Vinăriile subterane Cricova și Mileștii Mici au fost incluse în Lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO. Acest fapt reprezintă o recunoaștere internațională pentru Moldova și pune în valoare tradiția vitivinicolă și unicitatea celor două obiecte de patrimoniu național.
Cele două vinării mizează să revindece locul în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în baza a trei criterii: mărturie unică ale unei tradiții culturale categoria III, exemplu excepțional al unui ansamblu arhitectural, tehnologic sau peisaj care ilustrează o etapă semnificativă din istoria omenirii categoria IV și exemplu remarcabil de așezare umană tradițională, de utilizare a terenului reprezentativ pentru cultură și interacțiunea omului cu mediul categoria V.
„Având în vedere amploarea cramelor subterane, organizarea inovatoare a depozitării vinului, precum și prezentarea și promovarea unică a viticulturii, Cricova și Mileștii Mici au devenit cele mai semnificative și atractive situri de patrimoniu din Republica Moldova. Aceste crame reprezintă un exemplu excepțional de patrimoniu industrial adaptat vinificației și turismului, făcându-le demne de nominalizare pe Lista Patrimoniului Mondial”, se arată în prezentarea oficială UNESCO a celor două obiective.
Cricova este prima și cea mai mare cramă din Moldova, renumită pentru producerea vinului spumant prin metoda tradițională franceză. Colecția cramei a fost înființată în 1954 și deține în prezent aproximativ 1,3 milioane de sticle, cea mai veche fiind din 1902. Totodată, produce anual aproximativ 2.000.000 de sticle de vin spumant clasic. La rândul lor, tunelurile subterane au o lungime de peste 120 de kilometri.
Totodată, în anul 1969, s-a înființat la Mileștii Mici un departament de depozitare a vinurilor de marcă, pe baza galeriilor minei de piatră de pe malul drept al râului Ișnovăț. În prezent, întreprinderea folosește 55 km de galerii subterane pentru producerea și depozitarea vinului.
De-a lungul anilor, cele două crame subterane au devenit unele dintre cele mai atractive destinații turistice din Republica Moldova. „Mileștii Mici” este vizitată anual de peste 45.000 de turiști din diverse țări, iar în 2019, numărul de vizitatori ai complexului subteran de la Cricova a ajuns la aproape 100.000.