Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil

22 mai 2023, ora 08:16

Acțiunile unora dintre cele mai mari companii agricole din Republica Moldova au ajuns sub sechestru într-un dosar legat de furtul miliardului. Conexiunile duc spre familia fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale, Emma Tăbîrță, și fiul celui mai influent om de afaceri din domeniul agricol, Vaja Jhashi. Ce secrete îi leagă pe aceștia de orașul cipriot Larnaca, aflați în investigația Cutia Neagră.

Larnaca, unul dintre cele mai pitorești orașe-port din spațiul mediteranean. Localitatea este considerată o carte de vizită a Ciprului nu doar pentru turiști, dar și din perspectiva serviciilor pe care le oferă pentru înregistrarea companiilor.

Cei mai mari investitori în agricultura din Moldova sunt două companii cipriote afiliate familiei Jhashi și conectate la soțul fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale, Emma Tăbîrță. Prima este Aragvi Holding International Ltd, denumirea legală a grupului de companii cunoscut în Moldova cu genericul Trans Oil.

Deținătorul majoritar de acțiuni al Aragvi Holding este omul de afaceri Vaja Jhashi. El este președintele consiliului de administrație al companiei și directorul executiv al grupului. Aragvi Holding International deține active în Ucraina, Moldova, România și Serbia.

Cea de-a doua este Sungrain Farming International ltd, înregistrată în Larnaca, este revendicată de Tamaz Jhashi, fiul patronului Trans-Oil. 

Sungrain Farming, fondatoare a mai multor societăți

Sungrain Farming este fondatoare a mai multor companii moldovenești. Cutia NEAGRĂ a constatat că firmele din Moldova sunt asociate numelui Ion Echim, soțul fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei, Emma Tăbîrță. În prezent, aceasta este învinuită de complicitate cu grupul criminal condus de Vladimir Plahotniuc în dosarul numit generic „Furtul miliardului”.

În cadrul acestui dosar penal, procurorii au pus sechestru pe jumătate din acțiunile companiilor din Moldova - Sungrain Group și Global Farming International. Conform datelor Agenției Servicii Publice, Ion Echim figurează în calitate de beneficiar efectiv al acestor companii.

Înainte de a deveni unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul agriculturii moldovenești, Ion Echim a lucrat la stat. Între 2007 și 2013, el a fost vicepreședinte al Consiliului Concurenței.

În ianuarie 2013, la aproape un an după ce s-a căsătorit cu Emma Tăbîrță, Ion Echim a părăsit Consiliul și a plecat în domeniul privat. În următorii cinci ani, el a cumpărat și fondat patru companii agricole - Sungrain Group, WeTrade Agro, Sungrain Capital și Terrasem-Grup.

În octombrie 2014, el a cumpărat compania Sungrain Group deschisă în primăvara aceluiași an de un cetățean ucrainean.

La doar jumătate de an distanță, în martie 2015, Sungrain Group, reprezentată de Ion Echim, a devenit proprietara WeTrade Agro, firmă la care a lucrat după plecarea de la Consiliul Concurenței.

În 2018, Ion Echim a devenit beneficiar al unei alte companii - SRL Terrasem-Grup din Anenii Noi, prin intermediul firmei Sungrain Capital SRL pe care o formase cu câteva săptămâni mai devreme.

În 2013, cu un an înainte de a începe să cumpere societăți agricole, Emma Tăbîrță a declarat un venit de peste 825 de mii de lei obținut din salariul de viceguvernatoare a Băncii Naționale. În dreptul soțului său, Ion Echim, Tăbîrță a trecut salarii în sumă totală de peste 93 de mii de lei, obținute de la Consiliul Concurenței și de la WeTrade Agro SRL.

Viceguvernatoarea de atunci a mai precizat că Echim a obținut peste 27 de mii de dolari pentru prestarea unor servicii de consultanță, dar și că, în perioada 2010-2013, a contractat, împreună cu soțul, credite în sumă de 3 milioane de lei și circa 90 de mii de euro.

Scheme majore soldate cu un șir de dosare penale

În aceeași perioadă, în Moldova au avut loc două scheme majore soldate cu un șir de dosare penale, în care Emma Tăbârță a fost învinuită. În Laundromatul rusesc, când sistemul bancar și judecătoresc a fost folosit pentru spălarea a 20 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă, Emma Tăbîrță a fost acuzată penal de neglijență în serviciu, infracțiune pentru care a fost achitată la începutul acestui an. Iar în dosarul Frauda bancară - când trei bănci din Moldova au fost devalizate de circa 1 miliard de dolari, Tăbîrță este învinuită de complicitate cu grupul criminal condus de Vladimir Plahotniuc.

Întrebat de Cutia Neagră, Ion Echim a evitat să spună de unde a obținut bani pentru cumpărarea societăților agricole. El a menționat doar că procesul de achiziție a fost unul îndelungat, și nu unul spontan.

„Este o activitate mai complexă pentru că nu am avut bani. E un traseu, un drum mult mai complicat”, a spus el.

Pe 12 iulie 2019, pe fundalul pierderii puterii de către Partidul Democrat și fuga lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova, Ion Echim își vinde cele mai importante companii  - Sungrain Group și Terrasem-Grup - unei firmei cipriote, Karabu Holdings Limited, înregistrată cu aproximativ un an mai devreme. Despre aceste tranzacții, Echim preferă astăzi să nu vorbească.

„Haideți să nu comentez subiectul ăsta. V-am spus că este subiectul unui litigiu”, a spus el. „Nu vreau cumva discuția mea să fie interpretată într-un fel sau altul, atâta timp cât se ocupă avocații de subiectul ăsta.”   

Beneficiar a rămas în continuare Ion Echim

La o lună distanță de la preluarea firmelor lui Echim, în august 2019, Karabu Holdings și-a schimbat denumirea în Sungrain Farming International Limited. Peste încă an, Judecătoria Chișinău a aplicat sechestru pe acțiunile companiilor Sungrain Group, vândută în 2019 companiei cipriote, și pe Global Farming International. Procuratura Anticorupție a precizat pentru Cutia Neagră că, în urma verificării s-a constatat că beneficiar efectiv al acestora a rămas în continuare Ion Echim.

„Sechestrul menționat a fost aplicat în temeiul încheierii judecătorului de instrucție din 13 iulie 2020, care a autorizat punerea sub sechestru a acestor bunuri în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune a bunurilor deţinute cu drept de proprietate şi în calitate de beneficiar real şi efectiv de către învinuita Emma Tăbîrţă, care este în vigoare și pe moment”, se menționează într-un răspuns al Procuraturii Anticorupție pentru Cutia Neagră.

Procurorul care a solicitat aplicarea sechestrului, Octavian Iachimovschi, a subliniat că nici Ion Echim și nici companiile sale nu au fost investigate în cadrul dosarului furtul miliardului. 

Octavian Iachimovschi a menționat că ordonanța de punere sub învinuire nu conține acuzații că doamna Emma Tăbîrță ar fi beneficiat de bani din Frauda Bancară, ci acuzații că a înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția Unibank, Banca Socială și Banca de Economii.

Totuși, a adăugat procurorul, acest fapt nu exonerează persoana de a recupera prejudiciul cauzat prin infracțiune dacă este probată o legătură cauzală între activitățile infracționale și prejudiciul survenit.

De asemenea, procurorul a precizat că Ion Echim nu are calitate de inculpat sau parte responsabilă în această cauză, se precizează în răspunsul Procuraturii Anticorupție adresat reporterului Cutiei Negre.

Tamaz Jhashi revendică Sungrain Group

În cazul firmei Terrasem-Grup, vândută de soțul viceguvernatoarei BNM firmei cipriote, Ion Echim a continuat să figureze în lista beneficiarilor încă timp de trei ani. Nu este clar de ce procurorii nu au solicitat aplicarea sechestrului și pe această companie. Numele lui Echim a fost radiat din lista beneficiarilor în noiembrie 2022, după ce compania a fost preluată de Tamaz Jhashi, fiul patronului Trans-Oil.

Tamaz Jhashi își revendică și firma Sungrain Group.  La aproape un an de la aplicarea sechestrului asupra acțiunilor acestei companii, Jhashi junior a depus o cerere la Procuratura Anticorupție de ridicare a sechestrului. Procurorii însă au respins-o.

La 26 mai 2021, pe adresa Procuraturii Anticorupţie a parvenit cererea cetățeanului Tamaz Jhashi privind ridicarea sechestrului aplicat în baza încheierii Judecătoriei Chișinău. El a invocat o declarație de fiducie eliberată de către acționarul nominal, compania Vervelia Holdings Limited din Cipru, potrivit căreia Tamaz Jhashi este beneficiarul efectiv al companiei Sungrain Farming International Ltd, care, la rândul ei, este proprietara companiilor din Republica Moldova Sungrain Group și Global Farming International. Urmare a aprecierii argumentelor invocate prin prisma probatoriului acumulat în cadrul urmăririi penale, în special în cadrul investigațiilor financiare paralele efectuate pe caz, prin ordonanța din 9 iunie 2021 cererea a fost respinsă. Această decizie nu a fost contestată până în prezent.

„Din iunie 2020, sunt proprietarul și ultimul beneficiar al Sungrain Group SRL prin intermediul unui holding cipriot”, a spus Tamaz Jhashi, patronul Sungrain Farming International Limited. „Răspunsurile la declarația Procuraturii Anticorupție vor fi date într-un demers, care va fi depus în scurt timp în instanță de către avocații mei.”

Tatăl său, Vaja Jhashi, a dat asigurări reporterului nostru că afacerea fiului său este separată de grupul Trans-Oil.

„Această afacere agricolă este total independentă și delimitată de activitatea Grupului Trans-Oil”, a spus Vaja Jhashi, patronul Grupului de companii Trans-Oil. „Nu influențez și nu particip la nicio decizie luată de fiul meu în conducerea acestei afaceri. Din când în când, evident că îi dau sfaturi în anumite chestiuni, oricum deciziile rămân ale lui.”

Solicitat să spună ce fel de afaceri are cu Ion Echim, patronul Trans-Oil a afirmat că acesta este director general al Global Farming. Compania este un furnizor important de produse agricole pentru Trans-Oil.

Portalul Land Matrix, o imensă bază de date care monitorizează tranzacțiile, proprietatea și arenda terenurilor agricole din toată lumea, arată că subsidiarele moldovenești ale celor două firme din Cipru cultivă împreună în Moldova 90 de mii de hectare de pământ.

De cealaltă parte, Vaja Jhashi a spus că informațiile publicate de Land Matrix sunt total greșite și inexacte.

„De fapt, de acum, Silozul Kelley Grains închiriază 5.000 de hectare, în timp ce companiile lui Tamaz, Sungrain Group, își desfășoară activități pe 18 mii de hectare teren închiriate”, a spus omul de afaceri.

Au beneficiat constant de subvenții

Firmele administrate în prezent de Ion Echim, chiar și cele aflate sub sechestru pentru presupusa implicare a Emmei Tăbîrță în furtul miliardului, au beneficiat constant de subvenții de la stat, chiar dacă valorile nu sunt foarte mari.

De exemplu, Global Farming International SRL, cunoscută în mediul fermierilor cu fosta denumire - WeTrade Agro, a beneficiat din 2014 până în prezent de subvenții în sumă de 4,3  milioane de lei. Alte 7 milioane de lei și 65 de mii de litri de motorină firma le-a primit pentru seceta din 2020.

Agrotera Sud, o altă entitate moldovenească gestionată de Ion Echim, a beneficiat de 2 milioane de lei.

Terrasem-Grup, care a trecut în 2022 de la Echim la Tamaz Jhashi, a beneficiat în ultimii șase ani de subvenții în sumă de 1,3 milioane de lei.

Asociația „Forța Fermierilor” a militat pentru interdicția subvenționării societăților cu beneficiari în paradisuri fiscale. Principalul argument al președintelui asociației, Alexandru Slusari, este impozitul mic pe venit achitat de acestea, fapt ce creează condiții inegale cu companiile moldovenești. 

„Considerentul economic ține de faptul că companiile offshore de regulă sunt niște paradisuri fiscale unde impozitarea fie este zero, fie are un procent foarte mizer. Și, prin urmare, acolo se face optimizarea impozitării tot timpul”, a spus Alexandru Slusari, președintele Asociației „Forța Fermierilor”.

 Și companiile care provin de acolo activează în condiții inegale cu agenții economici în primul rând din Republica Moldova care achită impozitele. 

Și nu este echitabil ca firmele afiliate acestor paradisuri fiscale, unde nu sunt respectate normele de transparență financiară, să beneficieze de resursele bugetare și așa foarte modeste ale Republicii Moldova.

De cealaltă parte, patronului Trans-Oil Vaja Jhashi susține că companiile cu fondatori în offshore-uri au primit mai puțin de 1% din fondul de finanțare al Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură.

„În ultimii cinci ani, doar patru companii ale Grupului Trans-Oil - cea mai mare de departe a fost Elevator Kelley Grains - au beneficiat de 3 milioane de lei ca subvenții pentru investițiile în infrastructură utilizate pentru dezvoltarea unei noi instalații de depozitare a culturilor”, a precizat Vaja Jhashi.

Lege adoptată cu aplomb, dar fără efect

Două luni în urmă, Parlamentul a adoptat, cu aplomb, o nouă lege cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural.

De fapt, interdicția subvențiilor pentru companiile cu beneficiari în offshore a fost introdusă în lege încă acum  doi ani. Prima dată această interdicție a fost stabilită în noiembrie 2020, în urma adoptării Legii dezoffshorizării. Doar că pentru ca măsura legală să poată fi aplicată era nevoie ca Guvernul să adopte o metodologie de stabilire a paradisurilor fiscale și a unei liste cu asemenea jurisdicții, lucru care nu a fost făcut nici până astăzi. 

În prezent, la selectarea beneficiarilor de subvenții, angajații Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură au drept reper o listă a paradisurilor fiscale adoptată încă acum 10 ani de către Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Moldovei. La acel moment, din consiliu făcea parte guvernatorul Dorin Drăguțanu și Emma Tăbîrță. Ulterior, ambii au fost învinuiți de complicitate cu organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc.

„Despre acel regulament sau metodologie ne-am pus și noi întrebarea. Și, discutând cu organele abilitate, am fost orientați spre hotărârea Băncii Naționale a Moldovei”, a spus Diana Coșalîc, directoare interimară a AIPA. „În cazul în care va fi elaborată metodologia prin care sunt identificați agenți economici care provin dintr-o țară care nu implementează standarde internaționale de transparență, noi vom aplica noua metodologie care va fi elaborată.” 

Faptul că nouă lege despre subvenții nu afectează deloc companiile care au beneficiari în Cipru și că acestea pot să beneficieze în continuare de sprijinul statului nu reprezintă o problemă pentru deputatul Alexandr Trubca:

„Și în Cipru au avut loc o serie de schimbări, sub presiunea Uniunii Europene, evident, a schimbării legislației”, a spus deputatul Alexandr Trubca. „Cât ține de investițiile în agricultură a companiilor cipriote, repet încă o dată, atâta timp cât există demonstrată proveniența legală a acestor resurse financiare, noi, ca stat, trebuie să fim interesați în investiții în orice sector al economiei, dar să ne asigurăm că banii sunt curați.”      

Și Vaja Jhashi aduce argumente de ce Cipru nu ar trebui să se regăsească în lista jurisdicțiilor offshore.

„După cum știu, Cipru nu este inclus în proiectul acestei liste, având în vedere faptul că este un stat membru al UE”, a spus Vaja Jhashi. „În plus, în martie 2021, Cipru a transpus în totalitate directivele UE privind prevenirea spălării banilor și combaterii terorismului, creând un Registrul public cu beneficiarii companiilor din Cipru.”

Raportul de țară al Comisiei Europene arată o cotă scăzută a impozitului pe profit în Cipru, aproape la jumătate în raport cu media din Uniunea Europeană în 2020.

Cel mai recent clasament al Tax Justice Network, o organizație neguvernamentală din Marea Britanie specializată în studierea fenomenelor precum eschivarea de la plata impozitelor, concurența fiscală și paradisurile fiscale, plasează Cipru printre cele mai favorabile jurisdicții pentru indivizii care vor să-și ascundă banii de organele de drept. Mai exact, Cipru se clasează pe poziția a 15-a, devansând așa țări precum Panama sau Bahamas.

INVESTIGAȚIE/ Bază de odihnă la Nistru și apartament de clasa „premium”, achizițiile deputaților Mihai Popșoi și Adrian Albu
/VIDEO INVESTIGAȚIE/„Câinii de pază” ai politicienilor găgăuzi. Cine denigrează imaginea UE în Găgăuzia din contul banilor publici
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
Ministra de Externe a României: „Nivelul presiunilor nocive externe exercitate asupra R. Moldova la alegeri a fost istoric”
Ministra de Externe a României: „Nivelul presiunilor nocive externe exercitate asupra R. Moldova la alegeri a fost istoric”
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial

/VIDEO/ În rând după cauciucuri: Primii fulgi i-a adus la service-uri pe cei nepregătiți de iarnă

missing
21 noiembrie 2024, ora 22:23

Primii fulgi au înviorat vânzările de cauciucuri. Mai mulți șoferi au stat în rând la magazinele specializate pentru a-și achiziționa anvelope pentru iarnă. Forfotă a fost și în service-urile auto, acolo unde angajații munceau cu spor pentru a reuși să facă față numeroaselor cereri ale șoferilor care așteptau să-și schimbe pneurile.

Mai mulți șoferi și-au început astăzi ziua fie in service-urile auto, sau la magazinele specializate pentru a-si procura anvelope de iarnă.

„Le schimbați astăzi?- Îmi doresc.- Ați văzut dacă se fac sau nu rânduri?- Nu am fost pentru că am venit țintit pe cauciucuri, dar cred că da.- Totuși v-au speriat primii fulgi de asta ați decis să veniți astăzi?- La fel ca toți, m-am trezit în ultimul moment.”

„Eu pe sora mea o ajut, trebuie să i-au două anvelope. - Văd că s-a format un pic de rând?- Da, este un pic de rând.”

Ca să se simtă în siguranță în timpul condusului, șoferii trebuie să țină cont de câteva criterii atunci când își achizioționează pneuri de iarnă. 

„Cauciucurile trebuie alese după condițiile de lucru pentru care optează clientul, obligatoriu trebuie să aibă toți indicatorii de iarnă, toate în funcție și de bugetul care și-l permite. Obligatoriu dimensiunea trebuie să corespundă cu marca mașinii, nu mai mari, nu mai mici ca să fie totul în regulă.”

Nici cei din service-urile auto nu prea au avut astăzi timp de odihnă. Au fost nevoiți să muncească la viteză pentru a reuși să deservească toți șoferii.

„A, văzut că sunt mulți care așteaptă, vremea rea i-a adus pe mulți aici, de dimineață nu erau, dar acum au apărut.”

„Avem foarte mult de lucru.- Astăzi au căzut și primii fulgi, au venit mai mulți? Da, câteva zile în urmă fluxul era mai mic, acum însă iarăși a crescut.”

Nu există o dată exactă când șoferii trebuie să își echipeze vehiculele cu cauciucuri de iarnă, aceștia însă sunt obligați să aibă mașinile dotate cu pneuri corespunzătoare atunci când vin inghețurile sau încep a cădea primii fulgi. Cei care nu respectă această regulă riscă să fie sancționați cu amendă de până la 300 de lei.

Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/PROMO/ Regizorul Mihai Bruma, despre culisele „Cancelariei”: „Am învățat că lucrurile creative se fac atunci când te pui să muncești”
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.