Clipe de coșmar pentru un cioban din Ungheni și familia acestuia. Lupii au dat iama în turma sa de oi și au sfâșiat chiar sub ochii bărbatului 16 animale. În ajutorul lui au sărit fiul și soția sa, dar și calul acestora a fost atacat. Din fericire, cei trei nu au pățit nimic.
Autoritățile locale spun că au anunțat poliția de nenumărate ori, dar în van. La rândul lor, polițiștii susțin că nu pot face nimic, deoarece lupii sunt animale protejate. În același timp, ministerul Mediului dă de înțeles că de vină ar fi ciobanul, deoarece din noiembrie și până în aprilie scoaterea animalelor la păscut ar fi interzisă.
Atacul lupilor a avut loc ieri, în satul Cornești, din raionul Ungheni. Ciobanul, care își scosese oile la păscut, povestește cu groază despre ororile prin care a trecut el și familia sa.
„Văd că oile se adună, apare un lup, sfâșie câteva oi. După câteva clipe apare încă doi lupii, a început din nou a sfâșia oi. Atunci nu am mai putut să stăpânesc oile iar lupii continuau să sfâșie oi. A venit fiul cu calul, soția, lupii au încercat să atace calul și pe soție. Au început să urle, cu toții eram panicați”, a declarat ciobanul, Lilian Rabei.
Lupii au sfâșiat 16 oi și au rănit alte două. Proprietarul spune că încă nu știe cum își va recupera paguba, dar a depus o cerere la primărie pentru a obține un ajutor.
„- Acesta nu e primul caz, este al doilea. A fost în luna noiembrie pare-mi-se, atunci a sfâșiat chiar în proprietatea stăpânului 11 oi.
- Ați încercat să luați legătura cu poliția să că acorde ajutor ca să soluționați problema?
- Am încercat, desigur. Am întreprins careva măsuri, dar până la ziua de azi nu s-a rezolvat nimic”, a menționat primarul de Cornești, Valeriu Morari.
Poliția ridică din umeri și spune nu poate face nimic. Legea protejează lupii, așa cum sunt animale pe cale de dispariție.
„- Poliția nu poate să împuște lupii.
- Au fost cazuri când a fost atacați și oameni?
- În cazul de față nu au fost atacați oameni. Nu avem nici o plângere. Noi nu putem trage lupii la răspundere, sau să împușcăm lupii. Lupii sunt în Cartea Roșie”, a vorbit ofițerul de presă, Cristina Vicol.
Aceeași poziție o are și Moldsilva. Spune că împușcarea lupilor nu e o soluție, deoarece și așa numărul lor e mult mai mic decât prevede norma. Iar această normă prevede că pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să fie 40-50 de lupi, față de 26, câți sunt în prezent. Mai mult, funcționarii dau de înțeles că singurul vinovat că lupii au sfâșiat o groază de animale, iar cei trei oameni și-au văzut moartea cu ochii, este chiar ciobanul.
„Am înțeles din presă, era o turmă de oi cu ciobanul la pășunat. Acum vă aduc la cunoștință, este a aș o hotărâre de guvern, 667 din 2010, cu aprobarea în privință la pășunat și cosit. Care nu permite pășunatul din luna noiembrie-aprilie. Adică, teoretic și practic, respectivul cioban, cu oițele lui, nu trebuia să se afle acolo”, a menționat șeful secție Moldsilva, Portiniacov Sergiu.
Astfel, potrivit funcționarului, singura soluție ar fi ca oamenii să fie informați că în pădurile noastre sunt lupi și, respectiv, să fie mult mai prudenți.
„Doar prin conlucrare și informare populației corectă și la timp, inclusiv prin mas media, instituțiile statului. Noi să-i informăm că el există, el are dreptul la viață, el nu depășește numărul optim, are și el un habitaclu pe care și noi trebuie să-l respectăm. Doar prin informare putem depăși situații de genul dat”, a mai adăugat șeful secție Moldsilva, Portiniacov Sergiu.
Un caz similar a avut loc în satul Cornești în toamnă. Atunci lupii au intrat într-o gospodărie și au ucis 11 oi.