Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și mister elucidat. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 653: Lupte grele, recoltă record și anunțul lui Putin! Alertă: Sprijinul pentru Kiev a scăzut cu 90%

08 decembrie 2023, ora 17:27

În a 653-a zi de război trupele rusești continuă să atace în direcția Avdiivka, folosind în special aviația și dronele kamikaze. Oraşul Harkov, estul Ucrainei, a fost lovit de mai multe rachete ruseşti, au anunţat autorităţile locale în noaptea de joi spre vineri, raportând cel puţin un rănit. Autoritățile ucrainene i-a îndemnat pe locuitori să economisească energie electrică, după ce Rusia a bombardat o centrală termică în apropierea liniei frontului, provocând daune serioase pe măsură ce temperaturile scad sub zero. În același context, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Andrei Yusov, a declarat că forțele ruse nu au suficiente resurse pentru a lovi infrastructura energetică ucraineană la o scară mai mare decât iarna trecută.

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că va candida la preşedinţie la scrutinul prezidenţial din 2024, o decizie care ar urma să-l menţină la putere cel puţin până în 2030, relatează agenţiile de presă ruseşti, preluate de Reuters şi AFP. Ajutorul străin a fost citat pe scară largă ca fiind unul dintre principalele motive pentru care Kievul a avut succes în lupta împotriva armatei ruse, însă un nou raport arată că Ucraina a înregistrat o scădere dramatică a valorii noilor angajamente în ultimele luni.

UPDATE 16:41Astăzi, 8 decembrie 2023, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a autorizat sportivilor ​​ruși și belaruși să participe sub un steag neutru la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Sportivilor li s-a interzis inițial să concureze la nivel internațional în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar de atunci li s-a permis treptat să revină ca atleți neutri în majoritatea sporturilor.

UPDATE 16:21 Comisia Europeană insistă ca statele din cadrul Uniunii Europene să limiteze importurile de gaze din Rusia, avansând un proiect de lege privind necesitatea unor acțiuni de protejare a ”intereselor esențiale de securitate”, pe fondul reticenței anumitor țări de a se ralia total sancțiunilor impuse Moscovei din cauza invaziei militare în Ucraina.

UPDATE 16:10 Ministerul ucrainean al Agriculturii a îmbunătăţit prognozele referitoare la recolta de cereale din 2023, până la 59,7 milioane de tone, adăugând că producţia la hectar a atins un nou record, scrie Digi24.

UPDATE 15:48 Generalul-locotenent în retragere Marc Thys, fost șef al forțelor terestre ale Armatei belgiene, atrage atenția privind stocurile europene de arme, care au scăzut la un nivel record, transmite defenseromania.ro.

UPDATE 15:38 Parlamentul ucrainean a aprobat vineri trei proiecte de lege necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv unul privind drepturile minorităţilor naţionale, o cerere critică din partea Ungariei, care se opune candidaturii Ucrainei la UE, potrivit Reuters.

UPDATE 15:35 Statele Unite ale Americii s-au alăturat, joi, 7 decembrie, reprezentanților din România, Ucraina, Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru o nouă reuniune la nivel înalt la Tulcea, pentru a găsi soluții reciproc avantajoase pentru a susține un volum ridicat de exporturi de cereale ucrainene. Acestea au ca scop îmbunătățirea rezilienței și flexibilității rutelor comerciale regionale și pentru a combate insecuritatea alimentară cauzată de decizia Rusiei de a se retrage din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră (BSGI) și de a ataca aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

UPDATE 15:31 Rudele rușilor tinerilor trimiși să lupte în țara vecină dau semne că se organizează activ într-o mișcare menită să ceară autorităților ruse aducerea acasă a acestora, iar protestul a luat treptat diferite forme, de la pichetări, până flashmob-uri sau apeluri oficiale, notează Adevărul.

UPDATE 15:29 UE nu poate accepta Ucraina pentru că este una dintre cele mai corupte țări din lume, transmite Viktor Orban într-un interviu pentru revista franceză Le Point. El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la costurile suplimentare pentru statele membre și impactul negativ al agriculturii ucrainene asupra sistemului european, potrivit Știripesurse.

UPDATE 15:21 Rusia a salutat vineri anunţul comun făcut de Armenia şi Azerbaidjan cu o zi înainte legat de dorinţa lor de a-şi normaliza relaţiile după trei decenii de conflict pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, recucerită în septembrie de Baku, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE 15:19 Comisia Europeană urmează să aprobe, săptămâna viitoare, o propunere legislativă cu privire la legal procedurile de utilizare a activelor ruseşti blocate în conformitate cu sancţiunile impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, însă dubiile venite din partea Franţei, Germaniei şi Belgiei ar putea însemna că Ucraina nu va obţine banii respectivi în viitorul apropiat, au declarat surse diplomatice citate vineri de Reuters, conform Agerpres. Proiectul legislativ este aşteptat în 12 decembrie, cu două zile înaintea ultimului summit al UE din acest an, unde una dintre mize va fi asistenţa bugetară şi militară atât de necesară Kievului.

UPDATE 14:00 Trupe ucrainene se antrenează în Polonia pentru războiul de iarnă cu rușii. Pe un câmp acoperit de zăpadă din vestul Poloniei soldații ucraineni sunt antrenați în războiul de tranșee, cu câteva zile înainte de a fi trimiși pe front în războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters. „Cei mai mulți dintre ei nu au, de fapt, nicio experiență militară și sunt învățați cum să execute câteva tactici de bază”, a declarat un soldat ucrainean. „Suntem învățați cum să folosim armele în zonele urbane și în tranșee”, a adăugat acesta. Antrenamentul a fost efectuat de către Comandamentul de pregătire a armelor combinate, care a fost înființat ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a ajuta armata ucraineană. Exerciții au avut loc în 24 din cele 27 de state membre ale blocului.

UPDATE 13:27 Putin a anunțat că va participa la alegerile prezidențiale din 2024. Anunțul a fost făcut după intervenția acestuia la ceremonia dedicată „Zilei Eroilor”. Pentru prima dată, alegerile prezidențiale din Rusia vor dura mai multe zile. Acestea vor avea loc în perioada 15 martie - 17 martie 2024. Se remarcă faptul că, candidații independenți pentru viitoarele alegeri prezidențiale din Federația Rusă trebuie să depună documentele până la 27 decembrie, iar candidații de partid - până la 1 ianuarie 2024.

UPDATE 12:26 În timp ce fondurile sunt blocate politic în Statele Unite și UE, sprijinul pentru Kiev a scăzut deja cu 90% într-un singur an, potrivit unui raport al Institutului Kiel, informează Le Monde. La aproape doi ani de la debutul războiului dus de ruși în Ucraina, dinamica susținerii occidentale pentru Kiev este în pierdere de viteză: ajutorul nou a scăzut cu 90% în perioada august-octombrie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit celui mai recent raport al Institutului Kiel, publicat joi, 7 decembrie. Această tendință ar putea continua, întrucât un fond de 50 de miliarde de euro preconizat de Uniunea Europeană este blocat de reticența anumitor țări europene, în timp ce, peste Atlantic, aleșii Senatului american au votat miercuri împotriva unei măsuri de ajutor de urgență pentru Ucraina.

UPDATE 12:00 Statele Unite au pus sub abuzare doi cetățeni ruși care au condus o campanie de spionaj informatic la adresa statelor membre NATO, în interesul Moscovei. Potrivit autorităților de la Washington, operațiunile erau conduse de gruparea Star Blizzard, cunoscută și sub numele de Grupul Callisto, entitate asociată cu altă organizație a hackerilor ruși, Center 18. Star Blizzard are legături cu o unitate a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) aflată în spatele mai multor atacuri online asupra țărilor NATO, scrie Politico. Cei doi cetățeni ruși sunt acuzați de conspirație pentru comiterea de infracțiuni cibernetice și fraudă online împotriva SUA și riscă pedepse de până la 20 de ani de închisoare. Amploarea atacurilor cibernetice ale Rusiei asupra agențiilor guvernamentale americane încă nu este cunoscută.

UPDATE 11:52 Liderul în exil al opoziţiei democratice din Belarus, Svetlana Tikhanovskaia, avertizează Statele Unite că abandonarea Ucrainei în lupta împotriva Rusiei şi împotriva preşedintelui Vladimir Putin ar ameninţa securitatea întregii Europe de Est, relatează CNN. „Poporul belarus şi ucrainenii se confruntă cu acelaşi inamic – ambiţiile imperialiste ale Rusiei. Şi trebuie să luptăm împreună”, i-a spus opozanta belarusă Svetlana Tikhanovskaia analistului şef de securitate naţională de la CNN, Jim Sciutto. „Fără o Ucraină liberă, independentă şi sigură, nu va exista un Belarus sigur. Dar şi invers. Fără un Belarus liber, va exista o ameninţare constantă pentru toţi vecinii noştri din întreaga regiune”, a adăugat ea.

UPDATE 11:18 Ucraina a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei. Potrivit decretului pus în aplicare de către Volodimir Zelenski, în listă se află 185 de persoane și 181 de companii, inclusiv din Republica Moldova. Măsurile restrictive au fost propuse de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Restricțiile vizează 185 de persoane, inclusiv un cetățean al Republicii Moldova și un cetățean al Germaniei. Au fost impuse sancțiuni pentru 174 de străini pentru 10 ani, iar altor 11 - pentru cinci. Restricțiile prevăd blocarea activelor acestora, anularea licențelor, restricții privind operațiunile de tranzit și comerț pe teritoriul Ucrainei, interzicerea privatizării și achizițiilor publice. Potrivit documentului, cetățeanul din Republica Moldova căruia i-au fost aplicate sancțiuni este Inna Linnik. Inna Linnik este originară din Bender, deține și cetățenia Federației Ruse și în prezent ocupă funcția de viceministru al așa-numitului minister al economiei din Tiraspol. În plus, lista sancțiunilor include persoane apropiate liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov.

UPDATE 10:35 Apărarea aeriană ucraineană a doborât 14 din cele 19 rachete lansate de Rusia în timpul unui atac aerian lansat vineri dimineață, vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, transmite Reuters. Rachetele au fost doborâte în regiunea de lângă Kiev și în regiunea centrală Dnipropetrovsk, a declarat oficialul militar, la televiziunea ucraineană.

UPDATE 09:59 Comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean susţine că numărul confirmat oficial de copii ucraineni deportați de Rusia a trecut de 19.540. În martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate de arestare pentru președintele rus, Vladimir Putin, și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, în legătură cu deportarea forțată a copiilor ucraineni, transmite Spotmedia.

UPDATE 09:13 Administrația SUA are în vedere posibilitatea înăspririi unor reglementări cu privire la  imigrație, la cererea republicanilor pentru a ajunge la un acord cu Congresul privind alocarea de asistență suplimentară Ucrainei, a relatat joi agenția Reuters. Potrivit surselor sale, Casa Albă admite posibilitatea înăspririi cerințelor pentru acordarea azilului în Statele Unite și ar putea, de asemenea, să fie de acord cu o utilizare mai largă a procedurii de deportare accelerată din țară. Potrivit agenției de știri, un grup de senatori din ambele partide participă la consultări pe această temă. Ei, în special, discută despre restricțiile privind cererile de azil în Statele Unite, cu toate acestea, după cum clarifică agenția, încă nu este clar ce poziție ar putea lua administrația de la Washington în acest sens.

UPDATE 09:00 Bilanțul de la începutul războiului. Încă 990 de ruși au murit în ultimele 24 de ore.

UPDATE 08:42 Oraşul Harkov din estul Ucrainei, a fost lovit de mai multe rachete ruseşti, au anunţat autorităţile locale în noaptea de joi spre vineri, raportând cel puţin un rănit, relatează AFP. „Ocupanţii au lovit Harkov de şase ori”, a scris şeful administraţiei militare regionale, Oleg Synegubov, pe Telegram, indicând că a fost preluată o persoana rănită. Clădiri de locuinţe au fost avariate, a spus Synegubov. O mină de cărbune situata în Toreţk, în nordul regiunii Doneţk, a fost atacată joi după-amiaza, a declarat Ministerul ucrainean al Energiei. O persoană a fost rănită şi au fost înregistrate „pagube semnificative”.

UPDATE 08:30 Un panou provocator a apărut pe partea rusă a punctului de trecere a frontierei ruso-estonie Ivangorod-Narva:  „Granițele rusești nu se termină nicăieri”.  „Regimul lui Putin provoacă țările europene și vrea ca granițele să fie închise”, a comentat consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Herașcenko într-un videoclip, conform defenseromania.ro. „Acest lucru va permite regimului (lui Putin) să acuze Occidentul că a creat o „cortina de fier”, a adăugat el, scrie Cotidianul.

UPDATE 08:27 Comisia Electorală Centrală de la Moscova a adoptat vineri o rezoluție care stipulează că alegerile prezidențiale de anul viitor vor dura 3 zile, o premieră pentru Rusia în contextul în care Kremlinul dorește ca Vladimir Putin să fie reales cu un scor record, potrivit HotNews.

UPDATE 08:20 Președintele rus Vladimir Putin l-a primit, joi, pe omologul său iranian, Ebrahim Raisi, la Kremlin pentru convorbiri, în special pentru a aborda conflictul israeliano-palestinian. Putin a lăudat amploarea legăturilor dintre Moscova și Teheran, menționând că relațiile dintre cele două state „se dezvoltă foarte bine”, informează AFP. „Relaţiile noastre se dezvoltă foarte bine”, a declarat Putin în debutul întrevederii lor difuzate de televiziunea rusă, menţionând „mari proiecte de infrastructură” comune şi cooperarea în sectorul energiei şi în „aproape toate domeniile”. În sprijinul afirmaţiei sale, Putin a subliniat că „anul trecut schimburile noastre comerciale au crescut cu 20% şi am obţinut rezultate bune”, o balanţă comercială pe care a estimată-o la 5 miliarde de dolari. Moscova şi Teheran, a spus liderul rus, urmează să semneze „în chiar ultimele zile ale lunii decembrie” un acord privind crearea unei zone de liber-schimb între Iran şi Uniunea economică eurasiatică, aflată sub egida Rusiei şi grupând foste republici sovietice.

UPDATE 07:47 Oficialii Națiunilor Unite au declarat Consiliului de Securitate de la New York că intensificarea atacurilor rusești asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei a înrăutățit condițiile umanitare în întreaga țară. Secretarul general adjunct Miroslav Jenca a spus că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile care sunt „interzise de dreptul internațional umanitar”, în timp ce Ramesh Rajasingham, coordonatorul umanitar al ONU, a declarat că „decesele, rănirile și nivelul de distrugere a infrastructurii civile vitale sunt uluitoare”.

UPDATE 07:30 Ucraina i-a îndemnat pe locuitori să economisească energie electrică, după ce Rusia a bombardat o centrală termică în apropierea liniei frontului, provocând daune serioase pe măsură ce temperaturile scad sub zero. Ministerul Energiei, care nu a numit centrala, a declarat că două dintre unitățile sale energetice au încetat să funcționeze, ceea ce a dus la o „lipsă temporară de electricitate” în rețea.

/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
/VIDEO/ Fără înscriere pe compensatii.gov.md! Toți cetățenii vor primi ajutorul UE la lumină. Precizările ministrului Alexei Buzu
/VIDEO/ Fără înscriere pe compensatii.gov.md! Toți cetățenii vor primi ajutorul UE la lumină. Precizările ministrului Alexei Buzu
/VIDEO/ Luni e laie, marți - bălaie! Chicu, de la teorii conspirative despre USAID, la mulțumiri poporului SUA: „Ține de bunul simț”
/VIDEO/ Luni e laie, marți - bălaie! Chicu, de la teorii conspirative despre USAID, la mulțumiri poporului SUA: „Ține de bunul simț”

/VIDEO/ Ninsori record în Japonia: Unii oameni nu puteau ieși din casă din cauza zăpezii

missing
05 februarie 2025, ora 18:08

Ninsori record în nordul Japoniei. Zăpada de aproape un metru și jumătate a dat peste cap traficul aerian și rutier și a închis școlile și gradinițile din mai multe regiuni japoneze. Meteorologii din Japonia anunță că vortexul polar va continua să dea bătăi de cap și în următoarele zile.

În orașul Obihiro, stratul de zăpadă a ajuns să măsoare un metru și 20 de centimetri, un record pentru acest sezon. 

Localnicii au fost nevoiți să sape șanțuri prin troienile uriașe pentru a ajunge dintr-un punct în altul. Presa internațională scrie că în această periodă, 379 de școli publice primare și gimnaziale din 44 de municipalități din Hokkaido au fost închise, în timp ce autospecialele lucrează fără întrerupere pentru a deszăpezi drumurile.

Ninsorile au dus la anularea a zeci de zboruri, iar sute de automobile au rămas blocate în nămeți.

Agenția japoneză de meteorologie a avertizat că, până la sfârșitul săptămânii, ninsorile abundente urmează să ajungă și pe insula Honshu, regiune în care nu au mai fost înregistrate așa ninsori abundente.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.