Evghenia Guțul, noua bașcană a UTA Găgăuzia, nerecunoscută de către autoritățile de la Chișinău, a fost ajutată de către o echipă de HR din Rusia să-și formeze echipa.
Despre aceasta, Guțul a anunțat pe pagina sa de Telegram.
„Specialiștii în recrutare din Sankt-Petersburg au selectat cei mai buni candidați pentru funcția de manageri în cadrul Comitetului Executiv al Găgăuziei. Sarcina principală a fost de a găsi angajați competenți și calificați care să lucreze în beneficiul regiunii.
Selecția a durat aproximativ o lună și a fost stabilit un cerc de 25 de persoane. Lucrările au fost efectuate de un grup de experți din Sankt Petersburg. Acesta este specializat în selecția de personal și are o vastă experiență internațională”, a scris bașcana.
Totuși, Guțul nu a menționat din ce bani a achitat experții din Rusia.
Amintim că, un proiect de lege care vine să aducă mai multă corectitudine în relația dintre bugetul public național și bugetul UTA Găgăuzia a fost înregistrat marți, 18 iulie, la Parlament. Un anunț în acest sens a fost făcut de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian. Mai exact proiectul prevede că restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG.
(...) În mod neclar, contrar principiilor autonomiei bugetare și autonomiei locale, restituirile TVA în beneficiul agenților economici din UTAG se face din contul bugetului de stat. Deci avem o situație în care UTAG încasează în bugetul său TVA, dar aceste surse proprii nu participă la restituirea acelorași taxe”, a menționat Radu Marian.
Evghenia Guțul urmează să fie învestită miercuri, 19 iulie, în funcția de bașcan al Găgăuziei. Aceasta a fost aleasă pe listele Partidului Șor, după ce în turul doi de scrutin, din data de 15 mai, l-a „bătut” pe socialistul Grigori Uzun. În 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat scrutinul, respectiv mandatul bașcanului.
Asta chiar dacă în a doua zi de scrutin oamenii legii au făcut percheziții în urma cărora au fost ridicate documente în cadrul anchetei privind finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerea bașcanului din regiune, mai exact listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Atunci CNA anunța că există bănuieli rezonabile, precum că în ele au fost incluse persoane decedate, dar și care se află peste hotare, iar voturile ar fi fost exprimate în numele acestora. Totodată, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a conturat o suspiciune rezonabilă că un număr semnificativ de alegători ar fi fost aduși organizat din alte raioane cu scopul de a vota în favoarea candidatului susținut de Partidul Șor.