/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 862: Doliu la Dnipro și asalturi cu carne! Putin are un plan pentru „capitularea Kievului”

externe

Război în Ucraina, ziua 439: Cererea Tiraspolului și nou atac masiv! Kievul explică tactica Rusiei, iar Zelenski promite victorie

08 mai 2023, ora 16:22

Tiraspolul cere Rusiei să mărească numărul pacificatorilor, a declarat pentru RIA Novosti reprezentantul Transnistriei la Moscova, Leonid Manakov. „Referitor la mecanismul de pacificare se pot expune părțile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 și nicidecum persoane ce nu au nicio atribuție cu acest mecanism”, a replicat Chișinăul. Totodată, Rusia a lansat un val de lovituri pe scară largă asupra Kievului și a întregii Ucraine, provocând distrugeri și rănind civili, au declarat oficialii luni dimineață, în timp ce Moscova se pregătește pentru Ziua Victoriei. Cel puțin cinci persoane au fost rănite din cauza loviturilor rusești asupra Kievului, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce rachete rusești au incendiat un depozit de produse alimentare în orașul Odesa de la Marea Neagră și au fost raportate explozii în alte câteva regiuni ucrainene, notează HotNews.

Forțele rusești încearcă să ciopârțească sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, a declarat duminică, într-un interviu, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. "Forțele Rusiei testează și încearcă să epuizeze sistemul nostru de apărare aeriană. Ele încearcă să găsească o cale de a-l ocoli. Și, de asemenea, își extind tacticile, deoarece nu au un stoc stabil de mijloace cu care pot opera", a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei. Între timp, șeful Wagner s-a răzgândit, după ce a anunțat că își va retrage unitățile din Bahmut, din cauză că nu mai au muniție și pentru că au înregistrat un număr mare de pierderi în rândul soldaților săi. Rusia va fi învinsă la fel cum a fost învins nazismul în 1945, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.   

UPDATE Federația Rusă a tins întotdeauna să-și subordoneze Republica Moldova, inclusiv ca parte componentă a unui plan de a reface Uniunea Sovietică. Presiunile asupra Republicii Moldova se fac prin șantaj energetic și proteste stradale cu scopul de a submina eforturile guvernării de la Chișinău de a orienta țara spre Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute de șefa statului, Maia Sandu, într-un interviu pentru Financial Times, transmite IPN. 

UPDATE Una dintre cele mai fanatice propagandiste a Kremlinului, Margarita Simonyan, este nervoasă în urma gestului recent al secretarului de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, care i-a sărutat mâna legendarei cântărețe Alla Pugaciova. Ea a promis că va părăsi teritoriul Federației Ruse dacă Pugaciova se întoarce acasă, relatează TSN.

UPDATE Turcia nu se va alătura sancțiunilor unilaterale ale SUA și UE împotriva Rusiei, a anunțat, luni, ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, relatează TASS, potrivit Rador.

UPDATE Crucea Roşie a anunţat luni, 8 mai, distrugerea, într-un incendiu provocat de un atac rusesc cu rachete, a unui depozit de 1.000 de metri pătraţi, închiriat de organizaţie în provincia ucraineană Odesa şi folosit pentru păstrarea materialelor umanitare, transmite EFE.

UPDATE Incendii violente au mistuit o mare parte din munţii Urali din Rusia, provocând moartea a cel puţin patru persoane, distrugând sute de case, forţând evacuări şi declanşând investigaţii, au anunţat duminică autorităţile.

UPDATE Rusia a blocat efectiv acordul privind cerealele din Marea Neagră prin refuzul de a înregistra navele care sosesc, a transmis luni ministerul ucrainean al Reconstrucției, potrivit Reuters.

UPDATE Oligarhul rus Andrei Kovalev a criticat invadarea Ucrainei de către Moscova şi consecinţele acesteia pentru Rusia într-un videoclip distribuit astăzi pe canalul său Telegram în care a evidenţiat pierderile grele suferite de Rusia, inclusiv retragerea trupelor ruse din poziţiile obţinute la începutul războiului, scufundarea umilitoare a navei de război ruseşti Moskva în aprilie anul trecut, aruncarea în aer a podului care leagă Crimeea de Rusia continentală şi recentul presupus atac cu drone asupra Kremlinului, informează CNN, potrivit Mediafax.

UPDATE La 31 martie 2023, 3,9 milioane de cetăţeni din afara UE care au fugit din Ucraina în urma invaziei ruseşti, din 24 februarie 2022, beneficiau de statut de protecţie temporară în statele membre UE, relatează Agerpres.

UPDATE În regiunea Belgorod din Rusia, autorităţile locale raportează „obuzare masive din partea forţelor armate ucrainene. Oraşul Shebekino a fost atacat, sunt patru răniţi”, a declarat guvernatorul Belgorodului, Viacheslav Gladkov, citat de RIA Novosti. „Astăzi, Shebekino a fost lovit de bombardamente masive din partea Forţelor Armate ale Ucrainei. În primul atac nu au fost pagube, în al doilea a avut loc o explozie în apropierea a trei blocuri: sunt 4 răniţi”, a spus Gladkov. Oraşul Shebekino este situat la patru kilometri de graniţa cu Ucraina, potrivit Mediafax.

UPDATE Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, în scopul limitării aprovizionării industriei militare, fiind vizate inclusiv companii chineze, informează cotidianul Le Figaro.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni marţi, de Ziua Europei, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, a anunţat luni Comisia Europeană. Vizita reafirmă "sprijinul de nezdruncinat al UE faţă de această ţară", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru presă, potrivit Mediafax.

UPDATE Analiştii think tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susţin că ultima ceartă dintre şeful companiei de mercenari Wagner şi Ministerul rus al Apărării arată că generalul Valeri Gherasimov, comandantul general al campaniei din Ucraina, şi ministrul apărării Serghei Şoigu nu au capacitatea de a-i comanda pe şeful Wagner Evgheni Prigojin şi pe liderul cecen Ramzan Kadîrov ca subordonaţi, ci trebuie să negocieze cu ei „ca şi cum ar fi colegi”, relatează News.ro.

UPDATE Andri Iusov, reprezentant oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, susţine că atacul cu drone asupra Kremlinului este dovada unei confruntări interne ruse.

UPDATE Membrii comunităţii de ruşi din Letonia învaţă letona şi dau un test de limbă pentru a evita expulzarea din ţară. Aproximativ 20.000 de persoane din Letonia au paşaport rusesc, potrivit Mediafax.

UPDATE O alertă de posibil atac aerian a fost lansată din nou în toată Ucraina, luni, la amiază și anulată după circa o oră. Autoritățile au semnalat decolarea unui bombardier rusesc, care poate transporta rachete hipersonice Kinjal. Ucrainenii susțin că au doborât în premieră o astfel de rachetă cu ajutorul sistemului american de apărare antiaeriană Patriot, deși militarii ruși, și însuși președintele Putin, se lăudau că nu poate fi interceptată.

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, susține că atacul de aseară asupra Kievului a fost cel mai masiv de la începutul războiului. Edilul a precizat că 60 de drone au fost lansate asupra Ucrainei, iar 36 au fost distruse deasupra capitalei.

UPDATE Comandamentul militar ucrainean a anunţat luni că au fost doborâte toate cele 35 de drone lansate de Rusia asupra teritoriului Ucrainei duminică noaptea, transmite Reuters. În afara dronelor Shahed produse în Iran, ucrainenii afirmă că forţele ruse au atacat şi cu rachete, vizând 16 ţinte, în special în oraşe din regiunile Harkov, Herson, Nikolaev şi Odesa, a arătat statul-major al Ucrainei. În ultimele 24 de ore, potrivit aceleiaşi surse, ruşii au lansat 61 de atacuri aeriene şi 52 cu salve de rachete asupra poziţiilor militare şi a unor zone populate.

UPDATE Guvernul de la Varşovia a criticat manevrele avionului de luptă rus care s-a apropiat periculos de mult de o aeronavă poloneză, considerând acțiunea drept tentativă de diversiune de la eșecurile de pe frontul din Ucraina, potrivit Digi24.

UPDATE Plafonul de preţ asupra exporturilor petroliere ruseşti, impus de G7, obligă Rusia să crească povara fiscală a producătorilor, dând încă o lovitură sectorului energetic care deja se chinuie să facă faţă sancţiunilor occidentale, titrează Financial Times, potrivit ZF.

UPDATE Aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi au murit în actuala bătălie pentru cucerirea Bakhmut, în estul Ucrainei, a afirmat un general ucrainean, potrivit Mediafax.

UPDATE Ţările membre ale Uniunii Europene vor discuta săptămâna aceasta sancţiuni împotriva unor companii chineze care vând Rusiei echipamente ce pot fi utilizate pentru armament, scrie duminică ziarul Financial Times, citat de Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a întregistrat un mesaj video adresat poporului ucrainean și întregii lumi de Ziua memoriei și a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, subliniind că Ucraina îşi recapătă istoria onestă, fără amestecuri ideologice. "Redăm statului nostru o istorie onestă, fără amestecuri ideologice. Pe 8 mai, majoritatea popoarelor lumii își amintesc de măreția victoriei asupra nazismului. Pe 8 mai, lumea onorează memoria tuturor celor a căror viaţă a fost luată de război. Pe 8 mai, a intrat în vigoare Actul privind capitularea necondiţionată a Wehrmachtului" - a remarcat Zelenski. Rusia va fi învinsă la fel cum a fost învins nazismul în 1945, a declarat preşedintele ucrainean.

UPDATE O nouă actualizare zilnică a serviciilor de informații britanice se concentrează asupra încercărilor armatei ruse de a recruta lucrători migranți din Asia Centrală în Rusia pentru a servi în Ucraina. Atât militarii, care vizitează moschei, cât și ofițerii serviciului de migrație, care vorbesc limbile tadjik și uzbecă, încearcă să recruteze imigranți, se arată în raportul citat de BBC.

UPDATE Natalia Humeniuk, şefa centrului de presă al Forţelor de Apărare şi Securitate de Sud ale Ucrainei, a declarat că corpul unui gardian a fost recuperat de sub dărâmăturile unui depozit care a fost distrus într-un atac cu rachete ruseşti la Odesa, aseară. Suspilne relatează acest lucru, amintind că trei angajaţi ai depozitului au fost răniţi uşor în atac, potrivit Mediafax.

UPDATE Fermierii din Republica Moldova înaintează Guvernului un ultimatum și cere ca săptămâna aceasta să fie aprobată o decizie privind interzicerea temporară a importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina, după modelul Uniunii Europene. Membrii Asociației Forța Fermierilor spun că, în caz contrar, vor ieși la proteste. Agriculturii se plâng că din cauza prăbușirii prețurilor la materia primă agricolă, sub presiunea producției din Ucraina, au înregistrat pierderi estimate la cel puțin 2 miliarde de lei.

UPDATE Rusia a acuzat luni Kievul nu doar de sponsorizarea, ci şi de organizarea de acte teroriste, după ce generalul Kirilo Budanov a declarat că ucrainenii vor continua să îi „ucidă pe ruşi oriunde în lume". „Declaraţiile autorităţilor ucrainene despre disponibilitatea lor de a „ucide ruşi din întreaga lume” indică faptul că Kievul a devenit nu doar un sponsor, ci un organizator direct al actelor teroriste”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, comentând declaraţia şefului serviciilor secrete ucrainene, Kirill Budanov. „Aceasta este o declaraţie cu adevărat monstruoasă. Ceea ce a spus dl Budanov este o confirmare directă că regimul de la Kiev nu doar sponsorizează activităţi teroriste, ci este organizatorul direct al acestei activităţi. Şi această declaraţie oferă un alt aspect al regimului de la Kiev”, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus, „adăugând că „avem servicii speciale care vor face tot ce este necesar după astfel de declaraţii. Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli în acest sens”, potrivit Mediafax.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a afișat la o întrunire cu generalii săi purtând o jachetă tip camuflaj de la producătorul de lux Louis Vuitton, în valoare de aproape 2.400 de euro. Gustul lui Kadîrov pentru lux și opulență nu mai este de mult un secret, potrivit Digi24.

UPDATE SUA au mare încredere în acuratețea afirmației Ucrainei că a folosit un sistem de apărare aeriană Patriot de fabricație americană pentru a intercepta o rachetă hipersonică rusă, potrivit unei surse familiare cu subiectul, citată de CNN.

UPDATE Ministrul adjunct al apărării din Ucraina a acuzat Rusia că încearcă să distrugă identitatea națională a țării sale prin repopularea forțată a teritoriilor ocupate, potrivit msn.com. Hanna Maliar a explicat că Moscova încearcă să "schimbe populația etnică a teritoriilor ocupate temporar" și oferă o serie de stimulente pentru coloniști, potrivit NewsWeek.

UPDATE Serviciile secrete ruse se s-au infliltrat în rândul mulțimii, în timpul protestelor din Europa sau chiar au organizat demonstrații în mari orașe, scopul lor fiind să creeze un sentiment anti-ucrainean în Occident și să întârzie aderarea Suediei la NATO, arată o anchetă comună a mai multor publicații europene.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a afirmat, în discursul de duminică seară, că se pregătesc noi decizii de sancţionare a Rusiei şi că toţi cei care ajută Ucraina şi pun presiune asupra “statului terorist” sunt “apărători ai păcii”.

UPDATE Rusia a tras opt rachete cu rază lungă de acţiune asupra regiunii sudice Odesa în cursul nopţii de duminică spre luni spre luni, au anunţat forţele aeriene ucrainene într-un comunicat, informează CNN.

UPDATE Producătorul rus de automobile GAZ a intentat un proces în valoare de 15,6 miliarde de ruble (200,5 milioane de dolari) împotriva Volkswagen, arată înregistrările instanţei, adăugându-se altor două acţiuni în justiţie intentate la începutul acestui an, transmite Reuters. Procesul, despre care nu au fost publicate detalii, a fost depus vineri, la Curtea Regională de Arbitraj Nijni Novgorod. GAZ nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a Reuters. Volkswagen a refuzat să comenteze, informează News.ro.

UPDATE „Ucraina e linia întâi în acest război împotriva tiraniei. Ferească Dumnezeu să piardă! Nu e vorba doar despre Putin și teritorii, nu asta e chestiunea. Miza e mai importantă decât teritoriile cucerite”, susține Garry Kasparov, care este considerat cel mai mare șahist din istorie.

UPDATE În 2022, fermierii ucrainieni au avut pierderi de aproape 37 de miliarde de euro, iar acum, având în vedere că nu dispun de resursele necesare, sunt îngrijorați de următoarea însămânțare. În plus, 5 milioane de hectare de terenuri arabile sunt pline de mine, se arată într-o analiză Euronews, citată de Rador.

UPDATE Aproximativ 1.679 de persoane, dintre care 660 de copii, au fost evacuate din zonele din apropierea centralei nucleare Zaporojie din estul Ucrainei, a declarat duminică seara un oficial instalat de Moscova în părțile controlate de Rusia din regiunea ucraineană Zaporojie, anunță Rador.

UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) a declarat că situația din jurul centralei nucleare din Zaporojie, care este ocupată de trupele rusești, a devenit critică, scrie Business Insider. „Trebuie să acționăm acum pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav și consecințele asociate acestuia pentru populație și mediu”, se arată într-o declarație a directorului general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru The Washington Post că soldații ucraineni vor fi pregătiți pentru a lansa contraofensiva atunci când ţara va primi toate armele convenite cu aliații. „Dându-și seama de obstacolele uriașe, oficialii ucraineni continuă să ceară arme suplimentare de la susținătorii lor din Occident” – notează The Washington Post, adăugând că, potrivit președintelui Zelenski, momentul lansării contraofensivei poate depinde și de condițiile meteorologice, deoarece solul de-a lungul liniei frontului este mult prea umed. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, de asemenea, a afirmat că prima formație de asalt este pregătită în proporție de peste 90% pentru demararea operațiunii. Alte unități se află în etapa de finalizare a programelor de antrenament desfăşurate în străinătate, potrivit Ziare.com.

UPDATE Şeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminica aceasta că are "promisiunea" armatei ruse că va primi mai multe muniţii şi arme, după ce a ameninţat că, în lipsa sprijinului, îşi va retrage mercenarii din oraşul ucrainean Bahmut, transmite AFP, conform Agerpres.

UPDATE Șase muncitori ucraineni care lucrau la deminare, în regiune Herson, au fost ucişi sâmbătă, după ce echipa lor a fost ţinta unui bombardament rusesc, notează Antena3.

UPDATE Armata rusă este atât de slăbită în urma războiul din Ucraina încât Vladimir Putin caută cu disperare soluții ca să iasă din conflictul armat cu cel puțin o mică victorie, declară șeful CIA. Mai mult decât să câștige războiul, președintele rus speră acum să împiedice aderarea Ucrainei la NATO. Potrivit specialiștilor americani, armata rusă a avut pierderi atât de mari încât ar avea nevoie de 10 ani pentru a se reface. Acesta ar fi și motivul pentru care comandații lui Putin li-ar fi redus pretențiile teritoriale, notează B1.

UPDATE Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei, a afirmat, în cadrul unui interviu, că forțele armate ruse încearcă să epuizeze resursele apărării aeriene ucrainene. „Ele testează și încearcă să epuizeze sistemul nostru de apărare aeriană. Ele încearcă să găsească o cale de a-l ocoli. Și, de asemenea, își extind tacticile, deoarece nu au un stoc stabil de mijloace cu care pot opera”, a declarat Natalia Humeniuk, potrivit Adevărul.

UPDATE Grupul militar privat Wagner din Rusia a părut duminică să renunțe la planurile de retragere din Bahmut, în estul Ucrainei, spunând că Moscova le-a promis mai multe arme și sugerând că ar putea continua asaltul asupra a ceea ce Rusia consideră a fi un pas înainte spre alte orașe din regiunea Donbas, scrie Rador. Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al comandamentului de est al Ucrainei, a declarat, ca răspuns la întrebările Reuters cu privire la comentariile lui Evgheni Prigojin, că forțele ruse au muniție "mai mult decât suficientă" şi că declaraţiile lui Prigojin au ca scop distragerea atenției de la pierderile grele pe care Wagner le-a suferit prin aruncarea atâtor trupe în luptă. "489 de lovituri de artilerie în ultimele 24 de ore în zona din jurul Bahmut - este asta o foame de muniție?", a subliniat Serhii Cerevati.

UPDATE Rusia a intensificat bombardamentele asupra oraşului Bahmut, în speranța de a-l cuceri până marți, a declarat duminică seara târziu generalul ucrainean de rang înalt responsabil cu apărarea orașului asediat, general-colonelul Oleksandr Sîrski, care a adăugat că va face tot posibilul pentru a împiedica acest lucru. Ziua Victoriei în Rusia este 9 mai, una dintre cele mai comemorate sărbători publice din țară, marcând aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste. General-colonelul Oleksandr Sîrski, comandantul ucrainean al forțelor terestre, a declarat că forțele ruse au intensificat bombardamentele cu arme grele asupra orașului, au început să folosească echipamente mai avansate și își regrupează trupele. Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii, notează Rador.

UPDATE Preşedintele ceh Petr Pavel, fost general al NATO, a declarat în interviul acordat publicaţiei The Guardian că a avertizat conducerea Ucrainei împotriva unei contraofensive pripite. El a adăugat că, în timp ce comandanţii militari ucraineni de top "au încă sentimentul că nu au totul pentru a începe cu succes o operaţiune", o contraofensivă prost planificată s-ar putea transforma într-un dezastru. "Pentru că ar putea fi o tentaţie de a-i împinge, pentru unii, să demonstreze nişte rezultate", a spus Pavel. "Va fi extrem de dăunător pentru Ucraina dacă această contraofensivă va eşua, pentru că nu vor mai avea o altă şansă, cel puţin nu în acest an", notează Libertatea.

UPDATE Agenții ruși organizează proteste sau deturnează manifestații din capitalele europene, pentru a disemina propagandă anti-ucraineană, arată o investigație internațională, realizată de mai multe publicații vestice, scrie Biziday.

UPDATE Zahar Prilepin, scriitorul rus susţinător al atacul împotriva Ucrainei rănit sâmbătă în Rusia în explozia maşinii sale, în care a murit asistentul său, a afirmat duminica aceasta că nu se va lăsa intimidat, notează AFP. Scriitorul naţionalist rus a declarat că a supravieţuit deoarece a doua mină nu a fost detonată şi pentru că el era la volan, relatează Reuters.

Război în Ucraina, ziua 438: Atacuri la Zaporojie, evacuare de pe front și mafie divizată. Avertizarea Kievului privind 9 mai
Război în Ucraina, ziua 437: Mercenarii Wagner se retrag oficial din Bahmut. Ucraina a doborât o rachetă hipersonică rusă
/VIDEO/ Pepenii verzi s-au copt mai devreme: Cât costă un kilogram
/VIDEO/ Pepenii verzi s-au copt mai devreme: Cât costă un kilogram
/LIVE/ Vlad Batrîncea - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE/ Vlad Batrîncea - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 861: Atac naval, tuneluri surpriză și două scenarii de la Kasparov! Kievul s-a adresat urgent Chișinăului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 861: Atac naval, tuneluri surpriză și două scenarii de la Kasparov! Kievul s-a adresat urgent Chișinăului
/VIDEO/ Piața drogurilor în Republica Moldova: Cum se pedepsește, de unde provin și care sunt cele mai consumate substanțe
/VIDEO/ Piața drogurilor în Republica Moldova: Cum se pedepsește, de unde provin și care sunt cele mai consumate substanțe
/VIDEO/ „Nu sunt o nebună”: Primele declarații ale femeii acuzate că a mușcat un copil, pe plajă
/VIDEO/ „Nu sunt o nebună”: Primele declarații ale femeii acuzate că a mușcat un copil, pe plajă

/VIDEO/ Un nou trend în turism. Tot mai mulți turiști fug de caniculă în Norvegia și Suedia

missing
04 iulie 2024, ora 21:14

Un nou trend în turism. Pe măsură ce sudul și vestul Europei se confruntă cu veri toride și incendii de vegetație, tot mai mulți oameni optează pentru destinații mai răcoroase, precum Norvegia și Suedia. Cele două țări se laudă că numărul vizitatorilor și a celor care înnoptează în stațiunile și orașele nordice a crescut în ultimii ani cu până la 20%.

Femeile din imagini au venit în Norvegia tocmai din Tenerife, în căutarea unei destinații mai răcoroase.

„Ne place totul și fiordurile. Ieri am luat un feribot și ne-a plăcut. Este cu adevărat frumos. Un loc unde să te întorci...Pentru a scăpa de căldură, practic, și pentru că Norvegia ne-a atras atenția pentru peisajele sale verzi, munții, gheața”.

„Norvegia este minunată. Este prea cald să mergi în Maroc sau alte destinații”.

Iar turiștii din Marea Britanie, au fost surprinși să descopere că și în Norvegia este cald, mai ales că au fost sfătuiți să se îmbrace bine.

„Am adus o haină de ploaie și haine mai călduroase, pentru că așa miau recomandat cei care au fost anterior aici cu nava. Nu credeam că vom purta sandale și tricouri, așa că este minunat. Nu mă interesează acum să stau pe un șezlong, să citesc o carte, să mă ridic, să mă duc să mănânc ceva și să mă întorc. Aș prefera să vizitez locuri, să găsesc istoria și să mă uit la locuri frumoase”.

Fostul primar al orașului Stranda, situat pe malul unui canal, numit de băștinași fiord, spune că acum câțiva ani localnicii nu se așteptau la un număr atât de mare de turiști. Deseori numărul celor care înnoptează în localitățile norvegiene depășește de câteva ori numărul rezidenților.

„Desigur, ceea ce ne îngrijorează cel mai mult este că ar putea fi prea mulți oameni deodată. Este clar că o navă precum cea din spatele nostru poate avea acum 6.000 de pasageri și aproximativ 2.000 de membri ai echipajului. Acesta este un sat mic aici. În Hellesylt, iarna sunt 280 până la 300 de oameni. Este clar că este un șoc cultural când, dintr-o dată, echivalentul unui sat mic după standardele europene își petrece noaptea aici, dar ne-am adaptat”.

Pe măsură ce sudul și vestul Europei are parte în ultimii ani de veri tot mai calde, țările nordice Norvegia și Suedia au început să-și promoveze intens destinațiile răcoroase, iar rezultatele se pare că nu s-au lăsat mult așteptate. În 2023, numărul străinilor care au înnoptat în Norvegia a crescut cu 22 la sută, iar în Suedia cu 11 procente, arată datele statistice.

„Nu este chiar o revoluție, dar este destul de drăguț când apare o tendință care chiar ți se potrivește ca o mănușă. Îmi place tendința mai ales că avem atâtea lacuri și trasee turistice. Tendința s-a declanșat și ne așteptăm la mai mulți turiști”.

Un sondaj efectuat recent în Germania a mai scos la iveală faptul că două din cinci persoane planifică să-și schimbe obiceiurile de vacanță din cauza căldurii din sudul Europei. În timp ce unii au menționat că vor opta pentru alte anotimpuri, alții au afirmat că vor alege destinații mai răcoroase. Potrivit experților ONU pentru schimbări climatice, frecvența și intensitatea fenomenelor extreme de căldură a crescut treptat începând cu 1950 și va continua odată cu încălzirea globală. Iar până în 2050, jumătate din populația Europei s-ar putea confrunta cu probleme de sănătate din cauza stresului termic din timpul verii, precizează AFP.

Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?

/VIDEO/ Adrian Albu, detalii despre bătaia de la Bălți: „Domnul Moroșan până astăzi nu a avut măcar o amendă”
/VIDEO/ Adrian Albu, detalii despre bătaia de la Bălți: „Domnul Moroșan până astăzi nu a avut măcar o amendă”
/LIVE/ Vlad Batrîncea - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE/ Vlad Batrîncea - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ Piața drogurilor în Republica Moldova: Cum se pedepsește, de unde provin și care sunt cele mai consumate substanțe
/VIDEO/ Piața drogurilor în Republica Moldova: Cum se pedepsește, de unde provin și care sunt cele mai consumate substanțe
/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare
/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram