Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală

/VIDEO/ Speluncă pentru droguri lângă sediul MAI. Clădirea ce urmează să devină centru cultural Doga, a nimănui

missing
08 iulie 2023, ora 22:00

De doi ani, despre o clădire se spune că va deveni centru cultural în numele marelui compozitor Eugen Doga. Din cauza procedurilor birocratice, procesul de reabilitare a clădirii, început în toamna anului 2021, încă mai durează. Și tot nu se știe cât timp mai exact. Așadar, de doi ani, clădirea, cu statut de monument național, continuă să fie a nimănui, chiar dacă primăria Chișinău susține că are acte ce-i oferă dreptul de proprietate. Pe de altă parte, Ministerul Culturii afirmă că această clădire aparține statului Republica Moldova și nu vreunei instituții anume. 

Cât încă disputa nu a luat sfârșit, imobilul a devenit un loc unde se adună oamenii străzii, unde se întâmplă lucruri deloc legale și periculoase. Este vorba de renumita clădire, cândva sediul procuraturii amplasată pe strada Veronica Micle 5. Are vecini faimoși - Teatrul Republican „Luceafărul” , iar la câțiva pași distanță se află Ministerul de Interne. Deci, toate ilegalitățile se produc, putem spune, sub ochii oamenilor legii. 

Sunt câteva imagini șocante, surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Teatrului Republican „Luceafărul”. Se vede cum anumite persoane ascund în locuri speciale pachețele mici, pe care mai apoi le ridică alte persoane. E o formă cunoscută de trafic de droguri. 

Sunt supărați pe această situație și locatarii caselor din preajma clădirii de pe strada Veronica Micle 5, care cândva a fost și sediu de procuratură. Oamenii se plâng nu doar de mizeria pe care o fac persoanele fără adăpost, care înnoptează în clădire, dar și de faptul că aici se consumă droguri. Uneori, în acțiunile ilegale sunt implicați și copii. 

„Nu cunosc ce anume consumă ei, dar oamenii par destul de dubioși, agresivi. Se văd de departe, parcă sunt zombi. E o priveliște deloc plăcută. Mai mulți vecini au fost terorizați, li s-a furat de prin curți. Se întâmplă lucruri destul de grave, e regiunea unde se află Ministerul de Interne. Multe chestii se întâmplă alături de minister, fix alături patrulează poliția, carabinierii”.

„Pe față se văd cum arată cei care primesc doze... Iar alături este Ministerul de Interne”.

O altă locatară povestește îngrozită despre faptul că nu doar oamenii străzii se adună aici. Locul este cunoscut și de consumatorii de droguri, care, pe timpul nopții, vin după substanțe interzise. 

„De la 1 noaptea și până pe la ora 3, aici au loc vânzări la greu. Știm ce vând, ce au furat, ce și cât costă. Înainte nu atrăgeam atenția. Venea un taxi, care vindea, așa cum am aflat mai târziu, droguri. Mai interesant este că vin și tineri bine îmbrăcați, aranjați, educați. Este alarmant ce se întâmplă. Vin cu taxi-urile, bat la ușile noastre, în curtea vecină și cer droguri. Sunt în agonie, înțelegeți?”. 

Ne-am convins și noi cât de jalnic și deplorabil arată, pe interior, clădirea, considerată monument de arhitectură de însemnătate naţională. 

În timpul filmărilor, am reușit să discutăm cu un bărbat despre ce se întâmplă în interiorul clădirii istorice. 

„- Am văzut seringi... - Noi când am venit erau, noi am strâns. Noi ziua nu suntem. Mai intră pe aici... - Clar. Toată ziua ce faceți? - Când lucrăm, când strângem fier. - Mai găsiți de lucru? - Când și cum. - Fierul de unde îl strângeți? - De pe la gunoiști. - Găsiți, da? - Da. 

- Treceți des prin zona asta? - Da. Noi lucrăm aici. - Nu vă temeți să treceți? Sunt vreo 20 de oameni ai străzii pe-aici. - Ne temem. Ce putem face? Noi chemăm poliția de fiecare dată, vin, ceva fac, apoi ni-i întorc înapoi. - Am văzut că sunt aici. E dezastru, e distrusă. - Monument istoric”. 

Am telefonat la Direcţia de poliţie a municipiului Chişinău pentru a vedea ce acțiuni au fost întreprinse pentru a descuraja fenomenul periculos. Purtătoarea de cuvânt a instituției ne-a declarat că oamenii legii reacționează la fiecare apel. Suplimentar, sunt organizate și razii, iar recent s-a decis, împreună cu pretura sectorului, ca teritoriul să fie împrejmuit. 

Și Primăria Chișinău susține că serviciile municipale intervin și efectuează lucrări de salubrizare a teritoriului. 

„Direcția locativ comunală a intervenit de mai multe ori pentru a salubriza spațiul și periodic intervine, dar pentru că nu este valorificat acel spațiu, diferite persoane au acces acolo”, a declarat viceprimarul Angela Cutasevici.

Începând cu toamna anului 2021, clădirea istorică, dar abandonată, a reapărut în atenția opiniei publice. Municipalitatea a decis să creeze un centru cultural în cinstea celebrului compozitor, Eugen Doga, cu ocazia aniversării a 85 de ani de la naștere. Clădirea a fost aleasă chiar de compozitor, iar la una dintre ședințe, Consiliul Municipal Chișinău a dat-o în folosință Direcției Cultură, prin contract de comodat. 

Deși municipalitatea consideră că această clădire-i aparține, Ministerul Culturii susține că imobilul din strada Veronica Micle 5 nu are un proprietar confirmat oficial. 

„Nu, ea nu aparține Ministerului Culturii. Ea nu aparține nimănui. Conform legii, ea aparține statului Republicii Moldova, doar că aceste drepturi patrimoniale trebuie înregistrate și documentele trebuie duse la capăt. Starea în care se află această clădire - o cunosc foarte bine - trec de zeci de ani pe acolo, nu știu care este situația acum, dar pe clădire tot scria Procuratura Municipiului Chișinău. 

Cumva, era de gestiune neoficială. De ce s-a ajuns, după atâția ani, că nimeni nu poate spune că ea ne aparține. Ideea organizării în această clădire a unui centru de creație „Eugen Doga” noi o salutăm și o susținem cu ardoare, doar că cea mai scurtă cale este calea legală. Noi trebuie să urmăm pașii prevăzuți de lege. Orice altă cale împotmolește procesul”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii mai spune că, în condițiile în care nimeni nu are dreptul asupra acestei proprietăți, confirmat oficial, dreptul de proprietate este al Republicii Moldova. 

„Deoarece este monument istoric, Ministerul Culturii poate reprezenta statul și deveni gestionarul - proprietarul acestui bun. Abia după ce ministerul va deveni proprietar, vom putea pune întrebarea ce facem cu el: sa-l transmitem Direcției Cultură a municipiului Chișinău pentru înființarea centrului Eugen Doga. Doar devenind proprietar, noi putem transmite. Ceea ce vor colegii de la minister, este să le dăm acordul ca ei să-și înregistreze direct dreptul de proprietate. Eu nu văd cum aș putea da acordul la un bun care nu-mi aparține”. 

În opinia ministrului, calea legală este una simplă și se rezumă la câțiva pași. Primul este delimitarea terenului acestui bun și atribuirea unui număr cadastral, înscrierea Ministerului Culturii la Agenția Servicii Publice cu dreptul de proprietate, iar după - inițierea hotărârii de guvern de transmitere a clădirii autorității publice locale. 

„Noi acum suntem la etapa de inițiere a acestei hotărâri de Guvern, delimitarea, avizul APP și inițierea hotărârii de Guvern și înregistrarea ca proprietar a Ministerului Culturii. Acum suntem în avizare a hotărârii de Guvern, am cerut urgentarea la 5 zile, dar ni s-a dat 10 zile. Nu mai contează câte zile, important este să trecem odată peste acest handicap. Deci, în 10 zile vom avea aceste avize, va fi înaintată această hotărâre de Guvern la ședința secretarilor generali sau deja a fost inițiată. Și, în urma deciziei de Guvern, de atribuire ca proprietar Ministerul Culturii și înregistrarea la ASP, devenind noi proprietarii acestui bun vom putea lua o decizie de transmitere, tot prin hotărâre de Guvern. Asta este legea”. 

Pe de altă parte, viceprimarul Angela Cutasevici, care de doi ani este implicată în clarificarea acestei situații create, susține că Primăria Chișinău are suficiente dovezi ce atestă dreptul de proprietare asupra acestui imobil. Este vorba de un extras din hotărârea Sovietului Comisarilor Norodnici al RSSM, din 15 februarie 1946, pus la dispoziție de Agenția Națională a Arhivelor. Și nu doar acest extras ar demonstra că primăria Chișinău deține clădirea istorică.

„- Uitați-vă dosarul cadastral, că edificiul este al nostru. Este anul 1991, el a fost actualizat cumva. - De ce nu are număr cadastral? Nu l-am găsit. - Trebuia să se facă delimitările după anul 2018. Toate înscrierile sunt că a fost dată la procuratură. - Nu a fost în proprietatea procuraturii? - Doar în comodat.

Acest imobil a fost transmis în evidența autorității locale, de atunci a fost și în evidența contabilă a primăriei Chișinău. Această casă de raport a fost gestionată de Direcția Economie și Turism, a fost dată în folosință. După ce a revenit la autoritatea publică locală, după ce s-au epuizat contractele, Consiliul Municipal Chișinău a transmis Direcției Cultură ca să fie folosit în scopuri culturale. Pentru noi, ca prioritate, a fost crearea unui spațiu de cultură și artă Eugen Doga”.

Cât autoritățile încă nu au pus punct în stabilirea unui proprietar final al acestui imobil vechi, Primăria Chișinău, în toată această perioadă, oricum s-a pregătit pentru reabilitatea clădirii. 

„Primăria Chișinău a făcut expertiza tehnică, avem proiectul de execuție, avem toate documentele tehnice de inițiere a reparației, avem aprobarea Consiliului Național al Monumentelor. Tot ce a depins de noi, am făcut. Avem și o foaie de parcurs agreată de comun cu Ministerul Culturii și primăria Chișinău cu pașii întreprinși pentru a depăși aceste dificultăți birocratice. Toate edificiile istorice sunt trecute ca proprietate Republica Moldova și ca să treacă la APL trebuie să fie făcuți mai mulți pași. Delimitarea terenului, după care recunoașterea proprietarului bunului imobil. Iată aici e...”. 

Deocamdată nu este clar de câți bani vor fi nevoie pentru reabilitarea acestei clădiri. Dar anterior, Ion Ceban a anunțat despre susținerea Județului Neamț în reabilitarea imobilului. A fost în vizită, în această clădire, și Ionel Arseni, pe atunci președintele Consiliului Județean Neamț. 

Considerat și baronul PSD, Arseni a fugit primăvara aceasta în Italia, după ce a fost condamnat definitiv în România la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ „Moldova-Film are nevoie de salvare”. Fostul colos cinematografic rezistă din închirierea spațiilor
/VIDEO/ De la clădiri pline de copii, la ruine abandonate: Soarta școlilor din satele mici, care riscă să dispară pentru totdeauna

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.