Ucraina a făcut "progrese notabile" în ofensiva sa din sud în ultimele 72 de ore, a declarat un înalt oficial de securitate al SUA, în timp ce Kievul a afirmat că trupele sale au străpuns prima linie de apărare a Rusiei în mai multe locuri. Un general american a folosit eufemismul folosit "șurubelnița de 16.000 km" pentru criticii contraofensivei, care dau sfaturi de la distanță, fără a cunoaște însă realitatea imediată de pe câmpul de luptă.
Rusia afirmă că ar fi anihilat în Marea Neagră trei drone navale ucrainene care vizau podul din Crimeea, relatează AFP. Totodată, potrivit informațiilor Kievului, Rusia a desfășurat o armată de rezerva pe front. Pe de altă parte, administraţia Biden va trimite, pentru prima dată, în Ucraina, muniţie care conţine uraniu sărăcit. Serviciul de Securitate al Ucrainei afirmă că a identificat un comandant rus acuzat că a dat ordine de împuşcare a civililor în Masacrul de la Bucea.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele Kievului "avansează" în contraofensiva lor împotriva forţelor ruse, respingând criticile unor oficiali occidentali potrivit cărora Ucraina câştigă teren prea încet, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Mult lăudata contraofensivă, care se apropie de pragul de trei luni, a recucerit mai mult de o duzină de sate, dar nicio aşezare majoră, soldaţii fiind împiedicaţi de vaste câmpuri minate şi linii defensive ruseşti. Totodată, liderul de la Kiev a precizat într-un interviu că fără reîntregirea țării sale cu Crimeea și Donbasul nu poate fi vorba de pace în Ucraina și Europa.
UPDATE Ucraina dispune de-acum de arme de fabricație internă capabile să lovească ținte situate la 1.500 de kilometri distanţă, a declarat secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Oleksii Danilov, într-un avertisment la adresa Rusiei.
UPDATE Un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene ce ține de Patriarhia Moscovei a primit „o notificare de suspiciune” pentru incitarea la ură religioasă, a informat Ministerul de Interne pe 2 septembrie, relatează Kyiv Independent.
UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că, într-un stat în care un terorist îl ucide pe altul, întotdeauna, se va găsi şi un al treilea terorist.
UPDATE Noile reguli de pe platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk „au contribuit la răspândirea propagandei ruseşti", susţin reprezentanţii UE, potrivit Sky News.
UPDATE Lansarea peliculei "The Witness" - primul lungmetraj despre invazia Rusiei în Ucraina -, care a avut premiera în întreaga ţară pe 17 august, vine în contextul în care autorităţile ruse intenţionează să stimuleze producţia de filme care glorifică acţiunile Moscovei în Ucraina, relatează sâmbătă, 2 septembrie, The Guardian, potrivit news.ro. Însă "The Witness" este un eşec de box-office. Cu un buget de 200 de milioane de ruble (1,5 milioane de lire sterline), filmul a avut încasări de mai puţin de 14 milioane de ruble (110.000 de lire sterline) în primele două săptămâni, iar spectatorii din întreaga ţară au raportat săli de cinema goale, notează Libertatea.
UPDATE Fundaţia Nobel a anulat invitaţiile Rusiei, Belarusului şi Iranului la banchetul de decernare a Premiului Nobel, potrivit Sky News.
UPDATE Un nou manual şcolar rusesc încearcă să justifice războiul de agresiune din Ucraina, în timp ce elevii s-au întors la cursuri după vacanţa de vară, anunţă The Guardian.
UPDATE Armata rusă a desfășurat elemente ale unei „armate de rezervă” nou create pentru a permite unităților aflate în prezent pe linia frontului în regiunea estică Luhansk „să se redesfășoare lateral pentru a se apăra de contraofensiva ucraineană” din sud, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citând un oficial ucrainean, potrivit Sky News.
UPDATE Rusia afirmă că cel mai nou sistem al său de arme nucleare, reprezentat de rachetele balistice intercontinentale Sarmat, este începând de acum operațional, relatează CNN.
UPDATE Forțele ruse au atacat cu bombe ghidate o zonă rezidențială din satul Odradokamianka, situat în regiunea sudică Herson, ucigând un civil și rănind alți doi, a anunțat sâmbătă guvernatorul regional Oleksandr Prukudin, potrivit The Kyiv Independent.
UPDATE Fundaţia Nobel a anunţat, sâmbătă, că nu îl va mai invita pe ambasadorul rus la ceremonia de decernare a Premiului Nobel din acest an de la Stockholm, în urma scandalului provocat de invitaţia sa, informează AFP. "Am ales să repetăm măsura excepţională de anul trecut de a nu-i invita pe ambasadorii Rusiei, Belarusului şi Iranului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm", a precizat Fundaţia Nobel într-un comunicat, scrie Hotnews.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a doborât trei drone ucrainene peste regiunea Belgorod, în timp ce guvernatorul regional a spus că un bărbat a fost ucis într-o lovitură cu rachetă ucraineană asupra unui sat aproape de graniță, relatează Reuters.
UPDATE "Serviciul de Securitate a stabilit identitatea unui alt rus care este implicat în uciderea în masă a civililor în timpul ocupaţiei regiunii Kiev. Făptaşul este locotenentul superior Vadym Ovchinnikov, comandantul plutonului de recunoaştere al Brigăzii 37 de puşcaşi motorizaţi din cadrul Armatei 36 de arme combinate a Districtului militar de est al Federaţiei Ruse", a precizat SBU în comunicat, notează Mediafax.
UPDATE Forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive în apropiere de Bahmut și înaintează în vestul regiunii Zaporojie, anunță Institutul pentru Studierea Războiului. Imaginile obținute geolocalizate arată că forțele ucrainene au avansat la nord-vest de Klișchiivka, la aproximativ șapte kilometri sud-vest de Bahmut.
UPDATE Generalul american Mark Hertling, fost comandant al trupelor SUA din Europa, a criticat dur „capetele pătrate” care acuză „ritmul lent” al contraofensivei Kievului, dar și pe cei care susțin că generalii ucraineni ar trebui să gândească singuri mersul operațiunilor și să nu mai fie consiliați de ofițerii americani ori ai NATO. Hertling a folosit - referindu-se la criticile și comentariile făcute de cei „care nu au fost niciodată pe front” - expresia „șurubelnița de 16.000 de kilometri” („10.000 mile screwdriver”). Figura de stil, folosită de agenții americani operativi, se referă la superiorii ori analiștii care încearcă să „repare” o situație de pe teren dintr-un centru de comandă aflat la mii de kilometri distanță. În cazul de față, „șurubelnița” e un eufemism folosit de generalul american pentru acei critici ai contraofensivei, care dau sfaturi de la distanță, fără a cunoaște însă realitatea imediată de pe câmpul de luptă, notează Digi24.
UPDATE Șeful Serviciului de Informații Militare Principale (GUR) ucrainene, Kyrylo Budanov, a raportat că armata rusă a desfășurat elemente ale unei „armate de rezervă” nou create (a 25-a CAA) pentru a permite unităților aflate în prezent pe linia frontului în regiunea Lugansk să se redistribuie lateral pentru a se apăra împotriva contraofensivei ucrainene în sudul Ucrainei.
UPDATE Pentru liderii militari americani care au urmărit apariția dronelor în Orientul Mijlociu, utilizarea lor în Ucraina nu este o surpriză, dar confirmă sosirea unei noi amenințări aeriene care va pune la încercare capacitatea trupelor americane de a lupta și de a supraviețui în conflictele viitoare, scrie businessinsider.com
UPDATE Forţele ucrainene au lichidat 570 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului a ajuns la 264.060 – potrivit unui raport publicat, sâmbătă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 316 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.471 (+12) de tancuri ale armatei ruse, 8.637 (+24) de vehicule blindate, 5.560 (+30) de sisteme de artilerie, 501 (+1) sisteme de apărare aeriană, 736 (+1) de lansatoare multiple de rachete, 8.043 (+34) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 4.433 (+12) de drone, 1.447 (+2) de rachete de croazieră și tehnică specială (835), notează Rador.
UPDATE Cunoscutul jurnalist Dmitri Muratov – co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2021 – a fost plasat de Ministerul Justiției din Rusia pe deja ”celebra” listă a ”agenților străini”, rezervată tuturor criticilor Kremlinului, notează Gândul.
UPDATE Ucraina a făcut „progrese notabile” în ofensiva sa din sud în ultimele 72 de ore, a declarat un oficial de top al securității americane, în timp ce Kievul a spus că trupele sale au spart prima linie de apărare a Rusiei în mai multe locuri, potrivit HotNews.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat să participe la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în septembrie şi la o reuniune a Consiliul de Securitate pe tema Ucrainei, le-a declarat vineri reporterilor ambasadorul Albaniei la ONU, Ferit Hoxha, transmite Reuters. Albania deţine în luna septembrie preşedinţia prin rotaţie a Consiliul de Securitate al ONU. Liderii statelor lumii urmează să reunească începând din 18 septembrie pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Mai mult de 3,7 milioane de copii ucraineni au început la 1 septembrie un nou an şcolar, majoritatea în Ucraina. Cei mai mulţi dintre ei învaţă offline sau într-un format mixt, care permite ca interacţiunea socială între copii să fie menţinută, a arătat Zelenski, potrivit Realitatea.
UPDATE Administraţia Biden va trimite pentru prima dată în Ucraina, muniţie care conţine uraniu sărăcit, potrivit unui document consultat de Reuters şi confirmărilor separate a doi oficiali americani, relatează Reuters.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al securității naționale de la Casa Albă, John Kirby, spune că Statele Unite au remarcat în ultimele 72 de ore un „progres notabil” al forțelor armate ucrainene în linia de avans sudică ce iese din zona Zaporojie, conform The Guardian.
UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a scris pe Telegram că liderii țărilor occidentale trebuie să fie priviți ca niște lideri ai unei coaliției naziste și că nu trebuie să ne lăsăm pradă unor vise de reconciliere. El a declarat că „conducătorii Ucrainei lui Bandera” vorbesc din ce în ce mai des despre necesitatea „tragerii la răspundere a tuturor rușilor” și „undeva acest lucru deja s-a întâmplat”, notează Rador.
UPDATE Rusia a anunţat că a doborât în Marea Neagră, în noaptea de vineri spre sâmbătă, trei drone navale ucrainene care vizau podul din Crimeea, relatează AFP.
UPDATE Un bărbat vorbitor de limba rusă a atacat un grup de copii în orașul german Einbeck pentru că vorbeau ucraineană. Mai mult, acesta a aruncat unui copil de 10 ani peste balustrada unui pod într-un canal, potrivit HotNews.
UPDATE Ucraina a recunoscut vineri pentru prima dată că în această săptămână a efectuat un atac cu drone asupra unui aeroport de pe teritoriul Rusiei, în timp Kievul încearcă să mute ostilitățile în Rusia în mijlocul unei contraofensive pentru eliberarea zonelor ocupate, relatează AFP.
UPDATE Rusia va bloca declaraţia finală a summit-ului G20 din această lună dacă aceasta nu va reflecta poziţia Moscovei cu privire la Ucraina şi alte crize, astfel încât participanţii ar putea să emită un comunicat parţial sau fără caracter obligatoriu, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov, relatează Reuters conform news.ro. „Nu va exista o declaraţie generală în numele tuturor membrilor, dacă poziţia noastră nu este reflectată”, a declarat Lavrov studenţilor de la prestigiosul Institut de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova. Lavrov a dezvăluit că Occidentul a ridicat problema Ucrainei în cadrul reuniunilor de pregătire a summitului, dar Rusia a răspuns că „problema este închisă” în ceea ce o priveşte.