Instituții responsabile de securitatea și politica externă a statului discută mai multe opțiuni de răspuns față de politicile ostile ale Federației Ruse față de Republica Moldova. O spune ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care menționat că urmează să fie luate anumite decizii referitoare la acțiunile întreprinse de Moscova față de țara noastră.
„Federația Rusă, timp de foarte mulți ani, a aplicat politici ostile față de R. Moldova. Este vorba și de sprijinul pentru separatism, menținerea ilegală a trupelor ruse, embargouri asupra produselor moldovenești, fructelor, legumelor, vinurilor.
Au fost și mai multe acțiuni ostile față de R. Moldova întreprinse de serviciile speciale rusești, mă refer aici la informațiile prezentate de către SIS. Pentru a răspunde la aceste activități, alături de mai multe instituții responsabile de securitatea și politica externă a statului, discutăm mai multe opțiuni de răspuns față de aceste politici ostile a Federației Ruse. Atunci când se vor lua anumite decizii politice vom veni cu anunțuri exacte pe acest subiect”, a spus Popescu în marja Summitului NATO de la Vilnius.
Anterior s-a vehiculat că autoritățile de la Chișinău iau în calcul reducerea numărului de diplomați ruși în Republica Moldova. Declarațiile aparțin președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a anunțat că se fac evaluări în acest sens la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar la final se vor discuta propuneri concrete.
„Federaţia Rusă nu a ştiut niciodată să respecte ţările vecine sau fostele republici sovietice. Ele au fost tot timpul tratate ca un apendice, ca teritoriul lor. Explicaţia este simplă – se comportă ca un imperiu cu apucături vechi, toxice. Îşi extind hotarele, nu respectă legile internaţionale, ceea ce vedem că se întâmplă în Ucraina”, a afirmat Grosu.
În replică, purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a comentat apelurile autorităţilor de la Chişinău. Aceasta consideră că numărul de angajați ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău este absolut justificat și le-a cerut autorităților moldovene să nu mai acționeze în favoarea Occidentului.
„Numărul actual al angajaților Ambasadei Rusiei din Republica Moldova este unul absolut justificat, Moscova este interesată să dezvolte relaţiile sale cu poporul republicii”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe.
„Partea rusă este interesată să extindă și să consolideze aceste relaţii cu poporul moldovean prieten, pe baza principiilor de respect reciproc și neintruziune în afacerile interne. Având în vedere aceste criterii, numărul actual al angajaţilor Ambasadei Rusiei de la Chișinău este unul absolut justificat', a susţinut Zaharova, într-un comentariu.
În urma declarațiilor Mariei Zaharova, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că „instituțiile statului lucrează asupra mai multor modalități de limitare a acțiunilor ostile ale Federației Ruse față de Republica Moldova, care au loc nu doar pe linia diplomatică”.
„În aceste eforturi sunt implicate mai multe instituții responsabile de securitatea statului. Pe măsură luării deciziilor, instituțiile responsabile de aplicarea lor vor face anunțurile corespunzătoare”, au menționat reprezentanții MAEIE pentru TV8.md.
Între timp, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat la 10 iunie, despre destructurarea în comun cu PCCOCS, a unei rețele de agentură, creată pe teritoriul Republicii Moldova de către doi cetățeni ruși, coordonați la rândul lor, de către FSB-ul de la Moscova. Cei doi agenți ruși racolau cetățeni moldoveni, care ulterior prin acțiunile lor, influențau activitățile social-politice din țară, în interesul Federației Ruse.
Cei doi cetățeni ruși, deconspirați de SIS sunt Iurie Gudilin și Vadim Iurcenco. Informația a fost confirmată de sursele TV8.md.
Vadim Iurcenco este adjunctul lui Igor Dodon la Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă, iar Iurie Gudilin este cunoscut drept unul dintre cetățenii Federației care i-ar fi consultat pe reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM) în cadrul mai multor campanii electorale.
Potrivit directorului SIS, în cei doi ani, în care s-a documentat activitatea rețelei de agentură, s-a stabilit că aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare împotriva unor lideri politici și actori politici și a organizat proiecte informaționale tenebre, precum campanii în mediul virtual, prin intermediul mai multor platforme de socializare, în special pe telegram, aceasta fiind platforma prin care se distribuie cele mai multe informații false.
Mai mult, șeful SIS susține că după 24 februarie 2022, grupul a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul de a participa la provocări de acte violente. Pentru organizarea acestor acțiuni, au fost create canale de finanțare.