Weekendul înseamnă dorință de relaxare. Unele mai aproape de Chișinău, altele mai îndepărtate, în țară există și colțișoare de natură mai puțin știute, unde odihna nu vine neapărat la pachet cu îmbulzeala orașului.
Echipa TV8.md vă prezintă noi obiective turistice uimitoare:
Mănăstirea de lângă satul Hagimus a fost fondată pe 26 mai 1997 de regretatul episcop Dorimedont. La mănăstire sunt 4 biserici și 2 paraclise care adăpostesc părticele de moaște, relicve și sfințenii.
Biserica principală, având hramul „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”, are o pictură neobizantină. La mănăstire își are sediul și un liceu teoretic pentru fete cu profil de arte, iar admiterea are loc anual.
Biserica „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost realizată după proiectul monahului Cleopa. Pictura de pe catapeteasmă a fost realizată la Mănăstirea Putna, iar prima slujbă a fost oficiată în 2010.
Distanța de la Chișinău până la mănăstire este de circa 85 de kilometri.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este cea mai veche din Căușeni, fiind restaurată cu ajutorul SUA. Monumentul arhitectural, construit în secolele XVII - XVIII, se află în lista patrimoniului mondial UNESCO.
Lăcașul sfânt este ctitorit de către domnitorul Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura aparține lui Stanciul Radu și Voicul, fiind ultima etapă în dezvoltarea frescei medievale din Moldova.
Monumentul este unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului (biserică semi-îngropată). Regulile tătare prevedeau ca astfel de construcții să nu depășească înălțimea unui ostaș călare.
Distanța de la Chișinău până la biserică este de circa 85 de kilometri.
Orașul medieval Căușeni, apărut lângă fosta localitate Chișinăul Mare, a fost atestat prima oară la 6 iunie 1455. În a doua jumătate a sec. XIX, localitatea devine un centru important de comercializare a cerealelor şi vinului.
Arheologii au descoperit la Căușeni un apeduct din sec. XVI, şapte morminte, dar și temelia unei clopotnițe. Dinoteriul a fost unul din cele mai mari mamifere care au existat vreodată, fiind înrudit cu elefantul de astăzi.
Baștina dinoteriilor e considerată Africa unde au apărut la începutul perioade terțiare (circa 20 milioane de ani în urmă). În Europa, dinoterii au ajuns circa acum vreo 15 milioane de ani și au dispărut aproximativ cu 2-3 milioane de ani în urmă.
Un memorial dedicat victimelor deportărilor a fost dezvelit în centrul orașului Căușeni pe 6 iulie 2016. Potrivit datelor, în perioada comunistă, 242 de familii din acest raion au fost deportate în Siberia.
Conform datelor recensământului din 2004, populaţia oraşului Căușeni constituia 17.757 de locuitori.
Distanța de la Chișinău până la Căușeni este de circa 80 de kilometri.