An de an, specialiștii bat alarma asupra situației privind răspândirea cazurilor de hepatită. Și în acest an, la 28 iulie când se marchează Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, medicii vin cu recomandări pentru populație pentru a preveni riscul de îmbolnăvire cu hepatită. Statisticile arată că în Republica Moldova, la evidență sunt aproape 49 de mii de pacienți cu hepatite virale cronice B, C și D și 4669 pacienți cu ciroze hepatice virale B, C și D.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, doar pe parcursul primelor cinci luni ale anului curent au fost înregistrate 800 de cazuri noi de hepatită de diferite tipuri, cele mai multe fiind hepatita virală C, care netratată, poate duce la ciroză hepatică, insuficiență hepatică și cancer.
Pe parcursul anului 2022 au fost înregistrate 1997 de cazuri de hepatită virală, majoritatea fiind de tip B, C și D.
Ministerul Sănătății susține că pentru a preveni riscul de infectare cu hepatitele virale, moldovenii trebuie periodic să se testeze, iar atunci când este confirmată prezența virusului hepatic, să urmeze tratamentul și să se vaccineze.
De menționat că în țară este implementat algoritmul de supraveghere epidemiologică al hepatitelor virale B, C şi D, este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator, se asigură siguranța transfuziilor, dar și a donărilor de țesuturi și organe prin testarea tuturor donatorilor.
Din momentul inițierii tratamentului antiviral la nivel de țară din noiembrie 2016 până în decembrie 2020 au fost incluși în tratament antiviral 27419 de pacienți.
La nivel global, statisticile arată că hepatita virală B și C provoacă 1,1 milioane de decese și 3 milioane de infecții noi, anual.