Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și mister elucidat. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

externe

Război în Ucraina, ziua 506: Țintele lui Putin și poză cu Prigojin. General: „NATO să se pregătească de război iminent cu Rusia”

14 iulie 2023, ora 23:03

Generalul (r) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, este de părere că NATO ar trebui să înceapă să se pregătească în vederea unui „război iminent” cu Rusia, conform Digi24. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că a primit sprijin internaţional larg pentru consolidarea pe termen lung a apărării Ucrainei, inclusiv din afara G7. Totodată, Kievul avertizează că aprovizionarea cu gaz rusesc către Europa va fi întreruptă, ceea ce ar putea forța țările din Europa Centrală să încerce să îl înlocuiască în totalitate, scrie Politico. 

La câteva ore după ce liderul paramilitar rus Evgheni Prigojin a început un marș de scurtă durată către Moscova, FSB a reținut mai mulţi ofițeri militari de rang înalt, între care generalul Serghei Surovikin, şeful forțelor aerospațiale, notează The Wall Street Journal (WSJ). Între timp, președintele rus Vladimir Putin a anunțat ținta prioritară pe front și a subliniat că gruparea de mercenari Wagner „pur și simplu nu există”. Pe de altă parte. preşedintele american, Joe Biden, l-a sfătuit joi pe liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, să „fie atent” la ceea ce mănâncă, referindu-se la posibilitatea ca acesta să fie otrăvit.

UPDATE: Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba şi-a exprimat satisfacţia faţă de rezultatele recentului summit NATO de la Vilnius şi a apreciat că din punct de vedere psihologic ţara sa este deja membră a Alianţei Nord-Atlantice, informează DPA, preluată de Agerpres.

UPDATE: Moscova a respins o solicitare venită din partea administrației prezidențiale a Africii de Sud, care a sugerat ca Rusia să-l trimită mai bine pe Serghei Lavrov, la un summit care va avea loc la Johannesburg, în locul lui Vladimir Putin, pe numele căruia este emis un mandat internațional de arestare. Explicația oficialilor sud-africani: dacă Putin își face apariția la acest summit, autoritățile se vor afla într-o „dilemă” în ceea ce privește arestarea sa, informează The Moscow Times, citat de Digi24

UPDATE: Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii trebuie să înțeleagă că Rusia desfășoară toate resursele posibile pentru a opri avansarea forțelor Kievului în estul și sudul țării, potrivit Sky News.

UPDATE: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că este de aceeaşi părere cu liderul rus Vladimir Putin că ar trebui extins acordul care să permită exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, însă Kremlinul a precizat ulterior că nu a făcut declaraţii în acest sens.

UPDATE: Volodimir Zelenski a reiterat vineri, la întâlnirea avută cu cu şefii armatei şi ai serviciilor secrete, că, potrivit informaţiilor de care dispune Ucraina, „nu există nicio ameninţare de invazie din partea Belarusului”.

Șeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kirilo Budanov, a expus situaţia de securitate de la graniţa cu Belarus, după ce au existat temeri de noi atacuri în urma unor informaţii potrivit cărora grupul de mercenari ruşi Wagner se deplasează în Belarus după rebeliunea eşuată în Rusia, scrie Hotnews.

UPDATE Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, a spus că GUR are „surse” în cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. „Avem propriile noastre surse. În cele mai apropiate birouri (la Putin, n.red.), ca să zic așa. Prin urmare, de obicei știm ce se întâmplă”, a spus Budanov într-un interviu pentru Reuters, potrivit Ziare.com.

UPDATE Statele Unite şi aliaţii din cadrul NATO generează riscuri privind un conflict militar direct cu Rusia, a avertizat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în contextul în care partenerii occidentali au anunţat menţinerea asistenţei pentru Ucraina, scrie ZF.

UPDATE Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, vineri, că a obţinut aprobarea omologului său rus, Vladimir Putin, pentru prelungirea Acordului privind transporturile de cereale pe Marea Neagră, scrie Mediafax.

UPDATE Şeful agenţiei nucleare ruse Rosatom, Aleksei Lihaciov, a respins joi acuzaţiile potrivit cărora Moscova ar intenţiona să arunce în aer centrala nucleară Zaporojie, ocupată temporar de trupele ruse în sudul Ucrainei, relatează DPA, conform Agerpres.

UPDATE Rusia intenționează să construiască zeci de lagăre de prizonieri în toată Ucraina, în următorii ani, ceea ce constituie un alt semn că Moscova se pregătește pentru un lung război.  

UPDATE Rusia a afirmat că o dronă ucraineană ar fi lovit oraşul Kurceatov, situat în vestul țării, unde se află se află o centrală nucleară funcţională similară celei de la Cernobîl. În acest context, oficialii ruși au acuzat Occidentul că „sponsorizează terorismul nuclear”, potrivit Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri cu şefii armatei şi ai serviciilor secrete pentru a se informa cu privire la situaţia de pe front şi, de asemenea, pentru a aborda probleme precum securitatea la instalaţiile nucleare ale ţării şi la frontiera de nord cu Rusia, informează Ukrainska Pravda şi Unian, citate de Agerpres.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat vineri că intenţionează să menţină contactele cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, precizând că nu este stabilit nimic clar, scrie Mediafax.

UPDATE Municipalitatea din Kiev a interzis folosirea publică a „produselor culturale” în limba rusă, ca de exemplu cărţile, muzica, filmele şi piesele de teatru, relatează vineri agenția DPA.

UPDATE Munițiile cu dispersie furnizate de SUA au ajuns atât de repede în Ucraina pentru că erau deja prepoziționate în Europa, a declarat un oficial american pentru CNN. Acum că munițiile sunt în Ucraina, când vor fi folosite? „Am luat decizia de a-i lăsa pe ruși să fie primii care află”, a declarat oficialul.

UPDATE Un şef de serviciu de spionaj nu mai poate astăzi să rămână în umbră, spune într-un interviu pentru Reuters generalul Kirilo Budanov, șeful Directoratului General pentru Informaţii al Ucrainei (GUR). „Am pierdut complet războiul informațional în 2014. Iar războiul, care a început în (2022) – am început aici într-un mod complet diferit. Iar acum rușii pierd bătălia informațională”, a declarat Budanov.

UPDATE Premierul maghiar Viktor Orbán a spus că al Treilea Război Mondial a fost evitat la summitul NATO, deoarece Alianța Nord-Atlantică nu include Ucraina. „Dacă americanii ar dori, mâine dimineață ar fi pace, pentru că Ucraina nu ar mai putea continua războiul pe cont propriu.” El a adăugat că nimeni nu știe de ce nu se întâmplă acest lucru și nu am primit un răspuns la această întrebare la summitul NATO, potrivit Știripesurse.

UPDATE Rada Supremă de la Kiev a adoptat un apel către președintele Georgiei și parlamentele statelor membre ale UE cu privire la necesitatea implementării unui act umanitar al grațierii fostului lider georgian Mihail Saakașvili, care este şi cetăţean al Ucrainei. În documentul adoptat, vineri, în Rada Supremă, deputaţii ucraineni menţionează că au recurs la acest demers pentru a salva viața cetățeanului ucrainean Saakaşvili, potrivit Rador.

UPDATE Duma de Stat a Rusiei a adoptat vineri o lege care interzice schimbările de sex şi, în special, adoptarea copiilor de către persoane transsexuale, pe fondul accentuării atitudinilor ultraconservatoare la nivelul clasei politice ruse după ofensiva în Ucraina, relatează Reuters și Agerpres.

UPDATE Pe rețelele sociale s-a viralizat o fotografie cu Evgheni Prigojin surprins în tricou și chiloți, coborând din pat într-un cort militar. Imaginea, care a apărut întâi în presa din Rusia, pare să indice că șeful Wagner a ajuns în Belarus. Prigojin face un semn de salut, așezat pe marginea unui pat de campanie, într-un cort militar. Este îmbrăcat sumar, în tricou și chiloți, ceea ce poate să indice că s-a trezit de curând, scrie Digi24.

UPDATE O persoană a fost ucisă vineri într-un accident ce a avut loc la o instalație de îmbogățire a uraniului din zona Munților Ural, cea mai mare din lume, a anunțat compania nucleară rusă Rosatom, dând asigurări că incidentul nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor din zonă, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat că este timpul „să ne gândim lucid şi obiectiv la războiul din Ucraina şi la atitudinea noastră faţă de acesta”. „Guvernanţii noştri încearcă frenetic să ne convingă că, trimiţând ajutor militar, ne sporim securitatea. Dimpotrivă, toţi vedem că acest conflict se adânceşte, categoric, victimele devin din ce în ce mai numeroase”, a subliniat şeful statului bulgar, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că a propus combatanţilor din Wagner să activeze sub comandamentul oficial al unei alte persoane, dar că şeful lor, Evgheni Prigojin, a refuzat această ofertă după rebeliunea eşuată, relatează vineri France Presse, citată de Agerpes.

UPDATE Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a făcut publice unele detalii referitoare la negocierile de la summitul NATO desfăşurat recent la Vilnius. Potrivit ministrului, cu 48 de ore înainte de începerea summitului, comunicatul oficial pregătit de aliaţi nu conţinea nimic referitor la invitația de aderare pentru Ucraina. Negocierile dintre partea ucraineană și partenerii din NATO au schimbat, însă, situația respectivă, scrie Rador.

UPDATE Ministerul Apărării din SUA ar putea activa până la 3.000 de rezervişti pentru a-i desfăşura în viitor în Europa, transmite dpa, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia a anunţat vineri închiderea agenţiei consulare poloneze din oraşul Smolensk (vestul Federaţiei Ruse), ca răspuns la „acţiunile neprietenoase” ale autorităţilor poloneze. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a transmis că ţara sa va răspunde pe măsură, scrie Digi24.

UPDATE Cel puţin 23 de drone au fost doborâte de apărarea ucraineană aseară. Vestea a fost dată de Forţele Aeriene din Kiev. Din cele 17 drone Shahed de fabricaţie iraniană trimise de forţele ruse, 16 au fost doborâte, s-a spus pe Telegram. Apărarea antiaeriană a lovit şi o dronă de recunoaştere şi şase drone „tactic-operaţionale”, scrie Mediafax.

UPDATE Condițiile de pe câmpul de luptă din Ucraina „nu sunt ideale”, în prezent, pentru desfășurarea avioanelor de luptă americane F-16, este de părere generalul Douglas Sims, directorul de operațiuni al armatei americane, scrie The Kyiv Independent, potrivit Digi24.

UPDATE După trei zile consecutive de atacuri asupra Kievului, armata rusă și-a schimbat ținta și a lansat 17 drone kamikadze, dintre care șase asupra regiunii Dnipropetrovsk. Doar 16 au fost interceptate și distruse de către forțele aeriene ale Ucrainei, iar una a distrus mai multe locuințe și a rănit o persoană în orașul natal al președintelui Zelenski, Krivoi Rog. În paralel, au fost raportate explozii în două regiuni de frontieră ale Rusiei. Autoritățile locale au declarat că au detectat și distrus trei drone, una dintre ele a explodat în apropiere de centrala nucleară Kursk. Din fericire, nu au fost înregistrate victime sau daune semnificative. 

UPDATE Preşedintele SUA, Joseph Biden, a reafirmat, joi, că Ucraina va deveni membră a NATO la un moment dat, deşi la summitul de la Vilnius nu a fost avansat un termen clar, iar preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat că perspectivele de integrare în Alianţa Nord-Atlantică produc "noi tensiuni", notează Mediafax.

UPDATE O explozie masivă a avut loc peste noapte la Voronej, în sud-vestul Rusiei, nu departe de granița cu Ucraina. Acest lucru a fost raportat de Rbc-Ucraina, adăugând că, potrivit presei ruse, ar fi doborârea unei drone de către apărarea aeriană. Nu sunt victime sau pagube. Videoclipul exploziei a fost distribuit pe diverse rețele de socializare, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia va construi alte zeci de închisori pentru a-i reține atât pe militarii, cât și pe civilii ucraineni, comunică Associated Press, citând un document guvernamental aflat în posesia sa. Publicația notează că mii de civili ucraineni sunt deținuți într-o rețea de închisori oficiale și neoficiale în Rusia și în teritoriile pe care le ocupă, unde sunt supuși la torturi, abuzuri psihologice și chiar la muncă în regim de sclavie. În afară de aceasta, Rusia intenționează să construiască alte zeci de astfel de închisori, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE Dmitro Kuleba a anunțat că Ucraina va primi avioanele F-16 conform programului, în ciuda amenințării nucleare făcute de Serghei Lavrov.

UPDATE Pierderea unui general în timpul unui război care merge prost ar putea fi considerată o situație nefericită, însă pierderea a doi generali în 24 de ore pare deja neglijență. Dar asta este ceea ce s-a întâmplat cu comandamentul rus din sudul Ucrainei. Iar cele două cazuri ilustrează și mai multe deficiențe și disensiuni în rândul conducerii militare a Rusiei, notează CNN.

UPDATE Preşedintele Joseph Biden a asumat angajamente pe termen lung faţă de Ucraina, fără însă a ține cont de faptul că în Statele Unite urmează alegeri prezidenţiale şi parlamentare, iar unii aliaţi din NATO sunt preocupați că asistența SUA s-ar putea reduce, comentează cotidianul The New York Times.

UPDATE Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, „trebuie să aibă grijă ce mănâncă”, a spus ieri Joe Biden, la conferința de presă de la Helsinki cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto, făcând aluzie la riscul de otrăvire după revolta eșuată a lui Prigojin, potrivit Mediafax.

UPDATE Trupele ucrainene au primit deja muniții cu dispersie, a căror livrare a fost anunțată zilele trecute de președintele american Joe Biden, a declarat Douglas Sims, șeful departamentului de operațiuni al Statului Major al SUA, citat de BBC.

UPDATE Coordonatorul video al Agenţiei France-Presse, Arman Soldin, care a fost ucis în Ucraina pe 9 mai, a fost decorat postum cu Legiunea de onoare, potrivit Journal officiel, citat de News.ro. „Cu rangul de cavaler şi cu efect de la 28 iunie 2023, Arman Soldin a fost decorat prin decretul preşedintelui Republicii din 13 iulie 2023”, se arată în comunicat, potrivit G4media.

UPDATE Dictatorul rus Vladimir Putin a numit mai multe condiţii pentru extinderea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, susţinând că niciuna dintre ele nu a fost îndeplinită, a informat agenţia de presă Interfax pe 13 iulie, scrie Mediafax.

UPDATE Președintele SUA, Joe Biden, a spus joi că nu crede că există „o perspectivă reală” ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina. Președintele SUA a vorbit în timpul unei conferințe de presă cu președintele finlandez, Sauli Niinistö, la Helsinki, după summitul celor doi lideri, scrie HotNews.

UPDATE Mercenarii grupului paramilitar rus Wagner nu mai participă "în mod semnificativ" la operaţiunile de luptă în Ucraina, a anunţat joi Pentagonul, la două săptămâni după rebeliunea eşuată a acestui grup, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Bulgaria ar putea furniza 100 de vehicule blindate din depozitul Ministerului de Interne, a declarat pe 13 iulie deputatul Ivaylo Mirchev, citat de Euronews Bulgaria, potrivit Mediafax.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a susţinut că legalizarea companiilor militare private în Rusia este o problemă separată de care ar trebui să se ocupe Duma de Stat a Rusiei și guvernul. ”Nu avem o lege cu privire la organizațiile militare private (…) Există un grup (Wagner- nota IF), dar care nu funcţionează legal. Este o problemă separată legată de o legalizare reală, dar aceasta este o problemă care ar trebui discutată în Duma de Stat, în guvern. Nu este o întrebare deloc ușoară”, a susţinut Putin, într-un interviu acordat pentru Kommersant, notează Rador.

UPDATE Destructurarea rețelei de agentură, implicate în acțiuni de trădare de patrie și spionaj, este doar începutul unui amplu proces de identificare a celor care activează împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova. O spune deputatul PAS, Dan Perciun, care salută acțiunile SIS și PCCOCS, după ce entitățile au trimis în judecată un dosar deschis pe numele unui grup de persoane care urmăreau destabilizarea situației din Republica Moldova. De cealaltă parte, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că acest caz datează din anul 2019, iar instituțiile statului au avut nevoie de patru ani pentru a-l trimite în instanță, notează IPN.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că armele livrate de occidentali Ucrainei nu vor schimba nimic pe câmpul de luptă, ci doar va escalada și mai mult conflictul, adăugând că tancurile de fabricație străină sunt o „țintă prioritară” pentru forțele Moscovei, relatează Reuters.

UPDATE Mercenarii Wagner nu mai participă „într-un mod semnificativ” la operațiunile de luptă din Ucraina, a declarat joi Pentagonul, la mai bine de două săptămâni după revolta eșuată a lui Evgheni Prigojin în Rusia, relatează The Guardian. Cu toate acestea, „majoritatea” luptătorilor Wagner se află încă în Ucraina, în zonele ocupate de ruși, precizează Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului. Între timp, președintele Joe Biden a autorizat trimiterea a 3.000 de soldaţi americani pentru a consolida apărarea aliaților europeni, potrivit Digi24.

UPDATE Acordul privind exporturile de cereale ucrainene, care expiră pe 17 iulie, este în centrul reuniunii ONU-UE la sud de Bruxelles, a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

UPDATE Până la 200 de soldați și comandantul orașului Tokmak, ocupat de Rusia, au fost uciși într-un atac recent asupra unei baze rusești, a afirmat un oficial ucrainean, scrie HotNews.

UPDATE Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat miercuri Occidentul că pune în pericol vieţile ucrainenilor în beneficiul exclusiv al companiilor care vând arme Kievului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Deși Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei după invazia ordonată de Putin în Ucraina în februarie 2022, totuși există încă multe țări care nu se raliază în totalitate la acestea. Astfel, o țară neutră bogată de pe bătrânul continent, Elveția, continuă prin firmele sale să facă business cu Rusia și ”umple cufărul de război al lui Putin”, notează Ziare.com.

UPDATE Grupul de mercenari Wagner nu mai participă în mod semnificativ la operațiunile militare ruse din Ucraina, a declarat joi Pentagonul, la mai bine de două săptămâni după ce grupul a organizat o scurtă revoltă armată în Rusia, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seară, în discursul către compatrioţi, că şase ţări s-au alăturat deja acordului-cadru propus de G7 - grupul ţărilor democratice cu cele mai puternice economii - anunţat la summitul NATO de la Vilnius prin care Kievului i se furnizează garanţii de securitate până la aderarea propriu-zisă la alianţa militară occidentală, scrie HotNews.

Război în Ucraina, ziua 505: Replică Rusiei din Moldova și 3 scenarii pentru sfârșitul conflictului. Biden: „Putin deja a pierdut”
Război în Ucraina, ziua 504: Biden îl ironizează pe Putin, iar Rusia amenință cu război mondial. Zelenski: „Summitul e un succes”
/EXCLUSIV/ Frizerie cu două locuri: Cum arată autorizația emisă salonului unde a murit femeia de afaceri
/EXCLUSIV/ Frizerie cu două locuri: Cum arată autorizația emisă salonului unde a murit femeia de afaceri
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Mărturiile soțului femeii de afaceri, care a murit la salonul de înfrumusețare: „Nu mai am ce pierde. Să triumfe dreptatea”
/VIDEO/ Mărturiile soțului femeii de afaceri, care a murit la salonul de înfrumusețare: „Nu mai am ce pierde. Să triumfe dreptatea”
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
/VIDEO/ Fără înscriere pe compensatii.gov.md! Toți cetățenii vor primi ajutorul UE la lumină. Precizările ministrului Alexei Buzu
/VIDEO/ Fără înscriere pe compensatii.gov.md! Toți cetățenii vor primi ajutorul UE la lumină. Precizările ministrului Alexei Buzu

Norvegia acuză spionajul rusesc că pune la cale atacuri de sabotaj pentru a împiedica furnizarea de ajutor Ucrainei

missing
05 februarie 2025, ora 19:06

Serviciile norvegiene de securitate internă au estimat miercuri, 5 februarie, drept „probabilă” o tentativă de sabotaj a serviciilor de informații ruse împotriva Norvegiei în 2025, în special pentru a împiedica furnizarea de ajutor Ucrainei, informează AFP, conform Agerpres și hotnews

Șefa Serviciilor de Securitate Internă (PST), Beate Gangas, a precizat că, de la sfârșitul anului 2023, au avut loc mai multe zeci de acțiuni similare în Europa, însă până acum nu a fost identificat niciun caz dovedit de sabotaj în Norvegia.

Cu toate acestea, PST estimează drept „probabil” ca serviciile de informații ruse să încerce să întreprindă acțiuni de sabotaj împotriva unor ținte în Norvegia în 2025”, a declarat Beate Gangas în timpul prezentării evaluării anuale asupra amenințărilor ce vizează țara.

„Obiectivul unor eventuale acțiuni ar fi acela de a împiedica livrările noastre către Ucraina sau de a influența în sens negativ opinia publică referitor la ajutorul acordat Ucrainei”, a declarat ea.

Norvegia, țară membră a NATO, are cu Rusia o frontieră terestră de 198 de km în Arctica, precum și o frontieră maritimă în Marea Barenț.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat semnificativ de la începutul invaziei la scară mare declanșată de Rusia împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

„În ceea ce privește actori statali, ne așteptăm ca Rusia să rămână principala amenințare la adresa securității în Norvegia”, a mai spus Gangas.

Contactată de AFP, ambasada Rusiei la Oslo nu a reacționat imediat.

Autoritățile norvegiene au stabilit să aloce 135 de miliarde de coroane (11,5 miliarde de euro) ajutor civil și militar Ucrainei în perioada 2023-2030.

De la începutul războiului în 2022, țara scandinavă a depășit Rusia și a devenit primul furnizor de gaz natural în Europa. „Infrastructurile energetice norvegiene ar putea fi de asemenea o țintă de sabotaj în anul ce urmează”, a mai scris PST în raport.

Serviciile norvegiene au informat de asemenea despre un risc de spionaj „semnificativ” provenind din China, care „ar urma să se amplifice”, dar și din partea Iranului și a Coreei de Nord.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.