De la vest, ne mutăm spre estul țării, mai exact în satul Copanca, din raionul Căușeni. De ce am ales această localitate? Primăria este singura din toată lista de beneficiari care a reușit să câștige două proiecte de renovare a blocurilor sanitare, la ambele gimnazii. Compania care va face lucrările este aceeași pentru ambele instituții.
Directoarea dă asigurări că va reuși să ducă la capăt proiectele. Dacă nu se va reuși până la finalul anului, banii vor fi pierduți. Aici, toaletele vor fi amenajate în interiorul clădirilor. Mai problematic va fi cu sistemul de canalizare, pentru că va fi nevoie de schimbat țevile.
Cei mai mulți bani vor merge pentru renovarea blocului sanitar din gimnaziul „Vasile Alecsandri”. Contribuția de la bugetul de stat va fi de peste un milion de lei, iar restul - cele 5% - îi revine primăriei. În acest gimnaziu sunt două spații unde, pe timpuri, fuseseră amenajate toalete pentru elevi, dar au degradat, fiind acum periculoase și nesigure.
„Aici cândva au fost spații. La etajul 1 este pentru fetițe, la etajul 2 e pentru băieți. Am preconizat și un spațiu pentru copii cu necesități speciale”.
Nici aici lucrările nu au început, dar zilele trecute și-a făcut apariția un grup de muncitori.
„- A fost brigada, le-am arătat spațiile, le-am arătat tot. - Când au zis că vor începe? - Undeva peste 2-3 zile, dar mai mult cred că de săptămâna viitoare. - Se apucă de treabă. Ne-au promis că undeva 5-6 săptămâni o să dureze, materialele sunt tot. - Problema esențială va fi canalizarea. Trebuie să fie conectată la cea centralizată, canalizarea satului. Vor trebui să treacă peste strada centrală și acolo oleacă probleme. - Asta se rezolvă... - Da, da. Nu este nimic ieșit din comun. Cu atât mai mult că este canalizarea veche săpată. - Canalizarea veche n-o să meargă. - Este locul și vor fi schimbate toate țevile. Credeți că o să fie gata până la sfârșitul anului? - Desigur, până în luna noiembrie”.
Și, dacă în acest gimnaziu au funcționat cândva toaletele de interior, în cel de-al doilea gimnaziu - „Prometeu”, unde învață copii vorbitori de limbă rusă, aceste spații nu există. Astfel, s-a luat decizia de a amenaja blocuri sanitare în două încăperi folosite până acum ca debarale.
Cum a reușit primăria Copanca să obțină finanțare pentru ambele gimnazii? Ne explică Svetlana Ivanova, secretara consiliului local.
„- Noi am primit pe poșta electronică, s-a implicat foarte mult și directorul. Neam angajat pentru ambele proiecte. - Ele nu erau? Sau erau afară. - Erau, dar se aflau într-o stare de avarie. La gimnaziul „ Vasile Alecsandri”, în genere, nu era. - Erau, dar se aflau în stare dezastruoasă, de aceea au fost închise. Acum doar în curte merg, la școala de limbă rusă nu era deloc”.
Acum, cea mai mare bătaie de cap va fi conectarea gimnaziilor la sistemul centralizat de canalizare.
„Iată așa s-a primit că am făcut toată documentația, a fost creat un grup de inițiativă. Ne-am implicat toți. Trebuie să reușim până la final de an. Contractele au fost trimise la trezorerie, ca să fie înregistrate. În sediul gimnaziilor vor fi. Este problemă cu canalizare. La primărie este canalizare, de aici vom trage și vom lega școlile”.
Documentând acest subiect, am identificat încă un fapt curios. Ambele proiecte au fost câștigate de aceeași companie, cu sediul la Căușeni, care a oferit cel mai mic preț.
„- Cum ați reușit să câștigați ambele proiecte? Pe ambele proiecte, știu, le faceți dvs. - Au fost puse pe pagina la achiziții (n.r. - Agenția Achiziții Publice), am participat, totul a fost electronic. Nu știu de ce nu au participat și alte companii. - Ați fost singura companie? - Nu, au fost două. - Am înțeles. Știți că termenul a fost până la sfârșitul anului, reușiți să implementați? - Da, contractul a fost semnat , așteptăm să fie înregistrat la achiziții și începem lucrările. Nu vă e greu să mergeți în paralel cu ele, aveți resurse? - Avem și resurse, și muncitori”.
Până când blocurile sanitare vor fi reparate și inaugurate, elevii vor continua să folosească toaleta din curtea școlilor, așa cum era cu zeci de ani în urmă.
„- Afară. - Afară? - Da. - Ce an era pe atunci? - Păi, eu în 66 m-am dus la armată. - Dvs. când ați învățat, era toaleta în interior? - De unde? Nu, clar lucru. Totul se făcea afară. Era anul 1974, de unde așa ceva pe atunci? Pe atunci, așa era viața. Acum e modernă. - Dar și acum sunt școli cu toalete în curte. - În acest, colectivul de părinți trebuie să se adreseze directorului, iar directorul de la raion, dar să nu dea din urechi”.
Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii
Imagini de Vlad Glinjan