Air Moldova, companie asociată cu fugarul Ilan Șor, care de mai multe săptămâni anulează zborurile din cauza lipsei resurselor financiare, neagă informațiile că ar fi ajuns la pragul de falimentare. Reacția a fost făcută în contextul unor declarații ale ministrei Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, dar și ale premierului Dorin Recean, care a anunțat că Executivul discută cu mai multe companii aeriene din Europa pentru a prelua cursele suspendate de Air Moldova.
Într-un comunicat de presă, Air Moldova susține că în prezent continuă să parcurgă etapele procesului de restructurare și aplică toate instrumentele legale pentru a nu permite falimentul companiei.
„Compania aeriană Air Moldova, nu a anunțat sistarea în totalitate a activității sale sau falimentul. Cu toate că, premierul Dorin Recean și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Lilia Dabija, în continuare oferă declarații iresponsabile despre Air Moldova, compania continuă să parcurgă etapele procesului de restructurare. Managementul companiei Air Moldova continuă să aplice toate instrumentele legale pentru a nu permite falimentul Operatorului Național, deși autoritățile deja sunt în căutarea “înlocuitorilor” promovând interesele proprii în favoarea altor operatori privați.
Rugăm să vă abțineți de la implicarea în domeniile în care competențele și cunoștințele dvs. sunt restrânse în limita informațiilor eronate, pe care le dețineți. Implicarea excesivă a politicului în sectorul privat, în special în cazul Air Moldova, generează astfel de rezultate”, este menționat în comunicatul companiei.
Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova că Air Moldova a ajuns în acestă situație din cauza managementului defectuos. Demnitarul a menționat că autoritățile sunt în negocieri cu alți operatori aerieni pentru a oferi alternative cetățenilor.
Anterior, și premierul Dorin Recean a anunțat că Executivul discută cu mai multe companii aeriene din Polonia, Ungaria și România pentru a prelua cursele suspendate de către „Air Moldova”.
Oficialul a precizat că în luna iulie „ar trebui să ajungem să avem acoperire pentru toate cursele de care au nevoie cetățenii noștri”.
TV8.md reamintește că anterior, Air Moldova, companie asociată cu fugarul Ilan Șor, a precizat că sistează zborurile doar până pe 15 mai. Operatorul aerian a depus în instanță cererea de aprobare a restructurării accelerate a companiei. Potrivit operatorului aerian, acesta este un plan de acțiuni, ce are drept scop evitarea falimentului companiei, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor.
După anunțul îngrijorător al Autorității Aeronautice Civile despre riscul falimentării Air Moldova, jurnaliștii „Cutia Neagră PLUS” au analizat rapoartele financiare ale companiei depuse la Biroul Național de Statistică. Pentru investigația „Capcana lui Șor de la Air Moldova”, echipa a consultat rapoartele începând cu 2018, anul în care a fost privatizată Air Moldova.
Cifrele arată că datoriile companiei au crescut constant în fiecare an, depășind deja două miliarde de lei în 2022.