Cazul Hotelului Național este, în opinia directorului Centrului Național Anticorupție, CNA, Iulian Rusu, „o rușine” pentru justiția moldovenească.
În cadrul ședinței Parlamentului de pe 12 mai, Rusu a precizat că agenția anticorupție deține mai multe probe și are suspiciuni întemeiate că au fost comise infracțiuni încă din 2006 - anul în care a fost privatizată SA Moldova-Tur, proprietarul Hotelului Național, de către Alfa Engineering.
„Noi am prezentat aceste informații colegilor procurori. Din păcate, propunerea noastră de ordonanță pentru a porni cauze penale pe mai multe articole a fost parțial abrogată”, a spus șeful CNA. „Eu consider absolut esențial ca să se revină la textul inițial al ordonanței de repornire a urmării penale unde sunt vizate mai multe articole din Codul Penal, iar această cauză să fie examinată cu celeritate.”
Iulian Rusu a calificat relațiile dintre CNA și Procuratura Anticorupție ca fiind foarte proaste din cauza că procurorii nu dau curs ordonanțelor de deschidere a dosarelor penale.
Hotelul Național a ajuns mărul discordiei între principalele două instituții de drept care se ocupă de lupta anticorupție în Republica Moldova - Procuratura Anticorupție, condusă de Veronica Dragalin, și Centrul Național Anticorupție, condus de Iulian Rusu.
Mai exact, șeful CNA, Iulian Rusu, este acuzat de presiuni la adresa șefului adjunct din Procuratura Anticorupție, Vasile Plevan, fapt ce creează o situație fără precedent în contextul în care Republica Moldova așteaptă în octombrie 2023 un raport favorabil din partea Comisiei Europene pe lupta anticorupție.
„Acesta nu este primul act de intimidare a mea, sunt mai multe acte de presiune asupra mea în virtutea funcției pe care o am. Nu în zadar au venit și declarațiile făcute publice de cineva în Parlament”, a spus adjunctul procurorului-șef Anticorupție, Vasile Plevan.
În replică, directorul CNA a respins acestei acuzații în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. „Nu am avut astfel de intenții și nu cred că prin acțiunile pe care le-am întreprins am exercitat anumite presiuni”, a spus Rusu. „Dimpotrivă, ceea ce au făcut colegii noștri din cadrul Direcției de urmărire penală a fost să colecteze, într-un exercițiu mai riguros, probatoriu suplimentar. Sunt informații importante și sunt posibilități să revenim la acest subiect [Hotelul Național] și ulterior să luăm o decizie echilibrată.”
Directorul CNA a mai admis că aceste disensiuni „nu se văd bine” la Bruxelles și că situația poate fi remediată prin revenirea la masa discuțiilor și o analiză la rece.
Contre între CNA și Procuratura Anticorupție
Disensiunile dintre cele două instituții au pornit în mai 2022, după refuzul Procuraturii Anticorupție de a începe urmărirea penală în cazul privatizării Hotelului Național. La 30 martie 2023, procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, a menținut, ca legal și întemeiat, refuzul procurorului de caz, Vasile Plevan, pentru începerea urmăririi penale pe acest caz.
„Procuratura Anticorupție are în gestiune un dosar penal complex și de rezonanță în care procurorii au aplicat sechestru asupra Hotelului Național, fără implicarea CNA”, se menționează într-un comunicat al acestei procuraturi. „Acest fapt presupune că imobilul nu poate să fie înstrăinat. În cazul unei sentințe de condamnare în cauza penală, Hotelul Național va fi confiscat în interesul statului”.
Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție consideră „complet nefondată insinuarea CNA că instituția nu aprobă investigarea cazurilor de spălare a sute de milioane de lei. „Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a reacționat la declarațiile directorului CNA și, pentru moment, nu are reacții suplimentare de adăugat.”
Imobilul dezafectat a ajuns sub sechestru în vara anului 2022. Oamenii legii urmăresc recuperarea prejudiciilor, în valoare de 1,1 miliarde de lei, cauzate statului de fostul deputat democrat din anturajul oligarhului Plahotniuc, Vladimir Andronachi, proprietarul de facto al Moldova-Tur.
Sechestrul a fost aplicat pe imobil în dosarul „Metalferos” în care Andronachi este acuzat de conducerea unei organizații criminale și spălare de bani. Inițial, această cauză penală a fost în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate, PCCOCS. Ulterior, dosarul a fost transferat Procuraturii Anticorupție.
Hotelul Național a ajuns în mâinile lui Vladimir Andronachi printr-o schemă alambicată de inginerii și vehicule financiare, offshore-uri și interpuși. Toate aceste manevre au fost puse în scenă de trei oligarhi în prezent fugari - Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.
În noiembrie 2017, în perioada în care Hotelul Național se afla în proprietatea lui Ilan Șor, premierul de atunci Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Plahotniuc, a cerut public rezilierea contractului de privatizare a Hotelului Național pe motiv că investitorul Alfa Engineering nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate în 2006.
La 31 ianuarie 2018, Agenția Proprietății Publice chiar a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Alfa Engineering pentru rezilierea contractului de privatizare a pachetului de acțiuni ale statului în SA Moldova-Tur.
În contextul acestui litigiu demarat la solicitarea Guvernului Filip, în octombrie 2018, Vladimir Plahotniuc a intermediat tranzacția de vânzare a Alfa Engineering dintre Ilan Șor și Vladimir Andronachi prin două vehicule financiare - EFA Holding Limited și De Bron Administratie BV.
Firma din grupul de companii a lui Șor, Ismida Alliance LTD, implicată în furtul miliardului, a vândut Alfa Engineering mai întâi către EFA Holding Limited din Gibraltar, al cărei beneficiar este Gheorghe-Cezar Chiriac, un personaj apropiat lui Plahotniuc. Chiriac a mai figurat ca director al unei firme din Hong Kong folosită de oligarhul fugar ca vehicul pentru banii obținuți din contractele cu statul ale Bass Systems și cu Agenția Servicii Publice.
Pe 16 octombrie 2018, EFA Holding Limited a vândut Alfa Engineering companiei De Bron Administratie BV. În aceeași zi, De Bron Administratie BV a vândut Alfa Engineering lui Anik Imobil, companie deținută prin interpuși de Vladimir Andronachi.
Pe 26 august 2021, conducerea Partidului Schimbării - Ştefan Gligor şi Sergiu Tofilat - au depus un denunț la CNA pentru a investiga presupusele ilegalități în cazul Hotelului Național. CNA a propus începerea urmăririi penale, însă Procuratura Anticorupție a emis ordonanță de refuz.
Cei doi au denunțat funcționarii Primăriei Chișinău că au ignorat o încheiere a Curții Supreme de Justiție care a calificat drept ilegală acordarea către SA Moldova-Tur a 1,2 hectare de teren adiacente Hotelului Naţional aflate în proprietatea statului pentru construcția unui complex multifuncţional de 128.000 de metri pătrați în locul Hotelului Naţional.
De asemenea, membrii formațiunii politice au acuzat o tentativă de demolare ilegală a Hotelului Naţional de către beneficiarii Alfa Engineering în complicitate cu funcţionarii Primăriei Chișinău, ofiţeri de urmărire penală şi procurori.
„Ei [procurorii] au motivat în acel refuz că au audiat mai multă lume din Primăria Chișinău și că nu au găsit nimic suspect și totul este bine și frumos”, a spus Sergiu Tofilat. „Apoi ne-am întâlnit cu doamna Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție. Ea a zis că tot ce spunem noi nu este adevărat și că ei se ocupă cu chestiuni mai serioase. Ne-a spus că în acest caz noi nu putem demonstra nimic și că nu există prejudiciu.”
Tofilat a mai subliniat că Hotelul Național a fost cumpărat de Ilan Șor în 2014 cu banii din furtul miliardului și apoi a fost vândut lui Vladimir Andronachi în 2018.
„Acum situația se prezintă cu Andronachi ca și cumpărător de bună credință”, a adăugat vicepreședintele Partidului Schimbării. „Din ce cunosc eu, a fost pus sechestru pe hotel, dar nu ca proprietate a lui Andronachi, ci în alte dosare, inclusiv Metalferos. Acum, Hotelul Național se află sub arest. El nu trebuie nicidecum răscumpărat [de către stat], deoarece este un bun furat. Iar răscumpărarea bunurilor furate reprezintă definiția pentru spălare de bani.”
„Soluția salvatoare” a lui Ceban
Două personaje au avansat ideea despre răscumpărarea Hotelul Național de către stat potrivit lui Sergiu Tofilat – fostul șef al Direcției urmărire penală din CNA, Eugeniu Rurac, și primarul Chișinăului, Ion Ceban.
„Acest lucru [răscumpărea Hotelului Național de către stat] nu poate să fie decât în interesul lui Vladimir Andronachi. Rurac era șeful Direcției urmărire penală în CNA. El putea să-l influențeze pe directorul CNA, Iulian Rusu, care nu înțelege speța ca, mai departe, Rusu să meargă la Guvern sau la Președinție, la Ministerul Justiției și să prezinte acest lucru ca variantă salvatoare”, a acuzat Tofilat.
Eugeniu Rurac a respins acuzațiile lui Tofilat. „Eu nu puteam să dau astfel de sfaturi [despre naționalizare]. Noi am dezbătut aspecte strict juridice ale componentei de infracțiune: este sau nu este”, a spus Rurac. „Eu argumentam faptul că este complicat să deschizi un dosar penal pentru abuz în serviciu prin faptul că nu există un prejudiciu. Ca soluție, eu am propus să fie aplicat un sechestru pe altă cauză penală unde figurează beneficiarul deplin al acestui hotel [Vladimir Andronachi].”
În ceea ce-l privește pe primarul Chișinăului, Ion Ceban, a evocat public în mai 2022 posibilitatea naționalizării hotelului.
„Așa cum ați făcut cu clădirea Procuraturii, Clădirea Maternității sau a Stadionului Republican”, a spus Ion Ceban. „Să fie clădirea naționalizată și reabilitată de către stat în baza unui concurs. [...] Sunt sigur că dacă s-a putut cu Stadionul Republican să aplicați norme speciale, se poate și aici.”
Edilul Chișinăului nu a răspuns apelurilor repetate ale reporterilor pe acest subiect, iar Primăria Chișinău nu a răspuns nici ea la solicitarea reporterilor pentru lămurirea acestei poziții publice a edilului.
„Hotelul este în proprietate privată. Deci, gata”
Procurorul responsabil de caz, Vasile Plevan, a spus reporterilor că după investigații repetate verificate de mai mulți procurori, nu a reușit să găsească probele necesare pentru a demonstra că contractul de privatizare a Moldova-Tur a fost efectuat cu anumite încălcări.
Procurorul consideră că condițiile în care a fost făcută privatizare au fost destul de bune - două milioane de dolari și alte 33 de milioane trebuiau investite în reconstrucție. Numai că statul, a adăugat el, trebuia să urmărească să fie executate condițiile. „Iar dacă aceste condiții nu sunt executate, nu înseamnă escrocherie, asta înseamnă raport juridic civil.”
„Hotelul Național a trecut în proprietate privată, nu mai este al statului. Deci, e gata”, a spus el. „În 2007, cei care au procurat hotelul au solicitat de la Comisia de Privatizare acordul de demolare, iar aceasta a emis un document în care scrie: a fost acceptată demolarea imobilelor hotelului și restaurantului.”
Anume acest document, precizează procurorul Plevan, este temeiul autorizației emise de Primăria municipiului Chişinău în 2021 pentru demolarea Hotelului Național.
În ce privește acuzațiile că Hotelul Național a fost cumpărat de Ilan Șor cu banii din furtul miliardului, procurorul Plevan a spus că acest fapt a avut loc după privatizarea SA Moldova-Tur.
„Din punct de vedere juridic, lucrurile trebuie delimitate. Privatizarea este legală, faptul că beneficiarul s-a schimbat sau au devenit anumiți actori din țara noastră este rezultatul acțiunii procuraturii de a pune sechestru pe acest hotel”, a spus procurorul.
„Dar asta vizează un dosar ce se află în exercitare, în furtul miliardului sau alt dosar. Până la urmă, este aplicat sechestru pe acest hotel.”
După spusele procurorului, toate acțiunile membrilor Consiliului Municipal Chișinău întreprinse după încheierea Curții Supreme de Justiție în cazul terenului adiacent Hotelului Național aflat în proprietatea Agenției Proprietății Publice nu pot să fie sancționate.
„Nu poți să tragi la răspundere tot Consiliul. Membrii Consiliului au ridicat mâinile și au considerat că trebuie dat în arendă sau trebuie să fie făcută comasarea terenurilor. Exact așa cum nu poți să tragi la răspundere un parlament sau un guvern.”
Despre soluția propusă de Ion Ceban, naționalizarea hotelului, procurorul Plevan a spus că instituția indicată să decidă este Agenția Proprietății Publice.
O nouă cauză anchetată de CNA
Consilierul pe comunicare publică și purtătorul de cuvânt al premier, Dorin Recean, a declarat reporterilor că Agenția Proprietății Publice nu are niciun plan de răscumpărare sau naționalizare a Hotelului Național.
Șefa Direcției privatizare și postprivatizare a Agenției Proprietății Publice, Alina Boțoc, nu a pus la dispoziția reporterilor actele solicitate și nici a răspuns la întrebările solicitate.
Centrul Național Anticorupție a răspuns reporterilor că, în prezent, instituția investighează o cauză penală privind Hotelul Național, dar nu a putut da mai multe amănunte. Agenția anticorupție a invocat confidențialitatea demersului său.
„În cadrul Direcției generale urmărire penală a CNA se efectuează urmărirea penală în cadrul unei cauze penale recent inițiate, unde sunt examinate aspecte având tangență cu Hotelul Național și care actualmente este în curs de desfășurare.”
Vladimir Andronachi a refuzat să răspundă la întrebările reporterilor. Avocatul său, Oleg Mâța, a spus că clientul său nu vrea să răspundă la întrebările adresate.
Autori: Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu
Această investigație jurnalistică a fost realizată în cadrul proiectului "Mobilizarea societăţii civile pentru monitorizarea şi sesizarea asupra integrităţii instituţiilor statului şi activităţilor anticorupţie in Moldova" implementat de Transparency International – Moldova cu suportul Secţiei Justiţie Penală şi Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi pot să nu corespundă opiniei donatorului și a Transparency International – Moldova.