Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1147: Surpriză la Odesa. Trump vede 3 vinovați, Rusia amenință NATO, iar Zelenski acuză Moscova

social

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate

Zecile de curse anulate în ultimele săptămâni de către Air Moldova au pus pe jar autoritățile, dar și sutele de pasageri care au rămas cu ochii în soare. La cinci ani de la privatizare, una dintre cele mai mari companii aeriene din R. Moldova a rămas practic fără aeronave din cauza datoriilor în care s-a înglodat. 

Zeci de curse aeriene anulate de la începutul lunii martie au băgat Air Moldova în gura presei și atenția publică. Clienții revoltați pentru faptul că au fost trași pe sfoară au venit la sediul companiei și solicită recuperarea pierderilor.

„Nu am mai ajuns și am decis să rămân pe loc și să încerc să-mi ofere suma. Am scris de nenumărate ori, nu au fost răspunsuri. Le-am telefonat, nu au fost recepționate apelurile”, a spus un pasager păgubit. 

O altă persoană a spus reporterului Cutiei Negre că a ratat depunerea jurământului la Consulatul României de la Chișinău din cauza zborurilor anulate.

Un fost pasager spune că nu mai are încredere în această companie aeriană: „Nu am mai ajuns și am decis să rămân pe loc și să încerc să-mi ofere suma . Am scris de nenumărate ori, nu au fost răspunsuri, am telefonat, nu au fost recepționate apelurile”.

„Nervii și timpul pierdut”

Timp de o oră cât reporterul Cutiei Negre s-a aflat în fața sediului Air Moldova, a surprins peste 20 de clienți supărați veniți să ceară returnarea banilor pentru zborurile anulate săptămâna trecută. În total, aproape 20 de curse au dat peste cap planurile a câteva sute de persoane.

Nervii și timpul pierdut pentru acești oameni se pare însă că nu se vor termina odată cu vizita la sediul firmei. Pentru a-și putea recupera banii pentru bilete, clienții păgubiți vor trebui să parcurgă o cale lungă în judecată.

Avocatul Sergiu Munteanu este specializat în litigii legate de cursele aeriene. El spune că în ultima perioadă a crescut semnificativ numărul clienților care îi solicită ajutorul pentru a-și recupera banii.

„În cazul în care o persoană dorește compensația bănească s-a întâmplat rareori în experiența noastră ca AIR Moldova să o achite benevol”, a precizat el. „Iar în cazul în care se ajunge în situația de judecată, un proces de judecată, în mod normal, ar dura aproximativ 7-8 luni.”

Avocatul a precizat că într-un proces colectiv, care a avut loc recent, Air Moldova a fost de acord să achite benevol prejudiciul.

„Avem practic în premieră un caz unic în cadrul unei acțiuni colective”, a adăugat el. „Vorbim de circa 30-40 de persoane. S-a încheiat o tranzacție de împăcare în judecată în cadrul căreia Air Moldova a achitat benevol sumele negociate.”

De cealaltă parte, Air Moldova a dat asigurări că, în cazul anulării zborurilor, pasagerii fie primesc banii înapoi, fie le este propusă o altă cursă.

Riscul persistă

Riscul ca zborurile operate de această companie să fie anulate se menține înalt și pentru lunile următoare. În lipsa unui orar de zbor aprobat, iar uneori chiar și în lipsa autorizațiilor pentru unele destinații, Air Moldova a vândut în ultima jumătate de an bilete pentru un an înainte!

În capcană au fost prinși mai cu seamă cei care au fost atrași de ofertele generoase și promoțiile companiei. De la începutul anului, acestea au curs gârlă.

Air Moldova a declarat într-un răspuns pentru Curtia Neagră că aceste campanii promoționale sunt parte a strategiei sale de marketing și că au fost organizate mereu.

În ultimele săptămâni, ofertele de zbor tentante s-au suprapus cu peste 30 de curse de zbor anulate, dar asta nu i-a speriat pe oameni.

„70 de mii de bilete vândute până în acest moment”

Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, recunoaște că Air Moldova se află în situația de a nu-și putea îndeplini obligațiile față de clienți.

„Pe termen lung, compania Air Moldova într-adevăr se confruntă cu dificultăți financiare”, a declarat ministru pentru TV8. „Din aceste considerente, colegii mei de la Autoritatea Aeronautică Civilă chiar astăzi vor solicita limitarea vânzării biletelor de către Air Moldova până la o adâncime de trei luni. Compania are vândute până în acest moment mai mult de 70 de mii de bilete.”

Problemele de la Air Moldova nu sunt o noutate pentru instituțiile statului. Autoritatea Aeronautică Civilă a sesizat riscurile ca firma să nu își poată onora obligațiile față de clienți încă în noiembrie 2022, atenționând pasagerii. În urma unei inspecții, Air Moldova a primit interdicție de a mai vinde bilete, dar a contestat actul în judecată și a continuat să comercializeze nestingherit bilete, lansând promoții peste promoții.

Anularea curselor este legată de problemele pe care le are Air Moldova cu aeronavele. Dificultățile companiei s-au acutizat atât din cauza datoriilor față de creditorii săi, cât și a sancțiunilor aplicate de Trezoreria de stat a SUA pentru asocierea cu Ilan Șor. Conform informațiilor oferite de Autoritatea Aeronautică Civilă, Air Moldova are în gestiune pe moment cinci nave. Reporterii Cutiei Negre au reușit să le identifice și localizeze.   

În 2018, înainte ca Air Moldova să fie privatizată, compania a operat zboruri cu 33 de avioane.

 

De la 33 de nave în 2018 la patru în 2023

La scurt timp după privatizare, în cadrul unui briefing, administratorul și actualul coproprietar al firmei Civil Aviation Group, Pomers Dzintars, a menționat că unul dintre obiectivele principale ale companiei va fi extinderea flotei Air Moldova.

„De exemplu, în trei ani, flota companiei trebuie să crească de două ori”, a spus Pomers Dzintars. „Trebuie să crească de două ori mai mult numărul angajaților: piloții și însoțitorii de bord. Trebuie să îmbunătățim destinațiile la Est și la Vest ca să facem din Air Moldova hub-ul nostru, aici, la Chișinău.”

La patru ani de la discursul ambițios al lui Pomers Dzintars, în martie 2023, Air Moldova a ajuns să utilizeze doar două aeronave pentru care are contracte de chirie numai până la începutul acestei veri. Alte trei aeronave închiriate de companie au fost confiscate sau retrase de proprietari din cauza datoriilor. 

Cele mai multe zboruri, pe moment, Air Moldova le efectuează cu un AIRBUS A321 închiriat de la o companie din România – Aerro Direkt SRL.

Istorie încâlcită cu interese ascunse

Fondatorul acestei companii este Nicu Adrian Berla, fost director al companiei Fly One SRL. Această firmă este înregistrată pe numele soţiei fostului deputat democrat Vladimir Cebotari, un personaj apropiat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc.

Istoria aeronavei AIRBUS A321, închiriată de Air Moldova de la Aerro Direkt, este una încâlcită și trădează mai multe interese ascunse.

Inițial, avionul aparținea, în baza unui contract de chirie de lungă durată, companiei moldovenești Air Moldova. Luată în chirie de la proprietar, cu plată lunară și o sumă de garanție, Air Moldova transmitea mai departe aeronava în chirie pe termen lung companiei românești a lui Berla, la același preț.

Apoi, de fiecare dată când avea nevoie de avion, Air Moldova îl împrumuta de la Aerro Direkt, doar că deja în baza unor contracte de chirie per oră a aeronavei cu tot cu echipaj. În acest caz, prețul de închiriere este mult mai mare, iar Air Moldova, pe lângă eforturile de întreținere a propriului personal, asigura și întreținerea echipajului deținut de Aerro Direkt.

De câteva luni, după ce reporterii Cutiei Negre au aflat despre această schemă, Air Moldova a renunțat la contractul de chirie pe termen lung pentru AIRBUS A321 în favoarea Aerro Direkt. Astfel, compania din România și-a permis să închirieze direct nava de la proprietar, continuând să o ofere în WET LEAS, în orele și zilele în care nu o folosea, companiei Air Moldova.

„Între proprietarul aeronavei și Aerro Direkt există bineînțeles un contract dry lease”, a spus Nicu-Adrian Berla. „Air Moldova a trebuit să-și dea acordul pe acest contract, aeronava fiind inițial contractată de ei. Aerro Direkt operează zboruri în sistem wet lease pentru Air Moldova în afara programului de vară de zboruri operat de Aerro Direkt, bineînțeles, tot în baza unui contract”, ne-a declarat Nicu Berla. 

Având în vedere că Air Moldova este obligată să recurgă la serviciile unei singure nave, reporterii Cutiei Negre au solicitat companiei să spună dacă folosirea excesivă a acestui avion nu pune probleme de securitate pentru pasageri.

Pentru amortizarea dificultăților operaționale existente, Air Moldova a contractat adițional trei aeronave de la companii europene pentru a opera o parte din cursele programate”, a declarat compania. „Air Moldova operează zboruri în condiții de siguranță maximă, se arată în răspunsul oferit de operatorul de zboruri.”

Avioane confiscate, avioane returnate

Celelalte trei nave care alcătuiesc flota Air Moldova fie sunt confiscate, fie sunt retrase de către companiile care le-au oferit în locațiune. Conform site-urilor de monitorizare a zborurilor, unul dintre avioanele contractate de Air Moldova a fost confiscat pe 2 martie 2023 la Verona.

Aceeași aeronavă a fost confiscată pe Aeroportul din Dublin în februarie 2021 pentru o datorie de 4,2 milioane de euro față de firma românească Just-US Air SRL. Litigiul dintre Air Moldova și Just-US AIR a apărut după ce compania moldovenească nu și-a onorat obligațiile financiare față de proprietara aeronavei. Just-US AIR a încercat să recunoască datoria pe care o are Air Moldova, dar Curtea Supremă de Justiție a respins cererea companiei românești.

Avocații firmei românești Radu Jigău și Vitalie Zama au refuzat să facă declarații pentru Cutia Neagră, invocând că nu au mandat din partea clienților lor. 

Alte două aeronave folosite de Air Moldova au fost parcate pe Aeroportul Montpellier în Franța. Una stă acolo de pe 19 decembrie 2022, iar alta de pe 23 februarie curent. 

A cincea aeronavă din gestiunea Air Moldova se află la deservire tehnică planificată.

Anume aceste circumstanțe au determinat autoritățile să oblige din nou, zilele trecute, Air Moldova să suspende vânzarea de bilete în avans pentru o perioadă mai mare de 3 luni.

„Compania Air Moldova pe moment nu dispune de nicio navă operabilă”, a spus ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. „Din cele trei nave care au fost închiriate de la diferiți locatori, două au fost solicitate de lesseri să fie returnate. Una se află în procedură de mentenanță, termen care poate să dureze de la două săptămâni până la șase luni. Prin urmare, în situația creată compania respectivă nu are nicio navă operabilă. Ca soluție pe termen scurt, ne-au comunicat că au închiriate nave pe un termen de cinci zile.”

Datele de la Autoritatea Aeronautică Civilă obținute de Cutia Neagră arată că Air Moldova a încheiat într-adevăr între 7 și 12 martie trei contracte de chirie pe termen scurt pentru trei nave. Pe 14 martie, compania a informat Autoritatea despre încheierea unui contract privind operarea unei aeronave pe un termen de opt luni.

Decizia Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării privind interzicerea Air Moldova de a mai vinde bilete a fost calificată de companie drept nefondată.

„Air Moldova va analiza solicitarea Autorității pe care o consideră nefondată și menită doar să perturbeze activitatea comercială a companiei și să împiedice depășirea dificultăților existente”, a afirmat Air Moldova.   „Impunerea limitelor de comercializare a biletelor din partea Autorității nu este o metodă de a asigura protecția consumatorilor. Este doar o nouă tentativă de a crea  piedici activității comerciale, demoralizarea personalului, manipularea opiniei publice cu titluri de știri și denigrarea  imaginii Air Moldova.”

Datoriile companiei au crescut constant

După anunțul îngrijorător al Autorității Aeronautice Civile despre riscul falimentării Air Moldova, am decis să analizăm rapoartele financiare ale companiei depuse la Biroul Național de Statistică. Am consultat rapoartele începând cu anul 2018, când a fost privatizată Air Moldova. Cifrele arată că datoriile companiei au crescut constant în fiecare an, depășind deja două miliarde de lei în 2022.

În toamna anului 2018, Guvernul democrat condus de Pavel Filip a decis să scoată la privatizare întreprinderea de stat Air Moldova, motivând că aceasta s-a înglodat în datorii, iar un eventual investitor va reuși să o salveze de la faliment.

În urma privatizării, statul a încasat doar 50 de milioane de lei, iar agentul economic s-a obligat să achite datoriile de 1,2 miliarde de lei pe care le avea în acel moment Air Moldova. O comisie parlamentară de anchetă care a analizat procesul de privatizare a Air Moldova a stabilit că investitorii nu și-au onorat obligațiile, iar compania a continuat să acumuleze datorii.

„La aproape un an de la privatizarea acestei companii, situația Air Moldova nu s-a îmbunătățit”, a spus fostul președinte al Comisiei parlamentare de anchetă Igor Munteanu. „Conform informațiilor contabile transmise la adresa Agenției Proprietății Publice, până la data de 31 iulie 2019, suma datoriilor nu a suferit schimbări esențiale, iar noii proprietari nu au atras niciun leu din resurse proprii sau finanțări pe termen lung”,declara Igor Munteanu, fostul președinte al Comisiei parlamentare de anchetă.
 

Situația financiară la Air Moldova s-a agravat după sistarea zborurilor din cauza pandemiei de COVID.  Potrivit rapoartelor financiare, consultate de reporterul Cutiei Negre, compania a încheiat anul 2020 cu datorii de peste 1,2 miliarde de lei și pierderi de 321 de milioane de lei. 

În mai 2020, reprezentanții Air Moldova au recunoscut public că au datorii mari. Ei au anunțat că au luat un credit de două milioane de euro de la o bancă din Federația Rusă, pentru a stinge parțial datoriile, dar împrumutul le-a părut suspect autorităților și l-au blocat.

„Managementul a luat decizia să recurgem la resurse împrumutate. Noi am luat un credit dintr-o bancă din Federația Rusă. Resursele au venit pe contul bancar al întreprinderii, dar noi nu le putem folosi pentru a achita datoriile față de creditorii noștri. Explicația formală este bănuiala apărută privind proveniența banilor. După informația care circulă în mass-media și în societate, noi ne-am pomenit în centrul unui conflict politic. Avem o rugăminte către stat, să nu ne implice pe noi și să ne permită să lucrăm liber, să putem  folosi resursele și să ieșim cu demnitate din criza profundă prin care trece economia și domeniul aviatic”, a spus directorul comercial AIR Moldova Iuri Cramarenco.

În 2021, datoriile Air Moldova au depășit deja un miliard și jumătate de lei. Raportul financiar pentru 2022 nu a fost publicat deocamdată de Biroul Național de Statistică, dar Autoritatea Aeronautică Civilă a prezentat la solicitarea Cutiei Negre cifre preliminare care atestă datorii de peste 2 miliarde de lei acumulate de Air Moldova.

Deși anul trecut a crescut cu o treime numărul pasagerilor transportați de Air Moldova în comparație cu anul 2021, compania a înregistrat pierderi de două ori mai mari - aproape jumătate de miliard de lei.

Pierderi de două ori mai mari

Potrivit surselor Cutiei Negre, în prezent Air Moldova datorează peste 53 de milioane de lei Organizației Europene pentru Siguranța Navigației Aeriene - EUROCONTROL.

Iar cea mai mare sumă, peste 680 de milioane de lei, este datoria acumulată față de Avia Invest, firma afiliată lui Ilan Șor concesionară a aeroportului din Chișinău. Pe 6 martie curent, la Judecătoria Chișinău a fost înregistrat un dosar civil prin care Avia Invest solicită încasarea datoriilor de la Air Moldova. Operatorul aerian refuză să vorbească despre datorii, dar infirmă un posibil faliment.

„Orice informație legată de activitatea financiară sau comercială a companiei, în raport cu alte entități comerciale este protejată de secretul comercial. Compania își îndeplinește toate obligațiunile pe care le are față de bugetul de stat”, a subliniat Air Moldova.

Ne întoarcem la anul 2018 când a fost privatizată compania Air Moldova și vă prezentăm detalii  EXCLUSIVE din culisele tranzacției făcute cu statul. Deși în spațiul public s-a vehiculat că beneficiar al privatizării Air Moldova ar fi Ilan Șor, în premieră, unul dintre oamenii implicați în proces confirmă că Ilan Șor a participat la negocieri.

Air Moldova a fost cumpărată în octombrie 2018 de compania Civil Aviation Group, fondată cu puțin timp înainte de privatizare. Firma, cu un capital social de numai 500 de mii de lei, și-a asumat să acopere datoriile de 1,2 miliarde de lei acumulate de Air Moldova. Iar alte 50 de milioane de lei le-a plătit statului la semnarea contractului de privatizare.

Melnik spune că a primit gratuit pachetul de acțiuni

Civil Aviation Group avea trei fondatori. 49% din acțiuni erau deținute de operatorul Blue Air din România. Iar celelalte acțiuni au fost împărțite în mod egal între doi cetățeni moldoveni stabiliți de mai mulți ani în străinătate – Andrei Ianovici și Serghei Melnik.

Ultimul a ajuns în atenția publică în 2016, când a candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale. Melnik este stabilit de mulți ani în SUA și activează în calitate de președinte al unei companii care oferă consultanţă  în domeniul afacerilor.

Într-o comunicare cu reporterul Cutiei Negre pe o rețea socială, Serghei Melnik a făcut dezvăluiri inedite despre implicarea sa în afacerea cu Air Moldova și discuțiile pe care le-a purtat cu  Ilan Șor.

Melnik declară că a primit gratuit pachetul de acțiuni la Civil Aviation Group cu o condiție - să lucreze pentru ridicarea AIR Moldova la Bursa de Valori din SUA, dar acest lucru nu i-a reușit.

Serghei Melnik: Am semnat o mulțime de procuri cu avocații celorlalți acționari, care presupuneau cedarea acțiunilor în cazul în care tranzacția nu se va mișca la bursă. După 12 luni, când era clar că la Bursa de Valori tranzacția este imposibilă, am fost surprins să aflu că acțiunile care erau pe numele meu nu au fost transferate. Nu am primit absolut nicio informație de ani de la companie și toate adresările mele referitoare la transferul acțiunilor sunt ignorate.

Stela Mihailovici: Ați avut un plan bine structurat pentru dezvoltarea companiei Air Moldova?

Serghei Melnik: De la bun început, condiția mea a fost să îmi fie prezentat un audit la Air Moldova pe doi ani de până la tranzacția de privatizare realizat de către o companie de audit care intră în primele cinci din lume, ca să pot să îmi fac mai departe lucrul meu. Auditul era imposibil. Ultima dată când venisem cu juristul meu din SUA, am aflat că o mulțime de documente lipseau tocmai din 2014. Foarte interesant a fost gestionată această fostă companie de stat. Atunci am propus ca Air Moldova să lucreze doi ani și după asta să facem auditul. Dar situația, după cum vedeți, s-a deteriorat. În afară de audit, situația politică creată în jurul companiei făcea imposibilă prezentarea ei ca o companie transparentă, în care să aibă încredere investitorii.

Stela Mihailovici:  De la cine v-a venit totuși propunerea să intrați în afacerea cu Air Moldova? Au vreo legătură cu asta Vladimir Plahotniuc sau Ilan Șor?

Serghei Melnik: Eu nu-l cunosc pe Plahotniuc. Pe Ilan Șor îl cunosc, dar la negocieri el apărea ca proprietar al aeroportului. Tranzacția urmărea ca ambele companii (Avia Invest și Air Moldova – n.r.) să se unească ca să fie mai atractive pentru investiții. Cifrele preliminare arătau 120 de milioane vânzări la AIR Moldova cu pierderi, nu-mi amintesc exact cifra și oricum nu era auditată. Avia Invest avea 80 de milioane vânzări cu 50 de milioane profit. Unind cele două companii, cu vânzări de peste 200 de milioane și profitul, puteam spera la o capitalizare de peste un miliard de dolari.

Mai multă informație despre activitatea Air Moldova Serghei Melnik nu ne-a oferit, motivând că nu a primit nicio notă informativă de la companie încă din 2019.

I-am transmis lui Ilan Șor mai multe întrebări despre legătura sa cu privatizarea Air Moldova și negocierile purtate cu Serghei Melnik. Deși a văzut mesajele, nu a răspuns la întrebări.

„Nu l-am văzut niciodată la față”

Fostul director al AIR Moldova, Iulian Scorpan, a respins acuzațiile lansate de Melnik.

Eu pe Serghei Melnik nu l-am văzut niciodată la față. Vă spune asta ceva?”, a întrebat el. „Eu nu știu ce acuzații poate el să facă dacă nu a fost la nicio ședință să spună că este proprietar. Tot ce s-a făcut, privatizare... totul s-a făcut pe ascuns și nu ține de noi și nici de mine. Și nici nu vreau să mă implic. Acum sunt organele care trebuie să studieze problema asta.”

Scorpan a evitat să spună dacă Ilan Șor avea vreun rol în administrarea Air Moldova după privatizarea companiei.

„Compania a activat și în momentul când s-a întâmplat ce s-a întâmplat, persoanele care știți că au fugit din țară. Air Moldova nu are treabă cu chestiile astea. Noi ne-am făcut activitatea. Air Moldova a zburat și nu vreau să ne legăm de diferite nume. – Eu am înțeles MUSCA am vrut să vă întreb dacă a avut dl Ilan Șor vreun rol ? – Nu îmi puneți întrebări provocatoare. V-am spus că compania a activat fără influențe externe”. 

La un an de la privatizarea Air Moldova, compania din România Blue Air a ieșit din acționariatul Civil Aviation Group. Cele 49% din acțiuni au fost preluate de letonul Dzintars Pomers, care a deținut din start funcţia de administrator al firmei. 

Cel de-al treilea acționar la Civil Aviation Group, Andrei Ianovici, este un moldovean despre care nu se știe aproape nimic. Bărbatul pare însă să fi jucat cel mai important rol în procesul de privatizare. El a fost cel care în seara de 1 octombrie 2018 s-a prezentat la bancă cu o geantă de bani și i-a transferat către Civil Aviation Group pentru ca ultima să poată cumpăra AIR Moldova.

În iulie 2019, procurorii au inițiat un dosar penal pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari în cadrul căruia verifică proveniența banilor folosiți de Ianovici la privatizarea AIR Moldova. Procurorii bănuiesc că cele 50 de milioane de lei ar proveni dintr-un împrumut oferit de compania Moldasig unei firme conectate la Ilan Șor. Cutia Neagră a dezvăluit aceste fapte încă acum un an și jumătate în cadrul unei anchete. La aproape patru ani distanță de la inițierea dosarului penal, procurorii bat pasul pe loc.

„Obiectul investigațiilor penale cuprinde acțiunile mai multor persoane fizice din domeniul privat și persoane publice la obținerea sumei de 50 de milioane de lei achitați în urma câștigării concursului de privatizare a Air Moldova”, se menționează într-un răspuns al Procuraturii Anticorupție. „Au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală: audieri ale martorilor, ale persoanelor bănuite și învinuite, au fost efectuate percheziții, ridicări de documente și formulate cereri de comisii rogatorii către autoritățile din alte state. O parte dintre cereri pe moment nu sunt executate. În urma desfășurării urmăririi penale, mai multe persoane au fost puse sub învinuire.”

În acest dosar, procurorii au aplicat sechestru pe capitalul social al companiei Civil Aviation Group și pe toate bunurile deținute de AIR Moldova la momentul privatizării.

Sub sechestru a ajuns și apartamentul pe care Andrei Ianovici îl deține în Chișinău. Imobilul a fost dat în chirie, iar persoana care locuiește acolo ne-a spus că nu-l cunoaște pe proprietar și nu ne poate ajuta să luăm legătura cu Andrei Ianovici.

Procesul bate pasul pe loc

În toamna anului 2019, Centrul Național Anticorupție anunța că a fost aplicat sechestru pe bunuri ce aparțin Air Moldova în valoare de aproape un miliard de lei. Potrivit unei hotărâri de judecată pe care am consultat-o, sechestrul a fost pus pe mai multe mașini, bunuri imobile, motoare vechi de avioane, dar și pe două aeronave valoroase: una estimată la 278 de milioane de lei și alta la 143 de milioane de lei.

Deși ancheta procurorilor este în desfășurare, sechestrul de pe avioane a fost ridicat, iar Air Moldova a vândut aeronavele. Autoritatea Aeronautică Civilă confirmă că AIR Moldova nu deține în prezent niciun avion în proprietate.

Întrebați despre vânzarea avioanelor, reprezentanții Air Moldova au spus că nu au nimic de comentat la acest subiect.

Procuratura Anticorupție mai are în gestiune două dosare penale ce vizează Air Moldova. Unul a fost deschis în august 2019 pe faptul neglijenței în serviciu săvârșite de către persoane responsabile din cadrul Air Moldova care au gestionat prost compania pe când aceasta era în proprietatea statului și au permis acumularea unor datorii de un miliard de lei.

Cel de-al doilea dosar a fost pornit în martie 2020 fiind cercetate pretinse acțiuni ilegale ale persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul Agenției Proprietăți Publice admise la organizarea concursului de privatizare a Air Moldova.

În prezent, nimeni nu are statut de învinuit în aceste dosare.

Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Bașcanii carburanților. Cum au explodat prețurile la benzină și motorină în R. Moldova
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: A crescut generații de copii, dar nimeni nu i-a spus „mama”. Cum o poți ajuta pe mătușa Varvara
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: A crescut generații de copii, dar nimeni nu i-a spus „mama”. Cum o poți ajuta pe mătușa Varvara
/VIDEO/ Un pas înainte, doi înapoi? Despre promisiunile făcute de Tiraspol în schimbul gazelor – la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Un pas înainte, doi înapoi? Despre promisiunile făcute de Tiraspol în schimbul gazelor – la „Alo, TV8”
Ar putea urma demisii după moartea gravidei de la Edineț. Nemerenco: „Comisia a constatat încălcări grave”
Ar putea urma demisii după moartea gravidei de la Edineț. Nemerenco: „Comisia a constatat încălcări grave”
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1147: Surpriză la Odesa. Trump vede 3 vinovați, Rusia amenință NATO, iar Zelenski acuză Moscova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1147: Surpriză la Odesa. Trump vede 3 vinovați, Rusia amenință NATO, iar Zelenski acuză Moscova

/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: A crescut generații de copii, dar nimeni nu i-a spus „mama”. Cum o poți ajuta pe mătușa Varvara

missing
15 aprilie 2025, ora 22:00

A trăit o viață pentru alții, fără să ceară ceva în schimb. Astăzi o vom cunoaște pe mătușa Varvara, educatoarea care a avut câte o cheiță pentru fiecare suflet de copil, chiar dacă nimeni nu a numit-o „mama”. Și-a găsit târziu jumătatea și prea devreme a pierdut-o. Iar atunci când boala a doborât-o, a învățat din nou să meargă, să meargă înainte, orice ar fi…

„-Bună ziua, doamna Varvara. - Bună ziua, Bună ziua. - Mă bucur să vă văd, să fiți sănătoasă. Doamne, ce doamnă frumoasă”.

În această căsuță, în 1951 a venit pe lume Varvara Ciocoi și tot aici își petrece bătrânețile în singurătate.

„Cum ați trecut iarna asta? -Știți iarna asta , la început mi-a mai adus careva greutăți, dar mai apoi situația s-a îmbunătățit, au început să mă lese durerile pe care le-am avut câțiva ani, nu mi-o dat voie să umblu”.

A învățat să se descurce pe cont propriu, pentru că toată viața a avut grijă de alții, a împărțit bunătate și dragoste la toți.

„La început am lucrat în sovhoz, pe urmă m-au chemat la grădiniță, dar chiar îmi doream la copii, dar nu îndrăzneam pentru că aveam doar opt clase”.

A mers la cursuri de perfecționare și s-a dedicat întru totul copiilor, deși nimeni nu i-a spus vreodată mama.

„Dragostea față de copii la mine a fost fără măsură, pentru că mi-a umplut tot golul. Că cineva mă întreabă de ce nu te-ai hotărât să faci un copil? În primul rând eu am avut interdicție de la medici.  S-a dovedit că e inima. O fost reumatism, reumatismul complicații o dat și picioarele, se umflau genunchii, mă duceau cu țolul la spital și  mă ridicam mergeam, lucram”.

După 15 ani în care a educat și dădăcit sute de copii la grădiniță, a fost invitată la școală.

„La școală, am dus un cerc de mâini dibace la care fetele erau foarte cointeresate.  Eu croșetam înainte, chiar de copil am început să croșetez. Și apoi împleteam prosoape pentru mirese pentru fete”.

Discipolii nu o uită, o mai vizitează. Unul din ei, care muncea în străinătate chiar i-a trimis niște bani. Doar că atunci când îi calcă cineva pragul nu-i poate pune la masă, pentru că nu o are. Și ușa îi cam dă bătăi de cap, dar se descurcă cum poate.

„Ușa asta nu se închide, pun iaca leg diferite ațișoare, pun o băsmăluță și apoi închid că nu se ține, e veche de-acu. Trebuie de schimbat. - Iată așa aicea îmi gătesc iarna bucatele, fac focul, Îmi aduce lucrătorul social lemnele la plită, eu mă așez așa și am la dispoziție plita și îmi gătesc așa ceva mâncare”. 

 Aprinde focul în sobă doar o dată pe zi, mai mult nu își permite.

„-Mult se cheltuie pe lemne. Am dat șapte mii pe brichete și șapte mii pe lemne. -Ce pensie ași spus că aveți? - 3007 lei, în primul rând îmi plătesc datoria față de stat, facturile, cumpăr medicamentele și vreau să-mi rezerv măcar ca să le mai pospăiesc că se risipesc. La mâncare economii fac, că în ogradă, unde nu mă pot descurca eu, ca să chemi  pe cineva trebuie să ai grijă să remunerezi omul”.

În această casă a crescut și a avut grijă de părinți. Mama a stat opt ani bolnavă la pat.

 „-Cui să o las pe mama, tata bătrâni? -Toți s-au căsătorit și s-au dus la cuiburile lor. Și apoi părinții au decedat, mai întâi mama cu mult înaintea tatei, cu 11 ani”.

 Nu i-a lăsat. A fost cu ei până în ultima clipă, pentru că erau tot ce avea mai scump:„Când l-am pierdut, am căzut într-o prăpastie așa...”

 La scurt timp după ce a terminat reparația, un vecin care era mai mare cu 15 ani și văduv a venit în curtea ei cu o propunere neașteptată:

„Zice: Varea, eu vreau să mă căsătoresc cu tine. Zic: Doamne, bade Alexandru zic ce-i cu mata? Zic nu, întreabă copii. Nu putem să mă împac, diferența asta de vârstă”.

Dar vecinul a stat ferm pe poziție și într-o zi a chemat-o la propria nuntă.

„ȘI a început să plângă: Hai, hai. Și deja îmi era rușine zic bine. Casa plină cu oaspeți, dar nu puteam să-mi închipui că mă duc mireasă”.

Astfel, la vârsta de 49 de ani, când nici nu mai spera, și-a găsit fericirea:

„Știți, pe urmă am înțeles că viața e fericită, dar am înțeles că are simptome foarte grave de boală”.

 În 2007, situația s-a înrăutățit:„Cancer de ultima stadie și a mai trăit 3-4 zile și a murit...”

Și-a întâlnit jumătatea târziu și a pierdut-o mult prea devreme:„S-a terminat căsătoria, a durat 8 ani, aș fi vrut să mai trăiască așa om, era tare înțelept...”

 Așa a rămas iar singură și cu un dor mult mai mare. Iar peste o vreme durerea de picioare a țintuit-o pentru aproape trei ani la pat:

„Am avut timp de doi ani trei operații, ostiomelită tot la piciorul ista și am avut două atacuri cerebrale care au lăsat consecințe.

Atunci a decis să vândă cota de pământ, moștenită de la părinți:„Și din banii aceea mi-am făcut, era soba defectată și în dosul sobei mi-am făcut o bucățică de duș și veceu ca să ies din încurcătură ca să nu fac cuiva străin probleme”.

Iar din banii primiți ajutor de la primărie și-a schimbat două geamuri, pentru că intra vântul în casă. A avut noroc de oameni buni în preajmă. 

„Mai venea lucrător social de două ori în săptămână. Dar pe urmă mi-au dat chiar asistent personal”.

Croșeta îi este prietenă. O ajută să depene timpul, dar și să-și antreneze mâna afectată de boală.

„Iată la copii făceam, am avut din astea multe pălărioare, dar le-am dat. -Am și eu o nepoată de șase ani. - Ei doar e Maria Iluț la mine în casă, Doamne să fie sănătoasă! Asta e o surpriză plăcută care costă pentru mine știți... - Eu mă gândesc experiența de viață pe care ați avu-o, modul cum vă exprimați... asta echivalează nu numai o facultate, fiți sănătoasă! - Știți ce înseamnă pentru un bătrân că să se ducă cineva să-l întrebe: ce faci?”

Dar probabil cel mai mult s-a ajutat singură pe sine. Deși o durea, s-a ridicat în picioare. A început cu un pas, apoi doi, apoi trei până a ieșit pe prag. Acum deapănă amintiri frumoase.

„Iată aici la grădiniță, iată aici sunt eu. Am avut și eu dorul de a purta alb, dar... asta a fost realitatea. Aici tot mireasă, eu găteam mirese”.

Astăzi, când pașii i-au devenit mai grei, iar tăcerea îi ține de urât, recunoștința este cel mai mare dar:

„Cum să nu se piardă fața dacă se scurtează viața...”

Donează, fii lumina lor de Paște! Cum poți ajuta:
MOLDTELECOM: Trimite un SMS cu textul „Donez” la 8888 sau sună la 090000908;
MOLDCELL: Trimite un SMS cu textul „Donez” la numărul 8888;
* Costul unui SMS sau apel este de 50 de lei, inclusiv TVA.

Mulțumiri speciale sponsorilor campaniei „Bătrânii noștri” pentru sprijinul oferit:

/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani

Panică la bordul unui autobuz cu pasageri care venea din Ucraina. Vehiculul a luat foc din mers, lângă Anenii Noi, azi dimineață. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. /Dorin Sușițchi, condamnat anterior la detenție pe viață și eliberat datorită legii amnistiei a fost reținut de poliție, azi dimineață. Bărbatul a fost escortat înapoi la penitenciarul din Rezina, după ce timp de 2 luni s-a aflat în libertate. /Un copil de 9 ani din Hîncești a murit azi dimineață într-un tragic accident rutier. Acesta a fost strivit de un tractor în timp ce traversa strada neregulamentar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O femeie din Strășeni a înjunghiat-o pe amanta soțului său. Victima a murit până la sosirea ambulanței, iar soția a fost reținută pentru omor. /Doi moldoveni sunt anchetați în Rusia pentru terorism și trafic ilegal de substanțe explozive. Aceștia au fost reținuți de FSB-ul rusesc care îi prezintă drept agenți ai serviciilor speciale ucrainene. /Curtea Constituțională a decis că de acum încolo, procurorul șef al Autonomiei Găgăuze nu va mai fi ales la recomandarea Adunării populare din regiune. Decizia este irevocabilă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguța și șoferul reprezentanței diplomatice, au fost achitați în dosarul anabolizantelor. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Căușeni care au constatat că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. /Scandalul scrisorii cu lista „procurorilor integri” continuă. Veronica Dragalin spune că este gata să treacă și poligraful ca să demonstreze că spune adevărul. /Tragedie aviatică la New York. Un elicopter, în care se afla directorul unei companii internaționale din domeniul ingineriei, împreună cu familia sa s-a prăbușit în apă. Toate persoanele aflate la bord, inclusiv copiii omului de afaceri, au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul își va petrece mandatul de arest la domiciliu purtând o brățară electronică. /Ministerul agriculturii a programat pentru săptămâna viitoare o ședință cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale și cu asociațiile de profil din sector pentru a discuta despre pagubele provocate de înghețurile din ultimele zile. /Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale impuse săptămâna trecută, inclusiv și Republicii Moldova și a crescut tarifele pentru China până la 125 de procente.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A nins ca în toiul iernii, la nord, mai multe raioane ale țării fiind acoperite de zăpadă. Fenomenul a stârnit îngrijorare în rândul agricultorilor și a provocat mai multe accidente pe șosele. /Procurorii anticorupție cer prelungirea mandatului de arest pe numele Evgheniei Guțul. Bașcana a fost escortată la judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani unde s-au adunat și susținătorii săi. /Modificările făcute în 2022 la legea amnistiei au fost suspendate de Curtea Constituțională până la examinarea sesizării procurorului general. Între timp, autoarea proiectului a venit cu noi explicații la subiect.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În jur de 600 de milioane de lei vor fi alocați pentru ca primăriile din țară, dar și asociațiile de locatari din Chișinău să poată beneficia de proiecte de infrastructură, cum ar fi drumuri locale, trotuare și curți. Potrivit Guvernului, dosarele pot fi deja depuse. /CFM va primi încă 250 de tone de motorină de la guvern, așa încât să poată achita, până la sfârșitul lunii mai restanțele salariale acumulate în 2024. Ce alte măsuri întreprinde instituția pentru a scăpa de datoria de peste 190 de milioane de lei. /China și SUA s-au angajat într-un război comercial total. Trump amenință că va impune taxe de peste 100 de procente, dacă statul chinez nu va ridica până la sfârșitul acestei zile tarifele de 34 la sută anunțate în replică Statelor Unite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
2 moldoveni au murit pe o șosea din Cluj, după ce microbuzul în care se aflau s-a izbit frontal într-un camion. Presa din România scrie că șoferul ar intrat pe contrasens după ce a adormit la volan. /La 16 ani de la violențele produse pe 7 aprilie 2009, cei de la Promolex cer de la autorități desecretizarea dosarelor privind evenimentele de atunci și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă. /Ședința de judecată în unul din dosarele Evgheniei Guțul a fost întreruptă azi de o alertă falsă cu bomba la judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Toți oamenii au fost evacuați din edificiu, iar poliția crede că cineva a făcut asta intenționat pentru a tergiversa procesul de judecată al bașcanei Găgăuziei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat, iar premierul a solicitat demisia șefului de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. /Între timp, interlopul Alexandru Sinigur, eliberat recent datorită modificărilor la legea Amnistiei, a fost reținut într-un nou dosar în care este bănuit de omor. Acesta a fost audiat astăzi de PCCOCS. /Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost expulzați din țară. Este răspunsul Moscovei față decizia autorităților moldovenești de a declara persoane indizerabile trei reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Corpurile neînsuflețite a patru persoane au fost descoperite într-un apartament din Vadul lui Vodă. Poliția presupune că victimele s-au intoxicat cu gazul emanat de la un cazan defect. /4 deținuti condamnați anterior la detenție pe viață, printre care interlopi și ucigași au fost deja eliberați, iar guvernarea nu are explicații la fenomenul generat de modificările la lege făcute acum 3 ani de cei din PAS. /După săptămâni de agitație și anxietate publică, președintele Donald Trump a anunțat, aseară, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”. UE s-a ales cu taxe de 20 la sută, China cu 34 %, iar industria auto va fi taxată cu 25 la sută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul rămâne în izolator. Curtea de Apel Chisinău a menținut azi decizia primei instanțe care a decis că bașcana va petrece 20 de zile la Penitenciarul 13. Tradiționalele proteste din fața instanței au fost la un pas de a degenera în violențe. /Terenurile agricole de pe teritoriul Republicii Moldova, lăsate în paragină, pot fi date, de acum încolo, în arendă de către primărie. O nouă prevedere din Codul Funciar a intrat în vigoare de ieri și vine să valorifice terenurile arabile. /Piețele financiare își țin răsuflarea înaintea anunțului lui Donald Trump privind noile taxe vamale. Tarifele promise de preşedintele Donald Trump vor fi dezvăluite astăzi şi vor intra în vigoare imediat, în timp ce statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Demersul Procuraturii municipiului Chișinău a fost admis parțial. /Federația Rusă a interzis accesul camioanelor moldovenești pe teritoriul său. Kremlinul a inclus Moldova în „lista statelor neprietenoase”, care nu au dreptul să-și transporte mărfurile decât până la hotarul țării. /Un cutremur de 7,7 grade pe Richter a făcut prăpăd în centrul statului Myanmar și în alte 5 țări, printre care Thailanda și China. Cel putin 144 de persoane au decedat, iar alte circa 800 sunt rănite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vito Perez Gonzalez este numele lui Vladimir Plahotniuc din pașaportul mexican pe care fostul democrat l-ar fi primit anul trecut, se arată într-o investigație realizată de Ziarul de Garda. /Din izolatorul CNA, bașcana Găgăuziei li s-a plâns lui Putin și lui Erdogan că a fost reținută de autoritățile moldovenești pe nedrept și le cere să intervină pentru a o elibera. /Ucrainenii au bombardat, noaptea trecută baza aeriană rusească de la Engles, aruncand în aer aproape o sută de rachete, folosite în atacuri asupra țării lor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul a fost reținută aseară pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să zboare la Istanbul. Bașcana Găgăuziei este cercetată penal într-un dosar privind gestionarea ilegală a fondurilor electorale din 2023. Reținerea acesteia s-a lăsat cu proteste la Comrat. /În Moldova - Plahotniuc, în Mexic - Gonzales. Fostul lider al democraților, fugarul Vladimir Plahotniuc, a obținut și cetățenia Mexicului, pe lângă cea moldovenească, românească și rusească. /Două incendii de proporții au izbucnit în ultimele 24 de ore la Bălți și Edineț. Au ars două depozite în care se păstrau materiale de construcții, iar pompierii au luptat ore bune cu flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un adolescent de 15 ani și-a pus capăt zilelor în urma unui incident produs la școală. Tragedia s-a produs într-o suburbie a capitalei. /Dublu omor, urmat de suicid, la Soroca. Un bărbat și-a ucis soția și soacra după care și-ar fi pus capăt zilelor. /Cei trei magistrați de la Hîncești și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, cercetați într-un dosar comun de corupție, au fost suspendați din funcție de CSM până la finalizarea anchetei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident la Arena Chișinău. O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui show. Organizatorii exclud o defecțiune tehnică. /Pericol pe șosele. Sâmbătă și duminică oamenii legii au prins peste 100 de șoferi în stare de ebrietate la volan, mai mult cu peste 20 de cazuri decât săptămâna precedentă. /Se reiau negocierile pentru pacea din Ucraina. Ce se discută azi la Riad și de ce Vladimir Putin refuză încetarea focului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.

/UPDATE/ Fetița care s-a pierdut în pădurea de la Căpriana, găsită la 20 km de locul dispariției. Cum s-a întâmplat
/UPDATE/ Fetița care s-a pierdut în pădurea de la Căpriana, găsită la 20 km de locul dispariției. Cum s-a întâmplat
/VIDEO/ Un pas înainte, doi înapoi? Despre promisiunile făcute de Tiraspol în schimbul gazelor – la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Un pas înainte, doi înapoi? Despre promisiunile făcute de Tiraspol în schimbul gazelor – la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Tănase: Eșecurile în reforma justiției, legate de lipsa unui control asupra autorităților. Argumentele fostului președinte al CC
/VIDEO/ Tănase: Eșecurile în reforma justiției, legate de lipsa unui control asupra autorităților. Argumentele fostului președinte al CC
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Viață plină de griji pentru toți, dar bătrânețe în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Viață plină de griji pentru toți, dar bătrânețe în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.