Cei doi cetățeni ruși, deconspirați de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), după ce ar fi pus la cale o rețea de agentură pe teritoriul Republicii Moldova, coordonată de FSB-ul rusesc, sunt Iurie Gudilin și Vadim Iurcenco. Informația a fost confirmată de sursele TV8.md.
Vadim Iurcenco este adjunctul lui Igor Dodon la Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă, iar Iurie Gudilin este cunoscut drept unul dintre cetățenii Federației care i-ar fi consultat pe reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM) în cadrul mai multor campanii electorale.
Vadim Iurcenco are 40 de ani și este vicepreședinte al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse din ianuarie 2022. Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Uniunii, Iurcenco are studii juridice. A fost director general adjunct pentru operațiuni la JSC Smart Grid Company, parte a grupului Transmashholding.
A mai fost director general adjunct la o societate publică pe acțiuni, iar între anii 2014-2015 a ocupat diverse funcții în cadrului Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia și a deținut funcții de conducere în alte companii mari.
Am încercat să obținem o reacție de la Igor Dodon, însă acesta are telefonul mobil deconectat.
Iurie Gudilin este una dintre cele nouă persoane, cetățeni moldoveni și ruși, incluși de Departamentul Trezoreriei SUA la sfârșitul lunii octombrie 2022, în lista de sancțiuni Global Magnitsky, alături de oligarhii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, dar și soția deputatului fugar, Sara Șor.
Gudilin este un tehnolog politic rus și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care ar fi fost coordonatorul eforturilor din anii 2020 și 2021 de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova. În acest sens, Gudilin a colaborat cu cetățenii ruși Olga Grak și Leonid Gonin.
Presa a scris că Gudilin, Grak și Gonin l-au consiliat pe fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, în timpul campaniei pentru prezidențialele din anul 2020. Consultanții ruși au avut întâlniri cu un număr mare de membri ai PSRM, condus pe atunci de Igor Dodon. În cadrul acestor întâlniri, Gudilin și Grak au făcut presiuni asupra membrilor de frunte ai PSRM să le accepte asistența și sprijinul, în schimbul promisiunii că vor fi avantajați în fața Administrației prezidențiale a Rusiei. În 2020, Gudilin a facilitat și un canal de plată, folosind criptomonede, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influență electorală. În 2021, aceiași consultanți au propus serviciile Ministerului de Interne al Rusiei pentru localizarea cetățenilor moldoveni care locuiesc în Rusia și a-i convinge să voteze.
Echipa lui Gudilin ar fi oferit, de asemenea, sprijin unui grup de politic de opoziție, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de primarul Capitalei, Ion Ceban. Ceban a negat la acea vreme acest lucru.
Potrivit Departamentului Trezoreriei, aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva Guvernului Republicii Moldova. Gudilin și echipa acestuia au plănuit să angajeze o echipă permanentă pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online.
Totodată, Iurie Gudilin a lucrat manager al Agenției de Cercetare de Internet, sancționată de SUA, pentru înființarea unei fabrici de troli.
Amintim că șeful SIS, Alexandru Musteață, a anunțat despre destructurarea în comun cu PCCOCS, a unei rețele de agentură, creată pe teritoriul Republicii Moldova de către doi cetățeni ruși, coordonați la rândul lor, de către FSB-ul de la Moscova. Cei doi agenți ruși racolau cetățeni moldoveni, care ulterior prin acțiunile lor, influențau activitățile social-politice din țară, în interesul Federației Ruse.
Potrivit directorului SIS, în cei doi ani, în care s-a documentat activitatea rețelei de agentură, s-a stabilit că aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare împotriva unor lideri politici și actori politici și a organizat proiecte informaționale tenebre, precum campanii în mediul virtual, prin intermediul mai multor platforme de socializare, în special pe telegram, aceasta fiind platforma prin care se distribuie cele mai multe informații false. Mai mult, șeful SIS susține că după 24 februarie 2022, grupul a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul de a participa la provocări de acte violente. Pentru organizarea acestor acțiuni, au fost create canale de finanțare.