Și-a construit trei căsuțe din stuf la capătul grădinii, pe malul bătrânului Nistru, și atrage turiștii ca un magnet. Este vorba de Pavel Țăranu, meșter popular din satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă. Pe lângă aer curat și o priveliște de poveste, bărbatul îi învață pe oaspeți să împletească cu lozie, aceasta fiind pasiunea lui din tinerețe. Astfel că acum căsuțele lui sunt principala destinație turistică din regiunea.
Gospodăria lui Pavel Țăranu, meșter popular din satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă se deosebește mult de celelalte case din localitate. Bărbatul are la capătul grădinii trei căsuțe din stuf, rupte parcă din secolul trecut. Locuințele tradiționale sunt amplasate chiar în copac, deasupra Nistrului, așa cum râul traversează grădina bărbatului.
A construit prima căsuță în 2003, aceasta a fost destinată familiei, dar și oaspeților care-i pășeau pragul. Locul perfect din mijlocul naturii, unde se adunau pentru relaxare și discuții de suflet. Peste câțiva ani, însă, bărbatul a cunoscut un angajat al unui proiect pentru dezvoltarea turismului rural, întâlnire care ia schimbat viziunile la 360 de grade.
„Întâmplător, trecând pe aici, am stat de vorbă cu domni de la platformă, am discutat despre turism și s-a convenit că trebuie de început în zona noastră activități în domeniu. La început am crezut că este o glumă, oaspeții au plecat, noi ne-am relaxat, pentru ca peste un an, să ne trezim la poartă cu turiști de peste hotare”, spune el.
De atunci, bărbatul a participat la mai multe programe menite să dezvolte turismul din regiunea Ștefan Vodă. Ulterior, Pavel Țăranu a mai construit încă două căsuțe. Secretul său, spune bărbatul se ascunde în tradiția și spiritul moldovenesc, este convins că liniștea râului Nistru, vinurile aromate și plăcintele moldovenești pot cuceri inima oricărui turist străin.
„Noi am hotărât să dezvoltăm un turism autentic, ceea ce ține de cultură, de obiceiuri și nu vrem să combinăm modernul cu tradiționalul”, mai spune bărbatul.
Pavel Țăranu spune că de mic copil a învățat că un bărbat trebuie să fie bun în toate, așa că cele mai multe obiecte din căsuțe le-a confecționat chiar el, iar o altă parte din acestea lea adunat din sat. Așa cum lucrurile sunt vechi, proprietarii le-au aruncat, însă meșterul le-a oferit a doua viață, iar fiecare obiect aflat aici are istoria sa.
Pe timp de vară, Pavel Țăranu găzduiește peste 500 de turiști, majoritarea dintre ei vin din România. De obicei, pentru căsuțele de pe malul Nistrului optează grupurile, iar prețul unui loc începe de la 500 de lei. rustic, aici vin și pescarii. Oaspeții sunt ademeniți de liniște și plimbările cu barca pe râul Nistru, dar și de alte activități, precum kaiaching-ul. Interiorul căsuțelor la fel păstrează spiritul tradițional. Camerele au câte șapte locuri de dormit.