Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și mister elucidat. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

Război în Ucraina, ziua 455: Prăbușire la Gazprom și alerta de revoluție a lui Prigojin. Sandu, amenințată cu dosar penal în Rusia

missing
24 mai 2023, ora 18:01

Deputatul rus Vladimir Djabarov a cerut deschiderea unui dosar penal pe numele Maiei Sandu și darea acesteia în urmărire internațională, după ce lidera de la Chișinău a declarat că, în cazul în care Vladimir Putin ar ajunge în Republica Moldova, acesta ar trebui arestat în conformitate cu decizia Curții Penale Internaționale, scrie Digi24. Președinția de la Chișinău a refuzat să comenteze declarațiile legislatorului rus. Totodată, Guvernul de la Chișinău a decis extinderea cu încă 60 de zile a stării de urgență. Cabinetul de Miniștri a aprobat decizia la doar câteva minute după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale care este și autorul inițiativei.

Gigantul energetic Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a anunțat marţi că în 2022 profitul său net a scăzut cu peste 40%, până la 1.266 miliarde ruble (15,77 miliarde dolari), de la 2.093 miliarde ruble în 2021. Pe de altă parte, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut o declarație surprinzătoare în cadrul unui interviu cu fostul activist prorus de la Harko, Constantin Dolgov, spunând că „Ucraina are una dintre cele mai puternice armate din lume”. Totodată, Prigojin a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluție similară celei din 1917 şi ar putea pierde conflictul din Ucraina, dacă elita rusă nu se va ocupa mai serios de război.  

UPDATE Rusia nu are interesul să încheie conflictul din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând că așa-numita „operațiune militară specială” va fi dusă de Moscova până la capăt, fie prin lupte, fie prin „alte mijloace disponibile”, relatează miercuri agenția rusă TASS, citată de DPA, notează Agerpres. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse spune că în prezent nu există indicii că s-ar putea ajunge la o soluție pașnică în Ucraina, în contextul în care, precizează el, conducerea de la Kiev „a interzis negocierile de orice fel cu Rusia”.

UPDATE În prezent, Rusia controlează efectiv orașul Bahmut din în estul Ucrainei, după un asediu de 10 luni în care au murit mii de soldați ai Moscovei și în urma căruia localitatea - căminul a 70.000 de oameni înainte de război - a fost transformată, metodic, în ruine de tirurile de artilerie. Însă este improbabil că forțele ruse vor fi capabile să păstreze acest oraș distrus, pe fondul unui contraatac ucrainean care a început deja, arată o analiză publicată de Washington Post, scrie Antena3.

UPDATE Un detașament format din avioane de luptă F-22 Raptor ale Statelor Unite a sosit la Câmpia Turzii pentru exerciții comune cu piloții români și italieni, au anunțat miercuri Forțele Aeriene Române.

UPDATE Biserica Ortodoxă a Ucrainei, cea fidelă Kievului, a anunțat miercuri că a decis să treacă la calendarul gregorian în care Crăciunul este sărbătorit pe data de 25 decembrie într-o nouă mutare de distanțare față de Rusia, relatează Reuters.

UPDATE Mass-media și propagandiștii militari din Rusia raportează un atac asupra navei de recunoaștere „Ivan Hurs” a Flotei Mării Negre, care a fost atacată astăzi, 24 mai, în timpul trecerii Bosforului, și au publicat un moment din presupusul atac, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping i-a promis miercuri premierului rus Mihail Mişustin, aflat într-o vizită la Beijing, ”susţinerea fermă” chineză în dosarele care ţin de ”interesele fundamentale” ale Rusiei, relatează AFP.

UPDATE Moscova va răspunde ”extrem de ferm” unor noi incursiuni armate, ameninţă miercuri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, în urma unui atac spectaculos al unor grupuri venite din Ucraina pe teritoriul rus, relatează AFP.

UPDATE Ucraina nu va putea adera la NATO atâta timp cât războiul continuă, a declarat miercuri secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, relatează The Guardian.

UPDATE Forțele speciale sunt trupe foarte bine antrenate, rezervate pentru misiuni de mare valoare. Dar folosirea lor ca infanterie de asalt este  un mod inutil de a folosi o resursă prețioasă. Cu toate acestea, aceasta este exact greșeala pe care Moscova a făcut-o în timpul invaziei sale în Ucraina, potrivit unui raport recent privind planificarea Rusiei pentru acest război, notează Adevărul.

UPDATE Ambasada Republicii Moldova la București susține, miercuri, că declarațiile emise de Ambasada Federației Ruse fac parte dintr-o retorică ostilă și aduc prejudicii fiecărui cetățean al R. Moldova și subliniază că Ambasada Federației Ruse la București nu are nici o atribuție de a comenta evenimentele din Republica Moldova. Reacția misiunii diplomatice a Moldovei vine după ce Ambasada Rusiei la București a luat marți apărarea noii conduceri pro-Kremlin din Găgăuzia, acuzând puterea de la Chișinău că ar pregăti presupuse ”presiuni” asupra conducerii de la Comrat, notează G4media.

UPDATE Podul Crimeei (Kerci), care face legătura între peninsula Crimeea și regiunea rusă Krasnodar, a fost închis, miercuri, pentru exerciții. După câteva ore, el a fost redeschis, a declarat un responsabil al administrației locale ruse.

UPDATE Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a plecat într-o vizită de lucru de două zile în Rusia, a anunţat, miercuri, serviciul său de presă, relatează CNN, citat de news.ro. Agenţia de presă a statului bielorus, BelTA, a transmis imagini de la sosirea liderului de la Minsk la Moscova, potrivit Digi24.

UPDATE Adunarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a adoptat miercuri o moţiune prin care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv atacurile asupra unităţilor sanitare. Moţiunea a fost adoptată cu 80 de voturi pentru, 9 împotrivă, 52 de abţineri şi 36 de ţări absente, potrivit Reuters, potrivit Mediafax.

UPDATE  Lumea nu reușește să protejeze civilii deoarece numărul morților în conflicte a crescut cu peste 50% față de anul precedent, a declarat șeful Națiunilor Unite. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus Consiliului de Securitate „să-și respecte angajamentele” de a proteja civilii, așa cum este consacrat în dreptul internațional umanitar, citând exemple de decese de civili în Ucraina și Sudan, școli distruse în Etiopia și daune aduse infrastructurii de apă în Siria, scrie Al Jazeera, potrivit AlephNews.

UPDATE Consiliul Federației, în ședința sa de miercuri, a votat legea privind denunțarea Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa (CFE). Tratatul a fost semnat la Paris la 19 noiembrie 1990 și a intrat în vigoare la 9 noiembrie 1992, potrivit Știripesurse.

UPDATE „Suntem într-o asemenea condiţie încât am putea pierde Rusia - aceasta este principala problemă... Trebuie să impunem legea marţială”: Evgeni Prigozhin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a declarat pe canalul de Telegram. Potrivit „bucătarului lui Putin”, Rusia s-ar putea confrunta cu o revoluţie similară cu cea din 1917 şi ar putea pierde războiul. Ucraina pregăteşte o contraofensivă menită să împingă trupele ruse înapoi la graniţele sale de dinainte de 2014, când Rusia a anexat Crimeea, a spus Prigojin. Ucraina va încerca să încercuiască Bahmut şi să atace Crimeea, a adăugat el. „Cel mai probabil, acest scenariu nu va fi bun pentru Rusia, aşa că trebuie să ne pregătim pentru un război dificil”, a spus el, într-un interviu postat pe canalul său Telegram. El a spus că porecla „bucătarul lui Putin” este o prostie, pentru că nu poate găti, iar „măcelarul lui Putin” ar putea fi o poreclă mai potrivită. Potrivit lui Prigojin, elita rusă şi-a protejat copiii, în timp ce copiii ruşilor de rând au murit pe front, situaţie care ar putea stârni tulburări în Rusia. Dacă ruşii obişnuiţi şi-ar continua să-şi ducă copiii înapoi în sicrie de zinc, în timp ce copiii elitei fac plajă în străinătate, Rusia s-ar confrunta cu tulburări similare cu cele de la revoluţiile din 1917.

UPDATE Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a suferit răni la cap şi schije într-un atac cu rachetă al trupelor ruse la un post de comandă de lângă Herson, în sudul Ucrainei, la începutul lunii mai, scrie Ria Novosti. Anterior, oficialii de la Kiev au respins aceste informații, declarând că propaganda rusească vrea prin aceste informații să afecteze moralul soldaților ucraineni.

UPDATE Generalul Waldemar Skrzypczak, fost comandant al Forțelor Terestre poloneze și ministru adjunct al Apărării, a spus că Polonia ar trebui să se pregătească pentru o viitoare revoltă împotriva regimului dictatorial impus de Alexandr Lukașenko în Belarus.

UPDATE Directorul unui institut de top din Rusia, arestat sub suspiciunea de trădare alături de alți doi experți în tehnologia rachetelor hipersonice, este acuzat că a trădat secrete către China, au declarat două persoane familiare cu cazul pentru Reuters.

UPDATE Şeful armatei private Wagner a Rusiei, Evgheni Prigojin, a declarat că forţa sa militară a pierdut peste 20.000 de luptători, în lunga bătălie pentru Bahmut. În oraşul Doneţk au murit aproximativ 20% din cei 50.000 de prizonieri ruşi pe care îi recrutase pentru a lupta. Acest lucru a fost anunţat în timpul unui interviu cu Konstantin Dolgov, un strateg politic pro-Kremlin. Prigojin a mai susţinut că armata rusă a ucis civili în timpul războiului, ceea ce Moscova a negat în repetate rânduri, potrivit Mediafax.

UPDATE Rusia este dispusă pentru cea mai strânsă cooperare cu toate statele interesate de a se confrunta cu provocările comune, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin, menționând că modelul discriminatoriu de dezvoltare, care a asigurat creșterea economică a unor puteri prin însușirea resurselor altor ţări, ar trebui să fie de domeniul trecutului, scrie Interfax, potrivit Rador.

UPDATE Liderii militari de top din Ucraina insistă că lupta pentru Bahmut nu s-a încheiat. O brigadă de tancuri care lucrează în jurul liniilor defensive din apropierea orașului spune că Rusia a „distrus Bahmut”, dar „nu l-a luat”, scrie SkyNews.

UPDATE Faţă în faţă cu Patriarhul Moscovei Kirill „am spus cu forţă că războiul trebuie să se termine”. Secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor (Wcc), rev. Jerry Pillay, vorbeşte despre întâlnirea pe care delegaţia WCC a avut-o săptămâna trecută la Moscova cu Patriarhul Kirill, plecând de la ideea unei mese rotunde asupra căreia Kirill şi-a exprimat totuşi rezerve, potrivit Mediafax.

UPDATE Armata ucraineană susține că, pe 23 mai, a doborât un elicopter militar rusesc de model Ka-52. Prețul unei astfel de aeronave poate atinge 16 milioane de dolari, iar ministerul rus publică des imagini cu operațiuni în care sunt implicate aceste aparate de zbor.

UPDATE Mai mulți protestatari falși au fost recrutați şi plătiți în cadrul unei operațiuni organizate de serviciile ruse de informaţii pentru a participa la diverse manifestaţii împotriva Ucrainei şi NATO în marile oraşe ale Europei, notează Antena3.

UPDATE O dronă americană a efectuat astăzi o misiune de recunoaştere peste Marea Neagră, în largul coastei Crimeei: acest lucru a fost raportat de Rbc-Ucraina, care citează serviciul Flightradar24. Este o dronă RQ-4 Global Hawk. Aeronava, conform site-ului de urmărire a zborurilor, a decolat în această dimineaţă de la baza americană din Sigonella, a traversat spaţiul aerian al mai multor ţări europene la o altitudine de 18.000 de metri şi s-a îndreptat spre Marea Neagră. Acest tip de dronă este capabilă să zboare la viteze de până la 575 km/h şi are o autonomie de 34 de ore. Deja, pe 17 martie, un RQ-4 Global Hawk a apărut pe radarele site-ului deasupra Mării Neagră, potrivit Mediafax.

UPDATE În fața instanțelor militare rusești au ajuns în primele trei luni ale anului mai mulți dezertori decât în tot anul trecut, dar judecătorii le dau sentințe cu suspendare pentru ca aceștia să poată fi trimiși pe frontul din Ucraina, notează ministerul britanic al apărării, potrivit HotNews.

UPDATE Marine Le Pen este chemată astăzi să explice Adunării Naţionale presupusele legături ale Rassemblement National (RN) cu Rusia lui Vladimir Putin. Oponenţii o acuză că este un fel de „agent” a influenţei ruse în Franţa, bazându-şi teza, în special, pe împrumutul acordat în 2014 „fostului Front”, notează Mediafax.

UPDATE Între decembrie 2022 şi mai 2023, trupele ruseşti au reuşit să captureze doar câteva sute de kilometri pătraţi de teritoriu în Ucraina, iar Moscova a plătit un preţ enorm, în morţi şi răniţi, pentru aceste câştiguri limitate. SUA estimează că, în această perioadă, forţele lui Putin au suferit peste 100.000 de pierderi pe câmpul de luptă, scrie Business Insider.

UPDATE Statele Unite susțin că au descoperit o rută pe care mercenarii ruși din Grupul Wagner o folosesc pentru a transporta echipamente militare pentru a le folosi în Ucraina.

UPDATE Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că oamenii săi sunt cei mai puternici luptători, dar a recunoscut că armata ucraineană a dus, de asemenea, o luptă aprigă, în special în Bakhmut, transmite CNN preluat de news.ro. "Acum pot judeca conform propriei mele experienţe, ştiu cum luptă diferite ţări [...] astăzi PMC Wagner este cea mai bună armată din lume, iar, după ea, desigur, trebuie să spun că ar trebui să fie armata rusă pentru a fi corect din punct de vedere politic, dar cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume", a declarat Prigojin, marţi, într-un interviu cu Konstantin Dolgov, un blogger pro-rus.

UPDATE Statele membre NATO iau în considerare posibilitatea de a oferi Ucrainei garanții de securitate similare cu cele în vigoare pentru Israel înainte ca Kievul să adere la Alianță, scrie The Wall Street Journal care citează oficiali occidentali anonimi și comentariul președintelui polonez Andrzej Duda. Este vorba despre prioritatea în transferul de arme și tehnologii, dar nu de implicarea directă a trupelor străine pentru protejarea teritoriilor, potrivit Ziare.com.

UPDATE Statul Major General ucrainean a încetat să mai scrie în rapoartele sale zilnice despre bătăliile pentru menținerea controlului asupra orașului Bahmut, notează BBC. În ultimele două rapoarte, de marți seara și miercuri dimineața, Statul Major General relatează doar încercările rușilor – nereușite, după cum spun ei – de a ataca în direcția satului Hromovo, precum și loviturile aeriene și de artilerie asupra localităților din jur. Hromovo este situat chiar la periferia vestică a orașului Bahmut, scrie G4media.

UPDATE Un tribunal rus a prelungit până pe 30 august detenţia provizorie a jurnalistului american Evan Gershkovich, de la The Wall Street Journal, arestat în martie pentru acuzaţii de spionaj, pe care el le respinge. Gershkovich e încarcerat la Închisoarea Lefortovo, scrie NewsWeek.

UPDATE Operațiunea transfrontalieră din regiunea Belgorod din Rusia poartă semnele distinctive ale unei alte operațiuni îndrăznețe a GUR (serviciul secret) al Ministerului Apărării al Ucrainei, scrie The Times.

UPDATE Legiunea de Eliberare a Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși apreciază că raidul pe care l-au lansat luni în regiunea Belgorod, situată la granița cu Ucraina, expune slăbiciunile Rusiei lui Putin, potrivit Adevărul.

UPDATE Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) și-a intensificat eforturile de retragere din grup a „fiicei” sale din Rusia, urmare a presiunilor externe tot mai mari de a reduce legăturile de afaceri cu Moscova, transmis marți Reuters, citând surse, potrivit Adevărul.

UPDATE Membri ai Forțelor de Operațiuni Speciale ale Ucrainei au distrus sistemul modern de supraveghere optic-electronic Ironia („Ironie”) rusesc, instalat de invadatori într-una dintre zonele operaționale. Cu ajutorul acestui complex, rușii colectau informații despre acțiunile Forțelor de Apărare ucrainene și identificau echipamente și personal al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie Ziare.com.

UPDATE După ce Putin a provocat invazia din Ucraina acum 15 luni, Rusia a fost lovită de mai multe pachete de sancțiuni occidentale, cu scopul de a-i diminua capacitatea de război. Acum, Grupul de acțiune financiară (The Financial Action Task Force - FATF), cu sediul la Paris, intenționează să pună Rusia pe lista neagră, iar Putin cere ajutorul Indiei, o țară în curs de dezvoltare cu influență, pentru a împiedica acest lucru, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a respins marți, 23 mai, afirmațiile conform cărora ar fi grav bolnav, comunicându-le oficialilor: „Nu am de gând să mor, băieți”, potrivit unei înregistrări, în care a precizat că a avut un adenovirus, informează Reuters.

UPDATE Rusia a notificat Finlanda despre încetarea acordului privind inspecțiile militare suplimentare. Această declarație a fost făcută marți de Ministerul Afacerilor Externe al republicii. Acest acord este în vigoare din anul 2000 și prevedea două inspecții anuale: de către militari finlandezi din districtul militar de vest al Federației Ruse și de către experții militari ruși din Finlanda. Ultima dată când astfel de evenimente au fost organizate în format bilateral înainte de începerea pandemiei, a precizat Ministerul Afacerilor Externe al republicii, scrie Adevărul.

UPDATE Pentru cei din afară înțelegerea Rusiei lui Putin - precum celei a comisariatelor comuniste și a țarilor înainte de ea - a fost întotdeauna o misiune dificilă, scrie în revista „Time” John Sipher, analist la Eurasia Center al Atlantic Council, care a lucrat 28 de ani în Serviciul Clandestin al CIA. Kremlinul investește resurse substanțiale ale statului ca să-și protejeze monopolul asupra puterii, să-și mascheze intențiile și să răspândească informați false, notează Adevărul.

UPDATE Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk a vizitat marți orașul ucrainean Bahmut și a spus că de acum acesta va fi cunoscut sub fostul său nume sovietic „Artiomovsk”, relatează CNN.

UPDATE După declanșarea invaziei din Ucraina de către Moscova, foarte multe țări au condamnat agresiunea împotriva unei țări suverane. Acum, Putin ar mai putea primi o lovitură din partea unei țări prietene, Armenia, care a anunțat prin vocea prim-ministrului său, că intenționează să părăsească alianța militară condusă de Rusia, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), scrie Ziare.com.

UPDATE „Rusia intenționează să crească considerabil numărul de forțe din spatele granițelor estoniene și letone”, a declarat Tuuli Duneton, subsecretar pentru politica de apărare la Ministerul Apărării din Estonia, notează Ziare.com.

UPDATE Fostul comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, Mark Gertling, sugerează că evenimentele din regiunea Belgorod sunt o continuare a operațiunilor de pregătire a contraofensivei Ucrainei.Potrivit generalului, ar putea exista mai multe astfel de raiduri, capturi și demonstrații în viitorul apropiat.  „Toate acestea sunt planuri și acțiuni militare care sunt de obicei efectuate înaintea operațiunilor ofensive majore pentru a induce în eroare inamicul cu privire la locul în care va avea loc principala lovitură”, a subliniat el, sugerând că situația din regiunea Belgorod „ar putea fi” din acest spectru, notează Ziare.com.

UPDATE Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) a declarat că a lansat o anchetă penală asupra lui Andrei Ruzinski, un comandant rus pe care Reuters l-a identificat anul trecut ca ajutând la conducerea ocupației militare a estului Ucrainei.

UPDATE Conducerea militară de top a Federației Ruse este din nou remaniată. Generalul colonel Rustam Muradov, demis din funcția de comandant al Districtului Militar de Est - în Ucraina, a fost transferat în Karabah.

UPDATE Ministrul energiei din Qatar a avertizat marţi că "răul abia urmează să vină" în ce priveşte penuriile de petrol şi gaz din Europa, subliniind că iarna călduroasă a permis evitarea unor greutăţi şi mai mari pe parcursul ultimelor luni, relatează AFP.

UPDATE Kremlinul l-a însărcinat pe Andrei Polosin, noul prorector al RANEPA și apropiat al adjunctului șefului administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko, să elaboreze un nou curs ideologic pentru universități care să devină un fel de analog al „comunismului științific”, care a fost studiat obligatoriu în vremurile sovietice. Potrivit unei surse a publicației Meduza, sarcina lui Polosin este de a „salva generația pierdută” de tineri ruși care critică Kremlinul, potrivit Știripesurse.

UPDATE Oficialii ucraineni au admis că orașul devastat Bahmut a fost în mare parte pierdut. Mii de soldați ucraineni și ruși au murit acolo, dar pentru Moscova, costurile au fost deosebit de ridicate, iar sărbătoarea din Rusia este justificată strict de nevoia Kremlinului de a revendica o victorie, fie și simbolică, spun experții citați de New York Times și Associated Press.

UPDATE Belarusul a luat parte la deportarea ilegală a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de forțele ruse, arată un raport preliminar întocmit de liderii opoziției belaruse aflați în exil, informează marți Reuters. Conducerea Națională Anticriză, un grup de opozanți politici ai guvernului președintelui Alexandr Lukașenko, afirmă în raport că 2.150 de copii ucraineni - inclusiv orfani cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani - au fost duși în așa-numitele tabere de recreere și sanatorii de pe teritoriul Belarusului.

UPDATE Antrenarea piloților ucraineni pe avioanele de luptă occidentale F-16 nu face din NATO o parte a conflictului, a declarat marți șeful acesteia, Jens Stoltenberg, întrucât aliații s-au angajat să accelereze pregătirile.

UPDATE Polonia a început antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane de luptă americane F-16, iar mai multe ţări din Uniunea Europeană sunt gata să furnizeze Ucrainei avioane, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit France Presse, transmite Agerpres.

UPDATE Mercenarii „Wagner” nu vor participa la luptele împotriva rebelilor ruși din „Corpul de voluntari ruși” și legiunea „Libertate Rusiei”, care au intrat pe teritoriul regiunii Belgorod.Declarația a fost făcută de Evgheni Prigojin și a fost publicată de serviciul său de presă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Gruprile armate care au pătruns pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, au fost respinse dincolo de graniță, în Ucraina - susține ministerul rus al Apărării, care mai anunță că au fost uciși 70 de insurgenți pe care i-a numit "teroriști ucraineni".

UPDATE Țările Uniunii Europene au furnizat 220.000 de proiectile de artilerie Ucrainei în cadrul unui program istoric lansat în urmă cu două luni pentru a spori livrările de muniție către Kiev în vederea combaterii invaziei Rusiei, a declarat șeful politicii externe a UE, citat de The Guardian, potrivit G4media.

UPDATE Administraţia de la Moscova a anulat, marţi, starea operaţională "antiteroristă" din regiunea rusă Belgorod, care fusese instituită luni, în contextul incursiunii unui grup de luptători ucraineni, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că misiunea principală a ţării sale şi scopul fiecărei comunicări internaționale a sa este de a întări Ucraina, de a sprijini apărarea ţării. „Fiecare vizită externă şi aproape fiecare negociere permite Ucrainei să devină mai puternică”, adaugă el, potrivit News.ro.

Război în Ucraina, ziua 453: Plaje minate la Odesa, tensiune la Belgorod și țânțari de luptă! Bahmutul poate deveni capcană
Război în Ucraina, ziua 454: Scrisori alarmante la Chișinău și alertă în Rusia! Sandu: „Putin ar fi arestat, dacă vine în Moldova”

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
/VIDEO/ Luni e laie, marți - bălaie! Chicu, de la teorii conspirative despre USAID, la mulțumiri poporului SUA: „Ține de bunul simț”
/VIDEO/ Luni e laie, marți - bălaie! Chicu, de la teorii conspirative despre USAID, la mulțumiri poporului SUA: „Ține de bunul simț”

/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”

missing
04 februarie 2025, ora 20:00

Negocierile de aderare la Uniunea Europeană ar putea să se încheie în patru ani, până la finalizarea mandatului actualei Comisii Europene, în 2029. Acesta este obiectivul autorităților de la Chișinău care este susținut și de UE cu condiția că reformele vor fi implementate în termen. Prezentă la Chișinău, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a declarat că Moldova este susținută la cel mai înalt nivel, însă reformele și progresele înregistrate vor fi monitorizate cu maximă atenție.

„Avem un obiectiv ambițios, să finalizăm negocierile de aderare în mandatul actualei Comisii Europene”, a menționat șefa statului, Maia Sandu.

„Eu cred că este posibil ca în perioada mandatului vom ajunge la sfârșitul procesului de negociere. De ce spun asta, pentru că văd cât de implicat este Guvernul să facă tot ce trebuie să facă ca să fie membru al UE”, a punctat comisarul european pentru Extindere, Marta Kos.

Oficialul european a mai declarat că depune eforturi și discută cu Polonia, care deține președinția UE, ca în primăvară să fie deschis primul cluster de negocieri. Tot atunci ar putea veni și prima tranșă în valoare de 360 de milioane de euro din totalul de 1,8 miliarde de euro oferit de UE pentru planul de creștere economică a Moldovei.

„Am discutat cu președinta Sandu despre progresele făcute la reforme și planul de creștere. Parlamentul European negociază ultimele elemente așa că în două sau trei luni vom fi capabili să folosim primele resurse”, a subliniat comisarul european pentru Extindere, Marta Kos.

Oficialul atenționează însă că UE va monitoriza atent progresul reformelor, iar acestea trebuie realizate nu doar pe foaie, ci și în practică, la cel mai înalt nivel. 

„ Promit că voi face totul să vă ajut să vă îndepliniți visul, dar totodată vă promit că voi fi dură cu voi, voi fi dură pentru că reformele sunt necesare și trebuie să vă pregătim ca și celelalte state membre să fie în favoarea aderării voastre”, a menționat comisarul european pentru Extindere, Marta Kos.

Cât despre aderarea țării noastre la UE în condițiile conflictului transnistrean, Koss a spus că:

„Aderarea la UE și soluționarea acestui conflict sunt două procese diferite. Noi nu putem lăsa ca viitorul european al Moldovei să fie „ostatic” în acest conflict. Ceea ce este important este să prevenim decalajul dintre cele două maluri ale Nistrului și să susținem toți cetățenii Moldovei ca să beneficieze de integrarea la UE”.

În toamna anului trecut, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat la Chișinău așa numitul „plan de creștere economică pentru Republica Moldova” care prevede ca UE va investi în Moldova în următorii trei ani suma 1,8 miliarde de euro, dintre care un miliard și jumătate sunt credite acordate în condiții preferențiale, în timp ce restul constituie finanțări nerambursabile.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.