Directorul sanatoriului la care au fost înregistrate mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară confirmă că unii clienți s-au adresat la medic cu simptome de diaree acută, dar dă asigurări că toate cărnurile servite în cantină sunt prelucrate termic pentru a preveni contaminarea cu Salmonella. Potrivit lui Andrei David, sanatoriul este o instituție de tip deschis, unde pacienții se pot hrăni și în afara cantinei.
„Au fost careva adresări a pacienților cu boală diareică acută. A fost un flux de pacienți care au venit la noi. Nu ne permitem pe fiecare pacient să-l verificăm cu analize, ce prezintă fiecare. După aceste cazuri, a fost informată ANSP, au venit la fața locului, au discutat cu fiecare pacient. Noi suntem o instituție de tip deschis, nu se mănâncă doar la cantină. Lumea pleacă, vine, eu nu pot să găsesc explicații”, a declarat David, pentru TV8.
Andrei David a explicat că cantina sanatoriului selectează furnizori autohtoni și recunoscuți, care livrează produse de calitate. În plus, în perioadele cu temperaturi ridicate, s-au intensificat măsurile de igienizare internă și externă, iar pacienții au fost îndemnați prin anunțuri radio locale să-și mențină igiena personală, inclusiv spălarea regulată a mâinilor.
„Ce ține de cantină, am adus la cunoștință că noi activăm numai în baza certificatelor de calitate. Distribuitorii și producătorii sunt autohtoni, destul de recunoscuți, livrarea o fac tot ei. În perioada de caniculă, a fost intensificat regimul de igienizare intern, externe, au fost aplicate dezinfectante, au fost făcute anunțuri la radioul local pentru a avea grijă să spele pe mâini”, a spus directorul.
David a mai subliniat că Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a efectuat un control la sanatoriu și a verificat toate actele și certificatele necesare și că totul este în regulă.
„S-a sesizat și ANSP, ei au fost la noi în control planificat, toate actele erau în ordine. Au verificat toate certificatele, ele erau prezente. S-au prelevat careva probe. Nu sunt probele finale, la moment, totul este negativ. Toate cărnurile se prelucrează termic, 2-4 ore, în role, la temperatură ridicată. Suntem noi din mediul rural, dar nu e chiar așa cum cred unii”, a punctat Andrei David.
TV8.md reamintește că 29 de persoane aflate la tratament la sanatoriul din satul Hîrjauca, raionul Călărași, s-ar fi intoxicat. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în urma unei analize bacteriologice, s-a depistat că 17 dintre ele au fost infectate cu Salmonella. Cazurile de toxiinfecție alimentară s-au înregistrat în perioada 7-11 august.
Bolnavii, care s-au adresat la medicii din sanatoriu, prezentau febră, slăbiciuni generale, greață, tremur și diaree frecventă. S-a stabilit diagnosticul primar enterită acută.
În cadrul anchetei epidemiologice, s-a constatat că pacienții s-au alimentat la cantina sanatoriului, consumând gulaș din carne, fileu de găină și biftec copt.