Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1083: Iarnă grea, refuz la Tiraspol și moftul Rusiei! Cererea lui Zelenski la planul lui Trump

/VIDEO/ Perdelele forestiere, esențiale pentru protejarea solului, în stare dezastruoasă. Primăriile nu au bani să le întrețină

missing
17 iulie 2023, ora 10:00

Republica Moldova este extrem de vulnerabilă la schimbarea climei și este dintre cele mai dezavantajate ţări din Europa. Printre fenomenele naturale prezente pe teritoriul Republicii Moldova se menţionează secetele, vânturile și precipitațiile torențiale care împreună crează eroziuni și distrug solurile. Suprafaţa terenurilor erodate crește anual cu aproape un procent, iar pe terenurile agricole se pierd 26 milioane de tone de sol fertil. Exprimat în bani, pagubele anuale aduse economiei naţionale depășesc trei miliarde de lei. 

Pentru a stopa tot acest proces, o soluție ar fi crearea așa-numitelor perdele forestiere de protecție. Cele mai multe au fost amenajate în perioada sovietică, însă aproape jumătate dintre acestea mai sunt funcționale. Ideal este ca suprafața acestor fâșii forestiere să constituie 4 procente din suprafața totală de terenuri agricole înregistrate în Republica Moldova. Realitatea arată că acoperă circa un procent. Cine este responsabil de toată această situație, vedeți în reportajul următor. 

Pentru a proteja culturile de secetă și dispariție, terenurile însămânțate trebuie protejate cu perdele forestiere de protecție. Acestea sunt formate din mai multe rânduri de arbori, pomi și arbuşti care înconjoară terenurile cultivate, drumurile și satele. 

„Perdelele forestiere joacă un rol foarte important. Ele au o valoare ecologică multifuncțională. Ele mențin atât solul cât și umiditatea. Noi anual, pe teritoriul țării avem peste 18 kilometri cubi de precipitații, iar din cauza evaporării pierdem peste 26 de kilometri cubi de umiditate. Respectiv, suntem foarte vulnerabili în fața schimbărilor climatice și totodată nu tare ne preocupăm să vedem care este soluționarea.

În lipsa perdelelor forestiere de protecție, în primul rând sunt afectate solurile. Noi avem deja pierderi colosale în ceea ce privește solul de pe terenurile agricole, solul care joacă un rol substanțial pentru a crea roadă și a funcționa ecosistemele agricole. Pe an, noi avem în jur de 2 milioane de dolari monetizarea solului, pe care noi îl pierdem și asta se întâmplă datorită eroziunilor provocate de precipitații, de vânturi”,a spus ecologistul la Societatea Ecologică Biotica, Petru Vinari.

„Perdelele forestiere sunt niște formațiuni de arbori, create artificial într-o perioadă destul de lungă de timp. Dacă e să vorbim, în Republica Moldova, primele discuții, abordări, au fost prin secolul 19. E clar că în perioada respectivă au fost mai multe discuții și mai puține realizări. S-au realizat mai mult pe terenuri private și cu persoane private. Cumulativ, astăzi avem în jur de 30 de mii de hectare de perdele forestiere, conform registrelor cadastrale”, a menționat vicedirectorul tehnic la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, Ion Talmaci.

În momentul de față, situația acestor perdele forestiere în Republica Moldova nu este deloc încurajatoare. Dacă e să ne raportăm la informațiile disponibile în actele oficiale, atunci din totalul de aproximativ 30 de mii de hectare de perdele forestiere, aproape jumătate fie sunt nefuncționale în totalitate, fie au o funcționalitate redusă. 

„- O parte au fost tăiate, o parte au ars în procesul de incendiere a miriștilor. Și evident că aceste perdele forestiere fiind amplasate limitrof terenurilor agricole, erau și primele care aveau de suferit. Nu întotdeauna au fost capabilități, posibilități sau intenții de a fi reabilitate și restabilite. Și astfel, unele dintre aceste perdele forestiere se regăsesc doar în evidențele cadastrale. - Dar ele nu mai există. - Arborii nu mai sunt, sau sunt cioate”.

„La moment, din păcate la cele peste 2 milioane și 100 de mii de hectare cu destinație agricolă, noi avem cam aproximativ 28 de mii de hectare de teren acoperit cu perdele forestiere. Ele nu-s neapărat cele mai întreținute sau funcționale, dar le putem lua în considerație conform cifrelor pe care le obținem dacă vedem care e situația. 

Din programul național de împădurire, noi ne mai așteptăm la plantarea a circa 10 mii de hectare de perdele forestiere destinate protecției terenurilor agricole. Însă, noi dacă luăm în calcul datele cercetătorilor instituțiilor de stat, vedem că minima ar trebui să fie 4 procente din tot acest teren agricol. Dacă calculăm această cifră, ar trebui să fie în jur de 85 de mii de hectare, fapt de care nu se vorbește nicăieri, nimeni nu menționează și doar cei mai curioși ar putea să ajungă la aceste concluzii”, a explicat Petru Vinari.

„Conform diferitelor surse, procentul din cadrul terenurilor agricole, ar trebui să fie de la 4 la 6 procente. Noi acum avem 1,4 procente și înțelegem că trebuie să fie mărite de câteva ori. Dacă la 6 procente, deci trebuie să avem 150 de mii de hectare, dacă la 4 procente, atunci în jur de 80, 90 de mii de hectare. - Și cum ajungem la cifra asta? - Destul de dificil, dar oricum trebuie să facem asta. În diferite programe este prevăzută extinderea suprafeței perdelelor forestiere. Chiar și în cadrul programului aprobat recent de Guvern, sunt subcomponente legate de perdelele forestiere. Deci este prevăzută plantarea și reabilitarea a peste 12 mii de hectare de perdele forestiere. Moldsilva, întreprinderile teritoriale, sunt în proces de identificare a acestor terenuri cu perdele forestiere, care ar putea fi reabilitate”, a spus Ion Talmaci.

Din păcate, foarte puține primării își permit să creeze și să întrețină astfel de fâșii forestiere de protecție. Chiar și o bună parte dintre agricultori le ignoră și, în loc să sădească astfel de fâșii, folosesc terenurile pentru culturi agricole.

„La ziua de azi, avem o situația complicată în legătură cu perdelele forestiere. Pentru că în timpul sovietic pe teritoriul comunei noastre au fost foarte multe vii și livezi, iar la plantarea acestora nu au fost prevăzute perdele forestiere. De obicei aceste perdele sunt prevăzute acolo unde cresc culturi cereale

Cunoaștem că terenurile arabile mari, neavând perdele forestiere de protecție în primul rând duce la uscăciune, în al doilea rând la intemperia solului. Respectiv acest lucru influențează negativ calitatea solului, și evident recolta culturilor.

- Dacă ar exista finanțare de la stat, ați avea terenuri unde să faceți astfel de fâșii? - Problema este că toate terenurile sunt proprietate privată, și noi ca autoritate locală nu putem influența/obliga proprietarii să sădească perdelele de protecție”, a declarat primarul comunei Bălțata, Vadim Perepicica. 

Totuși, sunt primării care își fac curaj și pornesc pe acest drum de creare, întreținere și păstrare a acestor perdele forestiere de protecție. Lipsa de implicare face ca efectele dispariției acestor perdele de protecție să se vadă deja și să fie din ce în ce mai accentuate de la an la an. 

„Anul trecut, agricultorii noștri au adus cu 50 de procente mai puține grâne în depozite și per total cam 26 de procente din roadă a fost mai puțină decât în anii anteriori. Agricultorii cer de la stat compensații și de exemplu statul anul trecut le-a acordat 1,35 de miliarde de lei compensații, iar banii și considerația ca resursele să fie alocate și investite în creșterea și crearea fâșiilor forestiere de protecție, este minimă. Respectiv, banii mai degrabă sunt cheltuiți pe motorină sau pe pesticide, pe alte produse de uz fito-sanitar, decât pe, cum am spus, soluții și metode de protecție a resurselor naturale pe o lungă durată”, a spus Petru Vinari.

Crearea perdele forestiere se mai lovește de încă o piedică. O mulțime de terenuri agricole se întind pe suprafețe mici, iar pentru a sădi fâșiile de protecție trebuie să fie un consens între toții proprietarii de terenuri. 

„Noi avem în jur de 1 milion de proprietari și este clar că, proprietarii trebuie să se asocieze, sau să fie toți de acord, fiindcă de multe ori, lățimea terenurilor proprietate privată este foarte mică și trebuie să întretăiem cu o perdea forestieră zeci sau poate chiar sute de astfel de terenuri. Și asta e o problemă, cred că cea mai gravă”, a explicat Ion Talmaci.

Afectată sever de eroziunea solului, ţara noastră riscă să piardă pe suprafeţe extraordinar de mari, de circa 370 mii de hectare din totalul de aproximativ 2 milioane de terenuri agricole, cel mai fertil sol - humusul. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Bulgaria, singurul furnizor de rachete antigrindină. De ce licitația de 1.000.000 de euro a eșuat?
/VIDEO/ Moldova, țară agrară cu irigații dezastruoase! Majoritatea stațiilor, moștenite de la sovietici, au fost furate

Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Moartea la salon: Anesteziologa Ecaterina Maniuc, cu mască și fața acoperită în judecată. Ajunge după gratii
/VIDEO/ Moartea la salon: Anesteziologa Ecaterina Maniuc, cu mască și fața acoperită în judecată. Ajunge după gratii
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ „I-a verificat tensiunea”: Primele declarații ale avocatului anesteziologului de la „Dr. Serebrova” și ce spune procurorul
/VIDEO/ „I-a verificat tensiunea”: Primele declarații ale avocatului anesteziologului de la „Dr. Serebrova” și ce spune procurorul
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/VIDEO/ „Schemă obscură fără explicații suplimentare”: Val de critici după acordul privind gazul, încheiat de Chișinău și Tiraspol
/VIDEO/ „Schemă obscură fără explicații suplimentare”: Val de critici după acordul privind gazul, încheiat de Chișinău și Tiraspol

A fost dat startul campaniei de împădurire „Generația Pădurii”: Primele 30 de hectare vor fi plantate pe 1 martie

missing
10 februarie 2025, ora 22:48

A fost dat startul campaniei de împădurire din primăvara anului 2025 „Generația Pădurii”. Pe 1 martie, în prima zi a primăverii, în satul Geamăna, Anenii Noi, va fi organizată o acțiune de amploare pentru plantarea a 30 de hectare de pădure. 

Totodată, vor fi disponibile alte peste 120 de locații pentru plantare, în toate raioanele din țară. Acestea pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției „Moldsilva”, accesând butonul ,,Participă la plantări primăvara 2025”.

„Primăvara simbolizează un nou început, iar prin această acțiune, sat cu sat, puiet cu puiet, vom contribui la renașterea pădurilor Moldovei și vom face țara mai verde și mai sănătoasă pentru generațiile viitoare”, a declarat ministrul Sergiu Lazarencu.

Pe lângă cele 30 de hectare de pădure care vor fi plantate în localitatea Geamăna, campania de împădurire din această primăvară are un obiectiv ambițios: extinderea și reabilitarea a 3.500 de hectare de pădure la nivel național, prin plantarea a peste 8 milioane de puieți. Această inițiativă reprezintă un pas important pentru creșterea suprafețelor împădurite și consolidarea eforturilor de protecție a mediului.

Până în prezent, peste 50% dintre primăriile din țară au răspuns apelului Ministerului Mediului, oferind terenuri pentru plantare.

De asemenea, ministrul a îndemnat și celelalte primării din țară să urmeze exemplul satului Geamăna și să contribuie activ la extinderea suprafețelor împădurite. De asemenea, a subliniat importanța unui efort comun, lansând un apel către sectorul privat, societatea civilă și toți cetățenii să se alăture acestui demers esențial pentru viitorul ecologic al țării.

Campania de împădurire primăvara 2025  face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor #GenerațiaPădurii, inițiat de Președinta Maia Sandu, prin care vom planta 145.000 de hectare până în 2032.

 

Amintim că în primii doi ani de la lansarea Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor au fost plantate peste 15.000 de hectare de pădure, cu o investiție de peste 300 de milioane de lei. Un pas semnificativ în extinderea acestui efort îl reprezintă acordul istoric de finanțare semnat în 2024 între Ministerul Mediului și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 200 de milioane de euro. Această finanțare va permite plantarea a încă 63.000 de hectare de pădure și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestui program ambițios.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Republica Moldova – „CRIZĂ FĂRĂ SFÂRȘIT” /De ce justiția nu se „tratează” de criza în care s-a pomenit de ani buni? /Cine este vinovat de faptul că REFORMA nu mai vede lumina din capătul tunelului? /Cu ce se va încheia epopeea procuraturilor? /Dintr-o criză – în alta: Care este planul autorităților pentru depășirea problemelor din energetică? Ce să facă oamenii până guvernarea va veni cu soluții? Analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Criza energetică se adâncește. Are soluții Chișinăul pentru cele mai proaste scenarii de evoluție a lucrurilor în stânga Nistrului, dar și cum asigură necesarul de energie pentru malul drept, dacă Transnistria rămâne pe întuneric, iar curentul electric ajunge la noi tot prin regiunea necontrolată? Analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață, împreună cu invitații: Dorian Istratii, deputat PAS; Grigore Novac, deputat BCS; Sergiu Tofilat, vicepreședinte Partidul Schimbării.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Criza energetică sau criza deciziilor politice? /Cine trebuie să-și asume prețul independenței? /Empatie, tactică, strategii – cu ce ne alegem din criza regiunii transnistrene?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Care au fost evenimentele politice care au marcat anul 2024, dar și ce scenarii ne așteaptă în 2025 - aflăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. /Invitați: /Lilian Carp, deputat PAS /Adrian Albu, deputat BCS /Nicolae Negru, analist politic
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov vine astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. /Continuăm discuțiile despre criza energetică și nu doar. /Întrebările voastre către fostul ministru - le puteți lăsa în comentarii. /Compensații la energie, motiv de nemulțumiri. Facem claritate împreună cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Stare de urgență în energetică? Dorin Recean l-a demis pe Victor Parlicov și a cerut demisia lui Sergiu Tofilat și Victor Bânzari. /Ce urmează? Ce va schimba plecarea acestora? /Răspunsul la aceste întrebări și nu doar - aflăm la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
INTERVIU EXCLUSIV cu Elena Lasconi, candidata USR la funcția de președintă a României. /Ce ofertă electorală are pentru românii din Republica Moldova aflați la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Remanierile mult așteptate s-au produs. Cine sunt miniștrii care s-au opus demisiei? Cât de potriviți sunt noii membri ai Guvernului? Cum asigurăm securitatea și reformarea justiției până la capăt? Premierul Dorin Recean este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Se clatină mai multe fotolii din Guvernul Recean. Cine sunt următorii membri care vor părăsi funcțiile - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. /Invitați: /Radu Marian, deputat PAS /Adrian Albu, deputat BCS /Dinu Plîngău, președinte PPPDA
Cutia Neagră
Cutia Neagră
VETTINGUL este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. /Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? /Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? /Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? /Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem – discutăm la Cutia Neagră PLUS. /Invitați: Andrei Bivol, vicepreședintele Comisiei Vetting; Dumitru Racoviță, judecător.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažeiks, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile campaniei prezidențiale. /Informații compromițătoare, voturi cumpărate și dezbateri evitate - despre toate astea și nu doar - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Poliția anunță despre 39 DE MILIOANE DE DOLARI folosiți pentru influențarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, dar și a referendumului din 20 octombrie. /Ce așteptări sunt pentru turul doi? Cât de legitime pot fi considerate aceste alegeri - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață, împreună cu: /Vasile Grădinaru, deputat PAS /Ștefan Gligor, președinte Partidul Schimbării /Alexandru Tănase, ex-președinte al Curții Constituționale.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

Fetița de 12 ani, dispărută la Șoldănești, a fost găsită! Ce spune poliția
Fetița de 12 ani, dispărută la Șoldănești, a fost găsită! Ce spune poliția
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
Bebelușul care a murit la Spitalul „Gheorghe Paladi” nu s-ar fi înecat cu lapte: Prima reacție a medicilor
Bebelușul care a murit la Spitalul „Gheorghe Paladi” nu s-ar fi înecat cu lapte: Prima reacție a medicilor
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/VIDEO/ Reguli noi: Mașinile parcate ilegal vor fi evacuate, dar nu toate. Schimbarea pusă la cale în Moldova
/VIDEO/ Reguli noi: Mașinile parcate ilegal vor fi evacuate, dar nu toate. Schimbarea pusă la cale în Moldova

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.