Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE) a adoptat un Plan de măsuri pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice, cunoscut ca „deoligarhizare”. CNIE s-a întrunit în ședință pe 26 mai, pentru a evalua progresele în realizarea Planului de acțiuni privind îndeplinirea celor nouă recomandări făcute de Comisia Europeană pentru acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova.
Planul de deoligarhizare a fost discutat în cadrul grupului de lucru, format din aproximativ 20 de autorități, și a fost supus consultării cu societatea civilă.
Acesta urmărește eliminarea lacunelor normative și a deficiențelor practice care au permis utilizarea instituțiilor și resurselor statului în beneficiul unor grupuri criminale. În plus, Planul propune și instituirea unui mecanism de monitorizare periodică a implementării măsurilor propuse de către instituțiile publice.
Printre proiectele analizate de Comisie, se numără: avansarea reformelor în domeniul justiției, combaterea corupției la nivel înalt și asigurarea pluralismului mediatic prin lupta împotriva concentrării proprietății media și finanțării netransparente a mass-mediei.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat și despre modalitățile de depășire a obstacolelor care au dus la întârzierea implementării unor măsuri, cu scopul finalizării punerii în aplicare a recomandărilor în planul național de acțiuni, conform termenelor propuse.
Următoarea ședință a CNIE va avea loc în luna iulie.