De astăzi avem stare de urgență în energetică pentru 60 de zile, adică până la mijlocul lunii februarie. Măsura le permite autorităților să adopte măsuri urgente pentru a aloca resurse financiare și a coordona acțiunile necesare în vederea asigurării resurselor energetice, dar și a depășirii consecințelor umanitare ale acesteia.
Luni vom afla și dacă Gazprom va continua să furnizeze gaze către regiunea transnistreană după 1 ianuarie. Astăzi, 16 decembrie, este ultima zi în care Rusia poate rezerva unul dintre cele trei gazoducte disponibile.
În condițiile în care Ucraina nu mai prelungește tranzitul, singura soluție rămâne gazoductul ce traversează Turcia, Bulgaria și România. Dacă nu va fi depusă o solicitare în acest sens, înseamnă că Moscova va lăsa Tiraspolul în frig, iar malul drept al Nistrului cu un deficit acut de energie.
După 1 ianuarie, când expiră contractul dintre Energocom și Centrala de la Cuciurgan, s-ar putea merge pe scenariul din 2022, atunci când am cumpărat lumină prin România, afirmă autoritățile, ce-i drept la un preț mult mai mare.
Riscuri crescute pentru ambele maluri
Premierul Dorin Recean a atras atenția asupra amenințării unei crize umanitare:
„Dacă intenția Gazpromului se va materializa, ea se va solda cu o criză umanitară care vine din două surse. Prima este lipsa de resurse energetice pentru necesitățile de bază, în mijloc de iarnă. Al doilea lucru este lipsa de venituri pentru acești oameni ca să-și cumpere bunurile de bază. Acesta este contextul și problemele care trebuie să le rezolve Guvernul Republicii Moldova”.
Potrivit raportului CSE, la moment, capacitatea de import a energiei electrice în țara noastră este limitată la 315 MW prin interconexiunea cu România, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf. În plus, linia de interconectare Isaccea-Vulcănești traversează Ucraina, fiind vulnerabilă la eventuale atacuri asupra infrastructurii.
Prim-ministrul a precizat că instituirea stării de urgență va permite întreprinderea unor acțiuni, printre care utilizarea coridoarelor verzi pentru ajutoare umanitare, echipamente și utilaje. De asemenea, va putea fi asigurat regimul simplificat de evacuare a persoanelor cu cetățenie străină, vor fi permise emisii suplimentare la importul și utilizarea de cărbune și alte măsuri necesare pentru gestionarea situațiilor de criză.
Premierul a anunțat și continuarea investițiilor pentru independența energetică a țării. Linia de tensiune Chișinău-Vulcănești ar urma să fie finalizată până la sfârșitul anului 2024, reducând astfel dependența de sursele externe.
Apeluri la economisire
În contextul crizei energetice, anunțate de autorități, Premier Energy trage un semnal de alarmă și vine cu un apel către consumatori de a economisi curentul electric. Acum ca oricând trebuie să folosim rațional energia electrică, scrie în comunicatul emis de companie. Astfel, oamenii sunt îndemnați să folosească rațional electrocasnicele, să deconecteze echipamentele electrice nefolosite, iar când părăsiți încăperea stingeți lumina! Și Guvernul a venit cu un apel similar, lansând campania „Economisește energia - plătește mai puțin”.
TV8.md amintește că inițiativa privind starea de urgență a fost examinată de Parlament într-o ședință plenară ce s-a lungit de joi până vineri. Pentru proiectul votat la miez de noapte au ridicat mâna 56 de deputați PAS. Dorin Recean susține că are nevoie de mână liberă în a acționa prompt în caz că Rusia își va duce la bun sfârșit amenințările și, în plină iarnă, va lăsa regiunea transnistreană fără gaz, și implicit malul drept al Nistrului - fără curent electric. În timp ce opoziția crede că vina de criza energetică o poartă Guvernul, cei de la PAS susțin că Executivul ține piept situației create.
Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită pentru prima dată pe 24 februarie 2022, în contextul războiul pornit de Rusia în Ucraina. Au urmat mai multe prelungiri, iar oficial, pe 31 decembrie 2023, starea de urgență a expirat.