O imagine tot mai frecventă în zilele toride: havuzurile din oraș se transformă în locuri de joacă improvizate. Cei mici sunt atrași de apă, iar părinții, uneori, aleg să ignore semnele de avertizare, scrie 1TV.
În preajma fântânii arteziene din Scuarul Miron Costin, unde este indicat clar că accesul în partea fântânii care nu este pietonală este interzis, mai mulți părinți își lasă copiii să se scalde în partea interzisă a fântânii.
Accidentele nu sunt excluse – podeaua udă poate deveni alunecoasă, iar presiunea apei sau elementele din bazin pot provoca răni. Autoritățile recomandă prudență și respectarea regulilor, pentru a evita situații nedorite:
„Să-ți uzi un pic picioarele nu e ceva grav. Totuși, în unele cazuri, poate fi periculos. În primul rând, acolo există totuși echipamente electrice – așa că, bineînțeles, nu e recomandat să te arunci în apă”.
„Este periculos – copilul se poate împiedica, poate aluneca sau cădea în orice moment și, în cel mai rău caz, s-ar putea să-și rupă ceva”.
„Acele tije din care țâșnește apa sunt fabricate din metal. Copilul poate aluneca, se poate lovi la cap. Poate cădea pe burtă, pe spate, își poate fractura coloana vertebrală – e foarte grav, e foarte periculos”.
Chiar dacă apa este tratată și monitorizată, autoritățile confirmă că havuzurile nu sunt proiectate pentru scăldat. Ele rămân, în primul rând, elemente decorative, cu apă recirculată, și nu îndeplinesc standardele de siguranță ale unei piscine publice.
„Întreprinderea Municipală Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, a luat de fiecare dată măsuri împotriva scăldatului în havuzuri. Întreprinderea Municipală Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi atenționează cetățenii și părinții să nu își lase copiii să se scalde în havuzurile municipale. Havuzurile nu sunt pentru a practica înotul în ele. În același timp, AGSV a luat de fiecare dată măsuri prompte pentru a sancționa și a atrage atenția celor care încalcă această lege”, a declarat a menționat ofițerul de presă de la Spații Verzi, Victor Nichituș.
La începutul acestei luni, joaca în havuz s-a soldat cu o tragedie în regiunea Belgorod din Rusia. O fetiță de 13 ani a murit electrocutată. În urma investigațiilor, trei persoane, inclusiv un funcționar public local, au fost reținute.