Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1076: Dronă în Moldova, explozii în Rusia și șocul lui Kim Jong-Un. Unde s-ar putea întâlni Trump cu Putin

Președinta, de pe scena PMAN: „Moldova e o țară liberă, asta e puterea noastră”. Ce i-au spus copiii și care este prețul libertății

missing
27 august 2022, ora 13:39

Cu ocazia Zilei Independenței, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs pe scena din Piața Marii Adunări Naționale. Aceasta a explicat cât de mare este prețul libertății și cât de important este să luptăm în continuare, pentru o lume democratică și liberă.

Potrivit șefei statului, copiii cred că Moldova este „bună”.

„În această zi importantă pentru noi toți, am ales să vă vorbesc despre Moldova, că-i frumoasă, că ni-i drag, că există prin oamenii ei dragi și frumoși. Am întrebat copiii, pentru că ei simt mai bine, pentru că ei filtrează ce văd, ce simt printr-o inimă curată, nebătătorită de problemele zilei de azi și îngrijorările celei de mâine. În ochii lor, Moldova e bună fără facturile adunate în sertar, fără porumbul ofilit pe deal”, a spus președinta.

„Șansa de a fi fericit se poate împlini doar când nevoile noastre firești sunt asigurate, când mergi la culcare fără să-ți fie frică că noaptea ar putea cădea un obuz peste casa în care dorm oamenii dragi, când nicio mamă nu trebuie să-și ducă copiii departe de casă în altă țară pentru a-i proteja, când tații se duc la lucru, nu la război, când poți spune ce crezi fără să ai de suferit, când nu ajungi la închisoare, pentru că pledezi pentru pace și te opui războiului sau pentru că critici guvernarea, când nu ești nevoit să vorbești în șoaptă în casa ta, când statul tău te apără și te ajută.

Da, veți spune și când avem bani suficienți ca să trăim demn, așa este, însă ca oamenii să poată câștiga salarii bune, țara trebuie să fie puternică ca să-și poată apăra cetățenii de cei care ar vrea să le facă rău și democratică ca să țină cont de nevoile cetățenilor”, a subliniat Maia Sandu.

Libertatea înseamnă putere, alegere, curaj, demnitate, a menționat președinta.

„Moldova e o țară liberă, asta e puterea noastră. De multe ori, cei care luptă în linia întâi pentru libertate, nu mai ajung să se bucure de ea, plătesc cel mai scump preț. Ei au luptat pentru libertate, noi o trăim și uneori, uităm că ei și-au sacrificat viața pentru libertate, noi suntem datori să o apărăm în fața populiștilor, corupților și a mincinoșilor. Războiul din Ucraina ne-a arată clar prețul libertății.

Dacă unii vor întreba la ce vă servește dreptate și democrația dacă prețurile cresc și e mai greu de trăit, vom răspunde cu încredere, libertatea noastră ne face mai puternici, ne dă voce, demnitate și putere, ne face să stăm drepți, să nu ne temem și să judecăm după interesul nostru propriu, nu după dictatul cuiva din afară. Fiind liberi, avem curaj, avem alegere și avem o comunitate de prieteni care ne sunt alături. Războiul se va termina, iar noi vom ieși din aceste crize mai puternici, mai rezistenți, mai înțelepți și vom continua drumul nostru de construire a unei Moldove libere și democratice, o casă bună pentru oamenii ei”, a declarat Sandu.

„Noi am ales libertatea nu ca pe un cuvânt frumos gravat pe tablou, ci ca pe o dorință liberă de a ne decide soarta singuri, de a ne apăra demnitatea și drepturile, de a fi fericiți la noi acasă”, a adăugat șefa statului.

Aceasta a mai accentuat că Moldova poate să-și păstreze și consolideze democrația doar în Uniunea Europeană.

„Vom face tot ce ne stă în puteri ca să păstrăm pacea și siguranța oamenilor în Moldova. Cu încredere, răbdare, cooperare și eforturi susținute, folosind bunele relații construite cu prietenii și partenerii țării noastre, vom găsi soluții ca să depășim toate greutățile și am încredere că vom reuși, pentru că am ales să reușim. Atunci când am ales libertatea, să fim parte din familia europeană, am ales să reușim.

Viața în Moldova e așa cum o facem împreună. Poate că e bine în alte țări, dar acasă e mai bine, mi-a scris Valeria. Să urmăm îndemnul lui Neli, fetița din clasa a 5-a: Să facem totul din răsputeri ca să transformăm Moldova într-un rai”, a conchis Maia Sandu.

Republica Moldova marchează sâmbătă 31 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică în anul 1991. Ziua Independenței este celebrată anual în data de 27 august. 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu președinta țării, Maia Sandu, și cu prim-ministra, Natalia Gavrilița, au participat la manifestările dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova.

Demnitarii au depus flori la Monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate” și la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei. Ulterior, au participat la ceremonia festivă cu ocazia Sărbătorii Naţionale Ziua Independenței Republicii Moldova, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Maia Sandu a fost înconjurată de cetățeni în PMAN: Oamenii s-au fotografiat împreună cu președinta
La mulți ani, Republica Moldova! Se împlinesc 31 de ani de la proclamarea Independenței

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
/VIDEO/ Caz tragic la Drochia: O gravidă a murit acasă. Medicii au încercat s-o resusciteze timp de o oră
/VIDEO/ Caz tragic la Drochia: O gravidă a murit acasă. Medicii au încercat s-o resusciteze timp de o oră
/VIDEO/ Corupție în actuala guvernare? Dragalin: „Persoane în audiență îmi spun: mi-e frică să vă fac declarații oficiale”
/VIDEO/ Corupție în actuala guvernare? Dragalin: „Persoane în audiență îmi spun: mi-e frică să vă fac declarații oficiale”
/VIDEO/ Soția lui Plahotniuc va fi trimisă în judecată. De ce DOAR UN dosar al oligarhului e pe masa magistraților
/VIDEO/ Soția lui Plahotniuc va fi trimisă în judecată. De ce DOAR UN dosar al oligarhului e pe masa magistraților
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1076: Dronă în Moldova, explozii în Rusia și șocul lui Kim Jong-Un. Unde s-ar putea întâlni Trump cu Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1076: Dronă în Moldova, explozii în Rusia și șocul lui Kim Jong-Un. Unde s-ar putea întâlni Trump cu Putin

Dosarul „Sacoșa neagră”: Expertiza înregistrărilor video a fost finalizată mai devreme. Rezultatele, trimise magistraților CSJ

missing
03 februarie 2025, ora 22:03

A fost finalizată expertiza înregistrărilor video din dosarul „Sacoșa neagră” în care este învinuit fostul președinte al țării, Igor Dodon. Este vorba despre imaginile video care îl surprind pe fostul șef de stat în timp ce primește de la oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc o pungă neagră cu calendar, în care se presupune că ar fi fost bani. Verificările au fost făcute de specialişti ai Centrului Naţional de Expertize Judiciare de la Ministerul Justiţiei, potrivit TVR Moldova

Rezultatele expertizei au fost trimise magistraţilor Curţii Supreme de Justiţiei şi părţilor din dosar încă de pe 2 decembrie anul trecut. Asta deşi, la începutul lui 2024, specialiştii Centrului Naţional de Expertize Judiciare declarau că ar putea începe verificările abia în martie 2025. Avocaţii lui Dodon spun că expertiza a fost făcută cu celeritate, dar nu au dezvăluit prea multe despre rezultate.

„Ciudat a fost faptul că vestita expertiză, planificată pentru martie 2025, a venit mult mai devreme. Este rar în Moldova când acest lucru se întâmplă. Bănuim că, posibil, au fost grăbiţi experţii. Mai greu o să vă comentez acest raport de expertiză, pentru că el încă nu a fost examinat de instanţă cu participarea părţilor. Pot să zic faptul că experţii au confirmat că sunt copii şi că pe aceste copii au fost intervenţii”, a declarat Petru Balan, avocatul lui Igor Dodon.

Procurorul de caz consideră însă că afirmaţia apărătorului este nefondată şi spune că mai sunt şi alte dosare penale în care expertizele au durat până la şapte luni. Acuzatorul nu a oferit detalii privind rezultatul expertizei.

Dosarul Kuliok a fost inițiat în primăvara anului 2020, iar în 2022 a fost trimis în judecată. Igor Dodon este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia cu Moscova, în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și Plahotniuc, privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști. Principala probă în dosar este o înregistrare video, făcută în biroul fostului lider PD, unde lui Dodon i se oferă o sacoșă, în care se presupune că ar fi bani. 

Toți cei vizați pledează nevinovați. Igor Dodon este primul președinte de țară judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost trimis direct la CSJ, singura instanță competentă să examineze cauzele penale pe numele unui șef de stat. Igor Dodon mai este vizat în alte două dosare penale, ambele comasate și examinate în prima instanță la Judecătoria Chișinău. El este învinuit de „depășirea atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat”, în dosarul denumit generic „Energocom” și de utilizarea unui document oficial fals. 

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Noi detalii în cazul femeii moarte la salonul de înfrumusețare: „Abordarea legală e aceeași ca pentru o plăcintărie”
/VIDEO/ Noi detalii în cazul femeii moarte la salonul de înfrumusețare: „Abordarea legală e aceeași ca pentru o plăcintărie”
Tragedie în Chișinău: Un bebeluș a murit la spital după ce s-ar fi înecat cu lapte. Părinții acuză medicii și au alertat poliția
Tragedie în Chișinău: Un bebeluș a murit la spital după ce s-ar fi înecat cu lapte. Părinții acuză medicii și au alertat poliția

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.