Crăciunul sau de Revelionul înseamnă miros de mandarine, portocalele sau alte citrice. Anume aroma acestor fructe dulci, combinate cu parfumul cojilor ușor amărui se asociază perfect cu sărbătorile de iarnă, cu mirosul crenguțelor de brad, cu zăpada mult așteptată și focul din șemineu. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un set de recomandări către toți cumpărătorii, cum corect să alegem citricele de pe rafturile magazinelor și cum să le spălăm corespunzător.
Republica Moldova importă anual zeci de mii de tone de citrice. Este vorba de lămâi, mandarine și portocale de diferite soiuri.
În 2023 s-au introdus în țară peste 30.000 de tone de citrice, iar în primul semestru al anului 2024 – aproximativ 18.000 de tone
În cazul citricelor, un indicator important de siguranță alimentară sunt reziduurile de pesticide. Drept urmare, pe parcursul anului 2023 au fost prelevate și investigate - 106 probe, iar în anul 2024 - 76 de probe.
Neconformități au fost confirmate într-un lot de portocale (6.000 de kilograme, cu reziduu de pesticid Profenofos) și într-un lot de mandarine (20.000 de kilograme cu reziduu de pesticid de fanvalerat și esfenvalerat. Loturile respective au fost plasate sub reținere oficială, ulterior, nimicite sub supravegherea inspectorilor ANSA.
ANSA recomandă consumatorilor să evite consumul, în cantități mari, a cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor (ceai, limonade, vin fiert), cât și a deserturilor (prăjituri, cozonac sau gemuri)!
Totodată, specialiștii în domeniul siguranței alimentelor din cadrul ANSA atenționează:
1. Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de către Agenție
2. Atenție la aspectul fructelor: să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț!
3. Verificați marcajul produselor direct la raft! Vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor;
4. Consumatorii sunt în drept să solicite de la vânzători, documentele care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, (rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide);
5. Spălați bine citricele înainte de consum! Se recomandă înmuierea acestora în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de timpul necesar, puteți adăuga bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub un jet de apă.