Primul caz de rujeolă din ultimii trei ani a fost confirmat în Republica Moldova. Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, ultimul caz înregistrat fusese pe 25 martie 2020. Cazul de rujeolă a fost confirmat la o persoană în vârstă de 43 de ani, din municipiul Chișinău, care tocmai se întorsese dintr-o călătorie în străinătate.
Boala a debutat brusc, manifestându-se prin simptome precum oboseală, dureri musculare, cefalee, urmate de o febră de 38,4 grade Celsius, dureri la înghițire, tuse uscată, iar ulterior au apărut erupții cutanate pe față, extinzându-se apoi pe trunchi și membre.
Persoana a solicitat asistență medicală la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, unde a fost spitalizată.
Rujeola este cunoscută ca o infecție extrem de contagioasă, care se transmite prin aer de la o persoană bolnavă. Simptomele sale includ debutul brusc cu febră ridicată, conjunctivită, frică de lumină, lăcrimare, secreții nazale, tuse uscată, iar în a treia sau a patra zi de boală apar erupții cutanate caracteristice (pete roșii care se unesc pe piele), inițial în zona feței și gâtului, apoi pe întreg corpul.
Copiii nevaccinați prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire și de dezvoltare a complicațiilor, printre cele mai frecvente numărându-se laringita, pneumonia și meningita.
Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în Republica Moldova se situează sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății de 95%. Statisticile arată că, la vârsta de un an, acoperirea este de 84,2%, la șapte ani de 92,6%, iar la vârsta de 15 ani de 93,6%.
În ultima perioadă, autoritățile din domeniul sănătății au întreprins mai multe acțiuni pentru a crește vigilenta personalului medical în depistarea precoce și raportarea oricărui caz suspect de rujeolă, astfel încât să poată fi luate măsuri de izolare și limitare a răspândirii infecției. Au fost desfășurate și campanii de intensificare a vaccinării la nivel național, în scopul creșterii și promovării vaccinării copiilor împotriva rujeolei, se arată într-un comunicat al ANSP.
În acest context, autoritățile încurajează toți părinții să verifice dacă copiii lor au fost vaccinați conform calendarului de vaccinare stabilit de medicul de familie. În cazul în care copiii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, se solicită părinților să răspundă acestui apel și să îi vaccineze cât mai curând posibil.
Vaccinarea rămâne singura metodă prin care părinții își pot proteja copiii împotriva rujeolei, deoarece nu există un tratament specific pentru această infecție. Vaccinul împotriva rujeolei este considerat foarte sigur și eficient. O singură doză de vaccin are o eficiență de 97% în prevenirea bolii.