Fostul judecător al Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, a fost achitat definitiv în dosarul în care era învinuit de trafic de influență. Prin încheierea emisă la 15 ianuarie curent, Curtea Supremă de Justiției a declarat inadmisibil recursul procurorului și astfel a rămas în vigoare sentința de achitare a lui Arnăut, dictată de Curtea de Apel Bălți în decembrie 2023.
Dosarul penal pe numele fostului judecător Sergiu Arnăut a fost pornit cu aproape 8 ani în urmă, în aprilie 2017, în urma unui denunț scris la Centrul Național Anticorupție de către avocatul-vedetă Valerian Mânzat. Acesta a mărturisit că, în perioada în care a fost avocatul întreprinderii Moldovagaz, rezolva problemele companiei în judecată cu ajutorul magistratului Sergiu Arnăut pe care îl mituia cu 50 de mii de lei pentru fiecare serviciu.
Într-un alt denunț, Valerian Mânzat a scris că, în anul 2016, după ce a fost condamnat la închisoare pentru escrocherie, ar fi apelat la Arnăut să-l ajute să obțină o sentință mai blândă la Curtea de Apel. Pentru a influența completul de judecători, Mânzat declara că i-ar fi transmis lui Arnăut 20 de mii de euro. În final, sentința de condamnare la închisoare a avocatului-vedetă a fost menținută, iar Arnăut nu i-a întors banii încasați pentru traficul de influență promis, scria Mânzat în denunțul depus la CNA.
Dosar judecat patru ani în primă instanță
Dosarul în care judecătorul Sergiu Arnăut era învinuit în patru episoade de trafic de influență a ajuns pe masa magistraților în iulie 2018. La cererea inculpatului, cauza a fost transferată pentru examinare de la Chișinău la Judecătoria Bălți. În noiembrie 2022, instanța l-a achitat pe Arnăut pe toate capetele de acuzare, motivând că inculpatul nu a săvârșit infracțiunea.
Judecătorii au constatat că probele audio și video prezentate de procurori și declarațiile martorilor nu confirmă acuzațiile aduse de Mânzat. De asemenea, magistrații l-au bănuit pe avocat de acțiuni provocatoare, deoarece l-a contactat foarte activ pe judecătorul Arnăut. „Aceste acțiuni, după depunerea denunțului, constituie o încălcare a interdicției de a utiliza probe obținute prin provocare”, scrie în sentința Judecătoriei Bălți.
Potrivit probatoriului prezentat în instanță, în aprilie 2017, fostul avocat Valerian Mânzat a fost echipat de către CNA cu tehnică specială și a înregistrat mai multe întâlniri și discuții telefonice cu judecătorul Arnăut și cu alte persoane în care vorbea despre banii oferiți drept mită. Ulterior, s-a dedus din înregistrări că Sergiu Arnaut nu voia să vorbească la subiect și nu recunoștea primirea banilor de la Mânzat. De asemenea, nu a putut fi demonstrat faptul că un număr de telefon mobil pe care avocatul i-ar fi trimis mesaje judecătorului, i-a aparținut lui Arnăut, se spune în hotărîrea motivată a Judecătoriei Bălți.
Arnăut a respins în instanță toate acuzațiile și a declarat că CNA l-a folosit pe Valerian Mânzat pentru a crea un dosar fals împotriva sa. Aceștia ar fi simulat apeluri telefonice și mesaje scrise de la un număr fals pe care judecătorul afirmă că nu l-a folosit niciodată. Sergiu Arnăut a acuzat procurorii și CNA-ul de faptul că au acționat la comanda politică a lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat aflat atunci la guvernare.
Achitat la Apel și revenit în funcție
După ce a fost achitat de prima instanță, procurorii au solicitat ca dosarul să fie rejudecat la Curtea de Apel Bălți. La 5 decembrie 2023, instanța l-a achitat din nou pe Sergiu Arnăut pe toate capetele de acuzare, deoarece nu s-a constatat existența faptei.
La scurt timp, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat revenirea în funcție a judecătorului Sergiu Arnăut. Iar la 7 mai 2024, magistratul a cerut în plenul CSM să-i fie acordat „Titlul onorific veteran al sistemului judiciar”. Discuțiile au fost aprinse la ședința CSM, iar într-un final, subiectul a fost amânat.
Sergiu Arnăut a demisionat anul trecut de la Curtea de Apel Chișinău, împreună cu alți 19 judecători ai acestei instanțe. Demisia în masă a venit după ce Comisia de Vetting a anunțat că începe evaluarea magistraților curților de apel.
Plecat milionar din sistemul judecătoresc
În declarație de avere depusă în iunie 2024, la eliberarea din funcția de judecător, Sergiu Arnăut a indicat că are economii de invidiat pe care le păstrează în depozite bancare. În sumă, fostul magistrat avea în conturi peste 3,6 milioane de lei.
Pe de altă parte, în anul 2020, ex-judecătorul a împrumutat de la fiul său 420 de mii de lei pe care s-a angajat să-i restituie până în 2025.
Pentru cele 5 luni pe care le-a lucrat în anul 2024 în calitate de judecător la Curtea de Apel Chișinău Sergiu Arnăut a declarat venituri din salariu de peste 160 de mii de lei. Acesta a mai încasat aproape 125 de mii de lei din pensie.
Fostul magistrat deține două apartamente de câte 70 de metri pătrați și mai declară două mașini vechi produse în anii 1985-1989.