Un sat mic cu o istorie mare. Vorbim despre localitate Cobîlea din raionul Șoldănești, cunoscută în primul rând pentru faptul că acolo crește stejarul lui Ștefan cel Mare. Deși are o populație de numai o mie de locuitori, satul este plin de viață, inclusiv datorită turiștilor care merg acolo să vadă copacul legendar. Iar pentru a fi și mai interesant pentru oaspeți, dar și pentru cei plecați de mult din sat, localnicii au deschis un muzeu al satului, unde cei dornici să descopere povestea localității sunt așteptați cu drag.
Toată istoria satului Cobîlea a fost adunată la un loc de săteni, într-un mic muzeu, deschis anul trecut. La procesul de colectare a obiectelor cu povești vechi în spate au participat toți sătenii, inclusiv cei care au plecat de mult în alte colțuri ale lumii. Locația muzeului e și ea simbolică - este prima școală a satului, veche de peste 100 de ani.
„Acestă ie are peste 100 de ani și a fost adusă de către doamna Elena. Ea a spus că a fost purtată de către bunica ei. În acest muzeu avem două covoare foarte vechi care la fel au peste 100 de ani pentru că au fost țesute din lână cu culori naturale și ele se observă foarte bine. Le-am găsit undeva aruncate, le-am cizelat și le-am adus la muzeu. Avem mobilier vechi aici, care a fost tot găsit prin casele vârstnicilor, avem fețe de masă care la fel sunt foarte vechi”, a declarat primara satului Cobîlea, Angela Ababii.
Satul Cobîlea este renumit și prin perseverența cu care oamenii de aici păstrează vie amintirea despre popasul pe care se spune că l-a făcut Ștefan cel Mare în localitatea lor. Pentru a comemora momentul istoric, aici sunt organizate diferite evenimente, cel mai important fiind Festivalul de folclor “La Umbra Stejarului”.
„Noi suntem mândri că avem în localitatea noastră un monument natural de o mare importanță și valoare istorică. O dată la doi ani în satul nostru se organizează un festival de nivel național, festivalul „La umbra stejarului” unde participă oameni din mai multe țări, dar desigur și locuitori din mai multe raioane ale țării”, a menționat primara satului Cobîlea, Angela Ababii.
O altă bijuterie a satului este biserica. Acesta datează din 1872. Construit timp de 20 de ani, locașul de cult adună în fiecare zi de slujbă zeci de credincioși. Alături de biserică, era și o casă parohială, care a fost dărâmată de curând, deoarece era foarte veche. Acum preotul vrea să ridice în locul acesteia una nouă, în care sătenii să poată organiza mese de pomenire. Pentru asta are, însă, nevoie de bani.
„Am pornit lucrările la casa parohială. Era într-o stare cam rea, avea nevoie de schimbat acoperișul, pereții crăpați, geamurile rele. Ne-am gândit că ar fi bine cu suportul creștinilor cu inimă mare să ridicăm o căsuță bisericească nouă”, a vorbit preotul din satul Cobîlea, Igor Cioban.
Satul Cobîlea din raionul Șoldănești are o populație de aproximativ 1000 de locuitori. Deși e o localitate mică, are o valoare istorică și culturală mare. Devenit cunoscut datorită marelul monument natural, stejarul lui Ștefan cel Mare, satul Cobîlea este vizitat de mulți turiști, atât din țară cât și de peste hotare.
Conturile bancare pentru cei care vor să doneze pentru muzeu