recent furnizate Ucrainei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patruşev, susține că un nor radioactiv a apărut după distrugerea muniției cu uraniu sărăcit furnizată Kievului de către Occident, care s-a îndreptat spre Europa de Vest, iar în Polonia deja a fost înregistrat un nivel înalt de radioactivitate, informează TASS, potrivit Rador. Afirmațiile lui Patrușev nu au fost confirmate și de oficialitățile europene până la publicarea acestei știri. Totodată, reprezentanții Agenției de Mediu de la Chișinău au declarat pentru TV8.md că parametrii radioactivității din ultimele zile, inclusiv până în dimineața zilei de astăzi, sunt sub nivelul normal. „Nu există motiv de îngrijorare”, a precizat șefa Direcției generale, Marina Lungu.

UPDATE Reluarea zborurilor între Rusia și Georgia, după o pauză de patru ani și în ciuda avertismentelor Occidentului, a generat proteste la Tbilisi, prima cursă care a aterizat în capitala georgiană fiind întâmpinată de manifestanți cu pancarte pe care era scris mesajul: "Nu sunteți bineveniți", scrie BBC.

UPDATE Zelenski le-a cerut liderilor statelor arabe, inclusiv celor care mențin relații calde cu Rusia, sprijin pentru planul său de pace, protecția comunității musulmane din Ucraina și ajutor pentru a recupera prizonierii ucraineni din Crimeea, anexată ilegal de Federația Rusă. El a menționat că delegații vor primi textul planului de pace în 10 puncte și le-a cerut să colaboreze direct cu Ucraina, fără intermediari. Potrivit Reuters, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat în cadrul summitului că regatul său este gata să să fie mediator între Rusia și Ucraina. 

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat pentru CNN, într-un interviu publicat vineri, că țara sa are o "relație specială" cu președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE Federația Rusă nu are nevoie de pace, ci de timp pentru a se pregăti pentru un nou atac, astfel că secolul XXI ar trebui să fie ultimul pentru politica neschimbătoare a țării agresoare - potrivit unei declaraţii făcute joi de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul discursului adresat participanților la conferința Strategic Ark 2023, din Polonia, relatează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Ministerul Forţelor Armate franceze intenţionează să comande 130 de blindate suplimentare - 38 Jaguar şi 92 Griffon - pentru a înlocui tancurile uşoare AMX-10 şi vehiculele blindate frontal (VAB) trimise Ucrainei, informează vineri AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia a declarat vineri ONG-ul ecologist Greenpeace drept „indezirabil”, o măsură care interzice efectiv activitățile sale în țară, în contextul în care, de la ofensiva Kremlinului în Ucraina, toate vocile critice au fost reprimate, scrie Le Figaro.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat, vineri, că trupele de ocupație de lângă Bahmut (regiunea Doneţk) pierd câte un batalion în fiecare zi, relatează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat vineri, la summitul Grupului naţiunilor puternic industrializate (G7), pentru menţinerea sprijinului pentru Ucraina, susţinând că Moscova şi Kievul nu pot avea poziţii egale în eventuale negocieri de pace, scrie Mediafax.

UPDATE Pozițiile defensive ale forțelor ruse au fost consolidate, în ultimele săptămâni, în interiorul și în jurul centralei nucleare Zaporojie, spun patru martori citați de Reuters. Au fost săpate noi tranșee și mai multe mine au fost amplasate în zonă. Totodată, de câteva luni, forțele ruse au poziții de tragere instalate în vârful unora dintre clădirile uzinei.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat vineri, 19 mai, la Jeddah, în Arabia Saudită, şi se va adresa summitului Ligii Arabe, unde preşedintele sirian Bashar al-Assad, puternic susţinut de Rusia în războiul civil din ţara sa, este de asemenea prezent, relatează Reuters.

UPDATE Prin noile sancţiuni, liderii G7 îşi propun să „priveze Rusia de tehnologia, echipamentele industriale şi serviciile G7 care îi susţin maşina de război", potrivit Deutsche Welle. Decizia mai vizează restricţii asupra exporturilor de articole considerate „critice” pentru Rusia pe câmpul de luptă. De asemenea, vor fi sancţionate entităţi acuzate că transportă materiale pentru armata rusă, notează Mediafax.

UPDATE Belarusul a început să construiască fortificații defensive în apropierea graniței sale cu Ucraina, a anunțat grupul de monitorizare independent Belaruski Hayun, potrivit The Moscow Times. Echipamente de construcție și o linie de mici piramide de beton antitanc, cunoscute sub numele de "dinți de dragon", au fost observate la 10 kilometri de Gomel, un oraș situat la aproximativ 44 de kilometri de granița cu Ucraina, a precizat joi, 18 mai, Belaruski Hayun. "Dinții de dragon" au fost folosiți pe scară largă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a opri înaintarea vehiculelor și infanteriei inamice.

UPDATE Vladimir Soloviov critică migranții care au primit cetățenie rusă, dar care nu au făcut stagiul militar și nu își servesc patria adoptivă căreie i-au jurat credință. El spune că au ajuns acolo conștienți și că au depus un jurământ pe care trebuie să-l respecte. „Ați depus un jurământ că sunteți cetățeni ai Federației Ruse. Și există o datorie onorabilă de a apăra Patria Mamă. Cei care au trădat ar trebui să fie găsiți și pedepsiți”, a transmis propagandistul Soloviov, potrivit Realitatea.

UPDATE Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus vineri, 19 mai, că Statele Unite s-au coordonat cu Ucraina pentru a ucide doi susținători ai războiului pe teritoriul Rusiei și pentru a efectua atacuri asupra infrastructurii naționale critice în efortul de a submina stabilitatea țării, potrivit agenției de stat Tass, preluată de Reuters. Patrușev nu a detaliat modul în care SUA a fost implicată în atacuri și nu a oferit dovezi care să confirme afirmațiile sale.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat porțiunea ocupată de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, pe care Vladimir Putin a anexat-o anul trecut printr-un decret denunțat drept ilegal de Kiev și de aliații săi, notează Antena3.

UPDATE În ultimele săptămâni, administrația președintelui Biden a semnalat aliaților europeni că Statele Unite le vor permite să transfere avioane de luptă F-16 în Ucraina, au declarat surse pentru CNN.

UPDATE Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe opozantul Evgheni Roizman, în vârstă de 60 de ani, fostul primar al Ekaterinburgului, un oraş în Ural, la plata unei amenzi, după ce l-a găsit vinovat de criticarea ofensivei Moscovei în Ucraina.

UPDATE ‘Ultimele rămășite’ ale acordurilor de control al armamentelor între Rusia şi SUA dispar, a declarat vineri Kremlinul, după ce un grup de senatori americani a introdus joi un proiect de lege ce prevede retragerea Statelor Unite din tratatul New START privind controlul armamentului nuclear, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Pentru instructajul de bază, nu cel de luptă, piloții de vânătoare ucraineni ar putea avea nevoie de numai 4 luni, potrivit unei evaluări a Forțelor Aeriene ale SUA efectuată la începutul acestui an. Concluzia reiese dintr-un document publicat de Yahoo News, notează Adevărul.

UPDATE Pentagonul a recunoscut o eroare contabilă semnificativă care a supraestimat valoarea munițiilor, rachetelor şi a altor echipamente furnizate Ucrainei cu aproximativ 3 miliarde de dolari. Această greșeală de calcul poate duce la creșterea transporturilor de arme către Kiev pentru a-şi consolida apărarea împotriva armatei ruse, scrie Mediafax.

UPDATE Șeful grupului paramilitar rus Wagner Evgheni Prigojin consideră improbabilă o cucerire - în zilele următoare - a orașului Bahmut, epicentrul confruntărilor armate în estul Ucrainei de luni de zile, relatează AFP.

UPDATE Veronika, în vârstă de 14 ani, care a fost răpită şi dusă în Rusia, a revenit acasă, în Ucraina, a anunţat Ombudsmanul Ucrainei, Dmytro Lubinets. Fata este în siguranţă şi sănătoasă şi va locui cu bunica ei, anunţă Lubinets, conform publicaţiei ucrainene Kyiv Independent, scrie Mediafax.

UPDATE Autorităţile ucrainene susţin că peste 480 de copii au fost ucişi în Ucraina, în timpul războiului, potrivit Sky News, notează Mediafax.

UPDATE Liderii grupului G7, reuniţi la Hiroshima, în Japonia, au anunțat vineri că s-au asigurat că Ucraina are sprijinul bugetar necesar pentru anul în curs şi începutul lui 2024.

UPDATE „Nu vom interzice cerealele ucrainene în Moldova, deoarece ne vom alege cu mult mai multe dezavantaje”. Asta spune ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Astfel, dacă anterior autoritățile declarau că, din cauza grâului din țara vecină, fermierii moldoveni stau cu depozitele pline și nu-și pot vinde marfa, acum șeful de la Agricultură susține că, de fapt, Republica Moldova nu aduce, practic, cereale din Ucraina.

UPDATE Potrivit unor declarații din Regatul Unit, Rusia le-a interzis propriilor săi oficiali de rang înalt „să lase cumva impresia unei înfrângeri”. Ministerul britanic al Apărării (MoD) afirmă că unor lideri regionali, unor oficiali din sectorul securității și unor membri ai puternicei Administrații Prezidențiale li s-a interzis să demisioneze în timpul „Operațiunii militare speciale”, care continuă, scrie The Independent, citată de Rador.

UPDATE Poșta Moldovei sistează temporar recepționarea tuturor livrărilor spre Federația Rusă începând cu 19 mai. Motivul invocat de întreprindere este imposibilitatea expedierii poștei către această destinație. Deocamdată nu se cunoaște când vor fi reluate serviciile de livrare. Conducerea întreprinderii susține că în prezent lucrează pentru identificarea unor soluții de alternativă în termeni cât mai restrânși. Entitatea anunță că va informa pe parcurs populația despre reluarea procesul de recepționare și expediere a trimiterilor poștale către Federația Rusă pe paginile sale oficiale. 

UPDATE Armata ucraineană a doborât deja primul avion de luptă rus folosind sistemul de apărare antiaeriană Patriot, informează CNN, citând surse din Pentagon și Congresul SUA.

UPDATE Migranții care au primit cetățenia rusă, dar nu sunt recrutați în armată, ar trebui „aduși cu o mătură în fund”, crede propagandistul Vladimir Soloviov. În opinia sa, străinii care s-au mutat în Rusia au făcut alegerea în mod conștient, au depus un jurământ în care există obligația de a apăra țara, transmite agenția de presă SM.News, scrie Ziare.com.

UPDATE ”La invitaţia premierului Li Qiang (…), premierul Federaţiei ruse (Mihail) Mişustin va efectua o vizită oficială în China, la 23 şi 24 mai”, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin, scrie Money.

UPDATE Forțele rusești au doborât patru drone ucrainene în Crimeea, a declarat vineri guvernatorul regiunii ocupate, susținut de Rusia, potrivit CNN. 

UPDATE Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că forțele ruse au cedat 570 de metri de teritoriu la nord de Bahmut, ceea ce este în concordanță cu declarația ministrului adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, conform căreia forțele ucrainene au avansat 500 de metri la nord de Bahmut și circa un kilometru pe flancul sudic. Alte surse ucrainene spun că înaintarea pe flancul de sud ar fi chiar mai mare, potrivit Biziday.

UPDATE Americanii au lansat primul test uman al unei pilule care inversează efectele radiației nucleare, alimentând temerile din ce în ce mai mari cu privire la izbucnirea unui război nuclear. Medicamentul ar urma să fie disponibil în 2024, notează Știripesurse.

UPDATE Potrivit ISW, forțele ucrainene au preluat inițiativa tactică și au obținut câștiguri semnificative în jurul orașului Bahmut, în operațiunile de contraatac din 18 mai. ISW precizează că aceste operațiuni NU reflectă începutul unui operațiuni majore noi. Mai mulți bloggeri ruși au anunțat că liniile defensive ruse de la sud și sud-vest de Bahmut au fost cucerite de ucraineni, iar forțele ruse s-au retras și din pozițiile deținute la nord de Bahmut, chiar dacă forțele ucrainene nu s-au grăbit să înainteze pe această direcție.

UPDATE Războiul provocat de Vladimir Putin în țara vecină acum aproape 15 luni nu pare că se va termina prea curând. Acum, China, prin reprezentantul său, forțează încheierea păcii între cele două state aflate în conflict, într-o vizită la Kiev. Dar ministrul de Externe al Ucrainei i-a atras atenția diplomatului chinez, Li Hui, că țara sa nu va ceda teritorii Rusiei în schimbul păcii, potrivit Ziare.com.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că țările alianței ar putea discuta despre posibila furnizare de avioane de luptă occidentale Ucrainei la reuniunea miniștrilor Apărării din iunie, potrivit Biziday.

UPDATE Ministerul Justiției al Ucrainei a raportat că în 2022, prin decret al președintelui Ucrainei, au fost grațiate 363 de persoane care și-au exprimat dorința de a participa la apărarea Ucrainei împotriva agresiunii militare a Rusiei.Oficialii nu cunosc informații despre unitățile Forțelor Armate în care servesc prizonierii grațiați.Ministerul Justiției nu a furnizat încă date pentru anul 2023 privind deținuții mobilizați, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar urma să ajungă duminică la summitul G7 din Japonia, anunţă presa internaţională. Informaţia a fost preluată de BBC de la Bloomberg şi Financial Times, care citează surse neidentificate.

UPDATE Miniştrii britanic şi norvegian ai apărării au semnat joi un parteneriat strategic pentru a proteja infrastructura subacvatică de ameninţarea rusă, relatează AFP, citat de news.ro.

UPDATE Oficiali militari şi mass-media au raportat explozii inclusiv în Liov şi Rivne, în vestul ţării, dar şi la Herson, în sud. Şeful administraţiei civile şi militare din regiunea Krivîi Rih (sud), Oleksandr Vilkul, a făcut apel ca locuitorii să rămână în adăposturi şi a raportat explozii, potrivit HotNews.

UPDATE Forţele armate ucrainene avansează în continuare în luptele grele din preajma oraşului Bahmut, iar "în unele zone, trupele noastre au înaintat cu până la un kilometru", a scris pe Telegram adjuncta ministrului Apărării Hanna Maliar, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Marea Britanie a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva sectorului minier al Rusiei ce vizează importurile de aluminiu, diamante, cupru şi nichel, în încercarea de a restrânge capacitatea Moscovei de a finanţa războiul pe care l-a declanşat în Ucraina, informează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Uniunea Europeană va "limita comerţul cu diamante ruseşti" ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, prezent la summitul G7 de la Hiroshima, transmit AFP și Agerpres.

UPDATE Premierul armean Nikol Paşinian a declarat joi că a acceptat să aibă o întrevedere cu preşedintele azer Ilham Aliev pe 25 mai, la Moscova, în cadrul unor negocieri sub egida preşedintelui rus Vladimir Putin, în contextul escaladării tensiunilor între cele două ţări din Caucaz, informează AFP. "Am primit din partea Rusiei o propunere pentru organizarea unei întrevederi trilaterale la cel mai înalt nivel, sub medierea preşedintelui rus, pe 25 mai. Noi am acceptat această propunere", a declarat Paşinian în timpul unei reuniuni guvernamentale, notează Știripesurse.

UPDATE Kremlinul a susţinut joi că blocarea conturilor bancare ale ambasadei finlandeze la Moscova a fost o reacţie la măsuri ostile din partea Occidentului, inclusiv a Finlandei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Reuniunea Grupului naţiunilor puternic industrializate (G7) se va concentra pe abordarea provocărilor internaţionale generate de activităţile Chinei şi Rusiei, dar şi pe soluţionarea problemelor economice şi comerciale, conform agenţiei Bloomberg.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a reafirmat joi seara că obiectivul Ucrainei este de a elibera întreg poporul şi teritoriul ocupat de ruşi, inclusiv Crimeea, şi a spus că aşteptata contraofensivă este în pregătire, iar priorităţile pe termen scurt sunt de a obţine „sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete suplimentare, pregătire şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune”. Zelenski le-a spus compatrioţilor, în mesajul adresat ca în fiecare seară, că a avut o şedinţă „foarte semnificativă” cu principalii responsabili pentru apărarea statului, inclusiv cu comandanţii zonelor-cheie de pe linia frontului, de la care a aflat că „brigăzile de apărare au făcut o treabă bună şi au îndeplinit principalele sarcini strategice”, în timp ce brigăzile de ofensivă „se descurcă bine”, potrivit Ziare.com.

Război în Ucraina, ziua 448: Atac masiv la Odesa! Rusia face din deget Moldovei, iar SUA și-au dezvăluit arsenalul nuclear
Război în Ucraina, ziua 449: Atac aerian masiv! Moldova acuză un război hibrid, iar un ex-șef MI6 anunță cum poate fi oprit Putin

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/VIDEO/ Fetița bătută de mamă a ajuns în sânul familiei tatălui ei. Micuța, investigată la patru spitale! Ce au constatat medicii
/VIDEO/ Fetița bătută de mamă a ajuns în sânul familiei tatălui ei. Micuța, investigată la patru spitale! Ce au constatat medicii
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ Condiționat de reforme, nu de alegeri: Cine și cum speculează pe seama ajutorului financiar promis de UE
/VIDEO/ Condiționat de reforme, nu de alegeri: Cine și cum speculează pe seama ajutorului financiar promis de UE

Încoronarea regelui Charles al III-lea i-a costat pe britanici 86,5 milioane de euro

missing
22 noiembrie 2024, ora 23:16

Încoronarea regelui Charles al III-lea i-a costat pe contribuabilii britanici 72 de milioane de lire sterline (86,5 milioane de euro), potrivit datelor oficiale, relatează AFP.

Potrivit unor date pe care le-a publicat joi seara, Ministerul Culturii, Presei şi Sporturilor (DCMS) a cheltuit 50,3 milioane de lire sterline, iar securizarea încoronării de către Ministerul de Interne a costat 21,7 milioane de lire sterline, scrie news.ro

Charles a fost încoronat oficial rege la Abaţia Westminster în mai 2023, într-o ceremonie la care au asistat demnitari din întreaga lume. Un concert somptuos a fost organizat în seara următoare la Castelul Windsor.

Dezvăluirea facturii reale, pe care unii o estimau mai mare de 100 de milioane de lire sterline, este de natură să antreneze noi condamnări ale antimonarhiştilor în Regatul Unit.

Ei şi-au ascuţit criticile împotriva familiei regale şi sumelor de bani pe care aceasta le primeşte, pe care le denunţă drept excesive şi nedrepte într-o perioadă de deficit bugetar.

Scepticii observă totodată că monarhul britanic, care primeşte mai mulţi bani decât omologii săi europeni, este un multimilionar capabil să plătească majoritatea facturilor insituţiei.

Familia regală a fost îndemnată recent la mai multă transparenţă şi la reformarea proprietăţilor membrilor acesteia, după ce o anchetă a arătat că aceasta a profitat de instituţiile publice şi a beneficiat de scutiri fiscale importante.

DCMS evocă în raportul său anual, publicat joi seara, o încoronare ”apreciată de către milioane de persoane, atât în Regatul Unit, cât şi în întreaga lume”, un ”moment care are loc doar o dată la o generaţie”, care a ”oferit o oportunitate unică de a ne sărbători şi consolida identitatea naţională”.

Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
„Am pierdut tot ce aveam mai scump”: Primul mesaj al lui Igor Cuciuc, după moartea fiicei Andreea. Detalii neștiute despre deces
„Am pierdut tot ce aveam mai scump”: Primul mesaj al lui Igor Cuciuc, după moartea fiicei Andreea. Detalii neștiute despre deces
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.