Au depus flori galbene și albastre pe fundalul vuietelor de sirenă. Moldoveni, refugiați din țara vecină și oficiali s-au adunat azi la Ambasada Ucrainei de la Chișinău pentru a aduce un omagiu eroilor căzuți în cei trei ani de război. Cu toții își doresc pace, victorie și justiție pentru Ucraina.
După ce rând pe rând au depus flori pe un zid improvizat la poarta ambasadei, mulțimea adunată aținut un minut de reculegere în semn de respect și recunoștință pentru viețile pierdute în lupta pentru pace și libertate. Au venit să își comemoreze eroii și ucraineni care au fost nevoiți să își caute refugiu în țara noastră.
„Frații mei, bunicii mei sunt acolo, unii dintre ei nu mai sunt în viață. Nepoții mei au stat la subsol aproape un an. Este foarte greu, dar toată lumea se obișnuiește, din păcate, toată lumea se obișnuiește și cu războiul, iar copiii se obișnuiesc și ei. Pe măsură ce trece timpul, sirenele și alarmele nu mai sunt percepute ca înainte”.
„Pacea este atunci când oamenii trăiesc liniștiți în casele lor, când nu trebuie să se trezească în fiecare noapte și să fugă de faptul că bombe rusești zboară spre ei. Pacea este atunci când oamenii merg calm la muncă și se bucură de lume. Aceasta este lumea. Pacea este atunci când nu există război”.
Prezent la evenimentul de comemorare, ambasadorul Paun Rohovei le a mulțumit autorităților moldovenești pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni și asistența umanitară acordată poporului său.
„Ucraina luptă pentru valorile internaționale, Ucraina luptă pentru vecinii săi, pentru statele care ne înconjoară și care ne susțin. Suntem foarte recunoscători Republicii Moldova și altor parteneri care ne sunt aproape și ne acordăasistență și ajutoare, și ne ajutați să pășim mai ferm spre o victorie și pace justă și durabilă”, a menționat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei.
Pace justă, a cerut și președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Ucraina merită o pace justă, nu un armistițiu, care sunt sigur se va transforma într-o simplă pauză și va reveni. Asta înseamnă integritatea teritorială a Ucrainei, asta înseamnă reparație de război, asta înseamnă condamnarea celor care au comis acest genocid, întoarcerea acasă a copiilor, forțat strămutați pe teritoriul Federației Ruse”, a subliniat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Trebuie să se găsească o soluție care ar satisface interesele Ucrainei, ale Uniunii Europene, dar și a întregii lumi. Acest război nu este doar despre agresiunea împotriva unui stat suveran, dar este o agresiune a valorilor și principiilor construite de întreaga lume în ultimii 17 ani”, a punctat ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks.
„Sunt trei ani de război, de durere, nedreptate, dar ne bucurăm că sunt trei ani de eroism. Ucraina rezistă, iar asta însemnă că Republica Moldova este în siguranță . Este o lecție nu doar pentru țara noastră, dar pentru întreg continentul european”, a menționat deputată PAS, Doina Gherman.
În timp ce unii comemorau victimele războiului, în fața ambasadei Rusiei câțiva oameni s-au adunat să condamne acțiunile agresorului. Aceștia au organizat un flashmob în tăcere prin care au cerut justiție pentru Ucraina.
„Mesajul nostru principal este că cerem justiție pentru victime. Pe parcursul acestor ani au avut de suferit copii, civili, a fost distrusă infrastructura civilă. Pentru toate aceste crime, Curtea internațională trebuie să facă justiție, să îi aducă pe banca acuzațiilor”, a subliniat director executiv Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan.
De la începutul războiului, milioane de ucraineni au găsit refugiu în alte țări, 135.000 dintre aceștia se află acum în Republica Moldova, cu aproape 20.000 mai mult decât acum un an. Aproape jumătate dintre cei rămași sunt copii și vârstnici.