8 noiembrie este „o zi foarte importantă pentru noi toți”, a declarat prim-ministrul la ședința Guvernului, deoarece Comisia Europeană urmează să recomande începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Totuși, Dorin Recean a subliniat că această recomandare nu este „un jalon”, dând de înțeles că mai e de muncit până țara noastră va deveni membră a UE.
„Noi continuăm cu intensitate și mai mare să lucrăm pentru integrarea europeană și pentru a construi Europa acasă. Ne doresc nouă tuturor spor la muncă tuturor cu intensitate și mai mare”, a spus premierul.
Reamintim că astăzi, Comisia Europeană (CE) va recomanda oficial țărilor membre UE să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Raportul urmează a fi prezentat în după amiaza zilei de miercuri de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Negocierile ar putea începe anul viitor dacă sunt îndeplinite condițiile necesare.
În contextul prezentării raportului, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a plecat la Bruxelles.
La Bruxelles, ministrul Nicu Popescu va avea întrevederi cu directorul general pentru vecinătate și extindere, Gert Jan Koopman, cu secretarul general al Secretariatului General al Consiliului UE, Thérèse Blanchet și cu secretarul general al Comisiei Europene, Ilze Juhansone.
De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu va participa la evenimentul cu genericul „Pachetul de extindere 2023 al Comisiei Europene și calea europeană a Moldovei”.
De menționat că publicația Politico a scris că raportul va conține atât o evaluare a progresului realizat, cât și anumite „rezerve” și „dorințe”. În general, Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor privind aderarea acestor două țări la UE. După raportul Comisiei Europene, chestiunea va fi discutată în Parlamentul European. Iar decizia finală va fi luată de Consiliul European în prima jumătate a lunii decembrie.
Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.
Potrivit CE, actuala conducere a Republicii Moldova a făcut progrese importante în agenda sa de reformă. În același timp, s-a confruntat din ce în ce mai mult cu amenințări directe la adresa stabilității sale, venite atât din partea grupurilor interne cu interese create, cât și din partea Rusiei.
În acest context, la ședința Consiliului Europei din 23 martie 2023, liderii UE s-au angajat să continue să ofere întreg sprijinul relevant țării, inclusiv să își consolideze reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.
Pe 24 aprilie 2023, UE a lansat misiunea civilă a UE în Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de securitate și apărare comună, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniile managementului crizelor și amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și contracararea, manipularea și interferența informațiilor străine.