De fiecare dată când în lume are loc un cutremur puternic, ne întrebăm cât de sigure sunt blocurile noastre. Și se pare că la asta ne oprim. TV8 a încercat astăzi să afle care este starea clădirilor din Capitală. Dacă seismologii spun că nu stăm bine deloc, autoritățile Capitalei își pasează responsabilitățile. Cert este că o astfel de estimare nu s-a făcut de 18 ani.
„Dacă sunt unele blocuri avariate, deja într-o stare deplorabilă, cum a fost cazul de la Otaci din 2019. La un eventual seism semnificativ sau chiar și moderat aceste blocuri pot fi afectate. Pentru blocurile în stare bună pot fi înregistrate unele fisuri”, a declarat director, Institutul de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară.
Potrivit seismologilor, la fel de vulnerabile, în cazul unui cutremur de peste șase pe scara Richter, sunt inclusiv clădirile considerate monumente istorice. Acestea ar putea fi puternic afectate sau chiar se pot surpa. Riscurile sunt foarte mari și pentru blocurile cu fisuri în balcoane. De exemplu, cele cu 16 etaje de pe strada Ismail. Specialiștii spun că tragediile pot fi prevenite, doar că autoritățile nu fac nimic. Nu se face nici măcar evaluarea clădirilor și estimarea pagubelor cu care ne-am putea alege în cazul unui cutremur puternic. Ultima de acest fel a fost efectuată acum 18 ani.
„Ar fi necesară o evaluare, o pașaportizare detaliată a clădirilor, dar este foarte dificil de executat aceste lucrări. A fost o bază de date la nivelul municipiului Chișinău, numai că e la nivelul anului 2005. Când s-au făcut lucrări de microzonare seismică a municipiului, s-a estimat riscul seismic”, a menționat Nicoară.
Am încercat să aflăm la direcția Arhitectură a Capitalei de ce nu se fac aceste evaluări, dar am fost direcționați în altă parte.
„Este o competență a Agenției Supraveghere Tehnică, rezistența clădirilor la seismicitate și asta intră în obligațiunile legislative a verificatorilor de proiect și proiectanților. Noi avem cerințe în conformitate cu zonificarea”, a specificat șef adjunct direcția Arhitectură, Petru Gurău.
Unul dintre adjuncții Agenției Supraveghere Tehnică ne-a spus că nu este împuternicit să discute cu presă și ne-a redirecționat la director. Acesta nu a fost de găsit la telefon, astfel că le-am trimis o solicitare, în care am cerut date despre starea clădirilor din Moldova. Până la această oră nu am primit însă vreun răspuns. În timp ce autoritățile își pasează responsabilitățile, oamenii sunt tot mai îngrijorați de siguranța caselor în care stau:
„- Blocul în care trăiesc are peste 40 de ani și chiar mă tem.
- Cunoașteți ce trebuie să faceți ca să evităm victime?
- Da ce putem să facem? Cu așa ceva nu te pui”.
„- Iată aceste clădiri îmi pare că încă mult vor ține.
- Credeți că acestea noi sunt mai vulnerabile?
- Timpul o să arate.”
„Eu cred că sunt sigure astea cu cinci etaje. Mai mici care sunt, dar mari nu știu”.
„Eu aș sta într-un colț a camerei unde sunt pereții principali și aș aștepta puțin fără panică. Panica în blocuri unde sunt scările e cel mai strașnic”.
Potrivit specialiștilor, primul lucru cu care ar putea contribui oamenii la siguranța clădirilor este să nu mai intervină în structura de rezistență a blocurilor. Iar în cazul unui seism, trebuie să respectăm câteva reguli simple: să nu ne panicăm și să nu fugim pe scări, deoarece acestea sunt cel mai fragil element al construcției unui bloc, spun experții.
„În primul rând în locuințe trebuie să alegem un loc cât mai sigur. De obicei sunt sub pereții de rezistență, care sunt cei mai trainici. Și să așteptăm deja declanșarea undei. După care, în scurt timp, să ne evacuăm din clădire”, a conchis director, Institutul de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară.
Unul dintre cele mai puternice seisme produse în țara noastră a avut loc în mai 1990. Acesta a fost estimat la o intensitate de 7,4 pe pe scara Richter, în urma căruia mai multe clădiri din Chișinău s-au făcut ruine. Câteva ore mai târziu seismul s-a repetat, la fel de puternic.
În urma acelui cutremur, din 1990, au fost înregistrate 78 de victime. Un alt seism a avut loc în 1989, când un bloc de locuit cu 16 etaje de pe strada Miorița s-a mișcat din loc cu cinci centimetri. Două persoane au murit atunci, iar locatarii au fost evacuați pentru un an. Ulterior, după consolidarea blocului, oamenii au revenit acasă.