Ministerul Justiției va verifica minuțios, din punct de vedere legal, inițiativa lansată de fugarul Ilan Șor de a forma blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări”, abreviat ȘOR. Contactați de TV8, reprezentanții ministerului ne-au comunicat că potrivit legii, este interzisă utilizarea denumirilor care pot crea confuzie, similitudini sau pot induce în eroare alegătorii.
„Inițiativa de a înregistra un bloc electoral cu denumirea Ș.O.R. urmează a fi verificată minuțios din punct de vedere legal. Legea este clară: nu pot fi preluate denumiri ce creează confuzie, similitudini și duc în eroare alegătorii”, precizează Ministerul Justiției.
Potrivit comunicatului, Comisia Electorală Centrală va analiza atent solicitarea de înregistrare a blocului ȘOR și va lua o decizie în conformitate cu prevederile legale.
„Decizia Curții Constituționale nu poate fi încălcată, iar în acest caz, Comisia Electorală Centrală va evalua și lua o decizie privind înregistrarea concurentului electoral”.
La o săptămână după ce Partidul Șor a fost scos în afara legii, fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a anunțat despre formarea blocului politic „Șansă, Obligații, Realizări”, care va fi format din două partide mai puțin cunoscute. Este vorba despre Partidul politic Moldovenesc „Ai Noștri”, asociat cu forțe proruse și „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, condusă de un lider care a colaborat și anterior cu Partidul Șor.
„Am luat decizia de a forma Blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări”. Denumirea prescurtată este Blocul „Ș.O.R” și are două obiective: de a obține victoria la alegerile locale, prezidențiale și parlamentare, dar și de a face tot posibilul pentru ca Moldova să devină bogată, prosperă și cu adevărat independentă. Blocul este deschis pentru toți doritorii de a construi o Moldovă înfloritoare și care își văd viitorul în țara noastră. Eu voi avea rolul de coordonator politic în activitatea blocului”, a spus Șor, pe 26 iunie.
TV8.md reamintește că Partidul Șor a fost scos în afara legii. Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie, hotărârea în raport cu sesizarea Guvernului Republicii Moldova, privind verificarea constituționalității formațiunii.
Potrivit CC, partidul se consideră dizolvat de la data pronunțării prezentei hotărâri. Astfel, niciun act al acestui partid, adoptat după pronunțarea deciziei, nu are valoare juridică.
Ministrul Justiției va desemna o comisie care va întreprinde măsurile necesare pentru lichidarea Partidului și radierea acestuia din registrul de stat.
Reprezentanții și membrii partidului, care la data pronunțării hotărârii exercită mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte formațiuni politice parlamentare.
Iar reprezentanții și membrii partidului, care exercită mandate reprezentative în organele unităților administrativ-teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni.
Listele candidaților supleanți din partea Partidului Șor în Parlament și în consiliile locale, validate anterior, se declară nule de la data pronunțării hotărârii.
Prezenta hotărâre este definitivă și nu se supune unui drept de atac.
Deputata Marina Tauber susține că decizia Curții Constituționale cu privirea la scoaterea Partidului Șor în afara legii nu schimbă nimic pentru echipa sa. Ba mai mult, membrii deja au alte formule pentru activitatea ulterioară.
„Este o decizie fără precedent, o decizie rușinoasă. Devenim vestiți în toată lumea prin faptele rușinoase, prin precedente care creează situații foarte periculoase. Noi cu dumneavoastră vom mai vedea consecințele acestei decizii. Noi, echipa lui Ilan Șor rămânem Partidul Șor. Dacă ei ne-au luat ștampila, Dumnezeu cu ei, echipa noastră rămâne puternică și mai consolidată. Deja avem mai multe formule cum să continuăm lupta noastră. Decizia aceasta nu schimbă nimic pentru noi”, a spus Tauber, după finalizarea ședinței CC.
Iar avocatul formațiunii Șor, Aureliu Colenco, spune că va ataca la CEDO decizia Curții Constituționale cu privirea la scoaterea partidului în afara legii.
Pe 13 aprilie, magistrații Curții de Apel l-au condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de pușcărie pe Ilan Șor în dosarul „Frauda bancară”. Acesta a fost găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani, astfel că toată averea lui, pe care era aplicat sechestru, urmează să fie confiscată în favoarea statului.
Este vorba despre bunuri estimate la cinci miliarde 291 de milioane de lei. Imediat după pronunțarea sentinței, Ilan Șor a declarat, într-o intervenție pe Facebook, că magistrații au emis o hotărâre ilegală și i-a amenințat cu pușcăria.
Ilan Șor a părăsit țara în 2019, imediat ce Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare. Acesta se află în Israel, de unde organizează proteste împotriva guvernării.
Ulterior, Ilan Șor a rămas fără fotoliul de deputat. Parlamentul a examinat joi, 27 aprilie, proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea de drept a calității de deputat în Legislativ. Proiectul a fost susținut de 56 de deputați, iar 26 nu au votat.
Șor a afirmat că retragerea mandatului său de deputat contravine legislației naționale, dar și jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).