/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Un gigant IT a preluat 51% din capitalul "Bass Systems" din Moldova. Cât a costat tranzacția

01 septembrie 2019, ora 13:25

Grupul tehnologic “S&T AG” din Austria, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii și soluții IT în Europa Centrală și de Est a achiziționat o cotă de 51% din capitalul firmei “Bass Systems” din Moldova, scrie mold-street.com.

Tranzacția a fost efectuată pe 28 august 2019 și anunțată de Bursa din Taiwan, ca parte a unei operațiuni a producătorului de calculatoare industriale Hua Han, ce face parte din gigantul Foxconn Technology Group. Ultimul este acţionar majoritar al grupului “Enconom” ce deţine peste 26% din capitalul “S&T AG” din Austria.

5,74 milioane de euro pentru o cotă de 51%

Potrivit presei din Taiwan, valoarea totală a tranzacției este de 5.739.000 euro pentru o participație de 51% la capitalul social al “Bass Systems” SRL din Moldova.

Totodată, este specificat că S&T AG au cumpărat participaţia de la o persoană fizică şi nu de la o companie. Cine este această persoană fizică nu este specificat.

Menţionăm că ultimele date de la Agenţia Servicii Publice arată că la începutul lunii august 2019, “Bass Systems” SRL avea un capital social de 2,95 milioane lei deţinut de Assetis Holdings Limited”  din Cipru cu 72% și Onisim Popescu care este și administrator la “Bass Systems”.

Potrivit portalului Openmoney.md, din 2008, “Bass Systems” a câștigat contracte cu statul în valoare de 205,8 milioane de lei. În special, compania s-a angajat în sprijinirea sistemului de informații Asycuda World pentru Serviciul Vamal, din 2016 până în 2018. Valoarea contractului a fost de 52 de milioane de lei. Tot în 2016, Bass Systems a câștigat o licitație pentru automatizarea proceselor de afaceri și a soluțiilor IT pentru Ministerul de Interne. Valoarea acestui contract este de 14,3 milioane de lei.

La începutul lunii august 2019, deputatul ACUM, Dan Perciun, a făcut apel la Consiliul Concurenței, unde a solicitat verificarea monopolurile pe piața serviciilor IT. Conform calculelor sale, 50% din piață este controlată de două companii: Bass Systems și SC DAAC System Integrator.

Conform estimărilor lui Perciun, din 2016 până în 2019, Bass Systems a primit contracte pentru 437 de milioane de lei. Mai mult, în majoritatea ofertelor câștigate, compania a fost singura ofertantă, scrie newsmaker.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram