Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1214: Dispreț total, safari uman și vizita lui Zelenski. Putin amenință cu Al Treilea Război Mondial

Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”

missing
25 mai 2023, ora 15:39

Mariana Rață - Senior Editor al postului de televiziune TV8 și realizatoare a talk-show-ului „Cutia Neagră" știe foarte bine ce înseamnă justiție corectă și cum, de-a lungul istoriei, Femida a constituit un factor decisiv pentru dezvoltarea țării noastre. Cu aproape 20 de ani de experiența profesională în spate, deținătoare a mai multor premii pentru jurnalism, de aproape trei ani, Mariana Rață a dat startul unui nou proiect marca TV8 - Cutia Neagră PLUS. Un format nou, care merge dincolo de discuțiile în platou, și „ajută cetățeanului să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în țară”. Acesta și este de fapt scopul cel mare al unei investigații, ne spune jurnalista. 

Cine stă în spatele schemelor de la Aeroport, ce moștenire ne-a lăsat Plahotniuc și cum se fură la greu banii publici? Despre aceste fărădelegi, Mariana Rață, împreună cu echipa, ne relatează în fiecare weekend într-o nouă serie de investigații. Care sunt reușitele „Cutiei Negre PLUS” din acest an, cum e să fii jurnalist de investigații în Moldova, i-a fost oare vreodată frică de a-și face munca și ce alte secrete sunt ascunse în „cutia neagră” a justiției din Moldova - aflați din interviul cu jurnalista Mariana Rață. 


-Având o experiență de aproape 20 de ani în jurnalism, ai trecut prin toate treptele posibile dezvoltării profesionale. Actualmente, dezvolți un nou proiect de investigații - Cutia Neagră PLUS. Сum a apărut ideea proiectului? 

- Jurnalist de investigație nu te faci peste noapte. Primele încercări de a face investigații le-am avut la patru sau cinci ani după ce am venit în profesie. Ce ține de Cutia Neagră PLUS - am mers foarte încet spre acest scop. Ideea mi-a venit încă în 2010 când eram la Jurnal TV, dar nu a fost nici momentul și nici locul potrivit.  

Am revenit la vis când am lansat TV8. Chiar de la început, Cutia Neagră a realizat câteva investigații și mici anchete. În toamna anului 2020, în virtutea unor circumstanțe pe care le-am înțeles abia peste un an, Natalia Morari a insistat ca ea să aibă mai multe emisiuni, cel puțin trei. Pentru a-mi păstra cele două emisiuni pe care le aveam, se propunea să renunțăm la emisiunea Nataliei Ghețu. Nu am fost de acord. Am înțeles că cel mai înțelept este să renunț, nu distrug pe altcineva ca să-mi rezolv problema, nu procedez așa niciodată. Cu un singur talk-show pe săptămână aveam destul timp pentru a-mi realiza visul de a porni un proiect de investigații tv. 

“Am înțeles că cel mai înțelept este să renunț, nu distrug pe altcineva ca să-mi rezolv problema, nu procedez așa niciodată”


- Ai alături o echipă de jurnaliști de top pe care îi cunoști de mai mulți ani. Ilie Gulca a luat premiul I pentru cea mai bună investigație în anul 2016 atunci când și tu ai fost premiată pentru cea mai bună investigație despre Mafia anabolizantelor. Cu Stela Mihailovici ai lucrat mai mulți ani la Ziarul Național, iar colegul tău, Ștefan Bejan, combină jurnalismul cu munca de profesor de istorie la un liceu din capitală.

-Da, exact, Ilie atunci a publicat o investigație foarte bună despre Vaja Jhashi, dar ne-am cunoscut cu Ilie încă la Jurnal. Avem o echipă fantastică. Ilie și Ștefan sunt istorici, doctori în istorie. Iar deprinderile de cercetare din istorie le sunt de mare folos în investigații. Eu cu Stela suntem jurnaliste de profesie. Stela este una dintre cele mai mari descoperiri pentru mine în jurnalism. Este foarte ambițioasă, corectă și perfecționistă. Eu cred că astăzi ea este deja mult mai bună decât mine în investigații. Uneori îi lipsește încrederea - și atunci rolul meu este de a o încuraja. Ștefan este la început de cale în jurnalismul de investigații, dar are o evoluție fantastică. Ilie este un jurnalist de investigație experimentat. Sunt tare mândră de echipa noastră. 

-Cutia Neagră PLUS ne relatează despre scheme și corupție de mai bine de trei ani. Care sunt, după părerea ta, investigațiile cele mai importante? Și care din ele au avut cel mai mare impact?

-E tare complicat să măsori impactul unei investigații. Iată tu de exemplu ce înțelegi prin impact? 

-Spre exemplu ca alta presa din Moldova să preia investigația, să fie pornită anchetă la procuratura sau o persoană vizată să-și dea demisia. 

- Avem o problemă în Moldova cu solidaritatea presei. Colegii de la alte instituții de presă evită să preia investigațiile pentru a nu-și cita concurenții. Reacții în Parlament? Da, au fost mai multe cazuri. Cele mai multe legate de furtul miliardului și schemele din sectorul energetic. Inclusiv, grație anchetelor noastre am reușit să prevenim câteva ilegalități, să blocăm câteva tendere de stat de sute de milioane, bani care urmau să ajungă în buzunarele unor persoane dubioase. De exemplu, acum un an, a fost adoptată o lege care prevedea că la procurarea energiei electrice instituțiile de stat sunt obligate să organizeze licitații. Din cauza situației pieței, singura companie care ar fi putut participa la licitații și deci ar fi putut câștiga era firma lui Andronachi. Noi am explicat asta într-o investigație și drept urmare toate licitațiile de procurare a energiei  au fost anulate și implementarea legii a fost lăsată pe mai târziu. 

“Din cauza situației pieței, singura companie care ar fi putut câștiga era firma lui Andronachi. După investigația noastră toate licitațiile au fost anulate”

Și cam același lucru s-a întâmplat și cu tenderele câștigate la stat de compania de pază a lui Șor. Noi am aflat că firmele lui Șor ofereau paza și supravegherea video a celor cinci sedii ale Judecătoriei Chișinău. Respectiv, după investigația TV8, aceste licitații au fost anulate și a fost schimbată legea, astfel încât numai întreprinderile de pază de stat pot astăzi asigura protecția instituțiilor de stat. 

În 2021, înainte de schimbarea puterii, ne-a venit ideea să facem o serie de investigații despre “dinozaurii tranziției” -  politicieni sau demnitari care au condus timp de 30 de ani instituții de stat, au luat salarii mari, nu s-au remarcat prin succese deosebite, dar în schimb au devenit foarte bogați. Vorbim de mici oligarhi cu imperii imobiliare. Practic printre primele măsuri întreprinse de PAS când a venit la putere a fost să-i demită pe toți acești oameni. 

Cât ține de dosare penale pornite după investigațiile noastre, nu cred că suntem din categoria presei din care se autosesizează procurorii :). Evident, am reușit să facem presiune asupra organelor de anchetă pentru a investiga ilegalitățile comise de exemplu de Andronachi.  Am publicat zeci de investigații despre el și asta nu se putea de ignorat. Noi am demonstrat modul în care procurorii au mușamalizat dosare care îl vizau, au distrus probe. Ulterior, unul dintre acești procurori i-a devenit avocat.  

-Dacă ar fi să comparăm Moldova cu democrațiile mai avansate. Există oare în țările europene un impact mai mare la investigațiile jurnalistice?

-Eu cred că regula asta funcționează peste tot aproape la fel. Haideți să nu fim ipocriți! Am fost recent în Germania, o democrație avansată, și am discutat cu mai mulți jurnaliști de investigație din Berlin. Nici la ei după investigațiile din presă nu urmează demisii sau dosare penale decât în cazuri particulare. Și doar atunci când coincid mai multe interese. Adică jurnalistul și-a făcut onest munca investigând o ilegalitate, dar mai sunt și alte cercuri de influență interesate în demisia unui funcționar sau cercetarea lui penală și atunci se fac presiuni mari pentru a-l elimina din funcție. Jurnaliștii de regulă nu știu nici cu spatele despre aceste lucruri.

“Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Când vorbim de persoane cu funcții importante, demisiile lor nu se întâmplă aproape niciodată urmare a unor investigații jurnalistice” 

Investigații jurnalistice după care au urmat demisii ale unor demnitari importanți sunt foarte puține. Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Când vorbim de persoane cu funcții importante, demisiile lor nu se întâmplă aproape niciodată urmare a unor investigații jurnalistice. 

-E ușor să intri în depresie după ce înțelegi că nu există dreptate în unele cazuri…

-Observ o mare dezamăgire la jurnaliștii începători din cauza lipsei impactului pe care au contat.  „Dar pentru ce am scris?”, - se întreabă ei. „Atâta efort am depus și nu s-a schimbat nimic.”

Răspunsul meu este simplu. Probabil acești colegi și-au setat greșit obiectivele. Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, să obțină demisii și să pornească dosare penale. Rolul jurnalistului este să informezi publicul. În momentul în care am publicat o investigație, ea a fost privită/citită, despre această anchetă se vorbește -  sunt împlinită! Eu mi-am făcut datoria față de societate, munca echipei mele a fost apreciată, iar ce fac alții (ANI, CNA, procuratură, etc.) este treaba lor. Jurnaliștii nu pot controla reacțiile organelor de drept la anchetele lor.  

După aproape 15 ani de investigații pot să spun că aproape toate investigațiile mele au fost urmate de anchete penale și procese de judecată, doar că el vin cu întârziere de câțiva ani. Atunci când e „momentul potrivit” pentru justiția noastră, iar anumite persoane devin indezirabile. 

“Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, să obțină demisii și să pornească dosare penale. Rolul jurnalistului este să informeze publicul. ”
-Bănuiesc că la începutul carierei ai fost și tu idealistă?

- 15 ani în urmă și eu credeam că pot să schimb lumea. Credeam că  toți cei care vin și îmi vorbesc despre vreo ilegalitate sunt mari luptători cu nedreptatea. Cu timpul am înțeles că de multe ori cei care fac dezvăluiri pentru presă urmăresc propriile interese - de răzbunare, de preluare a unei funcții sau afaceri. O mare dilemă a jurnaliștilor este cum să nu se lase folosiți de cei care dezvăluie ilegalități, dar o fac în interes propriu.  Soluția pe care am ales să o aplic în asemenea cazuri este de a nu mă grăbi. Aceasta este abordarea mea.

„ Experiența amară din 2021 m-a maturizat foarte mult”


Trebuie să recunosc faptul că m-am schimbat mult în ultimii ani. Evit să mai pun etichete pe oameni, să mă expun dacă un om este bun sau rău, bazându-mă pe zvonuri, bârfe și neavând probe. Ceea ce mi s-a întâmplat în toamna anului 2021, când am fost atacată de o armată de troli și oameni care nu mă cunoșteau, dar s-au grăbit să arunce cu noroi,  m-a maturizat foarte mult. Atunci mi-am dat seama cât este de ușor să arunci gunoi în oameni, să-i distrugi, fără a-ți asuma responsabilitate pentru asta. Cu mine așa s-a întâmplat. Este foarte greu să lupți împotriva bârfelor și a acuzațiilor nefondate. Pentru mine a fost o lecție dură, dar cred că am însușit-o. Eu nu-mi mai permit să bârfesc, să acuz oameni fără avea siguranța că ceea ce spun este adevărat. 

Cu anii am înțeles că mulți oameni au fost demonizați pentru că societatea avea nevoie de personaje negative, iar politicienii au nevoie de personaje negative pentru a-și justifica nereușitele. Și pentru că mi-am dat seama că sunt multe capcane, am zis că singurul filtru pentru mine sunt probele. Am învățat să mă informez din multe surse, să discut și cu cei buni și cu cei răi pentru a-mi putea face o părere obiectivă și pentru a nu mă lăsa influențată, pentru că adevărul întotdeauna e undeva la mijloc. 

“Din dosarul „furtul miliardului” lipsesc episoade foarte importante. Fie că nu există voință, fie procurorilor le este frică”

-Dacă vorbim de putere, în momentul când s-a schimbat guvernarea, PAS a zis un NU categoric corupției în toate eșaloanele. Reiese că deja nu mai aveți ce să investigați?

- Sigur că nu. Corupția a existat dintotdeauna și peste tot. Doar că este foarte greu să scrii despre corupția care se întâmplă în prezent pentru că sunt foarte puțini oameni gata să vorbească și să te ajute cu dovezi. De obicei oamenii încep să vorbească în momentul în care apar neînțelegeri între ei. Chiar și investigațiile despre crimele și schemele lui Plahotniuc au început să apară în presă spre sfârșitul guvernării lui, atunci când a crescut gradul de nemulțumire chiar și în anturajul lui. Multe scheme vechi continuă să existe. Pe cine deservesc, în beneficiul cui funcționează vă vom spune atunci când vom avea suficiente probe.

-Vorbind despre „Jaful secolului” care a pus Moldova în centrul unui scandal internațional. La aproape 10 ani după deconspirarea schemei de furt din băncile Moldovei, cei vinovați rămân nepedepsiți. Ce ați descoperit voi?

- Ceea ce îmi lipsește mie cel mai mult din logica acțiunilor procurorilor care investighează Furtul Miliardului  este anchetarea factorilor de decizie care au schimbat cadrul legislativ pentru a permite furtul banilor din bugetul de stat prin cele două garanții de stat în valoare de peste 13 miliarde de lei. Chiar dacă în discuții particulare cu procurorii ei recunosc că  aceste episoade trebuie investigate penal, nu avem dovezi că acest lucru se întâmplă. Nu știu care sunt motivele - fie le e frică, fie nu există voință să investigheze această crimă în totalitate. Este multă lipsă de determinare în rândul procurorilor.  Încercările de destabilizare a puterii politice îi face pe unii procurori să fie circumspecți. Și dacă mâine se schimbă puterea? Instituția Procuraturii este încă una foarte slabă. Influențele politice încă foarte puternice. Procurorii se tem să pornească dosare pe cei care ar putea să vină în locul guvernării actuale. Este și vina PAS că a întors sistemul împotriva sa. Au pornit-o pe picior greșit, acuzând procurorii și judecătorii că sunt corupți și vor fi dați afară. Dar nu i-au putut încă schimba și astăzi stau cu „dușmanul” în casă. E o tactică greșită să afirmi că oamenii pe mâna cărora ai lăsat lupta cu corupția sunt niște corupți. În asemenea situații e firesc să te aștepți la blocaje și sabotaj.

-Recent Aeroportul din Chișinău a revenit în proprietatea statului. În acea zi, ai scris pe Facebook că oligarhii fugari s-au pregătit cu cel puțin 3 ani în urmă pentru acest scenariu de pierdere a aeroportului și probabil au plasat mai multe „capcane”. Despre una din ele, Cutia Neagră PLUS a scris încă în 2020. 

-Am realizat mai multe investigații despre concesionarea Aeroportului și cine s-a „hrănit” din această schemă. Prima anchetă am făcut-o cu colega mea Stela Mihailovici în 2015, la doi ani după ce Aeroportul a fost concesionat. Am arătat atunci ce scheme erau aplicate, cum circulau banii, de unde veneau investițiile și am dezvăluit cine erau funcționarii care se făceau vinovați de semnarea unui parteneriat atât de păgubos pentru stat.

„Amenințări pe foiță că cineva îmi va tăia gâtul - nu am primit niciodată. În schimb, campanii concertate de discreditare - mereu"

-Ai avut probleme după acele investigații?

-Nu am primit niciodată amenințări de răfuială fizică. Amenințări pe foiță că cineva îmi va tăia gâtul - nu am primit niciodată. În schimb, am fost constant expusă unor campanii ample de discreditare, atacuri concertate din partea unor armate de trolli și din partea unor indivizi dubioși plătiți pentru a mă demoraliza.  Interceptări, filaj?  Mulți ani am vrut să cred că asta este o paranoia. Îmi era oarecum amuzant să aud jurnaliști care nu făceau “mare brânză”, dar se plângeau că sunt urmăriți, filați, fotografiați, înregistrați. Când eram întrebată despre asemenea presiuni, răspundeam că probabil nu sunt așa importantă ca colegii mei. În 2019, după schimbarea puterii, Chiril Moțpan, deputat în comisia parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, a ieșit într-o conferință de presă și a anunțat că deține probe că  eu, Natalia Morari și Angela Gonța am fost vizate în interceptări. Urmare a acestor declarații a fost pornit un proces penal, dar nu mai știu soarta lui. Doi ani în urmă, în toamna lui 2021, m-a telefonat un procuror ca să îmi zică că el a fost unul dintre cei implicați în interceptări și filare a persoanelor din societatea civilă, că știe cine și de ce m-a filat și interceptat pe mine și ce au descoperit. „Stim că îți iubești copilul”. Mesajul a fost unul foarte clar de intimidare.  Procurorul care m-a sunat era cel care l-a scos pe Platon de la pușcărie și pe care mai târziu acesta l-a ajutat să scape de proceduri disciplinare. Astăzi, acest procuror este cercetat în dosarul interceptărilor.

 Un an în urmă am primit prin poștă un extras din dosarul meu de filaj, probabil de la direcția nr 5. Bănuiesc că cei care mi-au trimis pozele au făcut o incercare să mă intimideze. Fișierele arătau că cineva mi-a studiat atent familia, a fost filaj. Erau poze cu locuința socrilor mei. Nu știu ce era în capul lor, dar cert este că pentru aceste abuzuri s-au cheltuit o groază de bani publici. 

-Asta apropo nu a fost primul caz de intimidare. Un articol de-al tău despre fostul comisar al mun. Chișinău a servit drept pretext pentru pornirea unui proces penal.

-Da. Acel caz m-a ambiționat să mă implic în proiectul TV8. Au încercat să mă sperie și au obținut o luptătoare determinată împotriva regimului lui Plahotniuc :)

Fostul comisar Vladimir Botnari a cerut să fiu cercetată penal pentru divulgarea datelor cu caracter personal ale lui, adică a numelui și prenumelui fostului funcționar. O prostie care s-a terminat cu o adevărată campanie a jurnaliștilor împotriva protecției abuzive a datelor cu caracter personal. Acela cred că a fost unul din puținele cazuri de solidaritate a întregii prese care timp de o zi a blurat fețele demnitarilor în știri și în loc de nume de oficiali a scris XXXX și YYYY. Era exact Ziua Procuraturii, iar oamenii legii au pregătit un mega eveniment care a ajuns blurat la TV. 


„Cetățenii Republica Moldova au aflat despre furtul miliardului, Laundromatul și alte crime din anchete de presă, nu de la procurori. Dacă n-ar fi existat presa de investigație, aceste crime ca și cum nu ar fi existat".


- TV8 s-a născut în timpul unui stat cleptocrat ca să lupte pentru democrație. Tu făceai investigații și pe vremea lui Plahotniuc. Atunci era mai greu să-ți faci munca? Cum ai păstrat tăria de caracter și motivația de a continua? 

- Să faci investigații este greu în toate timpurile. Dar, ai dreptate, pe timpul lui Plahotniuc era foarte complicat să obții informații, sistemul era mult mai închis. Oamenii se temeau să vorbească și să se întâlnească cu jurnaliștii. Era mult mai greu să îți faci surse sau să obții răspunsuri la solicitări oficiale.  Dar tocmai de aici izvora motivația mea.

Să știi că este foarte ușor să-ți găsești motivația și să lupți împotriva cuiva pe care îl consideri rău. Este ușor să găsești și probe, să faci anchete bune. Este mult mai greu psihologic să faci asta când descoperi că oameni în care aveai încredere sunt corupți sau fac ilegalități. Dar nu e o barieră peste care un jurnalist de investigație să nu poată trece.  

Eu sincer cred că schimbarea din 2019 se datorează în bună parte muncii jurnaliștilor de investigație. Noi, prin anchetele noastre, am semănat acea sămânță care a crescut în mintea oamenilor și a adus la schimbare. 

„Eu sincer cred că schimbarea din 2019 se datorează în bună parte muncii jurnaliștilor de investigație”


-Plahotniuc, Șor, Andronachi deja nu mai sunt la putere, dar “schemele” lor au rămas și continuă să aducă bani. 

-Câteva luni în urmă am scris despre Air Moldova, o “bombă” care tocmai a „detonat”. Carierele - până în prezent nu este clar în interesul cui sunt folosite. Dacă vorbim despre scheme care aduc bani din contracte de stat, o bună parte din ele au fost stopate.  "Bass Systems" de exemplu nu mai este principalul beneficiar al achizițiilor publice în domeniul IT, schemele cu pașapoarte tot s-au închis. Rămân însă încă multe oportunități de corupție mai mică. Eu nu le cunosc pe toate. Achizițiile publice sunt principalul domeniu vulnerabil la corupție. Acolo unde sunt mulți bani - sunt și vor fi scheme.

-Suntem în anul 2023, ar trebui să ne așteptăm că veți avea mai puține subiecte de investigat? Mai puține investigații de presă ar fi un semn că deja trăim mai bine?

Când se vor face mai puține investigații cred că va fi momentul de maximă îngrijorare pentru noi ca societate: fie nu mai sunt jurnaliști, fie le este frică, fie totul s-a închis atât de tare încât ei nu mai pot obține informații. 

În state cu o democrație fragilă, ca Republica Moldova, jurnaliștii de investigație sunt cei care fac lumină în cazurile de mare corupție. Cetățenii Republica Moldova au aflat despre furtul miliardului, Laundromatul și alte crime din anchete de presă, nu de la procurori. Dacă n-ar fi existat presa de investigație, aceste crime ca și cum nu ar fi existat.

Când bunicii sau părinții noștri spun că în Uniunea Sovietică nu existau crime sau corupție, trebuie să înțelegem că de fapt atunci era atâta cenzură, încât despre corupție și ilegalitățile puterii nu era voie să vorbești. Există doar ceea despre ce se vorbește, de asta orice regim autoritar când preia putere primul lucru pe care îl face este închide gura presei. Îmi doresc ca Moldova să poată rămâne un spațiu al oamenilor liberi, în care avem ne simțim în siguranță să vorbim despre ilegalitățile celor care sunt la putere. 

Alegeri, fake news și presă sub atac. Discutăm la Cutia Neagră PLUS despre polarizarea societății, dezinformarea în an electoral și vulnerabilitățile presei. Invitați: Alina Radu, directoarea Ziarul de Gardă, Petru Macovei, director executiv API și Andrei Curăraru, expert WatchDog.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Interviu exclusiv cu ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej. Ce poate învăța Chișinăul de la Varșovia în lupta cu dezinformarea? Cum poate deveni infrastructura Moldovei interesantă pentru investitorii polonezi? Dar și ce înseamnă cu adevărat „suveranismul” în contextul alegerilor din această toamnă?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cât de pregătită este Republica Moldova pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE? Vor conta marile dosare de corupție în acest proces?/Este realist obiectivul aderării până în 2030 sau e doar un slogan politic? /Cum e văzut vettingul de la Bruxelles și ce măsuri pregătește UE împotriva rețelelor sociale care răspândesc propaganda rusă?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O căsuță bătrânească în acte, dar o agropensiune modernă în realitate. Cutia Neagră PLUS a descoperit afacerea secretă a deputatului Adrian Albu, de pe malul Nistrului. Ce alte achiziții de milioane au făcut deputații în anul 2024, aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vicepreşedintele CEC, Pavel Postică vine la Cutia Neagră PLUS să ne spună cât de pregătită este țara noastră pentru un nou scrutin electoral: /CEC are o "lista neagră" a candidaților, partidelor şi blocurilor care nu vor putea participa la alegeri? /În satul Boldureşti, unul din candidații la funcția de primar este cercetat pentru omorul unui copil din localitate. /Cât de pregătiți sunt angajații Comisiei Electorale Centrale să lupte împotriva fraudelor? /Fugarii penali vor putea sa candideze la urmatoarele alegeri? /Despre toate aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Despre riscurile de securitate de la frontieră, cât de grav este fenomenul corupției în rândul polițiștilor de frontieră, dar și ce se întâmplă pe segmentele de frontieră necontrolate de autoritățile constituționale, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Primăria Chișinău riscă să piardă peste 1 miliard de lei într-un proces de judecată la Viena. Primarul Ion Ceban este acuzat că acționează în interesul companiei cu pretenții. Ce interese se ascund în spatele arbitrajului de peste 1 miliard de lei, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Acum un an, peste 300 de tineri din R. Moldova, afiliați grupului Șor, au fost instruiți la Moscova cum să provoace haos și violențe. Oamenii legii au anunțat că tinerii au fost deconspirați, iar unii dintre ei reținuți. Au fost pornite și dosare penale pentru pregătirea la dezordine în masă în interesul unei asociații criminale. Colegii de la Cu Sens i-au identificat pe acești tineri și au descoperit că deși sunt cercetați penal ei continuă să participe la proteste și evenimente ale grupului Șor. Scenariul unor proteste violente rămâne actual? Analizăm la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?

/VIDEO/ Grosu explică susținerea lui Botgros și Acbaș pentru PAS, dar Stamate îi dă replica: „Pasărea pe limba ei piere”
/VIDEO/ Grosu explică susținerea lui Botgros și Acbaș pentru PAS, dar Stamate îi dă replica: „Pasărea pe limba ei piere”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1213: Matrioșka la Chișinău, atac la Odesa și Putin în Prostokvașino. Rusia avertizează privind Iranul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1213: Matrioșka la Chișinău, atac la Odesa și Putin în Prostokvașino. Rusia avertizează privind Iranul
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
30 de diamante, ascunse într-un colet trimis din India: Cum le-au depistat vameșii
30 de diamante, ascunse într-un colet trimis din India: Cum le-au depistat vameșii

/VIDEO/ Ei sunt vocile care salvează oamenii. Păstrarea echilibrului psihologic - provocarea operatorului 112

missing
21 iunie 2025, ora 20:45

În mâinile lor, deseori, sunt destine și numai abordarea profesionistă îi ajută să salveze vieți și să-și păstreze echilibrul psihologic. Vorbim despre operatorii serviciului 112. Cu toții știm că ei sunt cei care ne trimit ambulanța, poliția sau pompierii, dar mai puțin știm despre cum se recuperează după turele stresante. Ei sunt cei care ne fac să credem că un job de birou poate fi mai extenuant decât munca fizică.

„Bună ziua, ce urgență aveți? La stația de așteptare? Ce urgență? Chișinău, da? Așa, am înțeles, doamna e conștientă?”

Cariera lui Igor Balan la serviciul unic de apel 112 a început acum 6 ani pe când era proaspăt absolvent al facultății de finanțe. S-a angajat din întâmplare acolo fără a bănui că a găsit job-ul care îi va defini cariera și personalitatea. Nu bănuia nici cât de grea, din punct de vedere psihologic, poate fi această meserie, până la primul său apel preluat. 

„A sunat o doamnă și a zis: pe mine vrea să mă ucidă, în casa mea este cineva care vrea să mă ucidă. Iată probabil după acel caz deja toate au fost obișnuite pentru mine și le primeam așa, ca pe niște cazuri obișnuite, cel puțin care le-aș putea trata cu responsabilitate, atenție maximă și desigur cu grijă pentru fiecare cetățean care apelează”, a spus operatorul, serviciul 112, Igor Balan.

Tăria i-a fost testată chiar de la primul apel. Atunci, tânărul a înțeles că nu va fi ușor și că trebuie să fie puternic din punct de vedere emoțional pentru a face față tuturor situațiilor.

„Foarte mult solicitări, foarte multe persoane în stare de ebrietate, agresive, înjură la adresa noastră, amenințări sunt în adresa noastră. Dacă vorbim de mine personal, eu cumva încerc să găsesc o soluție pregătită pentru mine, pentru a mă relaxa, dacă este vorba de vară, încerc să mă detașez, să merg la o piscină, să merg într-un loc liniștit, într-o zonă verde”, a spus operatorul, serviciul 112, Igor Balan.

Iar Ion Suruceanu a venit în echipă ani acum patru ani, timp în care a devenit unul dintre cei mai rapizi operatori cu cele mai multe apeluri preluate de a lungul carierei. Tânărul ne-a mărturisit că acest job l-a transformat ca personalitate și l-a învățat ce înseamnă răbdarea, calmitatea și echilibrul.

„Toate situațiile sunt grele dar cel mai important este cum gestionăm noi stresul nostru, apoi am înțeles că atunci când noi putem gestiona mai bine stresul, atunci noi mai bine și mai calitativ ajutăm cetățenii noștri și ei automat simt că chiar dacă sunt în panică, ei ne simt pe noi, căldura noastră, că noi încercăm să-i ajutăm cât mai prompt”, a spus operatorul, serviciul 112, Ion Suruceanu.

Iar aceste calități l-au ajutat să salveze vieți.

„Era o persoană descurajată, nu avea nici un sprijin din partea familiei, plus la asta era și invalid, a spus că are costele și se afla pe un deal și a zis că vrea să-și pună capăt zilelor. Și l-am luat cu lucrurile pozitive, cu ce dorește să se ocupe, cu ce-i place să se ocupe, i-am creat speranța că este foarte bine să trăiești și să prețuim viața pentru că noi nu suntem în drept să ne luăm viața”, a spus operatorul, serviciul 112, Ion Suruceanu.

Fiecare apel preluat își lasă amprenta, spun angajații centrului, iar să depășească stresul la care sunt supuși, aceștia au la dispoziție un psiholog care le oferă consiliere, iar în fiecare lună, instituția organizează și traininguri de grup, în cadrul cărora ei sunt instruiți cum să gestioneze situațiile externe.

„Nu ceea ce se întâmplă este important, ci felul cum reacționăm. Noi toți suntem diferiți? Suntem diferiți. Ca personalitate suntem diferiți, ca temperament suntem diferiți și la una și aceeași situație, noi putem să reacționăm diferit”

Operatorii de la serviciul 112 lucrează în trei schimburi, câte nouă ore, iar după fiecare tură, au două zile libere, pentru a se recupera. Înainte de a fi angajați, aceștia sunt instruiți timp de aproape trei luni și învață cum să răspundă la apeluri și să facă față fiecărui apel. 

Săptămâna s-a încheiat cu bătaie la primăria Chișinău. Consilierii lui Ion Ceban și aleșii PAS s-au luat la pumni, în urma unui schimb de replici legate de un campionat de kikboxing. /Inspectoratul General al Poliției confirmă reținerea în Emiratele Arabe a lui Vitalie Pîrlog. Fostul șef de la SIS, dar și ministru al Justiției a fost încătușat la Abu Dhabi. /Guvernarea îl vrea judecător la Curtea Constituțională pe fostul ministru al Justiției Sergiu Litvinenco și este gata să-i lase în funcție trei dintre judecătorii Înaltei Curți, aflați pe final de mandat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dat în căutare prin Interpol, fostul șef de la SIS, Vitalie Pîrlog a fost reținut de oamenii legii din Dubai, la solicitarea statului francez, anunță ministerul de interne al Emiratelor Arabe Unite. /CNA a facut azi percheziții la primăria Durlești și în alte câteva locații, într-un dosar de corupție pornit în urma incendiului de la mansarda din localitate, produs acum o lună. 10 persoane au statut de bănuit. /O clădire aflată în construcție de pe teritoriul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău a fost cuprinsă de flăcări, în această dimineață. 13 echipaje de pompieri au reușit să stingă focul în jumătate de oră, iar victime nu au fost raportate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un focar de pestă porcină africană la Drochia. Cadavrele a 16 porci infectați au fost descoperite într-un lan de grâu, zona fiind plasată în carantină. /Scandal diplomatic în marja Congresul Mondial al Viei și Vinului organizat la Chișinău. Ucrainenii au fost la un pas de a pleca acasă după ce au aflat că și rușii participă la forum. Cine și cum a domolit spiritele, aflați în câteva minute. /Ambasada Republicii Moldova de la Chișinău a evacuat din Israel 12 moldoveni care au solicitat ajutor pentru revenire acasă. Bombardamentele dintre Iran și Israel au continuat pentru a șasea noapte consecutiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ambasada Republicii Moldova din Israel și-a sistat, temporar, toate serviciile consulare și anunță căile, prin care moldovenii pot părăsi teritoriul israelian, în condițiile în care spațiul aerian la țării este închis. Care sunt acestea, aflați în jurnal. /Cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, guvernarea planifică să ofere alocații de o mie de lei părinților care pregătesc de școală elevi de clasele primare și gimnaziale. Un proiect în acest sens urmează să fie supus votului în parlament. /15 morți și 70 de răniți au fost raportați în capitala ucraineană. Armata rusă a lansat, noaptea trecută, un atac masiv asupra Kievului, iar o parte din cele 450 de drone și rachete au ajuns în blocurile de locuit din zonele rezidențiale ale orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Marșul de ieri al comunității LGBT s-a lăsat, tradițional, cu altercații, îmbrânceli și contramanifestații. Poliția afirmă că 10 angajați de la MAI au fost răniți și că a pornit mai multe procese penale și contravențioale, fără a preciza însă câte, mai exact. /Chișinăul a devenit, săptămâna aceasta, capitala mondială a vinului. Experți și vinificatori de talie internațională participă la Congresul Mondial al Viei și Vinului, desfășurat, în premieră, în Republica Moldova. /Ministerul de externe de la Chișinău recomandă cetățenilor noștri părăsirea teritoriului israelian, în condițiile escaladării conflictului cu Iranul. 26 de moldoveni au cerut informații despre evacuare, după patru nopți de război.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prețul de import al energiei electrice ar putea crește, luna viitoare, după ce România a decis liberalizarea pieței energetice. /Premierul Dorin Recean se laudă că guvernul a pus, în ultimul an și jumătate, sechestru pe bunuri în valoare de peste 60 de milioane de lei care aparțin lui Șor, Plahotniuc, Platon și alți 19 indivizi certați cu legea. /Israelul a lansat un atac masiv asupra Iranului, noaptea trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
60 de moldoveni care sperau să obțină azi de la ASP, pașapoarte în termen 24 de ore sau în ziua adresării, au rămas cu buza umflată din cauza unei defecțiuni la sistemul informațional al instituției. Ca și în cazul aeroportului, aceasta a fost provocată de atacurile Rusiei asupra Ucrainei. /Armata rusă vrea să ocupe Odesa ca să ajungă în Moldova și apoi în România. Este mesajul transmis de către președintele Volodimir Zelenski, Maiei Sandu și lui Nicușor Dan la summit-ul regional desfășurat ieri în țara vecină. /În premieră, UE va organiza un summit cu Republica Moldova care se va desfășura la Chișinău pe 4 iulie, a anunțat azi președinta Maia Sandu. Aflați în câteva minute, ce oficiali europeni vor participa și despre ce se va discuta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei funcționari de la penitenciare au fost suspendați din funcție, iar 16 vor fi cercetați disciplinar pentru că ar fi admis nereguli la evaluarea celor 9 condamnați pe viață, eliberați condiționat, în baza legii amnistiei. /Moscova a creat o criză artificială a gazelor în stânga Nistrului pentru ca Tiraspolul să contribuie la destabilizarea situației din țara noastră, înainte de alegeri. Asta crede guvernul de la Chișinău despre deficitul de gaz din regiune, semnalat săptămâna trecută. /Bombardamentele lansate de ruși asupra regiunii Odesa nu au reușit să dea peste cap agenda summitului regional de solidaritate cu Ucraina care s-a desfășurat, azi, în orașul port. Maia Sandu, președintele României, dar și alți lideri s-au reunit pentru discuții despre securitatea regională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președintele României, Nicușor Dan a venit astăzi la Chișinău, în cadrul primei sale vizite oficiale. Liderul de la București a fost întâmpinat la Președinție, printr-o ceremonie solemnă, după care a susținut o conferință de presă comună cu Maia Sandu. /Doi candidați au ajuns în finala concursului pentru șefia Procuraturii Anticorupție. La sfârșitul acestei luni, după un ultim interviu, CSP va alege dintre Marcel Dumbrăvan și Octavian Iachimovschi. /2 morți și 13 răniți la Odesa, în urma unui atac masiv cu drone rusești care a avariat mai multă clădiri printre care și maternitatea orașului. Rușii au bombardat masiv și Kievul, inclusiv cu rachete balistice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Haos pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce sistemul informațional a picat. Mai multe zboruri au întârziat sau au fost anulate. /Protest la ușa Ministerului Justiției. Mama copilului, care ar fi fost lovit mortal cu mașina de primarul din Boldurești cere să se facă dreptate în acest caz. /Proteste violente în Los Angeles. Mii de oameni au ieșit în stradă, după ce poliția a pornit pe urmele imigranților. Pentru a dispersa mulțimea, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O nouă criză a gazelor în regiunea transnistreană. În zonă a fost întreruptă furnizarea apei calde, iar stațiile de alimentare au rămas fără gaz. /Alertă în capitală. O deținută a evadat din Penitenciarul numărul 13. Femeia ar fi forțat gratiile de la fereastra încăperii din blocul administrativ în care lucra. /Atac masiv cu rachete și drone în Ucraina. Loviturile au vizat capitala, orașele mari și regiunile din vestul țării. Trei persoane au decedat, iar alte 50 au fost rănite. Atacul are loc la o zi după ce președinte rus a promis că va riposta împotriva Ucrainei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Maestrul Eugen Doga a fost petrecut astăzi pe ultimul drum într-o ceremonie oficială la care au participat mii de oameni. /Caz tragic în satul Ciuciuleni, raionul Hîncești. O copilă de doar un an a murit după ce a fost mușcată de câinele familiei. /Președintele SUA, Donald Trump, spune că nu vede nicio șansă pentru o încetare imediată a războiului din Ucraina, după o discuție la telefon cu Vladimir Putin. Rusia va riposta după atacul cu drone al Ucrainei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maestrul Eugen Doga, unul dintre cei mai iubiți și apreciați compozitori ai spațiului românesc, va fi înmormântat mâine, 5 iunie. Va fi zi de doliu național. /Voturile de la Boldurești, unde a ieșit învingător Nicanor Ciocină, învinuit că în februarie 2023 ar fi lovit mortal cu mașina un băiat din localitate și ar fi fugit de la locul faptei, vor fi renumărate. Decizia a fost luată de CEC. /Procesul de extindere a Uniunii Europene este afectat de forțe externe, care încearcă să îl submineze. Declarația îi aparține comisarei europene pentru extindere. Marta Kos a făcut referire directă la Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compozitorul Eugen Doga, una dintre cele mai cunoscute și iubite personalități culturale ale Republicii Moldova, s-a stins din viață. Artistul a murit la 88 de ani, lăsând în urmă o moștenire muzicală care a trecut dincolo de granițele țării. Ziua funeraliilor va fi decretată zi de doliu național. /Moldovenii sunt îndemnați să evite plecările în Federația Rusă. Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie. /Pe lângă numărul mic de nașteri, în Republica Moldova a crescut rata mortalității copiilor de până la un an. În mare parte, sunt bebelușii născuți cu malformații congenitale și afecțiuni perinatale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Oleg Serebrian schimbă fotoliul de vicepremier pentru reintegrare pe cel de ambasador al Republicii Moldova în Turcia. Vom avea un nou reprezentant și în Statele Unite, despre cine este vorba. /Emoții de nedescris pentru cei 12 mii de elevi care au absolvit, anul acesta, clasa a 12-ea. Pentru ei, azi a răsunat ultimul sunet de clopoțel. /Prețurile la apartamentele din Chișinău au înregistrat o creștere-record, în ultimile trei luni, fiind atestată o scumpire de cel puțin 20 la sută. Experții prognozează o criză în sectorul imobiliar, în următoarea perioadă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ziua a început cu percheziții pentru vameșii de la Leușeni. Ofițerii CNA au reținut un inspector vamal și documentează alți 5 funcționari, într-un dosar pornit pentru luare de mită sistematică. /17 procurori de la PCCOCS au demisionat, în ultima săptămână, de când la instituție a fost inițiat procesul de vetting. Președintele CSP spune că aceștia au plecat din funcții pentru a nu fi suspuși evaluării externe. /Alexandru Machidon a devenit oficial procuror general interimar după ce șefa statului a semnat, aseară, decretul CSP, prin care a fost propusă candidatura acestuia.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul unui centru de reabilitare de la Vadului Vodă, adjunctul său și un intermediar au fost reținuți de CNA în urma a cel puțin 50 de percheziții desfășurate de dimineață în toată țara. Suspecții sunt acuzați de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. /Se caută un nou șef la Procuratura Generală după ce fostul procuror general, Ion Munteanu s-a mutat la Curtea Supremă de Justiție. CSP a lansat azi concursul, iar doritorii își pot depune dosarele până mâine. /27 de oameni, printre care și 4 copii au ajuns la spital cu răni grave după ce o mașină a intrat în mulțimea care sărbătorea pe străzile orașului Liverpool. Suspectul, un britanic de 53 de ani a fost reținut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mită mascată în materiale de construcții. Fostul primar de Băcioi și tatăl său au fost condamnați la închisoare. Cei doi trebuie însă găsiți mai întai, așa cum au dat bir cu fugiții. /Guvernul promite investiții record în drumuri. Peste trei miliarde de lei vor fi cheltuiți în acest an pentru infrastructura rutieră, a anunțat Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă. /Nicușor Dan a devenit președinte al României cu acte în regulă. Noul lider de la Cotroceni a depus azi jurământul în legislativul român și a susținut primul său discurs în calitate de șef de stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Energocom va deveni principalul furnizor de gaze naturale din Republica Moldova. Autoritățile au decis azi ca toți cei peste 800 de mii de clienți Moldovagaz să migreze către compania de stat. /Lidera ALDE, Arina Spătaru a anunțat azi că intră în greva foamei în semn de protest față de faptul că colegul ei de partid, Adrian Culai care a ajutat procurorii să demascheze schemele ilegale ale lui Ilan Șor a ajuns să fie acuzat de complicitate. /Șeful biroului vamal Centru și cel al postului vamal Căușeni, acuzați de luare de mită își vor petrece următoarele 30 de zile în izolator, a decis azi judecătoria Chișinău cu sediul la Ciocana.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională din România a validat rezultatele prezidențialelor din țara vecină câștigate de Nicușor Dan. /După reținerea de ieri a șefului Biroului Vamal Centru, astăzi, a fost încătușat și șeful postului vamal intern Căușeni, în cadrul aceluiași dosar. /A fost emisă o alertă de tsunami în Grecia după ce un cutremur puternic de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în largul insulei Creta.

/VIDEO/ „Vreau să-mi găsesc un loc de muncă”: Visul unui bărbat din Moldova discriminat la angajare
/VIDEO/ „Vreau să-mi găsesc un loc de muncă”: Visul unui bărbat din Moldova discriminat la angajare
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
Adrian Apostol a murit la doar 33 de ani: Fotbalul moldovenesc e în doliu
Adrian Apostol a murit la doar 33 de ani: Fotbalul moldovenesc e în doliu
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/VIDEO/ Contraprotest la Marșul Familiei: „Mămică ucisă cu bebelușul în burtă. De ce nu sunt contra războiului?”
/VIDEO/ Contraprotest la Marșul Familiei: „Mămică ucisă cu bebelușul în burtă. De ce nu sunt contra războiului?”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.