Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu reprezentanții agricultorilor și au discutat principalele probleme cu care aceștia se confruntă.
Contextul și efectele crizelor în lanț, inclusiv energetice și de securitate, au generat costuri crescânde pentru producătorii agricoli.
Președinta Maia Sandu a subliniat că toate instituțiile statului responsabile de domeniul agriculturii sunt în căutarea unor soluții realiste și viabile pentru susținerea producătorilor agricoli.
Ieri, agricultorii au solicitat o întâlnire de urgență cu președinta Maia Sandu pentru a discuta această situație gravă și a găsi soluții concrete. În cazul în care întâlnirea nu va avea loc sau nu se vor obține rezultatele dorite, protestul va continua.
„Am solicitat o întâlnire de urgență cu președinta Maia Sandu mâine dimineața, la prima oră. Dacă nu va fi acceptată sau nu vom avea rezultat scontat, mâine continuăm protestul. Nouă ne trebuie rezultat concret, nu perspectivele jumătate de an, peste un an. Noi nu putem pleca acasă”, a conchis Slusari.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că există „o avalanșă” de probleme în domeniul agriculturii, dar probleme sunt și în alte sectoare, Guvernul fiind nevoit să „împartă același număr de bani într-o sută și una de direcții și care sunt toate într-o situație extrem de gravă”.
Ministrul a mai menționat că solicitările agricultorilor trebuie luate în considerație și că la nivelul UE, a fost deja formată o comisie din 6 state, pentru a aborda această problemă, Guvernul de la Chișinău urmând să delege un reprezentant în această comisie.
TV8.md reamintește că pe 21 iunie, mai mulți fermieri s-au adunat în fața Parlamentului și au cerut să vorbească cu șeful Legislativului, Igor Grosu, președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Iar cu o zi înainte, peste 150 de tractoare, venite din diferire regiuni ale țării, au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii au făcut un tur al clădirii Guvernului și au claxonat îndelung.
Fermierii susțin că vor lăsa tractoarele în fața Guvernului până vor primi un răspuns favorabil de la autorități.