A investit bani, timp, dar și multă pasiune în creșterea fructelor de goji, iar cum culege din plin nu doar roadele, dar și profitul. Vorbim despre Elena Vetrici din satul Chirileni, Ungheni, care a devenit cea mai mare producătoare de goji din țară. De la puieți plantați în grădină, femeia a ajuns să cultive peste 6 hectare. Recent, a construit și o minifabrică, în care face diferite bunătăți din goji sută la sută naturale.
Elena Vetrici spune că a descoperit fructele de goji în timp ce explora internetul. După ce a citit despre beneficiile acestor pomușoare, nu a zăbovit mult și a adus din România 200 de puieți, pe care i-a plantat în grădină. Pentru că a observat că au început să se vândă ca pâinea caldă, în 2018, femeia decis să planteze 6 hectare de goji, iar acum a devenit cel mai mare producător de aceste fructe de la noi din țară.
„Am convenit că era un produs care face bine organismului uman, plus că era profitabil. A treia parte bună, a plantației de goji, poate lucra oricine, anume la cules poate lucra oricine, pentru că nu este ca și în cazul căpșunilor, că trebuie să te apleci și să apară durerile de spate.”
Convinsă de beneficiile oferite organismului, Elena Vetrici a introdus în registrul de Stat aceste pomușoare sub numele de miracol. Nu înainte de a le studia compoziția în cele mai mici detalii.
„Chiar eu îl numesc fructul tinereței, el are o gamă largă de vitamine, el are vitamina C, mai mult de 500 de ori, decât într-o portocală sau într-o lămâie. Are antioxidanții care contribuie la eliminarea toxinelor din organism”.
Femeia spune că pomul de goji nu este deloc capricios, nu are nevoie de multă apă pentru a crește, iar fructele se mențin atât la temperaturi caniculare, cât și atunci când mercurul din termometre arată -5 grade.
„Când încep căldurile, el se simte foarte bine, atunci începe să înflorească, începe să rodească din luna mai, recoltarea se începe din luna iunie și durează până vin înghețurile, dacă vine un îngheț de minus 5, tot de pe câmp se oprește, tot îngheață, fructele de goji nu îngheață, frunzele nu se schimbă la culoare, el e rezistent la temperatura de -5 grade.Pe fiecare crenguță este fruct copt, este fruct verde și vedeți că este încă și floare, el încontinuu crește și înflorește.”
Cea mai mare parte din roada sa, femeia o exportă peste hotarele țării, în special, în Polonia, unde acestea sunt la mare căutare. Gojii însă pot fi găsiți și la târgurile produselor eco din țară, ce-i drept, prețul este destul de pipărat, ajungând până la 250 de lei kilogramul.
Recent, Elena Vetrici a decis să-și ducă afacerea la un alt nivel, așa că acum oferă și diferite bunătăți făcute din goji. Agricultoarea și-a deschis o minifabrică, unde produce gemuri, sucuri sau fructe uscate, fără zahăr adăugat sau conservanți, sută la sută naturale.
„Aici, la moment uscăm pistil cu goji și prune, e spre finalizare. Aici mai are nevoie puțin, se usucă, îl scoatem, îl punem la răcit și umplem uscătorul din nou.”
Paralel cu dezvoltarea afacerii, femeia a și studiat. Acum o lună a susținut diploma de licență la facultatea de Procesare a produselor de origine nonanimală. Tot ce a învățat le transmite și angajaților săi, la moment antreprenoarea are 5 la număr. Printre ei și Ala Vladei, pe care am surprins-o în timp ce pregătea un așa-numit pistil pentru ambalare.
„La moment tăiem pistilul de caise, îl cântărim la caserole, la suta de grame, ăl măsurăm.”
Producătoarea ne-a mai spus că fructele de goji, în medicina chineză, țara sa de origine, sunt utilizate de mii de ani, pentru îmbunătățirea vederii, protejarea ficatului, dar și creșterea longevității. În Republica Moldova sunt peste 26 de producători de goji.