/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 829. Atac aerian masiv împotriva structurii energetice și bombardamente la Odesa

Inițiativa constituirii blocului politic ȘOR, sub lupa Ministerului Justiției: „Nu pot fi preluate denumiri ce creează confuzie”

missing
27 iunie 2023, ora 12:29

Ministerul Justiției va verifica minuțios, din punct de vedere legal, inițiativa lansată de fugarul Ilan Șor de a forma blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări”, abreviat ȘOR. Contactați de TV8, reprezentanții ministerului ne-au comunicat că potrivit legii, este interzisă utilizarea denumirilor care pot crea confuzie, similitudini sau pot induce în eroare alegătorii.

„Inițiativa de a înregistra un bloc electoral cu denumirea Ș.O.R. urmează a fi verificată minuțios din punct de vedere legal. Legea este clară: nu pot fi preluate denumiri ce creează confuzie, similitudini și duc în eroare alegătorii”, precizează Ministerul Justiției.

Potrivit comunicatului, Comisia Electorală Centrală va analiza atent solicitarea de înregistrare a blocului ȘOR și va lua o decizie în conformitate cu prevederile legale.

„Decizia Curții Constituționale nu poate fi încălcată, iar în acest caz, Comisia Electorală Centrală va evalua și lua o decizie privind înregistrarea concurentului electoral”.

La o săptămână după ce Partidul Șor a fost scos în afara legii, fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a anunțat despre formarea blocului politic „Șansă, Obligații, Realizări”, care va fi format din două partide mai puțin cunoscute. Este vorba despre Partidul politic Moldovenesc „Ai Noștri”, asociat cu forțe proruse și „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, condusă de un lider care a colaborat și anterior cu Partidul Șor.

„Am luat decizia de a forma Blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări”. Denumirea prescurtată este Blocul „Ș.O.R” și are două obiective: de a obține victoria la alegerile locale, prezidențiale și parlamentare, dar și de a face tot posibilul pentru ca Moldova să devină bogată, prosperă și cu adevărat independentă. Blocul este deschis pentru toți doritorii de a construi o Moldovă înfloritoare și care își văd viitorul în țara noastră. Eu voi avea rolul de coordonator politic în activitatea blocului”, a spus Șor, pe 26 iunie.

TV8.md reamintește că Partidul Șor a fost scos în afara legii. Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie, hotărârea în raport cu sesizarea Guvernului Republicii Moldova, privind verificarea constituționalității formațiunii.

Potrivit CC, partidul se consideră dizolvat de la data pronunțării prezentei hotărâri. Astfel, niciun act al acestui partid, adoptat după pronunțarea deciziei, nu are valoare juridică. 

Ministrul Justiției va desemna o comisie care va întreprinde măsurile necesare pentru lichidarea Partidului și radierea acestuia din registrul de stat. 

Reprezentanții și membrii partidului, care la data pronunțării hotărârii exercită mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte formațiuni politice parlamentare. 

Iar reprezentanții și membrii partidului, care exercită mandate reprezentative în organele unităților administrativ-teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni. 

Listele candidaților supleanți din partea Partidului Șor în Parlament și în consiliile locale, validate anterior, se declară nule de la data pronunțării hotărârii. 

Prezenta hotărâre este definitivă și nu se supune unui drept de atac.

Deputata Marina Tauber susține că decizia Curții Constituționale cu privirea la scoaterea Partidului Șor în afara legii nu schimbă nimic pentru echipa sa. Ba mai mult, membrii deja au alte formule pentru activitatea ulterioară.

„Este o decizie fără precedent, o decizie rușinoasă. Devenim vestiți în toată lumea prin faptele rușinoase, prin precedente care creează situații foarte periculoase. Noi cu dumneavoastră vom mai vedea consecințele acestei decizii. Noi, echipa lui Ilan Șor rămânem Partidul Șor. Dacă ei ne-au luat ștampila, Dumnezeu cu ei, echipa noastră rămâne puternică și mai consolidată. Deja avem mai multe formule cum să continuăm lupta noastră. Decizia aceasta nu schimbă nimic pentru noi”, a spus Tauber, după finalizarea ședinței CC.

Iar avocatul formațiunii Șor, Aureliu Colenco, spune că va ataca la CEDO decizia Curții  Constituționale cu privirea la scoaterea partidului în afara legii.

Pe 13 aprilie, magistrații Curții de Apel l-au condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de pușcărie pe Ilan Șor în dosarul „Frauda bancară”. Acesta a fost găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani, astfel că toată averea lui, pe care era aplicat sechestru, urmează să fie confiscată în favoarea statului. 

Este vorba despre bunuri estimate la cinci miliarde 291 de milioane de lei. Imediat după pronunțarea sentinței, Ilan Șor a declarat, într-o intervenție pe Facebook, că magistrații au emis o hotărâre ilegală și i-a amenințat cu pușcăria. 

Ilan Șor a părăsit țara în 2019, imediat ce Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare. Acesta se află în Israel, de unde organizează proteste împotriva guvernării.

Ulterior, Ilan Șor a rămas fără fotoliul de deputat. Parlamentul a examinat joi, 27 aprilie, proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea de drept a calității de deputat în Legislativ. Proiectul a fost susținut de 56 de deputați, iar 26 nu au votat.

Șor a afirmat că retragerea mandatului său de deputat contravine legislației naționale, dar și jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). 

Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.

/VIDEO/ Maia Sandu și Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionarii Aeroportului. Reacția Președinției
/VIDEO/ Maia Sandu și Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionarii Aeroportului. Reacția Președinției
/PROMO/ Copii cu viață de maturi: Istorii ce emoționează - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Copii cu viață de maturi: Istorii ce emoționează - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Cine este Ion Munteanu, oficial procuror general: Avere de milioane și 19 luni de interimat la PG
/VIDEO/ Cine este Ion Munteanu, oficial procuror general: Avere de milioane și 19 luni de interimat la PG
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
/VIDEO/ Circulara privind referendumul pro-european, cu caracter de recomandare? MEC susține că nu se implică în promovarea plebiscitului
/VIDEO/ Circulara privind referendumul pro-european, cu caracter de recomandare? MEC susține că nu se implică în promovarea plebiscitului

/VIDEO/ Motivele pentru care Partidul lui Galbur nu a semnat Pactul pentru Europa: „Nu sunt gata să îmi compromit viziunile politice”

missing
31 mai 2024, ora 21:28

Partidul Național Moldovenesc, declarat pro-unionist, nu a semnat Pactul Pentru Europa, căruia i s-au alăturat duminică, 26 mai, 12 formațiuni politice din Republica Moldova. Liderul PNM, Dragoș Galbur spune că au existat două motive pentru care au preferat să se abțină. 

Potrivit lui Galbur, pentru ca să semneze, cei de la Partidul Național Moldovenesc au solicitat ca inițiatorii pactului să includă în textul documentului prevederi privind parcursul Republicii Moldova către Alianța Nord-Atlantică. 

„Inițial, Platforma DA, LOC și toate partidele astea care au pornit Pactul Pentru Europa, au inclus că Moldova trebuie să facă parte din spațiul Nord-Atlantic și Ion Chicu a zis că el nu semnează dacă rămâne propoziția asta și ei au scos-o. În actul final, nu există garanții de securitate pentru R. Moldova”, a explicat Dragoș Galbur în cadrul ediției de vineri, 31 mai, a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8. 

Iar asta nu e tot. Galbur susține că a ales să nu semneze pactul și din motivul că în lista semnatarilor ar exista și partide finanțate astăzi de Rusia, care nu sunt cu adevărat pro-europene.

„Eu sunt tânăr politician, eu abia am un an în politică. Eu nu sunt gata să îmi compromit viziunile politice, imaginea politică, stând și semnând o înțelegere cu Ion Ceban, cu Ion Chicu, cu partide din astea care știm foarte bine și știe și guvernarea foarte bine cum sunt finanțate”, a menționat politicianul.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Igor Chiriac a precizat că partidul din care face parte a semnat pactul în condițiile în care salută coagularea forțelor politice în jurul ideii de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, deși nu este 100% convins că toate partidele semnatare împărtășesc valori europene. 

Duminică, 26 mai, 12 partide au semnat un acord prin care și-au asumat angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

De asemenea, partide adoptă „obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, punând interesul public deasupra intereselor personale, de grup și de partid”.

Un alt punct al Pactului pentru Europa se referă la condamnarea războiului de agresiune „și ocuparea cu forța a teritoriilor unor state suverane și independente, manifestându-ne atașamentul profund principiilor dreptului internațional și convențiilor, care apără suveranitatea, independența și integritatea statelor semnatare ale Cartei ONU, principii recunoscute în Constituția Republicii Moldova și tratatele fundamentale ale Uniunii Europene”.

Lista partidelor semnatare:

  • Partidul Verde Ecologist din Moldova
  • Partidul Acțiune Și Solidaritate
  • Partidul Dezvoltării Și Consolidării Moldovei
  • Partidul Liberal Democrat Din Moldova
  • Partidul Social Democrat European
  • Partidul Național Liberal
  • Partidul Puterea Oamenilor
  • Partidul Mișcarea Alternativă Națională
  • Platforma DA
  • Partidul Schimbării
  • Liga Orașelor Și Comunelor
  • Coaliția Pentru Unitate Și Bunăstare
  • Partidul Politic „Voința Poporului”

Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/PROMO/ Copii cu viață de maturi: Istorii ce emoționează - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Copii cu viață de maturi: Istorii ce emoționează - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
Cerere de ofertă pentru achiziționare și livrare echipament
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram