Obiectivul Parlamentului European este ca negocierile de aderare între R. Moldova și Uniunea Europeană să înceapă până la finalul anului. Declarația a fost făcută de europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, în cadrul Celei de-a 12-a Reuniuni a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană - Moldova.
„Noi, Parlamentul European, lucrăm strâns în această perioadă cu celelalte instituții europene pe această temă. Astfel, vom folosi următoarele săptămâni pentru a ne asigura că, dacă cele nouă recomandări de reformă transmise de Comisia Europeană anul trecut vor fi îndeplinite de autoritățile de la Chișinău, instituțiile europene vor aproba începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova până la finalul anului”, a afirmat Mureșan.
Europarlamentarul susține că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova va aduce schimbări profunde în modul în care va performa administrația publică și cum va funcționa societatea.
„De aceea, cooperarea autorităților cu societatea civilă, atât cea din Republica Moldova, cât și din țările din restul Uniunii, precum România, va fi esențială pentru a aduce țara cât mai repede mai aproape de standardele din Uniunea Europeană”, susține Mureșan.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la 28 august, în cadrul unui forum organizat în staţiunea slovenă Bled că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să admită noi state membre până în 2030.
Cele șase state din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia, Kosovo Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia - se află în etape diferite în procesul de aderare la bloc.
În cadrul Consiliului European din 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. În acest context, ei au invitat Comisia Europeană să transmită Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Republicii Moldova.
Ulterior, a fost elaborat un plan de acțiuni pentru implementarea celor 9 condiții formulate de către Comisia Europeană. Proiectul planului a fost discutat la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE) din 13 iulie 2022 și a fost adoptat la 4 august 2022.
Planul de acțiuni conține pașii următori, ce urmează a fi realizați către vara anului 2023.
Georgia așteaptă să primească și ea acest statut.