UE, SUA și Regatul Țărilor de Jos, au emis o reacție comună referitor la decizia Curții Supreme de Justiție din 1 august, ce prevede reexaminarea a 21 de cazuri care nu au trecut verificarea.
Potrivit unui comunicat al Ambasadei UE la Chișinău, cetăţenii moldoveni merită o justiţie independentă, integră, eficientă, responsabilă şi transparentă. Reforma sistemului judiciar este un element cheie pe calea Moldovei către aderarea la UE.
„Uniunea Europeană se alătură partenerilor internaționali în susținerea parcursului european al Republicii Moldova. (...) Activitatea Comisiei Independente de Evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor reprezintă un fundament important pentru reforma justiției în Moldova. S-a reușit deja verificarea persoanelor care au devenit între timp membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și examinarea candidaților care sunt gata să fie numiți în Consiliul Superior al Procurorilor. Comisia de Evaluare și-a demonstrat profesionalismul și conștiinciozitatea, iar noi apreciem în mod deosebit modul în care s-a desfășurat acest proces”, se menționează în comunicat.
Privitor la decizia Curții Supreme de Justiție din 1 august, partenerii externi au subliniat că sunt convinși că membrii Comisiei de Evaluare vor analiza în detaliu raționamentele Curții și vor lua în considerare toate constatările, aplicând expertiza și profesionalismul lor în reevaluarea acestor recursuri în conformitate mandatul lor independent, respectând legislația națională, cea europeană și internațională.
TV8.md amintește că 21 de candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în Consiliul Superior al Magistraturi, care nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, urmează a fi reevaluați. Deciziile au fost pronunțate marți, 1 august de Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie.
Este vorba de Anatolie Gîrbu, Angela Popil, Veronica Cupcea, Stanislav Sorbalo, Valentin Caisin, Ion Chirtoaca, Vitalie Codreanu, Vitalie Stratan, Vladislav Holban, Alexei Panis, Victor Sandu, Nicolae Sova, Aureliu Postica și Aliona Miron, Cristina Gladcov, Tatiana Chiriac, Angela Bostan, Ecaterina Buzu, Alexandru Rotari, Sergiu Osoianu și Mihail Bușuleac.
„CSJ a admis acțiunea în contencios administrativ împotriva Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor cu privire la anularea deciziilor și dispunerea reluării procedurii de evaluare a candidaților.
Se anulează decizia Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor cu privire la candidați. Se dispune reevaluarea candidaților de către Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor”, se arată în deciziile CSJ, care sunt irevocabile.