Războiul din Ucraina a intrat duminică, 5 ianuarie 2025, în a 1047-a zi. Circa 1.700 de soldați ucraineni dintr-o brigadă alcătuită din aproximativ 6.000 de membri, dintre care o parte au fost instruiți în Franța, au dezertat încă dinainte să ajungă pe front. Cazul este investigat, în prezent, de șefii Ministerului Apărării, relatează agenția EFE.
UPDATE Kremlinul face tot ce-i stă în putință pentru a recâștiga controlul asupra Republicii Moldova. Anul trecut a depus eforturi pentru a influența alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), dar tacticile folosite nu i-au adus rezultatele dorite. În aceste condiții, a decis să utilizeze o altă armă, comentează publicația poloneză Onet. Regiunea separatistă prorusă Transnistria, din estul Republicii Moldova, este aproape complet dependentă de gazele rusești. Cu toate acestea, Gazprom a decis să întrerupă livrările, expunând Transnistria și Republica Moldova per ansamblu la o gravă criză energetică și umanitară. Experții sunt de acord asupra unui aspect, și anume că Moscova intenționează în acest fel să provoace și mai multe tensiuni la Chișinău înainte de alegerile parlamentare, prevăzute să aibă loc pe 11 iulie 2025, scrie Libertatea.
UPDATE Ministerul de interne al Poloniei stabileşte reguli şi reglementări pentru evacuarea civililor şi a valorilor naţionale culturale în caz de război sau de un dezastru natural, scrie AP. Un plan similar a fost anunţat şi de Lituania, anul trecut, notează Mediafax.
UPDATE Armata lui Zelenski continuă să piardă teren pe frontul din Donbass în fața forțelor ruse, mai numeroase și mai bine înarmate. Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din țară, la coruperea unor responsabili și la acțiuni de recrutare forțată, în care ofițerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale. Peste 60.000 de soldați ucraineni au dezertat în 2024.
UPDATE Cotidianul rus Izvestia a anunțat că unul dintre reporterii săi a fost ucis de un atac cu dronă în apropierea orașului Donețk din estul Ucrainei, relatează Reuters. „Armata ucraineană a lansat un atac cu dronă asupra unei mașini civile care îl transporta pe corespondentul independent al Izvestia, Alexander Martemianov”, a relatat cotidianul pe canalul de Telegram.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că forțele ruse și nord-coreene au suferit pierderi grele în luptele din sudul regiunii ruse Kursk, potrivit Reuters. „În luptele de ieri și de astăzi din apropierea unui singur sat, Makhnovka, în regiunea Kursk, armata rusă a pierdut până la un batalion de soldați de infanterie nord-coreeni și parașutiști ruși”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, referindu-se la un raport al comandantului de vârf al Ucrainei.
UPDATE Trupele ruse se deghizează în civili pentru a ocoli pozițiile militare ucrainene din sectorul de la Torețk al liniei frontului din regiunea Donețk, a declarat comandantul bateriei de artilerie din cadrul brigăzii ucrainene care luptă în acel punct, pentru publicația Suspilne.
UPDATE Armata rusă a susținut sâmbătă că a interceptat opt rachete americane ATACMS lansate de Ucraina împotriva teritoriului său, un tip de atac prezentat de Moscova drept „o linie roşie” în conflict.
UPDATE Pokrovsk, un oraș care avea 60 000 de locuitori înainte de războiul declanșat de Rusia în februarie 2024, este cea mai mare localitate unde apărarea Ucrainei riscă să cedeze sub asaltul Moscovei. Forţele ruse continuă să lanseze atacuri în apropiere de Pokrovsk cu scopul de a-l ocoli dinspre sud şi de a tăia liniile de aprovizionare a trupelor ucrainene, a declarat armata Kievului sâmbătă, potrivit Reuters.