Fostul premier, Vlad Filat, a depus o cerere de revizuire a procesului său de judecată la Curtea Supremă de Justiție. Acțiunea vine în urma hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat Republica Moldova pentru judecarea și condamnarea lui Filat în lipsa unui proces de judecată echitabil.
Prin intermediul cererii de revizuire, Vlad Filat solicită Curții Supreme de Justiție să repare încălcările fundamentale comise de instanțele naționale în timpul procesului său inițial.
„De data aceasta, instanțele naționale urmează să țină cont de constatările Curții Europene din hotărârea de condamnare a statului și anume de faptul că nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea, a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de audia martori, numirea expertizelor”, a scris Filat, pe Facebook.
Fostul prim-ministru a subliniat că redeschiderea unei cauze în urma constatărilor Curții Europene este prevăzută atât de legislația internațională, cât și de cea națională, pentru a corecta erorile comise de instanțele naționale și pentru a aplica principiul „restitutio in integrum”, prin care persoana este repusă în situația anterioară constatării încălcării drepturilor.
„Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei monitorizează respectarea de către statele membre a angajamentelor lor internaționale care țin, inclusiv, de executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului. În acest sens, o informație detaliată despre executarea de către Republica Moldova a hotărârii Curții europene prin redeschiderea procesului meu va fi expediată Comitetului de Miniștri”, a mai spus Vlad Filat.
Ex-premierul este ferm convins că, odată cu redeschiderea procesului său și judecarea cauzei într-un mod corect, cu respectarea tuturor drepturilor, își va putea demonstra nevinovăția „într-un proces corect, de care nu am putut beneficia, atât eu, dar și multe alte persoane în perioada „statului capturat”. Toți avem dreptul la dreptate!”, a punctat Filat.
TV8.md reamintește că după șapte ani de examinare, la sfârșitul lunii ianuarie 2023, CEDO a constatat violarea drepturilor fostului premier, Vlad Filat, la un proces de judecată echitabil, iar statul va trebui să-i achite și un prejudiciu moral de 7500 de euro.
Vlad Filat a fost șeful Cabinetului de Miniștri în perioada 2009 – 2013, iar ulterior deputat pe listele partidului Liberal Democrat. În 2015, acestuia i s-a ridicat imunitatea parlamentară, fiind imediat reținut, pentru corupere pasivă și trafic de influență.
Câteva luni mai târziu, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, decizie menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Pe tot parcursul cauzei, fostul prim-ministru nu și-a recunoscut vina și a declarat că dosarul său este unul politic.
După ce a stat în închisoare aproape trei ani, Vlad Filat a fost eliberat condiționat din detenție înainte de termen. Atunci avocatul acestuia a declarat că măsura a fost posibilă datorită deciziilor CEDO. Mai exact, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că Filat este deținut în condiții proaste, iar legislația țării noastre prevede în astfel de situații reducerea pedepsei.