Președinția a publicat proiectul de lege privind crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei - PATRIOT. În același timp, instituția prezidențială a lansat consultări publice asupra documentului. Propunerile pot fi făcute până în 9 iunie.
Potrivit proiectului de lege, viitorul Centru PATRIOT va fi condus de un director care va fi numit în funcție de Parlament, la propunerea președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani, cu posibilitatea numirii pentru un alt mandat.
„Selectarea directorului Centrului se face în baza unui concurs public, anunţat și organizat de președintele Republicii Moldova, în conformitate cu regulamentul aprobat prin decret” se arată în proiect.
Directorul PATRIOT poate fi eliberat din funcție de Parlament, la propunerea șefei statului în mai multe situații. De exemplu, dacă nu își depune declarația de avere și interese personale ori refuză să o depună, activitatea sa este evaluată negativ sau primește vot de neîncredere.
Directorul este asistat de un adjunct, numit tot de președinta țării, la propunerea sa.
Sarcinile Centrului sunt îndeplinite de un Colegiu compus din 11 membri, în a cărui componență intră, pe lângă director și adjunct, persoane cu funcţii de conducere din cadrul Centrului, un reprezentant desemnat de președintele Republicii Moldova, un reprezentant desemnat de Parlament, un reprezentant desemnat de Guvern și 3 reprezentanți ai societății civile, selectați de către Centru.
Componenţa Colegiului se aprobă prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova, la propunerea directorului Centrului. Colegiul examinează în ședințele sale chestiuni privind organizarea activității Centrului în vederea promovării politicii în domeniul de activitate gestionat, soluționării problemelor stringente și evaluării profesionale a conducerii Centrului. Şedinţa Colegiului este deliberativă dacă la ea participă cel puţin 2/3 din membrii acestuia.
Centrul PATRIOT elaborează proiectul programului de comunicare strategică la nivel național în vederea îndeplinirii misiunii Centrului, elaborează instrucțiuni și ghiduri metodologice, materiale analitico-științifice și explicative privind identificarea, prevenirea și combaterea dezinformării; creează platforme de interacțiune dintre instituțiile statului și organizațiile societății civile, instituțiile media și jurnaliști, în procesul de identificare, prevenire și combatere a dezinformării și acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor, indiferent de originea acestora, care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale, elaborează și pune în practică mecanisme de monitorizare a spațiului informațional public în scopul identificării și contracarării dezinformării și acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor, indiferent de originea acestora, care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale; emite recomandări privind contracararea și înlăturarea cauzelor şi condițiilor care contribuie la crearea sau răspândirea dezinformării și acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor, indiferent de originea acestora, care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale. Detalii, în document.